Ok att dricka alkohol när man är gravid?

Ok att dricka alkohol när man är gravid?

Publicerad 22 oktober 2010 16:21 172 Kommentarer

I en tidigare undersökning på MinBebis svarade hela nio procent att de kunde tänka sig att dricka alkohol under sin graviditet. Vi på MinBebis tycker det är viktigt att lyfta fram frågan på nytt. Hur är din inställning? Diskutera anonymt om du vill!

Enligt Mona Göransson, barnmorska och doktorand på Karolinska Institutet, är inställningen till alkohol bland gravida densamma nu som för tio år sedan.

– Inställningen har varit densamma under tio år, och man undrar om det är så här det kommer att vara. Vi måste bli bättre på att sprida information om hur alkohol påverkar fostret, väcka debatt i press och på internet, men även diskutera det människor emellan. Att dricka alkohol under graviditet är betydligt mer farligt och direkt olämpligt, än att göra det när man ammar, det är viktigt att skilja på dessa två tillstånd, säger Mona Göransson till MinBebis i samband med den tidigare undersökningen.

Här kan du läsa mer om resultatet och barnmorskornas utlåtanden kring ämnet. MinBebis tycker det är viktigt att lyfta fram frågan på nytt till debatt för att upplysa om riskerna fostret utsätts för då mamman dricker alkohol.

Vad är det som gör att en kvinna inte kan motstå att dricka alkohol under graviditeten och kanske tar ett glas vin då och då?

Stina Sandström
stina@minbebis.com

Sätt betyg:
(2.79) 2137 Röster


Läsarkommentarer (172)


 • Sara W Lör 23 okt 08:34

  Nej men varför dricka alkohol å förstöra en underbar skapelses liv, att bli med barn e en gåva som i många fall verkligen inte är självklar.
  Jag har aldrig i mitt liv fått så mkt avsmak för fylla å alkohol nu under min graviditet då jag sett så mycket pinsamma puckon å hur folk blir av å hälla i sig. Usch å fy säger jag. Pinsamma människor!!

 • annacecilia Lör 23 okt 09:31

  Jag tycker inte att det är okej att dricka alkohol under graviditeten. Inte när man vet att det inte är bra för bebisen! För mig har det aldrig känts som en uppoffring att inte dricka alkohol, det har varit så självklart att man inte dricker när man är gravid. Klart jag kan längta efter ett glas vin ibland men jag kommer ju inte att vara konstant gravid för resten av mitt liv, så det glaset kan jag ta sen när bebisen är född och jag har slutat ammat. Bebisens hälsa är viktigast för mig!

 • Nea Lör 23 okt 09:41

  Jag fattar inte att man ens kan tänka tanken. Det är bevisat att barnet inte mår bra av det! Känns sjukt att vissa faktiskt får för sig att det är värt att utsätta sin bebis för detta. Är det någon tid man verkligen måste tänka på någon annan före sig själv så är det när men är gravid.
  Kan man inte kontrollera sig så mycket att men klarar sig utan alkohol under graviditet och amning så har man kanske andra problem som behöver ses över.

 • Fortuna Lör 23 okt 09:59

  Jag skulle aldrig kunna dricka alkohol. Varken som gravid eller ammande. Eftersom det är osäkert hur mycket som går över till barnet och hur den påverkas tycker jag man kan hålla sig borta. Ens barn borde ju vara enormt mycket viktigare än alkohol?!

 • Stina Lör 23 okt 11:04

  Håller med er andra!

  Det är tragiskt att siffran är så hög som nio procent i denna fråga. Även om det rör sig om ett glas vin så är ju ändå frågan: Varför?

 • malin87 Lör 23 okt 11:17

  tycker det är sjukt att siffran är så pass hög. borde vara 0%

 • Clelele Lör 23 okt 12:35

  Jag tycker gott att man kan ta sig ett litet glas vin - bra för både hjärta och allmäntillstånd!

 • Nainen85 Lör 23 okt 22:02

  Jag tycker inte det är ok alls. Inte heller rökning eller annat sånt. Kan man inte hålla sig ifrån alkohol de 9 månaderna ett barn växer i magen och under den tid man ammar?

 • BebisLycka84 Sön 24 okt 08:42

  Jag själv drack ett litet glas folköl till maten nån gång, annars var det alkoholfritt som gällde..vill inte vara helt dömmande mot dom som tycker det är helt ok o dricka vin ibland, men det finns väl faktiskt annat än alkohol som är bra för välmåendet!?

 • Älskade bebis! Sön 24 okt 09:19

  Jag har aldrig trott att ett litet glas vin ibland är skadligt för min bebis. Ändå har jag låtit bli pga samhällets normer och för att jag inte vill riskera någonting.
  Nu har jag dock läst forskning som påvisar motsatsen! Att det är NYTTIGT att ta ett litet glas vin en-två gånger i veckan... Att barnen mår bättre, blir intelligentare och att färre av barnen (till mammorna som druckit liiite vin istället för att ha avhållit sig helt) får adhd. Hur ska man veta vad man ska tro?
  Jag gå nu på magkänslan, och min magkänsla säger mig att ett eller två små glas vin i veckan är nyttigt, både för mig och min bebis, men det ska stanna där, inte mer än så. Det är vad jag tror.

 • mary Sön 24 okt 11:31

  Jag tycker det är självklart att nolltolerans på alkohol gäller under graviditeten!! Det är så kort tid i ens liv och när man vet att det är skadligt för ens bebis så är det ju en självklarhet att avstå helt och hållet! Jag är oxå tokig på alla som röker när dom är gravida, det är ju sjukt att utsätta sitt ofödda barn för nått så hemskt!!

 • mikabella Sön 24 okt 12:26

  Har man problem att sluta dricka alkohol när man är gravid så borde man ta upp det med MVC. Jag anser att om alkohol är en så stor del av livet att man inte kan sluta när man är med barn så borde man tänka över sin situation!1

 • elinorlilja Sön 24 okt 12:33

  Jag skulle aldrig kunna dricka alkohol gravid!. Har inte druckit en droppe sedan jag blev gravid och väldigt sällan även innan det. Dricker max 2-3 gånger per år och varför skulle jag få för mig att göra det nu när man har en liten bebis i magen?. Nej aldrig!. Samma sak gäller rökning!, jag tycker det ser så fruktansvärt fult ut att gå med en stor mage i vädret och en cigg i munnen. Förstår att det säkert är en del här som röker men detta är min åsikt. Min kompis är gravid och röker och det har hon fått höra! hehe. Gör vad du vill med ditt liv men ta hand om din lilla bebis som faktiskt inte valt själv att dricka eller röka.

 • ankan Sön 24 okt 13:35

  För mig är det självklart att inte dricka någon alkohol alls under graviditeten. Visst är jag sugen på ett glas vin ibland men alkoholfritt går lika bra!

 • http://emmalou.myshowroom.se Sön 24 okt 13:59

  9 % är en betydligt lägre siffra mot år 2004, då 30 % av alla gravida kvinnor uppgav att de alkohol under graviditeten. Men å andra sidan kan man ju fråga sig hur många det var som deltog i den här undersökningen och om det får rankas som tillförlitlig statistik?

 • NL Sön 24 okt 14:43

  Tycker att det är hysteri!!! Finns annat vi kan vara oroliga för än ett glas rött...då menar jag inte ofta utan om det kanske är ngn middag eller så.Är själv i v 27 och har tagit sammanlagt 3 glas under hela graviditeten!!! Då har det intagits under flera tmmar...! men alla gör som de vill!

 • Gwen86 Sön 24 okt 15:31

  Nej, herregud - klart man inte dricker. Knappast så att man bara MÅSTE dricka

 • Drick inte när du är gravid Sön 24 okt 16:25

  NL! Din bebis är väldigt liten i magen och precis som ett litet barn på 1 eller 2 år skulle reagera på ett glas vin reagerar din bebis i magen på ett glas vin. Bara att bebisen utvecklar alla organ i kroppen samtidigt som den är full plus bakfull dagen efter. Du som vuxen människa kan ju känna effekten av ett glas vin. Bebisen vägen kanske 1-3 % av din kroppsvikt nu och jag skulle bli förvånad om du hoppade över en måltid vid bröstet när bebisen väl kommit för ett glas vin istället.

 • lipzi Sön 24 okt 20:15

  tog en 2,25a vid midsommar när jag var gravid men det är allt. Tror inte att en 2,25a gör någo, men skulle aldrig dricka vin eller annat starkare,.

 • MOm Sön 24 okt 20:25

  Att dricka under graviditeten är samma sak som att ge sin lilla nyfödda bebis en slurk alkohol, vem i all världen gör det+??

 • Elin. Sön 24 okt 21:28

  Jag har alltid druckit alkohol som som vuxen, har jobbat som bartender i många år och liksom "vardagsdruckit" men sällan blivit full, men ändå... alkoholen har varit en STOR del av mitt liv i många år. Innan jag blev gravid och tänkte på sambandet med mitt vanedrickande så blev jag lite orolig att jag skulle ha problem med att sluta. När jag väl blev gravid så kan jag säga att det inte varit några problem alls. Så vad jag vill säga med detta är att om någon som jag ;) kan strunta i att dricka under sin graviditet så kan alla!
  Personligen tycker jag att man måste sätta den lilla bebisen först och snälla 9 månader i ens liv är ju knappast hela världen, som sagt kan man inte avstå då så undrar väl jag lite.... och rökning likadant! helt fel och nicotin tuggummin likaså. Har haft kollegor som tuggat sina tugummin o tyckt att det är bra... jag skulle iaf aldrig chansa om mitt barns hälsa.

 • Matilda_82 Sön 24 okt 21:49

  Det är ju såå onödigt att ens dricka en 2,25:a... varför ens dricka den. Har så otroligt svårt att fatta det. Om en vuxen människa kan känna sig påverkad (om än väldigt lite) på ett glas vin... så behöver man inte mkt i IQ för att förstå att den lilla i DIN kroppockså påverkas.... please, trashigt att dricka & röka när man är gravid. Jag dömer annars inte såhär hårt men jag står för att jag gör det i just detta fall.

 • Matilda_82 Sön 24 okt 21:51

  Det är ju såå onödigt att ens dricka en 2,25:a... varför ens dricka den. Har så otroligt svårt att fatta det. Om en vuxen människa kan känna sig påverkad (om än väldigt lite) på ett glas vin... så behöver man inte mkt i IQ för att förstå att den lilla i DIN kroppockså påverkas.... please, trashigt att dricka & röka när man är gravid. Jag dömer annars inte såhär hårt men jag står för att jag gör det i just detta fall.

 • Pappan Sön 24 okt 22:16

  Tycker ni alla har helt rätt och att det är noll tolerans som gäller kring alkohol och framförallt Cigaretter. Cigaretter under graviditeten gör mig så förannad och är det mest respektlösa och egoistiska man kan göra mot bebisen i magen. Men jag tycker att Matilda överreagerar lite mot Lipzi. Jag försvarar verkligen inte alkohol men en 2,25 gåååår inte att bli berusad på för att det för lite alkohol. Det är väl typ samma effekt som att dra en bättre puff parfym med alkohol direkt mot huden.

 • lexus_ Mån 25 okt 06:58

  Jag tycker inte att någon borde gnälla på att en person druckit en 2,25a... förr när man hade lågt järnvärde innan det fanns en massa järntillskott uppmanade läkaren att dricka ett glas rött vin om dagen! Dessutom visar en studie från England att det inte är farligt att dricka ett glas vin om dagen när man är gravid. Skickar med en länk till inlägget på Aftonbladets hemsida.

  http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article993785.ab

 • Matilda_82 Mån 25 okt 08:35

  Hej igen,
  När jag läser mitt inlägg förstår jag att det kan verka som om hela inlägget riktades mot Lipzi, det var inte min mening och jag ber om ursäkt för det om det uppfattades så.

  Det jag först reagerade på var att varför ens dricka en 2,25:a men sen, resterande inlägg, var mer riktat mot de som tycker man kan dricka "ett par glas vin" osv.

  Något så onödigt och osäkert som alkohol och cigaretter kan man avstå tycker jag.

 • Erica Mån 25 okt 09:38

  Nej nej nej, alltså varför?!! Skulle aldrig falla mig in att dricka alkohol under min graviditet! Plussade i maj, och den dagen tog jag även min sista cigarett.. Noll tolerans på cigg o alkohol under graviditeten.. blir bara arg på folk som säger annat!

 • Lilla jag Mån 25 okt 12:49

  Jag är så utled på den här diskussionen. Jag hör tillden 9%:en och det betyder verkligen inte att jag "måste" dricka alkohol under graviditeten eller "behöver" det. Jag hör till dem som älskar en liten slurk rödvin till en bit kött och jag är 100% övertygad om att de 3 gånger jag unnade mej 1/3-dels glas vin till maten INTE skadade mitt barn. Jag är också helt övertygad om att vi sätter i oss massor annat som är betydligt värre, kolla bara på alla konstiga konserveringsmedel och andra tillsatsämnen som finns i så gott som ALLT!

  Jag blev utskälld av en kompis en av dessa 3 ggr som jag smuttade på ett minimalt glas rödvin då hon själv häller i sig litervis med läsk fyllt av sötningsmedel varje vecka! (trots det skulle jag aldrig föra fram en åsikt om hur hon sköter sin graviditet)

  Jag delde visst också en gång på en 2,25:a med min kille då vi badade bastu på landet i somras. Om man inte har problem med alkohol, och väljer att ta nån klunk för SMAKENS skull (inte mängden!) någon enstaka gång så tycker jag inte att andra behöver lägga sig i det! Klart jag hade kunnat lämna även dessa 4 gånger - utan problem. Det var medvetna val jag gjorde och som jag står för!

 • Hanna2010 Mån 25 okt 13:48

  hm... guuud vad konstigt att det finns dessa siffror på detta... det borde vara 0% som kan tänkas eller dricker...

  menar... varför är det så otroooligt viktigt att dricka nu under dessa månader man har ett litet liv i sig och sedan när man ammar? varför kan man inte bara säga nej tack och ta ett alternativt till dricka? det finns alkoholfria viner man kan "Lyxa" till det med, finns även alkoholfria öl osv..
  varför är alkoholhen så viktig i ens liv att man inte kan "uppoffra" den för denna tid som kommer? man kan ha precis lika roligt utan alkohol! om inte roligare! ingen bakfylla, ingen ångest, ingen huvudvärk osv osv.. och speciellt nu när man har ett liv inom sig! Kan ni även tänka er då att ge vin i nappflaska till erat barn senare? menar att det ni dricker nu, det får även barnet i sig... =(

  Alkoholfritt är underbart!

  Mvh Hanna

 • Kim Mån 25 okt 19:36

  Det kanske är kombinationen av allt vi sätter i oss som tex konserveringsmedel som gör att vi ska undvika alkohol och cigaretter under graviditeten. Inte skylla på att vi får så mycket annat giftigt ändå genom maten.

 • jen Tis 26 okt 10:04

  Kan inte fatta hur egoistisk man kan vara. Om man inte kan hålla sig ifrån alkohol i nio ynka månader, ska man kanske fråga sig vad man är för en förälder som sätter sina onödiga behov framför någons hälsa eller om man rent av har alkoholproblem.

  Jag har noll tolerans gentemot alkohol som gravid och ammande.
  Vissa verkar ha så oerhört dålig karaktär.

 • Malla Tis 26 okt 10:08

  Jag är absolut inte emot att man smuttar på ett glas gott rödvin till god mat, ett litet glas till en hel måltid skadar inte. Däremot ska man absolut inte dricka när man ammar, då det går direkt ut i mjölken.
  Jag är inte sugen på vin nu när jag är gravid, så jag har inte tagit ett enda glas, även om jag tycker att det är ok... Tycker att om man inte har problem med alkohol, så är det ingen fara. Men har man ett lätt beroende, så ska man bryta tvärt.

 • c Tis 26 okt 10:13

  Kan man inte låta bli alkohol i ett par månader ska man inte ha barn - snacka om egoistiskt!

 • C Tis 26 okt 10:15

  Malla - du har helt fel! Det är när man är gravid som barnet får samma koncentration i blodet som du får och även små doser - som ett glas rödvin KAN vara skadliga för fostret (beroende på hur långt gången graviditeten är). När man ammar däremot får mjölken ungefär samma koncentration som ditt blod vilket innebär en bråkdels promille. Denna lilla mängd späs sedan ut ytterligare i bebisens blod - därmed kan det vara ok att smutta på ett glas rödvin när du ammar.

 • Mudden Tis 26 okt 10:17

  Jag håller med dig Lilla jag! Jag har också druckit 1/3 glas vin några gånger både nu och under min förra graviditet. Tror också det finns annat som skadar mer än så lite alkohol. Jag skulle aldrig dricka mer vin än så. Tycker speciellt det är hysteri runt amning och alkohol!

 • Karolina Nilsson Tis 26 okt 10:21

  Jag har en jävligt stark åsikt när det kommer till de morsor som medvetet förgiftar sina barn. Vare sig det är alkohol, snus eller cigaretter! Här borde på riktigt socialen gripa in och visa att det INTE är ok! Elr vad fan gör det olagligt. Skulle DU (mammor som känner sig träffade) när du precis fått det lilla underverket på ditt bröst efter förlossningen istället för att ge det bröstet hälla i det "bara ett litet glas vin"? Fy fan för er egoism!

 • Tors Mamma Tis 26 okt 11:09

  Nää detta är skandal!! Ego delux.. Skulle alldrig komma på tanken att dricka inte verken under grav el amning.
  Om man tänker hur litet detta mirakel är,så kan man ju med förstå att den lilla lär ju bli ordentilg berusad av en droppe av det där ena glaset med vin..
  Stackars dom små till dom egotrippade!!!

 • mamma Tis 26 okt 11:09

  Jag skulle aldrig ens tänka tanken att dricka alkohol när jag är gravid! Alkohol passerar moderkakan vilket innebär att alkoholen dels kommer att gå in i fostrets blod och dels kommer in i det fostervatten som omger fostret. Då fostrets lever ännu inte är färdigutvecklad kan den inte bryta ned alkoholen på ett effektivt sätt. Det innebär att fostret påverkas mer och under längre tid än mamman av alkoholen. Det är hemskt! Förstår inte varför det ska vara så svårt att avstå från alkohol? För mig är det viktigast att barnet i magen mår bra, det är det värt!!!

 • knazan Tis 26 okt 11:13

  Jag tycker att man kanske inte bör dricka alkohol under en graviditet, utom vid vädigt speciella tillfällen som man kanske kan smutta på ett glas för resten av kvällen. När jag var gravid med min underbara son, så drack jag 2 ggr. Första gången på mitt eget bröllop, ett halvt glas champange, och andra gången på nyår (min födelsedag). Jag och min man delade på ett glas, han drack ju självklart det mesta men ändå.

  Vid sånna tillfällen tycker jag att det är OK att smutta på ett glas, men att hälla i sig glas efter glas och kanske till och med bli full, det tycker jag e oacceptabelt... Det finns ju faktiskt vetenskaplig bevisning att ett glas vin då och då (SÄLLAN) inte är skadligt för barnet, och att det faktiskt tvärt om kan främja barnets utvecklig, om man inte konsumerarar det för mycket.

 • Irene Tis 26 okt 11:26

  Man ska absolut inte dricka under graviditen, tänk på det lilla livet i magen! Jag kan inte förstå varför man måste ta ett glas vin eller dricka alkohol när man är gravid. Det fanns inte i min tanke ens under min graviditet. Nä det får vänta tills man kan göra det igen helt enkelt!

 • Erik Tis 26 okt 11:32

  Malla, ditt påstående om gravid- ok amning -inte ok är bara fel...

  +1 på C kl 10.15, exakt så är det.

 • Frk Mamma Tis 26 okt 11:40

  Oh no, hoppas verkligen inte att det stämmer, att så många också dricker alkohol! Dvs, de kanske teoretiskt svarat att de kan tänka sig det, men sen inte aktualiserat det hela..

  Har själv sett hur det kan gå för barn vars mödrar dricker under graviditeten - en tragedi för alla inblandade! Mamman i familj som jag bodde i som au-pair i Frankrike drack under graviditeten, inga stora mängder men regelbundet, och dottern fick stora men, (tror det kallas Fetal Alkohol Syndrome?).

  Hon är 28 idag, men blir mentalt aldrig äldre än en 10 åring, sitter i fängelse för tillfället pga checkbedrägeri. Familjen i övrigt är läkare och revisorer, med andra trackreckords, så även om det skulle kunna vara andra inverkningar så kan man inte här härleda det hela till "miljöpåverkan"

 • Jenni Tis 26 okt 12:51

  Om man inte kan hålla sig ifrån alkoholen så är man alkoholist och behöver hjälp.

 • Johanna Tis 26 okt 15:46

  Jag tycker att man ska ta ansvar för sitt foster, för sitt barn och för sitt eget välmående utifrån vetenskapligt bevisade fakta och inte på grund av att det tyvärr finns alkoholister som inte kan begränsa sitt intag. Det innebär tex att jag inte ska behöva ha dåligt samvete för att jag drack lättöl under graviditeten, eller att jag tagit ett glas rött vin mellan amningarna vid några tillfällen.

 • Fidde. Ons 27 okt 00:13

  Jag har tagit lite vin till maten ngn gång då och då under graviditeten. Det betyder inte att jag inte kan avstå utan att jag tycker det är gott med lite rödvin.

 • Linda Ons 27 okt 08:02

  Fånig har den här diskussionen blivit. Det finns forskning som visar att det är nyttigt med ett litet glas vin, även när man är gravid och det finns forskning som visar det motsatta. Låt varje mamma bestämma själv vilken forskning hon anser tillförlitlig.
  De flesta mammor har nog knappast något sug efter alkohol när de är gravida. OM man har det, så gör man nog klokt i att inte dricka alls, men OM man bara vill ha en smak-förhöjare till maten någon enstaka gång så lär det knappast vara någon fara för bebisen, snarare tvärtom. Och det gör definitivt inte mamman till en alkoholist som bara inte "klarar sig utan sprit".

  Folk är löjligt fördömande ang fel saker tycker jag. Jag håller med den som skrev att man snarare bör titta närmare på allt annat skit vi stoppar i oss. Bebisarna föds ju fulla med tillsatser numer, grundat för astma, fetma och allergier, och det tack vare mat som livsmedelsverket anser helt okej. Forska mer på hur glutamat och aspartam mm påverkar bebisarna, tack!!

 • MariaTheres Ons 27 okt 08:05

  Ska det vara så j*vla svårt att bara hålla sig ett tag? En liten sipp tror jag inte skadar, alltså om man vill känna smaken på tungan/läpparna. MEN att börja klunka i sig, varför ska man göra det? Vem vet vart i utvecklingen fostret är? Framförallt hjärnan är ju otroligt utsatt.

  Det var någon som sa så här en gång om detta ämne: "Att dricka alkohol under graviditeten är som att skjuta med hagelgevär i en folksvärm - man vet aldrig vad man träffar". Tycker jag stämmer mycket bra.

 • Tessan Ons 27 okt 12:15

  Jag håller med dig Linda. Löjligt att kalla dem som smuttat på ett glas vid två tillfällen alkoholister. Vet man ens vad en alkoholist är när man skriver så undrar jag?!

  Eftersom en 2,25:a också är HELT fel och borde gå under fliken socialfall- bör väl t o m cider som innehåller en unns alkohol uppröra dessa som har den synen...?!

  Jag håller med om att de gravida som håller sig till så lite som "½" glas ett par ggr under en graviditet, får välja helt själva. Gå inte på dem och säg de har alkoholprobelm- för det är fel tycker jag... de som har problem är de som dricker ett glas vin flera ggr i veckan, eller t o m varje dag!

 • jag_krantz Ons 27 okt 12:50

  jag skulle aldrig ens tänka tanken att ta en klunk vin eller liknande när jag 'är gravid eller ammar, men för dom som inte kan låta bli så finns det ju alkoholfria alternativ varför inte bara dricka det istället?

 • Sandra Ons 27 okt 14:20

  Det är en stor skillnad mellan olika personers definitioner att dricka alkohol, det är förmodligen därför begreppet nolltolerans används.

  en del anser att dricka alkohol betyder att man dricker en dryck i avseende att bli berusad. Detta beteende är ett riskbeteende och farligt för ett foster.

  den andra delen som anser att dricka alkohol innebär imundigande av alkoholhaltig dryck kan med största sannorlikhet dricka alkohol utan att det innbär någon risk för barnet. En del av de som postat inlägg i denna debatten verkar tro att matstrupen ändrat riktning och går direkt till fostret som då blir berusad på minsta klunk alkohol. så är det inte, alkoholen bryts ned i mammans kropp, och fostret för samma promillehalt som modern.

  dricker man en eller två klunker vin till mat eller nån god ost, alternativt dricker en lättöl för att få lite livsnjutning under graviditeten tycker jag inte att man ska dömas för det.

  själv så är jag osäker på hur mycket jag kan dricka innan det påverkar promillehalten i blodet, så jag har tagit för vana att om jag smakar lite rödvin från någons glas så spottar jag ut det på en gång. trots att jag spottar ut det mesta får jag fortfarande i mig lite alkohol och är en av de 9% som säger att de dricker alkohol under graviditeten. tyvärr så kräver mitt yrke att jag använder handsprit vilket tas upp av huden vilket är en mycket större risk än det jag faktiskt dricker.

 • Anneli Ons 27 okt 22:33

  Men snälla nån...
  Ni kvinnor som anser att det är helt oki med ett par glas vin i v för att det är nyttigt och bra för allmäntillståndet.... Hur är ni funtade???
  Skulle ni, när era barn fötts ge dem en eller ett par dl vin i nappflaska ist för ersättning/modersmjölk? Tror inte det va?
  Men det är precis vad ni gör när ni dricker för bebis får i sig precis det samma som er!
  Men då ser ni ju inte den och hur den reagerar. Då kan ni lugnt blunda. Jag tycker det borde vara straffbart att röka och förtära alkohol under en graviditet. Det är bevisat gång på gång hur skadligt det är så varför finns ens forstatta studier...
  Ni vill bara ha en liten ursäkt för att ni helt enkelt inte klarar stå emot. Men kör på då för all del! När ni ska till bb så glöm då inte att pcka ner till lite vin o alkohol till bebisen!
  Tokstollar......

 • Norma Tor 28 okt 01:55

  Hej, alltså håller med alla som är emot att man kan dricka alkohol,röka lr snusa under graviditeten..

  Ni gravida som vill vara "nyttiga" genom att dricka något glas vin i veckan, varför kör ni inte på alkoholfritt vin istället som smakar samma? Eller är det Alkoholen som är nyttig? Vilket jag knappast tror. Alkohol är ju inte ens bra för vuxna egentligen. Ät några vindruvor istället, om ni vill att barnet ska bli intelligent tjaa.. ät mer lax kanske? Eller ät omega 3...

  Och sen är det faktiskt väldigt själviskt att dricka alkohol under sin graviditet bara för att de är speciellt tillfälle eller för att man vill ha smaken. Man kunde lika gärna ge lite alkohol direkt i munnen på bebisen - sak samma.

 • Linda Tor 28 okt 09:25

  Till Anneli vill jag säga: Läs Kommentaren ovanför din egen, dvs Sandras. Om jag dricker en dl vin så får för 17 inte min bebis i sig en dl vin! Precis lika lite som att om du äter en 150 gr hamburgare så får bebisen i sig en 150 gr hamburgare... Eller om du dricker en halv liters läsk så får INTE bebis i sig en halv liter läsk. Tack och lov, för annars skulle varenda bebis ha dött av "tillsats-förgiftning" lååångt innan de föddes. Men våra kroppar är mer intelligent konstruerade än så, och det fungerar INTE så att matstrupen ändrar riktning och går rakt in i bebisen, så fort det är alkohol/vin som inmundigas, som sagt.
  Att hävda att dricka en dl vin under graviditeten är samma sak som att ge sin bebis en flaska vin är inget annat än ointelligent struntprat. Så det så.

 • miso Tor 28 okt 10:31

  Vad jag inte förstår är varför man inte bara kan välja något alkoholfritt om man nu är så sugen och tycker det är så gott??? Enligt vad ni har skrivit i era kommentarer så finns det studier som visar både på att det skulle vara nyttigt och skadligt.. MEN varför chansa??? Jag skulle aldrig någonsin dricka alkohol eftersom det KAN vara skadligt. Tycker inte det finns något tillfälle som gör det okej att dricka alkohol utan då väljer jag något alkoholfritt alternativ.

 • Em Tor 28 okt 18:43

  Det gör ont i mig att läsa detta. Tänk på hur många som skulle offra sina egna liv för att få uppleva känslan av att bära på ett barn. Och så har vissa kvinnor mage att dricka alkohol under en graviditet. Det är så fel och respektlöst!

 • MariaTheres Fre 29 okt 07:23

  Linda: Så du tror inte att en liten kropp påverkas mer än din kropp?? Ser du någon form av logik i det? Om inte kanske du inte ska påpeka andras "bristande intelligens"...

 • Trött Fre 29 okt 12:50

  Jag håller med dig helt Linda. Att folk är fördomsfulla har man ju fått lära sig, men jag tycker att man visst kan få ta ett par klunkar GOTT vin någon gång. Och då menar jag inte sånt där dunkskit!
  Det är bra mycket värre att bolma på giftpinnar!

 • malla Fre 29 okt 13:03

  Här får man tydligen vara hur oförskämd som helst, skärp till er!

 • MariaTheres Fre 29 okt 16:13

  Det är en debatt och folk får väl säga vad de tycker. Sen hur de väljer att formulera sig är en annan fråga. Själv tycker jag att det är bra att det kommer upp.

 • mamalove Lör 30 okt 10:48

  Det är fan inte okej att dricka alkohol när man är gravid. Vad är det för påhitt!
  Tänk på hur många som skulle offra sina egna liv för att få uppleva känslan av att bära på ett barn. Varför tror ni att barnmorskorna säger drick ej alkohol för. För nöjets skull eller. Snälla koppla på hjärnan och tänkt realistisk. Barnet kan ju få komplikationer! Dessutom när barnet föds så kan den stackars bebisen ha abstines besvär efter alkohol. Vad e det för start till den nya världen!!! Läs böcker och bli smarta!!! TÄNK LOGISKT!!!

 • nybliven gravid kvinna. Sön 31 okt 20:58

  Efter att ha läst om allt detta, så har jag en fråga till alla er här ute. Jag fick just veta att jag är gravid, i vecka sju. Har haft firmafest, födelsedagsfester och liknande 3 helger i rad. Så jag har druckit under dom tre dagarna, precis i samma dos som vanligt eftersom jag inte vetat om att jag var gravid (har oregelbunden mens i vanliga fall och äter p-piller). Hur ska jag då göra med barnet, har jag förstört det så mycket av all alkohol nu att det bästa vore att göra abort? eller törs man behålla barnet?

 • MariaTheres Mån 1 nov 08:54

  nybliven gravid kvinna: Eftersom det är så tidigt i graviditeten tror jag inte att det är farligt. Den första tiden är inte fostret ihopkopplat med ditt blod på det sättet utan det är först när moderkaka och navelsträng utvecklas. Prata med din barnmorska om det tycker jag! :)

 • Nadja Mån 1 nov 18:45

  Varför inte bara låta bli alkoholen helt när det nu finns ny forskning som visar att även en LITEN mängd alkohol kan skada fostret..? Visst, det kan ju vara så att den där klunken, halva champagneglaset eller folkölen inte skadar fostret, men TÄNK OM det gör det? Räcker inte den lilla risken för er? Om man nu ursäktar sig med att det är så lite, kan det ju inte vara svårt att avstå helt tycker jag.
  Du kan säkert släppa ditt barn på huvudet flera gånger också utan att det tar någon skada, men varför prova..?

 • Sandy Tis 2 nov 10:49

  Men herregud, kan inte alla bara få göra som de vill. Vi får fakta presenterade för oss och då får väl var och en bestämma hur de ska göra. Jag tycker det är en allmän hysteri kring vad man får göra eller inte göra som gravid. Sitta och skuldbelägga och klanka ner på andra människor att de inte är lämpade att skaffa barn för att de tar ett glad vin tycker jag inte är ok. Vem är det som säger att just du eller du är lämpad som förälder över huvuvd taget? Ja, man kan dra den här diskussionen hur långt som helst. Som jag sa tidigare, sköt er själva och gör det som ni tycker är bäst för ert eget barn.

 • SarahVecka 23 Tis 2 nov 13:44

  nu är detta en åsikt som kommer från mig och det riktas inte mot någon, men jag tycker folk klagar allt för mycket på dagens gravida kvinnor "gör inte så gör inte si gör inte ditt och gör inte datt" det kvittar hur mycket man sitter och diskuteras så tror jag den siffran på 9% egentligen är högre än vad vi tror. folk reagerar på en del kvinnor här som sagt att dom tagit 2-3 glas vin under HELA graviditeten eller en lättöl under midsommar, lägg ner diskussionen för siffran kommer inte ändras, jag tycker inte man ska dricka under sin graviditet men sen finns den en stor skillnad på att dricka och Dricka, tar man ett glas vin var 3-4:e vecka så tror jag inte barnet tar jätte stor skada för det, själv dricker jag aldrig har endast varit alkoholpåverkad max 10 gånger de senaste 5-6 året, men det är på grund av att jag ej finner det roliga i alkoholens väg, dock ska jag medge att jag röker trots graviditeten, men jag kan också säga att jag gått från 2-3 pakaet om dagen till 5-10 cigg om dagen vilket passar min Bm utmärkt, allt detta klagande gör inte hela situationen bättre för kvinnorna, tänk på allt annat skit ni stoppar i er som blir direkt "näring" till barnet, glass godis pizza etc etc och för att inte nämna alla konserveringsmedel hade det gått som dagens folk vill så hade gravida kvinnor levt på källvatten och hemmabakat bröd sluta klaga på det kvinnor som väljer ett glas rött en gång i månaden eller en gång varannan månad, lägg ner, låt folk sköta sitt håll er utanför

 • Nyuufish Tis 2 nov 16:24

  Det intressanta ligger ju i att i grekland+frankrike+italien så är LÄKARNAS REKOMMENDATION att man som gravid kvinna dricker ett halvt glas vin om dagen. För fostrets och mammans hälsa. Nu, jag drack inte under min graviditet, eftersom vi i sverige har nolltolerans och jag tyckte det kändes rätt. Men å andra sidan så måste man ju se att om det var så galet farligt som vi säger här i sverige så skulle i princip alla bebisar som föddes i södra europa vara skadade på något sätt? Jag tycker inte att man ska dricka, men i diskussionens intresse så är det en punkt värd att tänka på. :)

 • lindaf Fre 5 nov 01:02

  jag kan inte förstå hur man är villig att riskera sitt barns hälsa bara för att det "kanske" kan vara bra för barnet att dricka eller att det "sällan" är farligt,.
  varför ta risken? om det nu skulle vara bra för barnet att dricka under graviditeten så kan det väl ändå inte vara såå bra så man är villig att ta alla riskerna också?? men det är ju klart., det lättar kanske lite på samvetet om man intalar sig själv att det är bra för ens barn?

 • Chrizze Fre 5 nov 03:20

  Nu vet jag inte exakt vad alla ni andra har skrivit, men jag skulle vilja informera om alkoholens "kretslopp" för fostret. När kvinnan driket alkohol oavsett mängd så försvinner alkoholen relativt snappt och våra vuxna kroppar klarat en viss mängd utan problem. Tyvärr funkar det inte detsamma för fostret. När alkoholen kommer till fostret klarar inte de lilla kroppen av att hantera det och så småningom kissar barnet ut alkoholen och sedan driker den upp det igen. Med andra ord har fostret den skadliga alkoholen i sin lilla kropp betydligt mycket längre stund än en vuxen människa. Alkohol under graviditeten ska vara strängt förbjudet enligt det sunda förnuftet som uppenbarligen saknas hon iaf 9%.

 • Mimmi Sön 7 nov 10:41

  Jag skulle inte tänka tanken, jag skulle aldrig riskera att göra mitt barn illa.

 • Upprörd Tor 11 nov 03:02

  Jag själv dricker inte överhuvudtaget och skulle aldrig falla mig in. Har försökt väldigt länga nu och bli gravid och lyckas inte. Nu när man läser att det finns kvinnor som dricker under sin graviditet blir jag väldigt kluven. Jag själv tycker det är helt fel och dricka då man är gravid. Man vet ju sen förr att det skadar barnet att dricka alkohol, så varför gör man det?

  Min bror blev drabbad av att våran mor drack under hans graviditet. För visst det skadar inte med ett litet vin glas? Helt fel det skadar ditt barn när du dricker och det har jag sett själv med min bror. Hur stor skadan blir beror från person till person. Men att man ens utsätter sitt barn för detta förstår jag inte. Man vet inte hur det ser ut sen. Men kan man leva gott med det så varsågod.

  Finns så många som försöker så hårt att bli gravid men kommer ingenvart, dom skulle göra vad som helst för att få vara gravid. Jag är en av dom. Att läsa att kvinnor skadar sina barn medvetet är shockerande och väldigt fel. Om man inte kan hålla sig ifrån alkoholen under den tiden så tycker jag inte man ens ska sätta sig in i situationen där man är gravid. Som sagt kan man leva med att man utsätter sitt barn för risker att göra men för livet så vet jag inte vad man ska tro.

  Jag kallar ingen alkolist eller pekar ut någon. Det enda jag säger är att jag tycker det är fel och jag förstår inte folk som gör det.

 • mamyleine Fre 12 nov 23:43

  Tycker inte att det är okej, det är 35 ynka veckor i ens liv + minus några veckor (räknar inte dom veckorna som man faktiskt inte vet att man är gravid på) .

  Lika med rökning, det är någon liten där som växer allt du stoppar i dig påverkar barnet varför utsätta barnet för att få alkoholberoende eller behov av rökning redan när den blir till. Vi vet inte skadorna idag, det kanske inte syns på den söta lilla friska bebisen. Men när ens lilla är vuxen och vill ha barn kanske vi förstört något för barnen. Eftersom man vet att alkohol och rökning är skadligt för hälsan för en vuxen person, varför då utsätta ett barn för det?

 • Malin Lör 13 nov 09:57

  Jag vet inte, men även om det lilla livet i magen kanske skulle klara sig även om jag skulle dricka en folköl så gör jag de inte av princip. Skulle de vara något fel på barnet när de kommer ut och startar sitt liv skulle jag aldrig förlåta mig själv....

 • A-K Mån 15 nov 11:38

  Men om det är smaken man vill ât finns det ju ALKOHOLfritt-vin och öl. Jag har själv druckit öl nu, alkoholfritt sàklart... Jag har aldrig varit speciellt noga med min hälsa, har bàde rökt och druckit en hel del innan jag blev gravid, men när det handlar om mitt barns hälsa finns det inget snack om saken... Även om jag inte tror att ett par cigg under en graviditet är speciellt farligt sà làter jag bli. Man vill väl ändà inte ta den risken? Dum debatt. Ego-white trash morsor som dricker under graviditeten,

 • Cecilia Ons 17 nov 15:02

  Nu kan vi även ta och diskutera vad det innebär att dricka! Är det varje dag, någon gång, ett glas vin eller en hel flaska?

  Jag anser att ingen skall yppa sig förens man vet vad detta innebär.

  Personligen tycker jag att man inte skall dricka överhuvudtaget då bara ett glas vin är så pass mkt för barnet.
  Dock är en smutt inte farligt men bör inte göras varje dag.

 • Clelele Lör 20 nov 19:44

  Men gud vad alla har starka asikter om detta! Nu finns det ju faktiskt helt by forskning som visar pa att nagra glas vin i veckan INTE ar skadligt.

 • Gammelina Tor 25 nov 15:48

  Det finns säkert forskning som visar att det är ok med ett glas i veckan, men skulle aldrig riskera mitt barns hälsa grundat på ny forskning. Jag litar på mitt sunda förnuft och tackar nej till all form av alkohol. Tänk OM något skulle gå fel med graviditeten. Är en kort stunds njutning med ett glas vin mer värt än risken att man i resten av sitt liv ska klandra sig själv för vad man utsatt sitt barn för.
  Tar även hårt vid mig när jag ser både gravida samt mammor med småbarn som röker. Det säger sig själv att det som inte är bra för oss vuxna är ännu sämre för ett litet barn.

 • wildamio Lör 4 dec 08:40

  ok... den här forskningen som säger att ett foster skulle må bra av ett till två glas vin per vecka undrar jag vem som har utfört , är det barnmorskor eller någon representant för öl vin o sprit industrin? Sen tycker jag personligen inte att det är konstigt att människor dricker alkohol under graviditeten, ALKOHOLISTER blir också med barn fast å andra sidan så vet jag riktiga råalkisar som faktiskt lyckats hålla sig nykter under en hel graviditet ....

 • wildamio Lör 4 dec 08:43

  Ps. Heroin har inga dokumenterade skadeverkningar på ett foster ( förutom vid överdos ) så varför inte använda det om ni så tvunget måste berusa er ???

 • Karin Sön 5 dec 08:46

  Det finns ju många olika rön om hur mycket eller lite man kan dricka av alkoholhaltiga drycker när man är gravid. Svårt att för en vanlig lekman vara helt säker på vad som stämmer och inte.

  Men personligen tycker jag att det är enklast att låta bli alkoholen, det handlar ju faktiskt bara om en kort tid av mitt liv om man ser på det i det långa loppet. Varför chansa? Enklare att låta bli, så slipper man oroa sig för att ha skadat sitt barn.

  Men sen är det klart, det finns ju också kvinnor som äter väldigt dålig mat under sin graviditet, vilket ju också påverkar barnet. Mycket transfetter och socker skapar ju ett beroende hos barnet precis som hos den vuxna. Framtida fetma är väl inget bättre det heller?

  Det är lätt att vara dömande mot människor som inte gör som en själv, men vi får inte glömma att vetenskap och forskning inte är någon absolut sanning. Det är bara det vi vet just nu. En gång trodde alla att världen var platt..... • josefinr Ons 15 dec 16:37

  Kan inte säga så mycket mer än INTE okej. Om man absolut måste dricka så bli inte gravid. Jag blir bara arg när jag ens tänker på der.

 • josefinr Ons 15 dec 16:45

  Alkohol och nikotin är nej nej.. varför skada sitt barn frivilligt?
  Måste man absolut dricka en öl eller ett glas vin så finns det alkohol fritt.
  Och röka är inte svårt att sluta med när man vet vad det gör med ens barn. jag slutade tvärt och de va lätt när man visste att man hade en lien i magen. Skulle du ge ditt barn alkohol i nappflaskan?

 • Karolina Nilsson Tor 16 dec 11:18

  Hej igen!

  Jag tänkte jag skulle gå tillbaka och se hur den här diskussionen har utvecklats. Men när jag kom halvvägs bara orkade jag inte längre. Jag förstår inte hur det kan ha gått såhär fel i det här landet att kvinnor tycker det är ok att förgifta sina ofödda barn. Barnet de ska älska och skydda från allt ont? Börjar ni med att pumpa i gift!

  Bara för att alkohol är accepterat av samhället betyder det inte att det är ok! Hade man "upptäckt" alkoholen idag hade den förbjudits.

  Se er omkring för helvete! Ser ni inte hur mycket alkoholen förstör människor? Förstör familjer och förstör liv? Den har tom förstört så mycket att blivande mammor tror att det är ok att dricka under sin graviditet!

  Några av er säger att det är fel att säga att det handlar om alkoholism när gravida inte ens kan avstå från ett glas vin. Men kan ni då tala om för mig vad det handlar om? Alkoholism är inte bara de stackarna det gått så otroligt snett för som sitter på en parkbänk med en flaska T-röd i handen. Alkoholism innebär att DU inte kan leva utan alkohol. Om det är en droppe under nio månader eller en flaska vodka om dagen spelar ingen roll. Det är när du har ett sådant starkt beroende att du inte ens kan avstå EN gång det har blivit ett problem.

  Men denna diskussion kunde lika gärna läggas ner nu. För ni som har detta problem kommer troligen alltid ha samma åsikt. Ni kommer troligen föra över dessa åsikter till era barn så de kommer förgifta era barnbarn i framtiden. osv osv.

  När ska svensk syn på alkohol förändras? Trodde vi var smartare än så.

 • Elisa Tis 21 dec 16:24

  "Om det är en droppe under nio månader eller en flaska vodka om dagen spelar ingen roll"?? Förstår tanken, men har svårt att tro att denna debatt kan påverka särskilt. När man framför sin åsikt på ett sätt som inte respekterar den man riktar sig mot så kommer den knappast att respektera åsikten. Vad hände med "netiketten"?

 • julimam Tor 23 dec 20:18

  Jag tycker att det är nolltolerans mot alkohol under dessa 9 månader, och ammningstiden därefter! Det är bevisat att bebisen tar skada av alkohol. Så varför ens riskera detta!? Vi har hela livet på oss att ta detta glasvin till maten eller en fredag i soffan!!! Men alla tycker inte lika, men de som brukar alkohol under graviditeten borde se över sin situation.

 • Lisa Ons 29 dec 22:11

  Jag blir helt chockad att det finns folk som tycker det är okej att dricka ett glas vin, för sitt eget och fostrets välmående! Är ni helt dumma i huvudet??
  Jag har varit så naiv och dum och trott att INGEN gravid kvinna nånsin skulle få för sig att dricka i Sverige. Blir så ledsen över att se att det visst inte är så.
  Hur kan man vara så egoistisk? Stackars stackars era barn. Ni som ens tar en klunk vin förtjänar INTE att bli mammor.
  Alkohol är ett gift! Hur kan man ge sitt barn gift och säga att det är BRA?!

 • Anonym gravid Tor 30 dec 15:33

  Detta är min första graviditet och jag får höra såå mycket olika från alla.
  Till och med min barnmorska har sagt att ett glas skadar inte fostret men att man ska undvika det.
  Och att även rött vin är bra för blodvärdet.?
  Vad ska man tro på ? Vad ska man följa ?
  Är det inte samma sak med vad man ska äta och inte äta som med rökning,alkohol och snus ? Det finns faktist viss mat som är skadligt för fostret med.
  Tycker det är hemskt att folk är så fördomsfulla. Samt rökning, är det inte okej att dra ner på hälften om man har varit storrökare ? Ska man bli utpekad i samhället som en "dålig människa" för att man är gravid och kanske inte kan sluta röka helt ? Nej, jag tycker det är fel att ha så mycket fördomar. Varför inte försöka stöjda dom istället så dom kanske blir rökfria ? Eller kanske kunna muntra upp gravida med att säga, "ett liitet liitet glas vin med låg alkohol halt är okej". Då menar jag inte ett sånt glas i månaden, utan kanske en gång under graviditeten som tex nyårsafton !
  Är det verkligen så fel ? Ett glas ?
  Jag tycker inte att man är sämre än andra. Tänk alla drogmissbrukare som blir gravia ? Alla uteliggare, alla ungdomar från 13 år och uppåt, är dom också dåliga människor och ansvarslösa ?
  Ne, jag tycker rent ut sagt att ni är elaka.
  Jag vet en som söp sig full under hela sin graviditet och rökte å snusade. DE kan jag hålla med om att det är fel. Faktist! Det tänker jag inte försvara.
  Men att rökare får på skallen av ickerökande människor, det är fult. För ni vet inte vad det handlar om.

  Jag kan erkänna att jag röker, men det är ca 3-4 st om dagen och min barnmorska sa att jag inte alls behöver ha dåligt samvete eftersom jag är så duktig och drar ner så pass mycket som jag har gjort innan jag blev gravid.

  Jag tycker inte att man har problem med alkoholen bara för att man inte kan "stå emot" ett glas. Man kan göra de, och sen väljer man utöver det.
  Ni kan inte styra andras liv ? Visst spy galla på folk, men vad tjänar ni på de då? Om en gravid kvinna vill dricka de där glaset, kan hon då inte få bestämma de när hon är vuxen nog att ta sina egna beslut? Det är ju trottsallt hennes liv och blivande familj.

  Okej, om man ser det såhär då: Mannen i huset sitter och dricker en pilsner varje dag under 9 månader. Är det okej tycker ni ?

  Jag tycker att det är lika fel det med eftersom han då inte stödjer och tänker på den gravida kvinnan. Allt detta handlar om hur folk tänker och resonerar.
  ALLA TÄNKER OCH RESONERAR OLIKA!
  Kan man inte få ha sina egna åsikter ? Det är ju trottsallt ett fritt land som jag har hört miljontals gånger.
  Så snälla, sluta svär, sluta stämpla folk i pannan som en dålig person, för du är inte ett dugg bättre än henne!

 • Karolina Nilsson Mån 3 jan 12:31

  För det första Elisa har jag NOLL respekt för egoistiska människor som väljer att förgifta sina ofödda barn! Sedan tycker jag att jag använde ett väldigt vårdat språk och följde \"netiketten\" bra men lyckades framföra mitt budskap! Sen om jag trampade på en öm tå är inte mitt problem utan DITT! Jag tänker härmed lämna netiketten så nu har jag förvarnat dig!

  Till Anonym gravid: Jag förstår att du vill vara anonym för hur jävla dum i huvudet får man vara???? Du tycker alltså att eftersom det finns knarkare som skaffar barn så är det ok för dig att röka och dricka \"lite\". Det finns föräldrar som misshandlar, våldtar och mördar sina egna barn. Gör detta att det är ok att banka skiten ur sitt barn bara nån gång ibland då? Lyssna för fan på vad det är du \"säger\" (skriver). JA du är jätteduktig som drar ner för barnets skull. Men det gör det fortfarande inte ok att röka elr dricka!

  Det är DU och ingen annan som valt att börja och detta ska inte gå ut över barnet!

  Vad är det med er människor? Jag trodde att man skaffade barn för att man ville uppfostra dem till att bli bra människor?! Jag bara orkar inte!

  Det borde på riktigt finnas en lag för vilka som får och inte får skaffa barn!

 • Xanadue Mån 3 jan 14:39

  Totalt obegripligt för mig att det finns dom där ute som tycker det är ok att dricka under graviditeten.
  Ni som gör det, kommer ni även att hälla i ert nyfödda barn lite vin,öl eller grogg??

 • Mamman Tis 11 jan 12:56

  Mest av allt blir jag ledsen och lite rädd för dessa åsikter från och om vuxna kvinnor med bebis i magen som sätter sin egen njutnig framför ett litet barns välmående nu och i framtiden. Varför är det så svårt att vara konsekvent och tacka nej till alkohol under graviditet, ammning och barndomen? Barn, även de minsta blir illaberörda av föräldrar som dricker och beter sig annorlunda än vanligt samt doftar konstigt.
  Barnen blir rädda och ledsna. Jag kan även dra en paralell mellan gravida och föräldrar som dricker med föräldrar som inte tycker att säkerhet i bil är så viktigt men det är en annan diskussion värd.

 • Mette Ons 19 jan 23:24

  Oj oj oj, vilken debatt =) Visst är det bra att kunna vädra sina värderingar!!
  Jag själv tillhör gruppen som aldrig skulle kunna dricka alkohol under graviditeten just för barnet skull. Den är alldeles för skör.

  Efter att jag läste humanbiologi (om hur ALLT i kroppen fungerar från minsta cell till CN, blodomloppet, endokrina etc.) känner jag att jag är ytters ödmjuk mot min kropp för den är en fantstisk maskin. Och vill därför ge mitt barn bästa möjliga start på livet jag kan.

  Så till alkoholfrågan... nej, det är verkligen INTE bra att dricka alkohol under graviditeten just för att det inte finns något exakt mått på vad som ok eller inte. Bättre att avsåt helt!!
  MEN så kan det ju komma dessa festliga tillställningar under ens graviditet som GÄRN INTE vill dricka youise, läsk eller vatten... men då finns det faktiskt en fiiiiin hylla på systembolaget med ALKOHOLFRITT =)
  Jag provade själv en alkoholfri skumpa på nyår... den var t.o.m. godare än vanligt mouserand. Helt OK!! Rödvin har jag hör kan vara svårt att hitta något som smakar ok men vitt kan jag rekomendera Blue Nun, oxå helt OK =)
  Så gör det bästa av situationen så mycket du kan.

  Rökning och snus lika så (har själv gjort både och) det finns nikotinfria varianter SOM FUNGERAR, självfallet måste man ge lite extra just den första tiden för att klara av "detoxen" men efter 3 veckor kan det lättna. Idag finns det ju dessutom så mycket bra hjälp att få på hälsocentraler osv.
  Borde inte finnas några som helst ursäkter till att varken alkohol eller nikoton.

  Sedan finns det ju miljoner andra ämnen man oxå ska vara noga med att inte få i sig... som parbener, bly, kvicksilver och ftalater etc. Å dessa hittar man bl.a. i beautyboxen!!

  Tänk på att det är du och din partner som satt igån graviditeten, inte bebisen. Det är dessutom du som bär som bestämmer vad den ska få till frulle, lurre å middag.

  Jaha, då har jag nog "moralpredikat" färdigt ;)

  Lycka till alla fina mammor och pappor

 • val Mån 24 jan 23:44

  Jag tycker inte heller att det är okej att dricka under graviditeten. Men man kan dofta och smaka på tungan om man vill känna smaken just. Har köpt ett alkoholfritt vin på systemet, det var ok att dricka, för det är inte speciellt gott med cola och liknande... Man kan oxå lyxa med färskpressad apelsinjuice, det är gott och jag är iaf sugen på det.

 • Tummeliten Ons 26 jan 23:00

  Låt mig gissa. Det är samma djävla outbildade idioter som röker under graviditeten?

 • ojoj Sön 30 jan 15:50

  Att det sägs att det är ok med ett glas vin varje dag för blodet kan ju lätt lösas med järntabletter för det är ju inte alkoholen som är bra, eller så varför inte då helt enkelt alkohol fritt vin.!! vet själv om det där med ett glas vin ska vara bra men det är ju inte alkoholen i vinet det handlar om så skippa den. allt blir mer än dubbelt för det lilla livet i er, förstår väl vem som helst. Självklart försöker man ju också att äta hälsosamt + sluta röka (om man nu gör det)

 • Anonym Tor 3 feb 14:14

  Jag är gravid och kan absolut tänka mig att ta kanske1/4 glas vin någon gång då och då. Jag tror absolut inte det skadar barnet på något sätt. Varför jag kan tänka mig detta är för att jag är mkt mat och vin intresserad och tycker att vinet är halva måltiden ibland. Man kan inte ta ett alkoholfritt vin för då kan man likgärna dricka vatten. Alkoholfria viner smakar skit. Ni som föreslår det begriper er inte på det. Jag tycker inte man ska skrika och döma andra, det finns mkt som man kan ha åsikter om i sådana fall, tror att man skulle bli förskräckt av vad många stoppar i sig för mat, dvs E ämnen och annan skit. Tror ni inte alla blivande mammor vill sluta röka? tror ni inte att de tycker det är jobbigt att inte klara av det? Så som ni stigmatiserar och hänger ut dessa stackare får de säkert inte att må bättre. Tror ni deras bebisar mår bättre genom att ni får deras mammor att må skit?!! Det tror inte jag.

 • Moralpredikare Fre 4 feb 13:45

  Jag för min del kan inte förstå hur man ens kan ta en liten slurk alkohol medans man är gravid eller ammar. Samma sak med rökning och snusning.
  Sedan det med maten och läsk, är väl bara självklart att man försöker äta så nyttigt som möjligt och undviker mat med konstiga ämnen i medans man är gravid. Läsk och godis skall man inte ens tala om.

  Ja, jag har så starka åsikter att jag tom tycker man borde bli förbjuden att skaffa barn om man håller på med såna fullständigt idiotiska och iq befriade saker.
  Jag har varit med om många som röker under sin graviditet och det mycket hela 10 cigg om dagen. Dessa vägrar inse själv att det är farligt, de hänvisar till någon forskning som säger motsatsen. Saken är den att även forskningar kan visa fel, finns otroligt mycket forskningar om säger emot varandra. Men man borde ju ha så pass förnuft till att inte lita på allt folk säger och tänka själv.

  Allt detta gäller inte bara när man är gravid, man bör sköta om sig själv också.

 • WEAREWATER Fre 4 feb 20:55

  Anonym: Alla tycker inte som du och för vissa kompletterar alkoholfritt vin bra! Du säger att du inte tycker att man ska döma andra, men det gör du ju här med alkoholfria vinet.

  Så du tror inte att lite vin skadar barnet bara för att du är mat- och vinintresserad? Det låter som ett konstigt resonemang. Visst, lite vin kanske inte skadar barnet, men varför ens riskera? Det måste ju betyda att vinet betyder lite lite mer eftersom du inte kan hålla dig ifrån det under endast 9 månader av ditt fleråriga liv.

  Jo visst får vi i oss flera konstiga E-ämnen, men om man följer livsmedelsverkets sida så får man i sig riktigt bra mat. Om du läser där så rekommenderar de också att man avstår från både alkohol och tobak. Så du borde ju bli lite förskräckt då med.

  Visst, jag tycker inte det är bra att gravida röker, men jag ser inte ner på de som försöker sluta. Att försöka sluta är att bättre än att inte försöka överhuvudtaget.

  Tror du din bebis mår bra fastän du bara dricker vin "någon gång då och då"?

 • Anonym Mån 7 feb 14:37

  Wearewater: Vad jag säger är att alkoholfritt vin inte går att jämföra med riktigt vin, Tycker du att det det gör det så är det ju jättebra för dig. Jag tycker att de smakar sött och sliskigt och dricker hellre vatten.

  Vad jag reagerade på i detta forumet var tonen och fördomarna hos många. Tydligen är det ok att kalla oliktänkade för lågutbildade, whitetrash , iq befriade som inte borde få skaffa barn. What!! Tycker inte att man pratar så om någon oavsett. Ni vet väl inte vad dessa personerna lever i för miljö och bakrunden till deras beslut, om de är frivilligt gravida osv. Tycker att ni som skriver så, visar mer på vilka ni är än de ni beskriver.

  Givetvis tror jag inte att det skadar barnet bara för att jag är mat och vin intresserad. En så liten mängd alkohol som jag refererar till, ca 5 cl, vilket är ungefär två- tre munnar, menar jag har ingen som helst påverkan på fostret. Jag säger inte att jag tror att man kan dricka några glas då och då, det är stor skillnad i mängd alkolhol och det är det som spelar roll. Jag ser inte det som om att jag riskerar något och det får du och andra acceptera då ni inte kan påvisa motsatsen. Vi kan bara ha olika åsikter och det har även experter.

  Jag ville även poängtera att det finns andra faktorer som är viktigt för bebisens. Vad ni äter, vilken miljö ni vistas i, hur ni mår, motion. Rannsaka er själva innan ni hoppar på andra. Skulle inte tro att någon är perfekt, utan vi försöker så gott vi kan efter egna förutsättningar och vad just jag som person anser vara viktigt. Livsmedelsverket hemsida är ingen bibel och de har inte alltid rätt.

  Som svar på din fråga. Jag tror att min bebis kommer att få väldigt bra forutsättningar för må bra. Jag ärlycklig, rökfri, motionerar 3-5 gånger i veckan, äter bara ekologisk mat, varav fisk och vegetariskt 5/7 dagar (endast närproducerat kött). Så väljer jag att leva, men jag säger inte att andra måste leva likadant för det eller att deras barn kommer att må sämre. Mitt val.

 • AWM Tor 10 feb 10:56

  Min fru är alkoholist (dricker inte i stora mängder, men smusslar till sig alkohol och blir full på relativt små mängder). Vi har försökt få bukt på det, men ändå har det blivit att hon lyckats få i sig alkohol fem-sex gånger i månaden.

  Men nu är hon gravid, och det har blivit tvärstopp; jag behöver inte ens säga åt henne, hon har helt enkelt slutat - "Drinking while pregnant is child abuse," säger hon.

  (Det hon oroar sig för är dock att hon blev full ett antal gånger under de första fem veckorna, innan hon visste att hon var gravid. Hur stor skada kan det göra?)

  Så till dem som säger "Jag gillar att ta ett glas då och då för smakens skull" - om en alkoholist kan sluta i nio månader, kan väl ni också?

 • Rielly Lör 19 feb 15:27

  Seriöst jag blir nästan rädd när jag ser vuxna människor hoppa på varandra såhär. För det är väl ändå det ni är vuxna människor? Tycker väldigt få utav er borde ha barn överhuvud taget om ni inte ens kan betee er i en diskussion på internet. Jag är helt mållös.

  Jag både drack och rökte innan min graviditet. Dricker dock väldigt sällan ungifär 1 gång i månaden. Efter att jag plussat har jag inte druckit en droppe. Även fast min bm rekomenderat mig att dricka 2-4 enheter i veckan en enhet är lite drygt ett halvt glas vin. Jag bor i england kanske ska tilläggas men om hon rekomenderaar det så tror jag ju inte att det är så himla farligt som några utav er säger.

  Klart det inte är bra och jag har valt att inte dricka men jag dömer absolut inte dom som valt att ta ett glas eller två under sin graviditet jag kan aboslut tänka mig ett halvt glas vin eller liknande på min eller min sambos födelsedag. Vad det gäller cigarretter så försöker jag sluta så gott det går. Är nere på mellan 2-3 om dagen och min bm tycker att jag 'är jätte duktig och säger att det är bra om man kan sluta helt men kan man inte så gör inte den mängden speciellt mycket klart det fortfarande inte är bra och det vet jag och jag kommer fortsätta kämpa med att sluita.

  Men snälla nån betee er som vuxna människor och respektera varandra oavsett vad folk väljer att göra med sina kroppar och sina barn.

 • Pe Sön 20 feb 09:35

  Som barnmorskan i texten sa är det ju väldigt stor skillnad på graviditet och amning. Under graviditeten sprids alkoholen jämnt i kroppens vävnader inklusive moderkakan och går in i barnets blod. Däremot är det inte sant att man inte vet om det går över i bröstmjölken under amning utan man har visar i flera studier att i stort sett ingenting går över i bröstmjölk utom en försumbar mängd alkohol som även finns i vanlig filmjölk och visst ger vi fil till våra barn! Anledningen till att vissa barnmorskor inte tycker att man ska dricka när man ammar är av moraliserande skäl, att man inte bör vara full när man tar hand om ett spädbarn, det har många bm gett som skäl när de fått frågan. Detta gör mig upprörd för då har det inget med amning att göra! En mamma som inte ammar eller en pappa ska väl inte heller vara fulla när de tar hand om ett barn! Som mamma och nästan färdig läkare skulle jag avråda patienter från att dricka under graviditet men jag skulle inte lägga mig i det med amning utan lita till föräldrars sunda förnuft som de flesta faktiskt har. För de som inte har det spelar det ju ingen roll vad man säger, då dricker de kanske ändå under graviditeten. Som läkare är min uppgift att ge råd enligt evidens och beprövad erfarenhet, inte att hitta på moraliserande regler enligt mina egna åsikter!

 • Lou Tis 22 feb 01:40

  Pe : Mycket bra sagt !

  Till er som dricker/röker under graviditeten - Sluta upp med att straffa ditt ofödda barn!

 • NC Tor 24 feb 16:39

  Jag får erkänna att under min första graviditet som blev ett tidigt missfall rökte och drack jag som vanligt. Både jag och den killen jag hade då var rätt "omogna" att skaffa barn då. Egentligen var det efteråt att jag förstod att jag fick ett missfall. Vi levde vidare efter det som vanligt och vi tog enbart upp missfallet på en fest när några vänner väntade barn. Sedan pratade vi aldrig mer om det...

  Nu har jag en ny kille och vi väntar vår andra lille kille (v 31) . Några dagar innan mitt grav test på vårt första barn slutade jag att både röka och dricka. Jag minns att det var på en nolle-sittning på univ och sedan har jag inte rökt en endaste cigarett. I somras drack jag enbart några glas då jag inte ammade. Nu väntar vi vår andra och jag har inte druckit eller rökt nu heller.

 • ElinRoma Mån 28 feb 15:54

  Ville bara saga att jag ar sjalv gravid i Italien och dom rekomenderar INTE att dricka vin under graviditeten som nagon tidigare pastod. Sjalvklart kan inte jag veta var du fatt dessa uppgifter ifran men de star faktiskt till och med pa informationen pa "hemma graviditets testet" att om testet ar positivt ska man genast sluta dricka alkohol.

 • Jenny Tor 17 mar 17:36

  Herregud, dricka lite och understryker lite skadar inte barnet, däremot är rökning jättefarligt. Ni som verkligen fördömer tjejer som dricker lite vin till maten, hoppas att ni inte sätter i er något farligt i kroppen som framavlat kött, eämnen(finns i nästan allt), godis, besprutade grönsaker......det tar aldrig slut. Tänk på att även om våra föräldrar inte var lika upplysta som oss, blev vi ju också människor. I vissa länder rekommenderar de ett litet intag av alkohol. Dessutom är vårt samhälle sjukt, bara för att några har problem med spriten försöker man skrämma kvinnor med skräckpropaganda med att det är skadligt för barnet att dricka ett glas vin. De personer som har problem kommer tyvärr inte sluta, tyvärr. Jag tycker alla ska agera efter sitt förnuft för vad man själv önskar sitt barn, sköta sig själv och inte döma andra. Drick inte om ni inte vill, drick lite om du är sugen...

 • Annika Tor 31 mar 21:47

  Jag skulle ALDRIG kunna dricka när jag var gravid eller ammade. Jag skulle aldrig kunna leva med mig själv om ja visste att barnet visade sig tog skada av detta!!

 • Sofisen Mån 11 apr 23:10

  Hade svårt med att sluta röka under min graviditet ( 8 år sedan) ville så gärna, men det tog mig 3 månader att komma till insikt med det. Bästa valet jag gjort var att sluta, för mig själv & mitt barn. Han föddes ej förtidigt, och hade en hög vikt vid födseln, trots mitt nikotinintag i tidiga stadiet av graviditeten.
  Skulle dock aldrig uppmana någon att röka under graviditet- då det kan medföra plötslig spädbarnsdöd och givetvis ett beroende och abstinens hos den nyfödda!

  Vad det kommer till alkohol, så är det även där en självklarhet att man väljer bort det som berusningsmedel under en graviditet, DOCK tror jag inte att några klunkar vin inte är skadligt.
  Dock inget jag heller skulle rekommendera.
  Däremot måste jag hålla med om en föregående skribent, att man ska tänka sig för vad man petar i sig för mat. Scans bacon, mamma scans köttbullar alla dessa halvfabrikat som man petar i sig i tron om att det är riktig mat. För mkt aspartam omvandlas i kroppen till träsprit eller metylalkohol som det heter, därav ska man undvika dessa i mängder, då det är giftigare för kroppen än 1 glas vin!

  Man får helt enkelt se sig om vad man stoppar i sig mat dryck osv.. Inte bara för bebisens skull utan även för din egen skull!

  Det är DU som får stå till svars för konsekvenserna om det blir komplikationer, och det är inte lätt att leva med det på sitt samvete, om ditt intag av "onödiga saker" under graviditeten kan vara orsaken..

 • doddo Lör 16 apr 10:18

  otroligt ansvarslöst att dricka alkohol under graviditeten.
  Sätter du din egen hälsa och din egen kropp för fara är det din ensak, men detta handlar om att ge en ny varelse ett liv, kan du inte hålla dig från att dricka alkohol under graviditeten ska du inte ha barn, otrolig brist på mognad och ansvar.

 • Tina Mån 18 apr 10:14

  Jag var STOR snusare innan jag blev gravid. men sluta DIREKT när jag viste att jag var med barn. MEN jag tycker att det är upp till var och en vad man väljer att "nyttja" under sin grviditet.

  Folk har så jävla mycket åsikter hit och dit och tror att dom är så jävla mycket bättre än andra.

  Tänk på alla E-ämnen vi får i oss och annat onyttigt. Inte bara alkohol som är skadligt.

  Min kompis barnmorska sa att det var bättre för bebisen om hon tex tog en eller 2 . Just för att hon var så stressad över att KLARA AV ATT SLUTA. stressen var faligare.

 • Nile Sön 24 apr 09:59

  Tycker många av kommentarerna är otroligt naiva.
  Jag är gravid med mitt andra barn och skulle aldrig dricka en droppe alkohol av den anledningen att barnet delar mitt blodomlopp. Det jag får i mig i promille får barnet i sig exakt samma. Att man 2011 har missat detta är vara tragiskt. Sedan gör folk som röker... Snälla, är ni "duktiga" för att ni "bara" röker 3-4 per dag? Det är ju ännu värre än alkohol. Som gammal rökare som rökt 10 år så kan jag intyga att det sitter i viljan och det blir bara lättare dag för dag. Jag har nu inte rökt ett bloss på 10 år och hade aldrig tagit ett bloss till. Aldrig! Så om jag kan alla andra som tycker det är svårt. Det är bara frågan på viljan. Och det borde ju vara tillräckligt att göra det för att ge sitt barn bra
  förutsättningar till att inte få allergi och råka ut för plötslig spädbarnsdöd som är två misstänkta risker följder av just rökning.

  Nolltollerens gäller vid alkohol. Finns många alkoholfria alternativ, även vin och öl. Älskar själv öl men riktig öl får vänta... För mitt barns skull!
  Inga kläder eller pengar eller annat kan ersätta att man vill ge sitt barn de bästa förutsättningarna till att få en stark kropp.
  Sedan till dom som skriver att det finns mat och mycket annat att det inte slutar vid alkohol så vill jag bara säga att bara för att det finns
  Risker ska man inte ge upp alla försök. Dom man kan påverka själv är en självklarhet för mig att vilja ändra på.
  Hoppas färre och färre dricker alkohol.
  Tiden går snabbt och innan ni vet vad så kan ni njuta av ett glas vin eller liknande igen.

 • Sanna Mån 25 apr 12:05

  Jag är gravid i vecka 20.. När jag fick veta att jag var gravid så slutade jag röka DIREKT!! Det är inte okej att inta tobak eller alkohol när man är gravid! Man själv blir inte påverkad av "den lilla" alkohol man intar, men barnet man har i magen blir påverkad! INTE OK! Sen att det är mindre risk för att få ett barn med ADHD när man dricker.. Det stämmer inte! Jag har själv ADHD och det är genetiskt!! Det har absolut ingenting med alkohol att göra! Det är större risk om barnet inte får i sig tillräckligt med näring! Det finns så mycket gott alkoholfritt! Vad ska man med alkohol till? Det är bara idioti att man kommer med undanflykter för att få dricka alkohol.. Fundera på dina alkoholvanor om du inte kan låta bli!!

 • Emma Ons 27 apr 11:52

  Om man vill dricka under gravideten kommer man att hitta argument för att detta är ok - oavsett vad forskningen visar. Jag skulle dock vilja påstå att om man inte kan avstå från alkohol under nio månader av omsorg om sitt barn så har man ett alkoholproblem. Oavsett om man är beredd att erkänna det eller ej.

 • TunBo89 Mån 2 maj 09:29

  Jag har inte druckit någon alcohol under min graviditet förutom 1 klunk av en cider som hade 0.7% Jag tycker inte att man ska dricka då det kan skada barnet även om chansen kanske är liten när man bara dricker något glas. Jag har slutat med allt som de inte rekomenderar eller har en gräns på hur mycket man får dricka/äta som ex kaffe som man bara får dricka 2koppar per dag. För mig betyder det att det antagligen inte är så bra för bebisen och då dricker jag det inte. Är väldigt lätt för mig då jag sen jag blev gravid har ett stort behov av att skydda den lilla varelsen i magen :) Men alla får göra som de själva känner är bäst.

 • agirlnamejassa Mån 2 maj 21:05

  fattar int ehur man äns kan komma på tanken att dricka uhh mår illa bara ja tänder på sprit/cider/ vin blää

 • me75 Ons 1 jun 21:02

  usch man blir alldeles matt att läsa hur alla skriver om varann. Jag förstår att man kan ha olika åsikter om detta ämne men det behövs inte läggas på denna låga nivå. Jag ser inte nån skriva att dom dricker flera glas vin om dan eller sprit, under graviditeten. Alla har pratat om att smaka en mun.
  Det ger mig inte nån anledning till att vara nån moral kärring och döma alla för det. Vi är så himla snabba att döma ut alla i det här landet och själva tro att vi är super föräldrar. Jag tror alla som har skrivit här kommer älska dom små som kommer ut lika mycket och vi alla kommer alla försöka göra vårt bästa till att vara dom bästa föräldern vi kan.
  Men INGEN av oss är perfekt vare sig om vi smakar en mun vin el inte.

 • Drabbad Mån 6 jun 01:36

  Är själv barn till en mamma som hade lättsam syn på alkohol dels under graviditeten men även under min uppväxt.
  Hört hennes ord genom hela mitt liv att ett glas vin är bra för hjärta och kärl.
  Mamma lever inte idag. Hon drack så småningom ihjäl sig för ett år sedan. Alkoholen har förstört så mkt i vår familj. Allt från det där glaset till middagen till smygdrickande inne på toaletten.
  Jag vill aldrig utsätta mitt barn i magen för den resan jag gjort och väljer därför att avstå helt från alkohol under graviditet och amning, men även tänka på min konsumtion framför mitt barn under uppväxten.
  Jag är absolut ingen nykterist, men jag har fått lära mig den hårda vägen vad alkohol kan göra om man inte är uppmärksam och inser när det inte är lämpligt.
  Det finns för mig INGET att vinna på att ej klara av att avstå alkohol för sitt ofödda barns skull...

 • Uppenbart dålig mamma! Tor 9 jun 00:40

  Helvete, blir så glad utav att se att det finns så många duktiga människor som "bara" lägger av med rökat så fort de plussat! Duktigt! Jag är en vanlig tjej, blev gravid och hade det allmänt stressigt och mådde urkasst av den enkla anledningen utav att jag rökte! Alla tjatade, jag mådde sämre och rökte mera... Så höll det på, när min pojkvän väl insåg detta och slutade tjata så gick det hundra gånger bättre! Jag klandrar ingen som röker och hatar er ickerökare som klankar ner och får oss att känna oss ännu sämre vilket relaterar till stress vilket INTE är bra för barnet!

 • sara Sön 12 jun 10:03

  för mig är det ingen alkohol eller rökning eller någonting skadligt när jag är gravid eller ammar eller är i närheten utav mina barn, det är skamligt

 • Siri Tis 5 jul 18:23

  Kan ju bara tillägga att dricker man för smakens skull rekomenderar jag öl för alkoholfritt vin smakar inte ens i närheten av vad vin skall smaka.alkoholfri öl därimot,jätte god ;-)

 • Madeleine Ons 6 jul 22:39

  Tycker att är man så sugen på vin samt öl under sin graviditet så finns det alkohol fritt på systembolaget..... Och kan man inte kan nöja sig med det i 9 månader. så är det inte själva smaken man är ute efter, utan för att bli berusad.... Och då tycker jag att man kanske ska fundera på om man verkligen ska skaffa barn!!!!!... Sen så finns det en risk att barnet får något handikapp.... Vill du vara orsaken till det!Vill du vakna upp varje morgon och titta på ditt barn och veta att det var du som orsakade detta mot Henne/honom!!! Jag vet att människor kan vara väldigt egoistiska, men var det då när det gäller det materiella sakerna inte när det gäller någons liv/framtid..... ( har själv varit stor rökare och druckit alkohol, så jag vet att man kan sluta)

 • Johanna Sön 24 jul 23:17

  Naturligtvis så kan man tycka att det är onödigt att dricka alkohol under graviditeten. Det finns bra alternativ, speciellt alkoholerna öl som faktiskt smakar riktigt gott. Däremot så måste det finnas lite rim och reson i debatten dom kan bli lite överdriven. Glöm inte att det finns alkohol i en massa olika matvaror. Den som har högst alkoholhalt är bröd. Alkoholhaten i bröd varierar mycket beroende på hur det jäst och hur det är gräddat. Generellt kan man säga att bröd ligger mellan 0 och 2% alkohol, oftast runt 0,5%.
  För den vetgirige kan jag rekommendera like olika vetenskapliga artiklar

  Om man en midsommar tar en folköl behöver man inte ha dåligt samvete, speciellt om man tar en skiva bröd mindre...

 • Lyckligt gravid! Tor 28 jul 09:55

  Jag tycker fortfarande att alla skall få bestämma själva vad som känns bäst för dem. Jag har aldrig rökt en cigarett i mitt 42 åriga liv, dricker nästan aldrig starsprit men tycker om att dricka ett gott glas rödvin till en saftig biff. Det är livskvalitet för mig och jag kan verkligen sakna det nu när man inte skall dricka när man är gravid. Jag brukar ta en sipp från min mans glad för att få känna smaken i kombination och en sipp eller max två räcker , bara få smaken i munnen eller bara få lukta på vinet räcker för mig. När jag fick reda på att hag var gravid hade mitt eget bröllop och midsommar passerat utan att jag visste att jag var gravid. När jag pratade med en gynekolog på sjukhuset om min oro då jag druckit rätt mycket de dagarna sa han. Jag kommer från Italien säger läkaren till mig och där är man småfull hela tiden även om man är gravid och det blir vettiga människor för det!! Visst är det ju så att i Europa dricker man mera vin än vad vi gör kanske och allmänheten mera van. Jag kommer dock att inte dricka , skulle aldrig falla mig in mer än att ta en mun vin någon gång och njuta av den goda smaken. Jag är utbildad sommiler och vin och mat är en viktig del i mitt liv annars. Nu har jag hittat en variant som funkar för mig o en mun vin i samband med en biff , den är försvinnande liten.

 • Glad i glaset - men inte när gravid. Lör 30 jul 11:01

  Jag är vanligtvis lite glad i glaset (gillar ett gott glas rött på kvällen) och trodde att det skulle bli jättesvårt att inte dricka alkohol när jag fick veta att jag var gravid. Och det var det - den första veckan. Vi köpte alkoholfritt vin (det finns några OK vita varianter både på Systembolaget och ICA. Menar inte att de smakar som vin, men de smakar OK!).

  Men efter en vecka tappade jag all lust och nu efter 2 månader tänker jag över huvud taget inte på saken. De alkoholfria vinerna får mögla i kylen. Nu är det vatten, mjölk och annat mumsigt som gäller och det känns härligt! :)

  Ett minne: När jag var 6 år tog jag en gång en slurk ur mammas vinglas när hon tittade bort. Dagen därpå var jag helt grön i ansiktet och kräktes. Tänk då vad samma mängd gör med ett foster i magen...?

 • Alkoholfri graviditet för båda! Och nyktra föräldrar under uppväxt! Lör 30 jul 22:07

  Jag tycker att det är själklart med alkoholfri graviditet.
  Jag tycker även pappan under fest etc ska fundera över om han dricker och i vilka mängder under pågående graviditet.
  Om något händer under graviditeten är det klokt att ha en pappa till stöd och hans nyktra råd och omdöme! ..och som eventuellt kunna köra till sjukhus vid behov. Det är min nyktra åsikt.
  Denna innefattar även barnens uppväxt. ! oavsett amning !
  Jag skulle inte tycka om att en eventuell barnvakt drack alkohol under tiden de passade mina barn och således dricker jag inte själv heller då jag "passar "och umgås med mina barn.
  Ok med alkohol om man har nykter barnvakt med andra ord och själv inte är i barnets närhet.
  Annars tycker jag barn förtjänar en nykter uppväxt både avseende pappan och mamman!!! :-) Tack för ordet!
  Finns mycket annat att njuta av och som är minst lika bra för psyke och hälsa och lite trött på alla lama ursäkter för onykterhet. Men alla väljer fritt vilket liv de vill leva med sina barn.

 • Klockarkatten Ons 3 aug 21:48

  Jag tycker öl är det godaste jag vet att dricka i vanliga fall, men nu känner jag att 9 månader är ingen lång tid att hålla upp med drickandet.

 • Ensomvaritmed Tor 25 aug 09:48

  Det känns som om inte många i detta forum vet vad som händer med barnet när dem dricker förutom att barnet blir full så kan det få grova hjärnskador som kommer finnas där för alltid. Det farligaste är att dricka när hjärtrådarna på barnet bildas, ingen vet när dem gör det under graviditeten, därför ska man inte dricka alls. Och det spelar ingen roll om det är en 2,25a lr om det e BARA ett glas vin till maten, skadorna blir vilketfall som hällst. Min mamma drack med både mig och min syster på det sätt som många här har sagt "nått glas vin under flera timmar" både hon och jag har fått skador efter alkoholen som aldrig går att åtgärda. Och pga detta då har jag och systern blivit grovt mobbade i skolan för att ingen har förstått/vetat. Så nej jag dricker inte ens en 2.25 a under någon graviditet. Dem som är intresserade om detta än nr sök på FAS på någon sökmotor.

 • Irla Fre 9 sep 11:39

  Jag längtar efter ett glas vin på kvällen men tycker gott man kan avstå den korta perioden i livet då man bär på en bebis.
  Det finns gott om alkoholfria alternativ, systemet har massa god öl som är ok att dricka. Gillar man drinkar så testa apelsinjos m fruktkött blandat med Indian Tonic, supergott och läskande!
  Sen vill jag mena att partnern som inte är gravid gott kan hålla sig nykter också när det är middag eller fest... Och att man går hem tillsammans, inte bara den som är trött och nykter..

 • Maria Sön 11 sep 18:39

  Jag skulle aldrig i hela mitt liv dricka en droppe alkohol. Visst saknar jag att kunna ta en brezzer till maten när man träffar andra och äter god mat men jag skulle aldrig kunna förlåta mig själv om mitt barn blev sjuk även om läkarna skulle säga och bevisa svart på vitt att det inte har med alkoholen att göra jag skulle iaf klandra mig själv. Sen kan jag tycka att måste man dricka alkohol när man är gravid förtjänar man inte att få barn för då är man egoist och inte sätter sitt barn först. Är ju iofs en helt annan grej om man dricker i början av graviditeten när man INTE vet att man är gravid och slutar direkt man får veta det. Jag tycker definitivt att man kan avstå från sånt som kan och skadar ens barn.

 • helen Tis 20 sep 15:29

  Håller med om att amn inte ska dricka alkohol, men varför tas det aldrig upp faran med en havande som trycker i sig kilo på kilo med lösgodis, färgämnen, socker och nadra farligheter. Lägg fokus på rätt skar, och det är inte vad andra gör under sin graviditet!

 • lena Mån 17 okt 16:29

  Till alla: det är INTE farligt att dricka ett glas vin när man ammar!! när skall det gå in?? Bröst mjölken får samma promille som blodet dvs ett glas vin kanske blir 0,3 i promille och 0.3 promille omvandlas därav till procent och den procent delen blir så minimal så det omöjligt är skadligt för barnet!!

 • anna Tis 25 okt 15:46

  Kan man äta choklad med sprit i ??

 • fiffi Mån 14 nov 16:50

  Hejsan! Själv hör jag till dem som tycker om rödvin till god mat.Har aldrig kunnat beställa läsk till god mat och tycker vatten är trakigt. Som tur är är jag inte speciellt sugen pa vin nu när jag är gravid. Till dem som säger att man lika gärna kan dricka alkoholfritt vin som vanligt säger jag att de nog aldrig provat eller att de är vinkännare av lägre rang. Det smakar för j..t, som vinäger man hällt socker i. Det jag gör istället är att lura mig själv, häller upp lite vin i ett glas och smuttar typ 2-3 droppar för att det ska kännas festligt och för resten gäller vatten. Tror att det är mycket värre för bebisar vars mammor äter en massa godis eller röker.

 • Inte OK Tor 17 nov 15:23

  Malla: Ditt påstående är helt fel. Det är farligt att dricka när man är gravid för fostret. Att dricka ETT glas vin och sedan amma efter någon timmer är däremot inte farligt, eftersom börstmjölken får samma alkoholhalt som ditt blod har.

 • Ella Mån 21 nov 20:51

  Har läst att var tredje gravid väljer att dricka under graviditeten. Klart kan man kan ta sig ett glas vin en lördagskväll, men om det sen skulle vara något fel på barnet så hade åtminstone inte jag kunnat leva med mig själv. Om min lillkille i magen skulle vara sjuk på något vis så kan jag åtminstone vara säker på att det inte beror på ett dumt & egoistiskt val jag själv gjort. Det är inte värt risken, dricka kan man göra sen!

 • England Mån 28 nov 15:33

  Sjalvklart ska man inte dricka en massa alkohol, det vet vi ju alla, men det ar sa oerhort svenskt med nolltolerans. Jag bor i England och har har alla mina gravida vanner druckit ett glas vin till maten da och da (efter forsta trimestern). Den generella rekommendationen har ar att inte dricka mer an en-tva ''units'' i veckan (ca 25 cl ol, eller ett litet glas vin). De flesta lakare anser att det ar ok. Jag foresprakar inte att man dricker, men jag haller med Lilla Jag om att det ar lojligt att alla gar i taket for nagra droppar vin men inte reflekterar over hur snabbmat, konserveringsmedel, socker etc kan skada fostret. Man ar for ovrigt inte alkoholist for att man dricker ett litet glas vin da och da, enbart en svensk skulle pasta nagot sadant.

 • Cecilia Tor 12 jan 09:51

  Alltså det är ju skukt hysteriskt med nolltoleransen på alkohol i Sverige. Jag skulle tippa på att exempelvis Fransyskor, italienskor och andra sydeuropeiska kvinnor inte har nolltolerans på vin där det är en del av matkulturen. Vill man ta ett glas vin då och då för man mår bra av det så gör det!
  Debatten borde fokusera mer på de dålda farorna så som sötningsmedel, fel fetter, konserveringsmedel mm. Inte ens ekologiska varor är " säkra" nu för tiden.
  Och än värre är det med de blivande mammor som faktiskt dricker sprit och eller tar div. Droger.

 • Caroline Lör 14 jan 17:18

  Att bli gravid är något helt fantiskt! En liten människa ska växa fram i min mage och för mig är det helt obegripligt hur man kan utsätta den lilla och oskyldiga varelse för något som är ett rent gift! Jag har under hela min graviditet tagit helt avstånd från ALLT som påverkar bebisen negativt. Det är ingen rättighet att dricka vin, ta en cigg eller att "få göra som jag vill". När man blir gravid har man ett ansvar för livet som finns i ens kropp, det börjar den dagen man får veta att man är gravid och slutar inte förren man är död. Kan man inte avstå från alkohol, tobak och droger under sin graviditet borde man avstå graviditeten istället! Jag blir så illa berörd av detta, speciellt eftersom det har forskats så mycket på detta och man VET hur skadligt det är för barnet! Jag hoppas att man i framtiden ska kunna bli dömd för barnmisshandel, och de fall det går riktigt illla; vållande till annans död. Det vore inte mer än rätt, för det är precis vad man gör sig skyldig till!

 • amanda Mån 23 jan 14:36

  Ja nu visar ju forskningen emot alla dem som säger att lite alkohol inte är skadligt för fostret.. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sma-mangder-alkohol-dodar-foster

 • sverige88 Ons 25 jan 18:44

  Jag skulle aldrig ha samvete att dricka under graviditeten.Men jag har drömt hämska mardrömmar att jag varit på fest och druckit alkohol , det var hämskt . Var skönt att vakna och inse att det bara var en dröm.
  NEj jag tycker inte att det är ok att utsätta ett lite liv för nå sånt,då kan man faan vänta tycker jag !!

 • Kiwi Ons 15 feb 07:42

  Jag tycker det är förjävligt, om man inte är redo att ge upp alkoholen så är man inte redo att skaffa ett barn. Man måste kunna uppoffra det för den personen som betyder mest! Den personen som håller på att skapas i dig.

 • Malin Mån 20 feb 07:15

  Förstår mig inte på människor som dricker alkohol under graviditeten eller som röker/snusar. Jag dricker alkohol ett par ggr i månaden o röker ett paket om dagen. Men så fort jag förstod att jag var gravid så har jag inte druckigt en droppe alkohol och inte har jag rökt heller. Inget svårt val när man vet att man har ansvar för ett litet liv som lever inne i ens egen kropp :)

 • TH Mån 27 feb 12:51

  Till er alla som tycker att alla får göra som de vill under sin graviditet vad gäller alkohol och annat man vill göra eller stoppa i sig; ni säger det som att det är en självklar sak. Det är det inte! Du bär på ett liv, ett liv som du har varit med och skapat. Du är förälder till det här barnet, men du äger inte det! Det är som att säga att alla får göra som de vill när barnen sedan är födda.. Var drar man gränsen för när alla får göra som de vill?! De som vill aga sina barn i "uppfostringnssyfte" tycker ju också att de har rätt att göra som de vill; det är ju DERAS barn, deras ägodel. Jag har sett en 5-åring sitta och blossa på en cigg tillsammans med sin pappa. Är det ok? Får föräldern göra som den vill där med?
  Ni som menar att det finns så mycket annat giftigt en kvinna får i sig under en graviditet menar ni då att det då är skitsamma med lite till gift i kroppen?! Hur fungerar ni?! Vad ger er rätten att skapa och sedan riskera att förstöra ett liv? Bara för att bär det här livet i er mage och har ansvar, skyldighet och rättighet att ta hand om det de kommande arton åren ger det er absolut ingen rätt att "göra som ni vill". Väx upp! Ska ni bli föräldrar är det kanske dags när barnet är i magen att börja sätta era egna behov åt sidan lite. För det är vad ni, om ni är ansvarsfulla föräldrar med en hjärncell eller två kvar, kommer får göra de kommande åren.

 • Jag Lör 10 mar 15:00

  TH - Mycket bra skrivet! Precis vad jag satt och tänkte under tiden jag läste här.

  Att barnmorskor i england tycker det är ok med alkohol säger ganska lite i min värld. England är ett av de länder där fetman breder ut sig värst, vilket torde säga något om intelligensnivån i det landet. De barnmorskor som råder gravida att dricka alkohol borde förbjudas att arbeta. De har fel helt enkelt. Eller menar alla här på att ni med helt okritiska ögon sväljer allt folk säger till er?
  Barnmorskorna i England har fel, de har bara inte fattat det själva än. Tilliten till dessa borde inte vara hög..

  Sedan skrevs det högre upp om hur läget är i FRANKRIKE och övriga "matkulturer" som vissa kallat länderna och den personen som skrev tidigare och som bor där hävdar att det redan på graviditetstesten står att man ska avstå alkohol om man får ett plus.
  Det rekommenderas alltså INTE att dricka ALKOHOL öht i de länder där det hävdas att alkoholen inkluderas i matkulturen.
  Det är bara fördomar folk har om fransmännen med flera.

  Sedan vill jag nämna att min syster drack öl under hela sin första graviditet eftersom hon fick en extrem craving på detta.
  Men hon drack alkoholfri öl och tyckte det var jättegott eftersom det var smaken, inte alkoholen, hon var ute efter.
  Dessutom växte håret som ogräs och naglarna blev extremt starka, väldigt positivt =)

 • AS Ons 21 mar 18:47

  Vad jag vet och förstår av artikeln så behöver man i princip vara alkoholist för att barnet ska påverkas på det sättet som beskrivs i barnmorskornas utlåtande. Att dricka ett glas vin till maten blir inte jag speciellt påverkad av och tror faktiskt inte heller att barnet tar någon skada av det- har liksom tidigare skribent- hört om forskning som visar tvärt om, att ett glas vin kan minska risken för adhd mm. Nu menar jag självklart inte att man ska sörpla i sig flera liter vin- det mår ingen bra av, men om jag vill unna mig ett glas vin vid enstaka tillfällen under graviditeten så tänker jag göra det utan att ha dåligt samvete. Rekommendationen att avstå helt från alkohol beror på att det finns för lite forskning!

 • Maria Ons 28 mar 13:07

  Jag tycker inte att man ska dricka alkohol, eller röka under en graviditet. Man bör försöka leva så hälsosamt som möjligt med kost och måttlig motion. Bäst för både mamman och bebis tror jag. Om det nu är så att det finns för lite forskning så är det väl bättre att ta det säkra före det osäkra? Avstå.

 • Alx Mån 9 apr 16:31

  Det finns forskning om att alkohol är skadligt för barnet , och det finns även forskning som visar motsattsen. MEN etfersom det som sagt på svart och vitt finns forskning som visar att det KAN vara skadligt så då är ju frågan hur mycket man prioriterar och är villig att chansa om sitt barns hälsa. Jag tycker att det säger en del om de som väljer att dricka denna korta tid.

 • Jess Tor 26 apr 20:47

  Jag upptäckte inte min graviditet förrän i mitten av vecka 18 eftersom läkare hhade sagt att jag inte kunde få barn. Under dessa veckor hade jag alltså druckit alkohol ibland. En normal konsumption. Jag var förstås orolig över detta och frågade tre olika barnmorskor som talade om för mig att det var farligare för barnet att mamman stressade än att hon tog et glas vin då och då. De menade alla tre att det var ok, med ett glas vin, inte varje dag men ibland.

  Jag valde vissreligen att int dricka efter att jag fick veta att jag var gravid, men det verkar finnas olika uppfattningar om dess påverkan på fostret även bland sjukvårdspersonal

 • Elin M Sön 29 apr 21:28

  Tips för er som känner sug efter alkohol:
  Det finns många goda alkoholfria viner, drinkar och drycker.

  Söker du "alkoholfritt" på systembolagets hemsida får du idag upp 84 alternativ.

  Varför inte passa på att utforska den världen?
  Samtidigt får du själv en bättre hälsa och du besparar ditt barn från missbildningar och andra komplikationer.

  Kanske du som jag upptäcker att alkoholfria drycker ofta är godare (!) och att det inte är värt att sätta sitt eget och andras liv i fara för en kortvarig njutning.

  //Dotter till en före detta alkoholist

 • Modern Mån 21 maj 21:12

  Jag tycker det är värre med de som röker under graviditet och anmning än de som kanske tar sig ett glas vin eller så.

 • Ung morsa. Lör 2 jun 00:32

  Helt otroligt att man kan få för sig å dricka medans man är gravid! Innan jag blev gravid var jag knappast någon nykterist. Men sen vi försökte bli gravida har jag inte druckit en droppe, faktum är att vi inte ens tar in alkohol i huset längre. Jag vill ge mitt barn sunda levnadsvanor! När man avstår från alkohol ser man vilka bekymmer den skapar hos människor, hur den splittrar familjer å hur den får folk å bete sig som idioter. Jag är inte religiös på något sätt men jag har gjort ett val och jag kommer aldrig mer dricka alkohol igen! Många tycker det är att överdriva. Men jag är stolt över mitt val och jag står för det!

 • mummlan Lör 9 jun 23:42

  Karolina Nilsson :
  Vilken tur att du är så himla stark och smart som du nu tror du är, jag antar att vi skulle diskutera och inte överfalla varandra i denna debatt.

  Du vet väl att i '"alkohol fritt" innehåller en viss alkohol mängd??? Visste du att barnet påverkas av passiv rökning mer än om mamman röker under grav.??

  Tycker att du kan knipa och tänka innan du hoppar på folk med onödiga
  kommentarer som du gör.

  DET ÄR OK ATT HA EN ÅSIKT! men det är verkligen inte ok, att vara oförskämd! Så tagga ner tänk på barnet så inte blodkärlen spricker.

 • Emma Mån 16 jul 00:01

  Har missbrukat alkohol i många år och är alkoholist (dock aldrig diagnostiserad), men när jag fick vet att jag var gravid slutade jag rakt av.
  Medveten om att det inte är något som alla klarar av men det var självklart för mig. Älskade/älskar min son mer än något annat!
  Därmed inte sagt att det var enkelt. Absolut inte! Vände mig till sjukvården och fick bra hjälp.. vilket inkluderade slutenvård i en vecka.
  Vad jag vill säga är att våga be om hjälp. Är nu nykter sedan 1,5 år och arbetar hårt varje dag.

 • Anonym Mån 30 jul 10:56

  Jag tycker att det är upp till var och sig.. Det finns forskning om att det är okej att dricka nått glas vin under graviditet, så det är väl upp till personen om dom tror på det? Cigaretter är inte nyttigt på något sätt men vissa har svårt att sluta med det med, en del säger att man inte ska sluta röka under graviditet eftersom du då har mycket hormoner i kroppen och att det inte är bra i vissa fall.. Det beror väl helt klart vad man själv vill tro på.. Jag tycker inte att det är fel att dricka något glas vin, men jag skulle aldrig göra det. Och sen finns det ju alkoholfritt som smakar lika dant som alkohol.. Men detta är bara min åsikt..

 • Poppins Tor 2 aug 15:04

  Först och främst, kul att så många skrivit. Det är ett ämne som verkligen berör. Även mig men jag tycker i och för sig att det skulle vara roligare att diskutera huruvida ok det är att dricka INFÖR barnen sen när de är lite större... hade mer än gärna deltagit i DEBATT på SVT för några veckor sedan när de diskuterade just det ämnet.
  Det som fascinerar och skrämmer mig lite är att många av er som skrivit "tar er rätten" att döma andras levene. Vi ska inte döma varandra. Vi har olika åsikter och det är ok. Varför? Jo, därför att alla dessa "vetenskapliga bevis" som alla nämner, oavsett om det säger att det är ok att dricka eller inte, existerar inte. Ingen har fastslagit att "såhär är det" ännu, vilket betyder att ni som dömer kan döma bäst ni vill för vad ni gör är att lägga krokben för er själva. Själv vet jag inget och tror inget men har mina aningar. Jag är en person som tror mer på det sunda förnuftet och i det här fallet så tror jag att man ska passa sig för att dricka alkoholhaltiga drycker vid graviditet. Eftersom ingen vet hur det påverkar fostret/barnet så är det kanske lika bra att låta bli?! Jag själv har endast druckit Herrljunga cider, 0,7% (ca 3 glas) och det är ju väldigt lite. Tror inte att 1-3 glas vin under 9 månader är så farligt men är man osäker så bör man kanske låta bli. Någon nämnde fransyskor. Jo... den tanken har slagit mig också så därför tror jag inte att det är så farligt men än en gång: nobody knows! Lycka till alla gravida och sluta anklaga varandra- det hjälper ingen. Allra minst dig själv! Ciao!

 • Pappa Tor 9 aug 00:27

  Wow. Så mycket moralpanik har jag nog aldrig sett på en och samma plats i hela mitt liv. Kan inte låta bli att se en viss likhet mellan de mest rabiata inläggen här, och den amerikanska tokhögerns anti-abort-argumentation.

 • Bara jag Tor 9 aug 13:54

  Tycker man ska skilja ordentligt på att dricka under graviditet & under amning.
  Under graviditeten vet man att det kan skada fostret, men under amning så är det BEVISAT av forskare att man inte skadar barnet. Man skulle få dricka kopiösa mängde som man mer eller mindre själv dog av, för att det ska kunna bli en sån mängd som barnet tar skada av. Är less på de som kastar moralkakor omkring sig, kan inte se nått fel i att njuta av ett glas vin, eller en kall öl nån gång ibland även om man ammar - likväl som att pappan till barnet gör det ibland.

 • Bara jag Fre 10 aug 15:04

  Moralpredikare anser att det borde vara förbjudet att skaffa barn för dem som inte delar hennes syn, dvs att man ska avstå allt HON anser vara iq-befriat att använda... Tja...
  Hur kan man ens understå sig att påstå att andra som inte delar ens syn inte skulle få skaffa barn?

  Det är inte under stalin vi lever under & i sådana fall kanske vi oxå skulle förbjuda insnöade moraltanter att skaffa barn, barn med sån uppfostran & människosyn vill vi väl ändå inte ha?! eller?... näe skulle inte tro det...

  Tänk efter för katten innan du utrycker dig människa !

 • Millan Tis 21 aug 21:48

  Det är ju skrämmande! Jag tror folk skämtar!!!

  MAN ÄR JU FÖR FAN HELT JÄVLA DUM I HUVUDET, om man dricker när man är gravid. Hur FAN tänker du???? Alkohol går rakt igenom moderkakan och barnet blir full. "Ett litet glas vin" är som att bjuda sin bebis på en hel flaska. Hjärncellerna slutar utvecklas och barnet FÅR skador.

  Era muppar! Sluta drick!!!!!

 • MumToBe Tor 23 aug 15:28

  Jag har självklart druckit under min graviditet. Båda gångerna, innan man inser att man ens är gravid. Och många med mig. Jag känner inte en enda väninna som inte drack ett glas vin under tiden dom inte visste.

  Många hänvisar sedan till Italien och Frankrike där dom har lite slappare syn på ett glas rödvin under den senare graviditeten. Jag har inte tillräckligt mycket information för att kommentera men jag kommer att avstå. Ett litet glas champagne på jul eller nyår att skåla i kan jag allt unna mig!

 • JW Sön 14 okt 09:01

  Det är skrämmande läsning att se hur så många väljer att dricka alkohol med ett litet liv växande i sig. Ett litet liv som har kommit till dig och ligger och myser i dig, känner trygghet i att vara där och du, dens mamma är nu och senare precis allt för denna lilla goa krabat. Det är din lilla krabat och din lilla vän som när den kommer ut kommer behövas ges bästa omtanke och vård och mat. I magen likaså!! Det är väldigt egoistiskt! Också oförståeligt hur man kan vilja ge barnet inne i sin mage ett gift?! Alkohol är ett gift och det är inte farligt med ett glas vin för en vuxen men det är det för det lilla fostret/barnet. Vill du ge vin till barnet när det kommer ut? För det är samma sak när du ger det i magen så snälla tänk efter eller sök hjälp och jobba med dig själv! Något värt att tänka på är att det handlar om ca 9 månader av ditt liv! plus ev amningstid. Du har hela livet på dig sen att ta vin till maten och på fredagen och på Lill-lördagen till tv programmet om du vill det, men nu är det inte bara dig det handlar om.

 • MARIE Fre 19 okt 10:29

  JAG SLUTADE RÖKA, SNUSA OCH DRICKA NÄR JAG ANADE ATT JAG VAR GRAVID! Kändes sååån naturligt och självklart och var inte svårt alls ! Jag kan känna suget av det syrliga i rött vin men då dricker jag svartvinbärsjuice istället !

 • Häxjakt Tor 25 okt 20:15

  Ett litet glas rött vin (ca 1 dl) då och då (en gång i veckan högst) konsumerat under flera timmar till en god middag ser jag inte som någon som helst risk för mitt barns hälsa. Mängden i blodet blir så utspridd och ger förmodligen inte ens mig någon påvisbar promillehalt. Däremot åtnjuter jag rödvinets hälsofrämjande effekter.
  Förstår inte varför det måste vara sådan häxjakt kring sådana här frågor. Folk låter känslor och myter, inte fakta, styra.

 • Hälsa Tor 25 okt 20:20

  Ni som påstår att ni avstår från ALLT gift under graviditeten, innebär det också t ex att ni inte t ex dricker lightläsk, konsumerar konstgjorda sötningsmedel, att ni är smala och vältränade? Det lär inte vara så bra för barnet med en överviktig, mamma som är i dålig form heller, eller en mamma som går upp 30 kg i vikt under sin graviditet...

 • silversara Tor 1 nov 21:57

  Oj, vilken diskussion det var här!

  Själv är jag gravid i 9:e veckan. Jag tillhör dom som inte vill chansa och dricka någon som helst alkohol. 0-tolerans gäller för mig. Har aldrig tagit ett bloss i hela mitt liv så rökning är inte heller något jag sysslar med, var sig innan min graviditet eller nu.

  Jag tycker däremot det känns väldigt onödigt att vara elaka mot varandra här. Att kalla andra människor för IQ-befriade, white trash eller liknande är inte särskilt konstruktivt. Ni pratar mycket om att man bör göra allt för att det lilla växande livet ska få det bra. Jag håller med, det är oerhört viktigt!!! Jag hoppas då att ni inte lär dom sen när dom är födda att kalla andra för white trash...??!! Att säga sin åsikt är bra. Att vara respektlös är inte bra.

  När det gäller alkoholfrågan är det uppenbarligen så att forskningen inte enhälligt kunna bevisa att väldigt lite alkohol är skadligt för ett ofött barn eller för ett barn som ammas. Personligen anser jag inte att jag behöver bevis för detta. Jag låter bli ändå. Kanske vi istället för att ta ut för mycket aggressioner på andra här bör ägna energin åt att stödja forskning kring hur alkohol påverkar ofödda barn och barn som ammas (och kanske också hur det påverkar barn mentalt när föräldrar dricker), stötta de som har alkoholproblem och som är gravida så att de kan bli stärkta att låta bli alkohol, etc. När de gäller dom som tar ett par tre glas vin under en hel graviditet anser jag nog inte att vi kan säga att dom generellt sett har alkoholproblem. Dom har väl grundat sina beslut i den kunskap dom fått och anser inte att det är farligt då det inte finns enhälliga bevis som stödjer detta. Dock tycker jag att det är är viktigt att påpeka att även om man inte kunnat bevisa att ett till två glas vin i veckan är skadligt för fostret så har man heller inte enhälligt lyckats bevisa att det inte är det. Några menar att det är det, några menar att det inte är det. Jag anser mig inte ha tillräckligt med kunskap om detta ämne för att säga vilka som har rätt eller fel men personligen har jag aldrig hört talas om barn som fått några skador på grund av att de fått i sig för lite alkohol så för mig var det ett lätt val ändå.

  Så sammanfattningsvis: Tycker att det är fantastiskt att vi brinner för detta ämne som visar på hur mycket vi älskar våra ofödda liv inom oss. jättebra också att vi säger vår åsikt här, men istället för att lägga energi på att bli aggressiva borde dessa personer lägga energi på att konstruktivt stödja forskning om detta eller hjälpa på annat sätt. Glöden ni har behövs!

  /Peace&Love

 • Jonna Ons 12 dec 22:19

  Till och med jag, som är Nykter Alkoholist, kan hålla mej ifrån spriten när jag är gravid.. En klunk eller en flaska är ingen skillnad, så jävla korkat..

 • Mimzie Mån 7 jan 13:20

  Orka att folk ens diskuterar attt det tycker att det är ok att ta ett litet glas, seriöst älskar ni verkligen erat barn? Ni som dricker under grav tycker jag att ni kan lika gärna hälla vin i nappflaskan till erat barn , lika idiotiskt!

 • Katrin Tor 24 jan 09:53

  Det jag inte fattar är att man är sugen på alkohol. Jag smakade väl motsvarande en tesked champagne på nyår, tillräckligt mycket för att känna smaken, och det var verkligen inte gott. Var tvungen att pressa lite färsk juice och klämma i mig för att komma över traumat.

  Om man verkligen vill så kan man väl sitta och smutta på en tesked vin på helgen, om det nu är så viktigt? Det är väl smaken man är ute efter occh då behövs det inte så mycket...

 • forstabarnet Tor 31 jan 10:18

  Jag hör till gruppen som inte dricker alkohol när jag är gravid. Mycket frö att jag inte ens är sugen på det och även såklart för att man vet för lite om risker som är förknippat med det.
  Däremot skulle jag ALDRIG komma på tanken att kritisera någon annans beslut i frågan!

  Sen vore det väldigt intressant att veta hur alla som tycker det är fruktansvärt att dricka nått halvt glas vin nån enstaka gång under graviditeten ställer sig till träning... Tränar alla 1 timme/dag?
  Det VET man ju är väldigt hälsosamt för barnet... men ändå är det ytterst få som gör det. Varför, kan man undra?

  Summa är att jag håller med ett tidigare inlägg, alla får fakta framlagt och man tar själv beslut utifrån det.

 • DERYA Ons 6 feb 15:32

  Hur ego kan man vara genom att dricka alkohol eller röka under sin grav. tycker inte att man är tillräckligt mogen för att skaffa barn då . Själv rökte jag ca 1.5-2 paket om dagen och slutade röka den dagen jag fick reda på att jag var grav, jag hade världens skuldkänslor för att jag var oberedd genom att inte ha slutat röka några månader INNAN jag blev grav. snälla tänk på dom små söta bebisarna, är alkohol/cigg mer värda än din bebis!
  ( min bebis är 2 månader och har inte börjat röka tänker inte börja heller & låter inte rökarna komma ens nära henne!!)

 • Smultronpaj Tis 12 feb 11:43

  Jag har bara vetat i 5 dagar att jag är gravid men jag kommer defintivt inte dricka någon alkohol som jag normalt sätt tycker om. För det handlar om någon annan än mig nu så man får tänka så. Att visst kommer säkert suget komma under dessa 9 månader men det är inget allternativ. Jag skulle aldrig medvetet skada min bebis, så alltså nolltolerans med alkohol och inte vistas nära folk som röker.

  Jag hoppas att ni som gör det tänker efter en extra gång för det är verkligen inte okej!

 • Mary-Jane Tis 26 feb 02:08

  Helt otroligt!

  Att dricka, röka, snusa eller ta droger under graviditet är INTE ACCEPTABELT, vad ni alla än försöker påstå. Jag har satt mig in i 2013 års forskning och studier (källkritisk som fan så har kollat upp) och det spelar ingen roll hur mycket man dricker, risken finns ALLTID där. Varför? Jo, för att vi alla är olika och våra foster tål olika mycket. En fylla i tidig graviditet kan räcka, precis som en alkoholiserad mamma kan föda ett fullt friskt barn. Risken finns även för ETT glas vin ibland, man vet helt enkelt inte hur stor mängd som skadar just DITT foster, hur kan man med att chansa?

  Är det någon här som skulle tycka att det var okej att jag tar en joint med marijuana under graviditeten? För enligt forskning så skadar inte den hälften så mycket som alkohol. Jag är en flitig marijuanarökare som rökte ganska mycket INNAN jag fick reda på att jag var gravid och jag har druckit EN gång innan jag fick reda på att jag var gravid, vet ni min barnmorskas svar? "Du behöver inte oroa dig för att du rökt marijuana, men du skall veta att det kan räcka med en gångs alkoholintag för att ditt foster skall ha fått fosterskador."

  Antagligen kommer folk gå i taket nu, oh herregud, hon röker marijuana, hon knarkar. Jag tänker inte predika om att alla ska röka grönt, det är extremt farligt DET MED i långa loppet. Men jag har som människa insett att alkohol är ingenting för mig, och vad jag väljer att göra är min ensak. DOCK skulle jag ALDRIG röka under tiden jag var gravid (och inte heller i närheten av mitt barn såklart, och skulle aldrig vara påverkad i närheten utav mitt barn). Jag plussade i februari och sedan dess har jag inte tagit ett endaste bloss av varken tobak eller marijuana, trots att jag är en storrökare av bådera och har ett sk beroende. Så ni som är "duktiga och drar ner" är bara en bortförklaring till att slippa ta tjuren vid hornet, ALLA kan sluta röka, vad det än är. Det handlar om att vilja. Och jag är glad att det sitter djupt i ryggmärgen på mig att aldrig utsätta mitt barn för risker, hur små dem än är.

  För er nu som antagligen hoppar på mig angående att det är en drog osv, inser ni att alkohol är EXAKT lika mycket drog som tex marijuana? Men det är ju lagligt så det kan ju inte vara farligt?

  "8 § Med narkotika förstås i denna lag läkemedel eller hälsofarliga varor med beroendeframkallande egenskaper eller euforiserande effekter eller varor som med lätthet kan omvandlas till varor med sådana egenskaper eller effekter
  — Narkotikastrafflag 1968:64"

  Man har valt att inte räkna med alkohol som en drog på grund av ett skäl, och endast ett skäl, vet ni vilket det är? TRADITION! Förstår ni hur fullkomligt absurt detta är? Jag tänker inte moralpredika, och jag tycker INTE att man borde göra något utav det egentligen, båda är droger och dåligt för hälsan och jag har stor respekt för dem som väljer att inte vara i närheten av "droger". Vad jag bara undrar är när ni ska börja inse att alkohol är en DROG och när man ska inse att även detta borde förbjudas. (Valde att skriva med det sista då jag vet att många skulle komma med argument att det inte är jämförbart, vad som sedan är okej och inte är ingen diskussion vi behöver gå in på här).

  Med detta menar jag bara att vare sig du väljer att dricka alkohol-vinnjutare eller alkolist, eller röka marijuana-livsnjutare eller pundare, så är det du väljer INNAN du är gravid DITT egna val. Att inta alkohol, marijuana eller tobak under graviditeten är också ditt val men INTE DITT BARNS VAL. Ge barnet en chans att själv få välja, och att ens utsätta sitt barn för detta är renodlad egoism, ingenting annat. För det är inte NI som får leva med att ni skadat erat barn, det är i slutändan barnet som får leva med det.

  Precis som många utav er vill avnjuta 1/3 glas vin till en god köttbit så skulle jag vilja ta tre bloss av en joint till en god film, skulle det vara okej? Nej, jag trodde inte det heller...

 • Tess Fre 12 apr 13:25

  Jag har inte drukit en droppe sedan jag blev gravid. Det var snart 5 år sedan... För mig är det självklart att inte dricka under graviditet och amning. För mig är det även självklart att inte dricka som småbarnsförälder. Mina barn kan behöva mig, och då skall jag finnas där, nykter. Det spelar ingen roll om de så sover över hos mormor, jag vill kunna slänga mig i bilen om något skulle hända.
  Jag är ingen moraltant, men det skulle kännas så fel, för mig, att dricka.

 • Michaela92 Fre 6 sep 23:05

  Typiskt svenskars mentalitet - " finns studier som säger att det är okej att vara helt psykiskt sjuk och dricka alkohol när jag har MITT BARN I MAGEN! Fyfan vilken VIDRIG besatt insnöad jävla mentalitet vissa har! Usch !!! Blir så arg , människor som dricker alkohol under graviditeten borde inte ens få ha barn!

Vill du slippa fylla i texten ovan så registrera dig gratis här.Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm