Planerar barn

Äggdonation enda utvägen till graviditet

Efter 3,5 års lång väntan på att få en äggdonation är nu Ulrika och Petri äntligen gravida med sitt första barn. ”Då tiden var knapp för mig, lade vi alla preventivmedel på hyllan. Men efter diverse hormonbehandlingar i försök att provocera fram egna ägg, stod det klart att det var för sent. Mina ägg var slut." säger Ulrika.

Namn: Ulrika Fransson

Ålder: 32

Gravid i vecka 9: med hjälp av äggdonation tillsammans med Petri

Hej Ulrika, hur mår du i dag?

Jag mår bara bra förutom att aptiten inte är på topp, mår väl inte direkt illa men lite kymigt ibland och kan känna avsmak för viss mat. På kvällarna kan jag vara väldigt trött också, så visst känns det att något är på gång.

Hur länge försökte ni bli gravida innan det stod klart att du inte kunde bli gravid på naturlig väg?

Jag visste egentligen redan innan vi träffades att det kunde vara problem för mig att bli gravid och berättade det för Petri tidigt i vårt förhållande. Men vi tog inte så allvarligt på det då. Inte förrän ett drygt halvår senare, i mitten av 2001, när jag insåg att jag förmodligen var på väg in i förtidigt klimakterium. Då tiden kunde vara knapp för mig, lade vi alla preventivmedel på hyllan. Men i januari 2003, efter diverse hormonbehandlingar i försök att provocera fram egna ägg, stod det klart att det var för sent. Mina ägg var slut. Äggdonation, som blivit tillåtet i Sverige i samma veva, var min enda utväg till att bli gravid.

Vad kände du för fem år sedan när du fick reda på att du inte kunde bli gravid utan hjälp av donator?

Sorg, väldigt stor sorg. Jag tänkte väldigt mycket på att jag inte skulle få se mina egna drag i mina barn, att jag aldrig skulle kunna föra mina gener vidare. Det skulle ta slut med mig. Jag arbetar inom vården och har ironiskt nog arbetat inom just genetik, som jag alltid tyckt varit oerhört intressant.

Jag har dock haft god tid på mig att bearbeta detta och vänja mig vid tanken, så efter ett tag var jag glad att ändå kunna ha möjligheten att bli gravid och själv bära ett barn. Man får ju därmed uppleva allt och barnet blir ju mitt biologiskt men bara inte genetiskt.

Detta är ert fjärde försök att bli gravida med hjälp av äggdonation efter 3,5 års väntan på er tur och i julas fick ni missfall. Hur känner ni för ert blivande barn i magen och vad är det som ni är mest oroliga för?

Efter missfallet vågar vi inte ha för stora förväntningar, men visst hoppas vi att allt ska gå bra. Och visst är vi orolig för missbildningar och att något ska gå fel, men vi försöker att inte tänka på sånt.

Ni fick betala denna donation själva för hela 43000 kronor, vilka garantier får ni på en lyckad graviditet?

Inga som helst garantier. Man har tur om man blir gravid, i annat fall är det bara att betala igen för nya försök. Skulle det inte bli några ägg att implantera får man dock en viss del av summan återbetalt, om jag har förstått det rätt. Så är det i Göteborg åtminstone. I Finland får man hela summan tillbaka om det inte blir några ägg alls och halva summan om det bara blir ett användbart ägg.

Ni var nyligen på ert första ultraljud i vecka sju, hur såg allt ut och hur kändes det att se ert mirakel i magen för första gången?

Vi var väldigt nervösa eftersom det ju var vid första ultraljudet som man konstaterade att det inte var normalt förra gången och det blev ju sedermera missfall. Men denna gång såg allt bra ut. Eftersom det var så tidigt såg man mest en liten skugga på drygt fyra millimeter och något litet som pickade. Det var häftigt och omvälvande och lite overkligt. Det kändes så skönt att man kommit ett steg längre än förra gången.

Eftersom jag gjorde det första ultraljudet så tidigt och det var lite smått att mäta på då, så fick jag komma tillbaka en vecka senare på ett nytt ultraljud för att läkaren skulle kunna mäta lite lättare.

Hur många ultraljud görs vid en äggdonationsgraviditet?

Vi fick hjälp vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och de vill att man gör ett ultraljud i v 7-8 och sedan ett till i v 12. Därefter vet jag inte mer än att man gör de vanliga ultraljuden vid omkring v 18 och eventuellt i v 32.

Har läkarna kunnat fastställa en diagnos på varför du inte kan bli gravid naturlig väg?

Vid en kromosomanalys upptäcktes det att min ena X-kromosom saknade en liten bit. I litteraturen står det att detta kan leda till premature ovarian failure, POF, som översatt betyder förtidigt klimakterium. Med största sannolikhet är det vad jag drabbats av. Men det var tack vare att jag själv arbetade inom klinisk genetik vid detta tillfälle som upptäckten gjordes. I annat fall hade det kanske aldrig uppdagats. Jag är trots innebörden väldigt glad att jag fått veta orsaken så att jag slipper undra varför. Senare visade det sig att min mamma bär samma kromosomavvikelse som jag, men inte haft samma otur.

Du har gjort tre färska och ett frysförsök. Vad är skillnaden på ett frysförsök och de färska?

När äggen, kanske tio stycken, plockats ut från donatorn befruktas de med mottagarens makes spermier och odlas i laboratoriet i två-tre dygn. Av de tio äggen kanske åtta blir befruktade och av dessa är kanske tre till fyra av tillräckligt bra kvalité för att kunna användas, resten kastas. Ett eller i vissa fall två av de fina äggen sätts in i mottagarens livmoder. Detta är ett färskförsök.

De överblivna äggen fryses in och kan tinas upp och användas i senare försök, då kallat frysförsök. Chansen till graviditet är lite lägre vid frysförsök och det är inte alla ägg som överlever upptiningen.

Är detta ett färskt eller fryst?

Detta är ett färskt försök. Eftersom det var vårt fjärde försök sattes två ägg tillbaka och ett har ju lyckats fästa.

Vad har du för råd till andra par som försöker bli gravida eller som ska genomgå en äggdonation?

Jag tror man ska vara medveten om att det inte alltid fungerar på de första försöken, utan vara inställd på att få göra några försök innan det lyckas. Samtidigt ska man inte ge upp, fortsätt att hoppas och försök vara positiv. Vi gjorde först två misslyckade försök innan jag blev gravid på tredje. När det slutade i missfall blev vi naturligtvis ledsna men vi försökte se det positiva i att det i åtminstone hade fastnat.

Ni fick vänta 3,5 år på er tur att genomgå en äggdonation, vad kan göras bättre?

De två första åren av vår väntan var tiden det tog för mitt landsting, Region Skåne, att skriva avtal med något annat landsting som skulle ta emot par från Skåne för äggdonations-behandling eftersom detta inte gjordes inom Region Skåne. Det kändes som en evighet att veta att inget hände så länge detta avtal inte var upprättat.

Enligt lagen får äggdonation endast göras på universitetssjukhus i Sverige. Jag tycker det borde vara tillåtet även för privata kliniker att utföra äggdonation. Då hade nog köerna minskat.

Lycka till med graviditeten, jag hoppas att vi ses när bebisen är född!

Tack! Ja, det hoppas jag med! Vi vill rikta ett stort tack till den generösa kvinna som donerade ägg till oss och även till alla andra som osjälviskt donerar ägg. Hjärtligt tack! Ni är guld värda!

Ulrika fick missfall denna gången med men nu är hennes dotter född, läs om Ulrikas långa väg till bebis i Efter 8 år och 6 försök fick vi barn.

Svårt att bli gravid? Läs mer!

Har du svårt att bli gravid? Träffa andra i samma situation i vårt forum!