Gravid

Hemorrojder - vanligt under graviditeten

Hemorrojder är utvidgade blodkärl, även kallat åderbråck. Dessa sitter i, kring eller utanför ändtarmsöppningen och ger besvär som sveda, klåda och blödningar.

Ungefär varannan människa har haft eller kommer att få hemorrojder någon gång i livet. Vanliga orsaker till hemorrojder är långvarig förstoppning, diarré, fetma och graviditet. Det är ganska vanligt att gravida får hemorrojder under graviditeten eller vid själva förlossningen. Hemorrojderna kommer då från ett tryck över ändtarmsöppningen när bebisen trycker på.

Så kan du känna en hemorrojd

En yttre hemorrojd känns som en liten kula utanför ändtarmsöppningen. Om kulan är fylld med blod eller inflammerad kan den göra mycket ont.

Det finns flera olika grader av hemorrojder, det är graden på hemorrojderna som avgör vilken typ av behandling just du ska få. Hemorrojder kan ge jobbiga besvär så se till att söka vård om inte egenvård hjälper. Du kan få hjälp av din barnmorska eller en läkare.

Tips för att förebygga hemorrojder

Det är viktigt att undvika förstoppning. Håll avföringen mjuk genom att röra på dig, dricka mycket och att äta mycket fibrer, till exempel frukt, grönsaker och grovt bröd.

Har du hemorrojder kan det vara svårt att hålla rent runt ändtarmsöppningen och det kan klia. Tvätta med ljummet vatten efter toalettbesök. Torka försiktigt.

Sök vård om du:

  • blöder från ändtarmen och det har gått mer än ett år sedan du blev undersökt sist. Extra viktigt om du är över 40 år.
  • har våra smärtor.
  • om du inte blir bättre inom 2-3 veckor efter egenvård.
  • har en större blödning eller ofta småblödningar från ändtarmen.
  • det läcker slem eller avföring från ändtarmen.
  • har långvarig klåda.