Gravid

Nio procent tycker alkohol är OK under graviditeten

Hela nio procent kvinnor kan tänka sig att dricka alkohol under sin graviditet. Det visar en undersökning som forumet Minbebis.com gjort bland 1 067 kvinnor på internet.

– Resultatet är mycket tråkigt och oroande. Jag undrar om kvinnorna i undersökningen besökt mödravårdscentralen ännu, eller om de överhuvudtaget är gravida, eftersom de verkar så aningslösa, säger Christina Santesson. Hon är barnmorska på Dalens mödravårdcentral och har ett uppdrag från Centrum för folkhälsa som projektledare i SLL, Stockholms läns landsting, att utbilda barnmorskor i frågor kring alkohol under graviditeten.

– Jag är tveksam till att dessa kvinnor är medvetna om vad som händer med det ofödda barnet när mamman dricker alkohol. Att nästan en tiondel kan tänka sig att göra det under graviditeten tyder på okunskap.

Siffran har inte ändrats på tio år

Mona Göransson är barnmorska och doktorand på Karolinska Institutet och har forskat i kring alkoholvanor under graviditeten.

– Inställningen har varit densamma under tio år, och man undrar om det är så här det kommer att vara. Vi måste bli bättre på att sprida information om hur alkohol påverkar fostret, väcka debatt i press och på internet, men även diskutera det människor emellan. Att dricka alkohol under graviditet är betydligt mer farligt och direkt olämpligt, än att göra det när man ammar, det är viktigt att skilja på dessa två tillstånd, säger Mona Göransson.

Drick inte en droppe alkohol under graviditeten

– Drick inte en droppe alkohol under graviditeten för barnets skull. Riskfri gräns för alkoholintag är inte känd, vi vet alltså inte vad och hur lite/mycket vi kan dricka för att garantera skadefrihet eller att barnet blir opåverkat. Ta det säkra före det osäkra. Tänk också på att en lättöl är lika mycket alkohol i som i ett halvt glas vin, säger Christina Santesson.

Så påverkas fostret i magen när mamman dricker alkohol

– All alkohol en gravid kvinna dricker passerar över till det ofödda barnet. Barnet blir alltid påverkat av alkoholen, i form av en berusning, den blir alltså full. Barnet har svårt att bryta ner alkoholen på grund av en outvecklad lever och är därför påverkad under ca dubbelt så lång tid som sin mamma.

Alkoholen går ut i fostervattnet via barnets slemhinnor så barnet kommer således att omges av alkoholhaltigt fostervatten. Barnet dricker av fostervattnet och kissar, det blir en rundgång. Det räcker med ett halvt glas vin för att barnet ska bli rejält påverkat, kan inte hålla sig vaken!

Alkohol påverkar celldelningen i det ofödda barnet. Hjärnan är särskilt känslig, allra mest under de första tre månaderna men även resten av grav. Har man otur råkar man dricka just under en känslig period/dag/timme av fostrets liv. Hjärnan börjar bildas under fostrets tredje vecka, ung då man inte får sin mens och börjar misstänka att man kan vara gravid.

Man har sett skador på barnet av ganska måttliga mängder såsom efter ett glas vin per dag under två veckor eller måttlig berusning vid två tillfällen. Måttlig berusning är nog bra, innebär 60 gram alkohol vilket är 4-5 glas vin (ett glas =14g). Och värst är de tre första månaderna. Att man sett skador innebär förstås inte att alla får skador, individuell känslighet gäller. Förtäring av alkohol innan man vet att man är gravid ger ibland missfall. Kan även vara svårt att bli gravid.

Övriga skador som uppträder på barnet är tillväxthämning, intrauterin, fosterdöd, för tidig födsel, inlärningsproblem, koncentrationssvårigheter, hyperaktivitet. Och FAS/FASD förstås men det är vid något större mängder. Man säger idag att cirka 20 procent av ADHD kan vara alkoholrelaterat, säger Christina Santesson.

Alkoholen skapar stor osäkerhet hos barnet

– Om man dricker under graviditeten, hur tänker man göra när barnet är fött? Har man funderat över hur ett litet barn uppfattar sin mamma eller pappa som inte uppträder som vanligt, som ser lite annorlunda ut, lite glansigare på ögonen, rödare i ansiktet, talar med lite högre röst, skrattar på lite annat sätt, håller i barnet på annat vis, säger Christina Santesson.

– Även om föräldrarna inte är ordentligt berusade märks det i allmänhet för barnet att det är en skillnad. Skapar stor osäkerhet hos barnet. Omdömet hos en människa påverkas redan efter väldigt lite alkohol (jämför med bilkörning), kan vara svårt att kombinera med små barn som kräver vår närvaro och vakenhet i princip hela dygnet. Kan vara bra att tänka, hur mycket alkohol tycker man att det är OK att en barnvakt dricker? Och samtidigt, självklart måste man kunna ha/gå på fest även som förälder, bara man sörjer väl för barnet!

Mycket lite alkohol passerar över till barnet via bröstmjölken, barnet blir inte påverkat av 1 glas. Men har man babyn i sängen är det direkt olämpligt att ta ens ½ glas, man kan lägga sig på det eller tappa det när man ju är lite tröttare än vanligt, och pappan har kanske druckit mer.

Så arbetar Dalens MVC för en alkoholfri graviditet

På Dalens mödravårdcentral vinnlägger man sig om att kunna erbjuda en så tidig tid som möjligt för första besöket på MVC, inom 1 vecka efter kontakt, så att kvinnan kan få en genomgång av sina alkoholvanor som icke-gravid och ett bra samtal med sin barnmorska om de rekommendationer som gäller under grav (=ingen alkohol alls). Kvinnan får fylla i ett s.k. auditformulär med tio frågor som speglar vanorna som icke-gravid. (Detta förfarande gäller vid en stor andel av MVC i Sverige.) Föräldrarna får info om vad som händer om mamman dricker. Man pratar om hur kvinnan gjort innan hon visste att hon var gravid eller före graviditetstestet och därefter fram till besöket och hur hon tänker inför resten av grav.

– Vi barnmorskor har lärt oss, eller är på gång att gå kurs, i motiverande samtalsmetodik, ett förhållningssätt och en metodik som är oändligt viktig vid samtal om livsstilsfrågor, säger Christina Santesson. – Den utmärks av samarbete med kvinnan, en utforskande hållning där kvinnans egna funderingar och åsikter kontinuerligt efterfrågas, lockar fram reflektioner över livsstilen och lämpliga alternativ och lösningar. Mammans autonomi är i fokus.

Vi samarbetar även med specialister på alkoholfrågor på HS och Maria Beroendemott. om vi behöver mer stöd till mamman eller oss själva och vi för regelbunden diskussion med varandra.

Tack till Christina Santesson och Mona Göransson som med sin expertis hjälper oss att sprida budskapet om hur viktigt det är med en alkoholfri graviditet!