Föräldrapanelen svarar - Så nattar vi våra barn!

Föräldrapanelen svarar - Så nattar vi våra barn!

Publicerad 9 februari 2011 00:50 17 Kommentarer

Barn och sömn är en stor fråga för många föräldrar. Hur ska man göra, vad är bäst för mig och mitt barn? En del har det jättelätt medan andra har det tuffare. Tyck till om sömn och nattningsrutiner du också!

Frågan föräldrapanelen har svarat på denna vecka är: Hur ser era nattningsrutiner ut? Hur gör ni när det är dags för läggning, har ni fasta rutiner eller blir det lite olika dag för dag?

Nattningen tar ibland en timme

Jag brukar försöka ha så fasta rutiner som möjligt, framförallt i vardagen. På helgerna kan det som bekant vara svårare. När det börjar bli dags brukar jag säga till barnen ca 5 minuter innan. Då har barnen en möjlighet att runda av i lugn och ro. Naturligtvis beror tiden de får på vad de sysselsätter sig med. Efter att barnen (och ibland jag tillsammans) städat är det pyjamas, tandborstning och toalettbesök som gäller. Därefter är det dags för dagens höjdpunkt, nämligen att läsa sagor. Vi brukar komma i säng ca 19.15 och kan ibland läsa upp till en timme, men oftast somnar barnen efter ca en halvtimme Till saken hör att barnen sover fortfarande i min säng.


Viktigt att alla familjemedlemmar vaknar utvilade

Efter att ha läst boken "Växa, inte lyda" av Lars H. Gustafsson, så har vi fått ett nytt begrep i hemmet: sömnomsorg. Vi vill få barnet att förstå att det är skönt och mysigt att sova. Det viktigaste är trots allt att alla familjemedlemmar är så utvilade som möjligt när morgonen kommer.

När det gäller läggningen så har jag börjat sitta vid mitt skrivbord om kvällarna och jobba lite på datorn - skrivbordet står i "hallen" utanför barnens sovrum. Sen om någon av barnen inte får sova så vet dom att jag är precis utanför dörren. Och kommer dom tassandes upp från sängen, då låter jag dom sitta ett par minuter i knäet, innan jag lugnt bär dom tillbaks till sängen. Därför blir tiderna lite olika från dag till dag, också beroende på hur dagen har sett ut för barnet. Tänk dig själv hur olika dina egna läggningsrutiner ser ut, inte är du trött till samma tid varje kväll? Tro inte att barnet har det annorlunda.

Tandborstning efter maten

Med vår 2 1/2 åring har vi valt att borsta tänderna direkt efter kvällsmaten då hon annars ofta är för trött vid läggningen och då är det en kamp att borsta tänderna. En stund innan själva läggningen byter vi blöja och sätter på pyjamas. Efter en liten stunds lek samlar vi ihop napp och gosedjur och sedan väljer dottern en bok som mamma eller pappa ska läsa i sängen. Efter sagostunden är det kram, puss och god natt. Vi släcker taklampan men har en dämpad vägglampa tänd.

När dottern somnat släcker vi den lampan och har en mycket svag nattlampa tänd under hela natten så att hon inte trillar om hon tar sig upp under natten. Ibland blir det några turer in innan hon somnar med vatten eller neka välling.


Fasta rutiner

Vi har fasta rutiner, någorlunda fasta tider beroende på hur trött han är. Vi brukar börja med att lugna ner tempot lite med en bok tex sedan går han och badar, efter det lägger vi oss i sängen och han äter välling. När vällingen är slut går vi ut ibland har han redan somnat vi det laget eller så får han ligga där tills han somnar vi går in o tittar till emellanåt.


Klockan 20.00 är det godnatt oftast utan strul

Vi har fasta rutiner och tror att det gör att våra barn är enkla att natta och sover bra på nätterna och har gjort det sen de var små. Ca. en halvtimme innan läggdags börjar vi förbereda nattningen med tandborstning, på med pyjamas och så får de kolla på en film eller leka lugna lekar en stund. Kl.20 är det godnatt och oftast så sker det utan massa strul.


Ibland tar nattningen flera timmar

Barnen ska ha fasta rutiner men just i nuläget fungerar det inte riktigt. Lillasyster har hamnat i trots och drar med sig storasyster så oftast får man springa upp och ner och tjata att dom ska lägga sig.

Beroende på hur trötta dom är så kan det hålla på allt mellan 1-3 timmar. Jag hoppas att detta är en övergångsfas. Nu när dom börjat dagis igen så hoppas jag att rutinen kan komma på plats igen.


Somnar efter vällingen i sängen

Våra nattningsrutiner är ungefär lika varje dag. Eftersom Lily oftast lägger sig runt sju, så brukar vi börja coola ner runt sex med bad, bokläsning, lyssna på musik, kolla lite på film etc.
Runt halv sju gör vi iordning henne för natten med allt vad det innebär och runt sju får hon sin flaska välling i sängen. När denna är slut somnar hon oftast.

Som ni märker så är vi väldigt lyckligt lottade när det gäller detta, även om vi också får känna på tuffa kvällar och nätter ibland.


Man vinner med fasta rutiner

Här har vi fasta rutiner. Tycker att det är viktigt att barnen har sina fasta rutiner. Då vet de vad som gäller. Självklart kan det bli tjafs ibland. Men oftast funkar nattningen av mina barn alldeles utmärkt. Och mycket tror jag beror på att vi har just fasta rutiner.

 

Hur ser era nattningsrutiner ut? Tyck till du också och ge tips till andra föräldrar. Är du inte medlem ännu? Bli det här!

Stina Sandström
stina@minbebis.com

Sätt betyg:
(3.05) 1212 Röster


Läsarkommentarer (17)


 • Stina Ons 9 feb 09:17

  Här hemma är vi rätt dåliga på att ha fasta rutiner vid läggning. Minsta ÄR oftast trött vid sju/halv åtta tiden så henne kan vi lägga någon gång under kvällstv:n när hon vill själv. Stora däremot skulle vara uppe till tolv varje kväll utan problem om vi inte tvingade henne i säng.

  Jag tror absolut att rutinerna är otroligt viktiga och att det är något man ska försöka hålla på så gott det går. Ibland läser vi bok och ibland inte. Intressant att höra hur andra gör!

 • MariaTheres Ons 9 feb 12:04

  Vi har haft fasta rutiner sedan Signe var cirka 4 månader. Innan dess var det lite svårt att upptäcka mönster och så vidare. Innan vi införde dem var det jobbigt för alla så rutinerna har verkligen räddat sömnen både på natten och dagen. Jag tror att det är skönt för att barn att veta ungefär när det kommer gå och lägga sig istället för att det kan bli lite när som helst.

  Som Kajsa och Petter säger är vi också övertygade om att sömnen ska vara skön och mysig, inte någonting som barnet bävar inför. Därför har vi också läst på kvällarna sedan cirka 4 månaders ålder. Jag brukar också dansa och gosa med Signe innan läggningsrutinen börjar "på riktigt".

  Måste tillägga också att när vi började med rutiner gick Signes nattsömn från sex timmar till tio-elva som det är nu!

 • Kajsa Ons 9 feb 14:39

  Vill bara tillägga att min man är norsk och att "inte få sova" betyder "inte kan sova". De FÅR absolut sova för oss... ;).

 • Malin Ons 9 feb 16:34

  Jag försöker hålla rutiner och har gjort det sedan hon var 4 månader. Brukar börja med att bada och sedan leka lite smått eller läsa. Sedan brukar hon få mjölk och sen får hon leka lite till och sen lägger jag henne i sängen, sjunger en sång för henne och sen får hon somna själv vilket fungerar jättebra. Hon har alltid varit lätt att få att somna på kvällarna. På dagarna däremot är det inte lika lätt.

 • David Ons 9 feb 16:36

  Är jag ensam brukar barnen leka lite själva efter maten och jag städar upp, sedan sitter vi och kollar tv till halv sju, jag har tre barn och nattar ofta själv för min fru jobbar sent. Jag gör i ordning alla samtidigt i badrummet och sedan lägger jag alla samtidigt i samma rum och berättar antingen en saga eller sjunger lite. Så här har vi alltid gjort och det har rullat på bra. Är en fast rutin.

 • Johannelin Ons 9 feb 16:50

  Vi började med en nattningsrutin vid fyra månaders ålder, och den innebar bad och gröt och sedan godnattpuss och ner i sängen för vår lille kille. Nuförtiden badar han tre gånger i veckan, de andra kvällarna är det bara pyjamasritual som vanligt nån gång mellan 18-19. Sedan välling och sedan puss och godnatt. Timmen mellan 18-19 är han ofta väldigt trött och gnällig. Bada är det bästa som finns tycker lillbusen. Han sover jättebra sedan vi börjat med fasta måltider och bra nattningsrutiner. Oftast sover han från 19-07. Peppar peppar!

 • Radovic Ons 9 feb 17:28

  Minstingen på ett år brukar vara trött vid sjutiden då får hon, efter att vi suttit och ätit middag tillsammans, sin flaska havremjölk i sängen vi släcker lampan och går ut hon somnar för det mesta genast ibland får man gå in och säga god natt en extra gång. Storebror brukar bli trött runt åttatiden beroende på hur länge han sovit middag, honom lägger vi på samma sätt bara att han få te i flaskan samt att vi läser i en bok innan. Jag är inte så strikt längre när de kommer till tiderna men det behövs knappast för barnen visar så tydligt att de inte orkar längre vid ungefär samma tid varje kväll.

 • Iza Ons 9 feb 20:34

  När lilleman var sex veckor (1,5 år nu ) bestämde vi oss för att nu ska vi lära oss skilja på natt och dag. Natt- mörkt, röda nattlampan på, ingen pratar men givetvis kan man mat och (tråkigt ) sällskap om man behöver. Morgon- ljus, jätteglada förädrar, upp med persiennerna. Det tog 3-4 dagar innan han bara vaknade till för att äta på nätterna, det hände ju ändå inget spännade.

  Vi håller nattningen enkel (vi tycker att det är viktigt att det funkar även om vi inte är hemma och dessutom gillar jag inte att komplicera till saker) ; på med nattblöja+ pyjamas så han får en förvarning vad som är på gång. Lite lek sen borstar vi tänderna, går själv till sängen, äter välling, vi sjunger en sång en gång som vi bara sjunger på kvällen och i 9 fall av 10 sover han inom 10 minuter.

 • Evis Ons 9 feb 20:34

  Vi har haft fast rutin sedan Wille flyttade in i eget rum, vid ca 3 månader. Han badar, tar på pyamas, gosar lite och läser en lite bok. Sedan är det välling i sängen, lyssna på mobilen som hänger där och sen puss&gonatt. Har (peppar peppar) funkat klockrent hela tiden. Nu är han sju månader och lägger sig mellan 1830 och 1930 beroende på hur/när han sovit under dagen.

  Känns bra med en fast rutin. Vi var överens redan när han var riktigt liten att det var så vi ville göra. Vi hade fått tips från kompisar med fler barn att det är bra att börja med fasta rutiner så fort som möjligt, för att främja bra nattsömn.

 • Malinne Ons 9 feb 20:45

  Vår ena dotter på 19 månader brukar efter middagen bada eller duscha sen tittar hon på sin favorit Nalle puh till Vällingen i sin säng,sen får hon lyssna på antingen Nalle Puh eller avslappningsmusik för barn.Det har funkat JÄTTE bra för oss.Våran andra dotter på 4 månader hon har skapat egna rutiner genom att somna vid 18-19 tiden för att sen sova hela natten....

 • Charlotta Ons 9 feb 20:50

  Vi föröskte börja så tidigt som möjligt att få fasta rutiner, ungefär 4 mån, vilket var gröt, bad, sjunga/läsa ammning sen sova. Vilket inte var lätt pojken hade väldig kolik i 7 månader, sen upp och ner med med sömnen fram till 2 veckor sedan och han är 1 ½ nu innan har han enbart sovit 9 hela nätter, men nu vaknar han max 2-3 gånger per natt, hoppas det håller i sig. Nu har vi fått in en väldigt bra rutin. Äta gröt, bada, mysa i soffan, läsa/sjunga sen gonatt. Nu kan vi bara säga gonatt och pussa och gå ut. Han pappa klarade av att göra det efter bara några veckor, för mig tog det mer än ett halv år. Men jag gav mig inte vissa nätter fick man hålla på att lägga honom i 2-3 h. Ska tillägga att vi fick byta till vanlig säng innan han var ätt pga att han klätra ur den. Så han skrek inte utan sprang upp hela tiden. Men jag var envis och till slut har det gått bra:) Så mitt tips är att hjälpas åt, stötta varandra och att inte ge upp. Han sover i eget rum, gjort sen han var ca 1 år.

 • c-ellen Ons 9 feb 20:55


  Nu är dottern drygt två år. Sedan hon var 8-10 månader är rutinerna så att vi antingen badar eller enbart tvättar henne och sätter på pyjamas vid 19-tiden. Sen blir det välling och mys i soffan. Därefter lägger vi henne i sin säng när vi märker att hon börjar bli trött (vid typ 19.30-20) och så lägger vi oss på vår säng (i samma rum) med släckt lampa och stängd dörr och säger nattinatti. Det brukar gå på 10-20 minuter. Vi blev nyligen tvungen att sluta med middagssovningen, för då är hon inte trött förrän vid 21.30 och vi får ingen kväll för oss själva.

 • ajlen Ons 9 feb 21:51

  Våran Felix började få in lite sovrutiner vid 4månaders ålder. Vid 19-20 tiden börjar han bli trött och gnällig och han somnar på bara några minuter om han får välling i sängen och att man efter det ligger och håller om honom med näsan mot hans panna.

 • Sara_viktoria Tor 10 feb 09:54

  Hej. Vi kör också fasta rutiner med våran tjej (13 mån). Har haft samma till och från men fått anpassa de lite då hennes växtperioder helt rörde till allt. Nu har det fungerat i några månader.
  På dagen kör vi med förskole rutiner. Lunch 10.30 sedan sovstund fram till mellis (hon sover mellan ca 11.30-14.00).
  Sedan på kvällen får hon vällingen, man byter till pyjamas och borstar tänderna, och halv sju ligger hon i sin säng. Sedan sover hon fram till 06.00 ungefär. Jag brukar stanna kvar i rummet tills hon sover, men nu har hon blivit så duktig på att somna så snart kör vi igång med nästa steg: Lägga-säga godnatt-gå därifrån. Hon har helt mörkt i rummet och skulle hon bli ledsen, brukar jag utan att prata krama om henne och sedan lägga ner henne igen. Det brukar fungera. =)

 • Linda Fre 11 feb 14:00

  Vi har fasta rutiner.. Prövade 5 min, metoden och det visade sig att det var det bästa vi gjort! Nu sover våran lille son hela natten.. Och vaknar han nån gång så går jag dit ger han nappen å stryker han på kinden å då brukar han somna om ganska omgående :)

 • Theres Sön 13 feb 07:58

  Vi har också fasta rutiner och har faktiskt aldrig *peppar peppar* haft "problem" med läggningen. Vid kvart i sju brukar vi gå upp och borsta tänderna på barnen. Ibland läser vi saga eller så får dem lyssna på en sago cd skiva. Läggningen brukar aldrig ta längre tid än en kvart ungefär. På helgerna kan det ju såklart variera och dem får vara uppe lite längre. Igår var dem tex uppe till klockan 9 med oss och det var hur mysigt som helst. Jag tror man känner sina barn bäst och våra små skulle inte orka med en hel förskoledag om det inte somnade runt sju på vardagskvällarna.

 • Camilla Ons 16 feb 10:09

  Viktig med tandborstning är att man borstar tänderna efter kvällsmål. Många väljer att lägga barnet i sängen och somna till vällingen, bra då att försöka få borstat tänderna efter målet.

Vill du slippa fylla i texten ovan så registrera dig gratis här.Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm