Foralder

Bröstmjölk eller modersmjölkersättning?

Amning är det mest naturliga sättet att ge sitt nyfödda barn mat. Men om inte det går, vad gör man då? Och måste man amma bara för att man kan? Bröstmjölk och modersmjölksersättning ska enligt undersökningar innehålla samma näring.

Det finns kvinnor som av olika anledningar inte vill eller kan amma. Orsaken är ofta kroppslig, exempelvis kan kvinnor som genomgått bröstoperationer få problem med att amma och för andra kommer inte mjölkproduktionen igång. Men det behöver inte vara ett problem, eftersom det i dag finns många hjälpmedel att ta till.

Därför är det bra att amma

Amningen är det naturliga sättet att ge sitt spädbarn näring, med den rätta temperaturen och sammansättningen. Med modersmjölken ger du barnet ett skydd mot infektioner under de första levnadsmånaderna i och med att den innehåller viktiga antikroppar från dig. Detta gör att barnet inte så lätt blir förkylt och kan minska risken för en utvecklad allergi. När du ammar kan barnet inte heller bli förstoppat. När du ammar skapas en tät kontakt med ditt barn, som får närhet och trygghet när det lyssnar till din röst och dina hjärtslag.

Modersmjölksersättning

Om du inte kan eller vill amma så behöver du inte oroa dig för att ditt barn inte skulle få sig tillräckligt med näring. Det finns ett utbud av olika modersmjölksersättningar i butikerna i dag som enligt undersökningar ska innehålla samma näring. Genom att hålla ditt barn tätt intill dig mot ditt bröst får du samma kontakt med det som om du skulle amma. Då får barnet den kontakt, närhet och beröring som det behöver vilket är så viktig för barnets trivsel och utveckling.

Tänk på:

  • Köp ett mjölkpulver som passar ditt barns ålder
  • Blanda mjölkpulvret efter den dos som passar ditt barns vikt. Doseringen anges på paketet. Är den för stark eller för svag kan barnet bli sjukt. Använd det mått som kommer med förpackningen och tänk på att ett mått betyder ett struket mått.
  • Var noggrann med hygienen. Diska och koka både nappar och flaskor en gång per dygn och blanda alltid mjölkpulvret med kokande vatten.
  • Du kan lika gärna fylla många flaskor på en gång och kyla ner dem snabbt. Men flaskorna får högst stå ett dygn.
  • Temperaturen ska vara cirka 37 grader. Om du droppar några droppar på din handrygg eller underarmens undersida ska det varken kännas varmt eller kallt.
  • I mikrovågsugn så blir det inte jämt varmt, skaka ordentligt och känn efter innan du ger ditt barn så det inte bränner sig.

Känner du dig osäker i valet om att amma? Tala med din läkare, barnmorska eller barnsjuksköterska om det.

Källa: netdoktor.se