När är det ok att ta hål i öronen på barn?

När är det ok att ta hål i öronen på barn?

Publicerad 5 september 2011 21:42 119 Kommentarer

I gårdagens avsnitt av Svenska Hollywoodfruar tog Isbel Adrian hål i öronen på sin lilla dotter. När tycker du det är ok att ta hål i öronen på små barn?

Vad tycker du om att ta hål i öronen på små barn? Bör man vänta till en viss ålder då barnet frågar själv eller så tidigt som man själv känner för det? Eller tycker du kanske inte alls att små barn ska ha örhängen?

Berätta vad du tycker, finns det en rätt ålder för håltagning på små barn?

Stina Sandström
stina@minbebis.com

Sätt betyg:
(3.31) 977 Röster


Läsarkommentarer (119)


 • Jess74 Mån 5 sep 22:07

  Min dotter var 3,5 månad när hon fick sina hål i öronen. Hon är idag 12 år och har aldrig haft några som helst komplikationer. Tycker att antingen bör de vara riktigt små eller så stora att de själva kan bestämma. Dessutom tror jag att det är större risk för infektioner om de är i "sandlådeåldern".

 • Sandra Mån 5 sep 22:15

  Nej jag ville byta kanal när jag så de och mina tårar var inte långt borta.
  Det är inte okej att usätta små barn för den smärtat bara för att det ärr " gulligt".
  Det är annat när dom är sörre och förstår varför det gör ont och kan välja själva.

 • karolina Mån 5 sep 22:20

  Jag tycker att man kan att håll i örona när man är minst 6 år gammal eller tills dom väljer själva om dom vill ha håll i örona.Jag tycker innan dess är förtidigt verkligen låt dom ta håll i örona och låta dom gå igenom smärtan så himla tidigt,när dom är så små.

 • Snigel Mån 5 sep 22:24

  Ärligt talat blir jag riktigt störd av detta- varför ska man ta hål i öronen på småbarn?! Är det inte tillräckligt att sticka i dom när det verkligen behövs (sprutor osv)? Inget barn har intresse av att ha örhängen i denna ålder så vad är vinningen? Dessutom är risken hyfsad att en bebis river tag i örhänget av misstag och därmed gör sej illa. Jag fattar verkligen inte...

 • Tatyana Mån 5 sep 22:34

  Ursäkta Jess74, men varför gör man hål i öronen på en bebis som är 3,5 månad? Det är bara egoistiskt. Ett litet barn ska inte ha hål i öronen. Finns inte en enda bra anledning. Det är bara själviskt, egoistiskt och ytligt av föräldrarna. Jag är ledsen, men jag tycker du är lika hemsk, om inte värre, än Isabel Adrian.

 • baravaraida Mån 5 sep 22:41

  Jag håller med flera av er andra. Finns ingen anledning att ta hål innan barnen själva kan vara med och välja. Tycker faktiskt att det är lite sorgligt att barnen ska se äldre ut än vad de egentligen är, iaf är det så jag resonerar. Dessutom kan de ju fastna i örhängena precis som ngn nämnde före mig.

 • Mormor Cherbyl Tis 6 sep 07:25

  Jag tycker man ska vänta, inte minst med tanke på hur vanligt det är med nickelallergier.

 • Mjukisida Tis 6 sep 07:51

  Den dagen min dotter kommer och säger att hon skulle vilja ha hål i öronen då ska vi diskutera det, hoppas det dröjer mååånga år.

 • Lindilusen Tis 6 sep 08:25

  Håller med de flesta här. Ett barn bör vara tillräckligt gammalt för att själv få välja själv om hon/han vill ha hål i öronen. Punkt.

 • Thyramyra Tis 6 sep 08:36

  Håller med de flesta här också utom jess74.....jag bara undrar,för VEMS skull tar man hål i öronen?Kunde inte titta på programmet för jag mår illa över att man kan vara så egoistisk!usch!Mina döttrar får vänta tills dom är minst 6 år iallafall!

 • Vitlilja Tis 6 sep 08:53

  Är väl av samma åsikt som de flesta här. Det är inte klokt att ta hål i öronen på ett sånt litet barn! Finns absolut ingen anledning. Det finns fina clips om man nu nödvändigtvis måste ha örhängen på sin bäbis! Såna fick jag använda tills jag var 10+ för innan det var det ett stort "NO NO!!!" med hål i öronen. Samma sak kommer gälla min dotter! Som snigel sa, det är dessutom lätt att de river i örhänget så de gör sig illa! Usch! Det är bara egoistiskt!

 • Sasette Tis 6 sep 09:00

  Jag tog hål i öronen när jag var 6 år, efter att ha tjatat på min mamma. Idag är jag 28 och ångrar att jag gjorde det så tidigt. Örsnibbarna har växt, men hålen sitter kvar på samma plats. Det resulterar i att hålen sitter alldeles för högt upp på örsnibben.

  Man bör tänka efter både en och två gånger innan man piercar sitt barn eller låter sitt barn piercas.

 • Gotland Tis 6 sep 09:05

  Vi pratade om saken här hemma för någon vecka sen och vi satte gränsen 10-12 år ungefär.

 • Mammatill3 Tis 6 sep 09:11

  MIn äldsta dotter blir 6 år i december och hon vill ha hål i öronen i födelsedagspresent. Jag har sagt att det är helt ok. Jag var själv 5 eller 6 när jag fick hålmi öronen första gången. Dom växte dock igen och jag tog nya när jag var 14.

  Jag anser iaf att barnen ska vara medvetna om vad det är för ngt innan dom får hål i öronen. Såg inte hollywoodfruar men såg klippet på aftonbladet och jag grät. Vem gör en sån sak????

 • jenniep Tis 6 sep 09:18

  Nej, det är överhuvudtaget INTE okej att ta hål i öronen på små små barn. Kan man inte vänta till barnet är så stort så att det kan be om detta själv? Det är egotrippat av mamman att ta detta beslut.

 • Fms Tis 6 sep 09:37

  Jag tycker det är helt j*vla galet! Varför ska man göra så mot sina barn? När de är så små är det ju inte riktigt att de ber om att få det. Tänk om barnen inte ens vill ha det? Utan de föräldrar som gör det skapar/designar barnets framtid. Barnet får inte välja. Och det är FEL! Vad hade du som förälder sagt om någon kom och piercade dig i läppen och du skulle få ha det. Du hade absolut inte bett om det. Men det var NÅGON ANNAN som tyckte att du skulle ha det? Och det är inte så lätt att säga "Men barnen kan ju ta ut det om de inte tycker om det". För det är en del av barnen. De är uppväxta med det. Sjukt och oerhört FEL!

 • Emelie Tis 6 sep 09:56

  Håller fullständigt med er som reagerar MOT detta. Det finns som sagt inget bra i att småbarn har hål i öronen utan jag tycker fint att de kan få vänta tills dess att de är lite äldre och kan fatta egna beslut. Likadant gällande allergier, jag hade en del allergier mjölk osv skulle min mamma ha tagit hål i öronen på mig så är chansen stor att jag hade utvecklat nickelallergi och även andra bara för detta "gulligull" så nej inga hål hära än på många många år =)

 • Vinterfrost Tis 6 sep 10:02

  Jag tycker det är sjukt att man tar hål i öronen på sin bebis/barn. Är det inte något barnen ska få se fram emot att göra? Längta tills de blir i rätt ålder o får göra denna grej som ett litet steg mot vuxenvärlden?
  Om man tar hål o öronen på sin bebis varför då inte sätta massa smycken på bebisen/ barnet o sminka dem oxå?

 • Nosferatina Tis 6 sep 10:30

  Jag tycker det är okej den dagen då de själva kan fråga efter det. Jag fick mina när jag var 3 eller 4 år, men då hade jag tjatat så mycket att jag ville ha mina öron som mamma.

 • Bitterpappan Tis 6 sep 11:27

  Öronhänge är en "skönhetsgrej". Vet inte riktigt vad jag ska kalla det för, men min poäng är att det finns inte i min värld en rimlig anledning att ta hål i öronen på ett litet barn. Vill jag nu som förälder att min dotter ska vara gullig med öronhänge då köper jag ett par man "clipsar" på? Inte säker på att det heter så, men ni vet säkert vad jag menar.

  Vår dotter för göra hål i öronen den dagen hon själv väljer att hon vill ha det.

 • Helena Tis 6 sep 11:54

  Jag blev enormt illa berörd av inslaget där man tog hål i öronen på den lilla tjejen. Jag kan inte se det som något annat än ett övergrepp. Vad har hon för glädje av örhängen när hon är så liten? Är det inte något som man själv borde få avgöra, om man vill ta hål i öronen eller ej? Har min inte rätt att bestämma över sin egen kropp?

  Att likställa det med att ta "en spruta" är så idiotiskt dumt att man bara vill gråta. Sprutor tar man av hälsoskäl, piercingar är enbart av fåfänga skäl. Varför är det ens tillåtet att ta hål i öronen på en bebis? Vart går gränsen? Piercing i näsan? Tatueringar? Snart börjar man väl skönhetsoperera barn också.....

  Blir så trött på alla dessa "fancy" mammor som tycks se sina barn som assocoarer istället för individer. Låt barn vara barn och låt varje individ få bestämma över sin egen kropp!

 • Jess74 Tis 6 sep 12:27

  Att döma mig och kalla mig hemsk och egoistiskt utan att känna mig är bara befängt och så långt ifrån den person jag är. Jag sa aldrig att det var något jag rekommenderade utan bara att det inte var några problem med min dotter. Hennes pappa är från Sydamerika och där gör de oftast hål i öronen på sina döttrar i princip redan på BB. Så efter mycket påtryckningar från honom och hans familj och efter att ha pratat med kvinnan på salongen så gick jag till slut med på det. Det gick väldigt fort och hon gav knappt ifrån sig ett knyst. Idag är hon glad över att det gjordes då eftersom hon älskar att ha örhängen i alla dess olika former och färger men hade inte vågat ta hål nu. Hon hade aldrig några hängen på dagis och hemma hade hon de minsta som gick att hitta. Kan ju passa på att säga att bara för att hon fick hål tidigt så får hon fortfarande inte använda smink vilket någon tyckte va samma sak. Hade jag fått en dotter idag med min nya man så hade jag inte gjort om samma sak utan väntat tills hon bestämt själv. Precis som jag gjorde med min son. Han var 8 år när han började tjata om att få ta hål i örat.

 • Rebecca Tis 6 sep 13:02

  Jag tycker inte att det är särskilt smart att ta hål i öronen på en sånt litet barn. Hur ska det gå när öronen ska rengöras och när örhängerna ska bytas? Det gör ju bedrövligt ont i början när dem håller på och läker. Och hur lätt är det på en skala från 1-10 och få en sån liten och sitta still?

  Sen tycker jag det är löjligt och ta hål i öronen på en så pass liten baby bara för att han/hon ska vara "så fashion som möjligt".

  Jag minns att jag tjatade omkull mamma när jag var liten för jag ville så gärna ha hål i öronen. Men hon var noga med att jag skulle vara tillräckligt stor först, så på min fem års dag fick jag det i present. Och det är en rätt OK ålder enligt mig. Yngre än så tycker jag inte att man borde vara när man tar hål i öronen för första gången.

 • Creadiem Tis 6 sep 13:19

  Personligen tycker jag så som många andra här att det inte är lämpligt att ta hål i öronen på små bebisar. Jag fick själv hål i öronen när jag var bara några månader (i guld), men detta har orsakat problem och allergi och de fick ta ut de innan jag ens hann fylla ett år. Efter det så har jag aldrig kunnat använda öronhänge vilket är väldigt tråkigt :(. Läkarna tror att detta kan bero på att jag fick de så tidigt eftersom jag kan ha piercing på andra ställen i kroppen utan någon reaktion. Så jag tycker att man ska avvakta för säkerhets skull.

  Jag tycker inte däremot att ni ska döma andra människot (i detta fall Jess74) att vara egoistiska pga. detta. Detta är väldigt kulturellt och i många länder tar man hål i öronen väldigt tidigt. Detta innebär absolut inte att man är egoistisk och oansvarig som förälder.

 • Öga Tis 6 sep 13:56

  Undertecknad blir mörkrädd av att höra Isabell säga att "jag gör ju henne en tjänst, om hon måste göra hål senare själv så kommer det ju att göra ont".
  Det är ju som förr i tiden när spädbarn opererades utan bedövning för "de kände ju ingen smärta" då eller?
  Isabell behöver äta hjärntabletter. Allvarligt.

  Jag var nip ÅR när jag fick göra hål i öronen för mina päron. Det talade jag häromdagen om för min treåring som med bekymrad min frågade mig :-"Gö dee ont?" varpå hon fick ett jakande svar och hon bestämde sig för att hon nog inte vill ta hål i öronen.

 • linda1 Tis 6 sep 14:07

  Min dotter var 18 månader när hon tog hål i öronen ju tidigare du tar hål ju mindre infektioner blir det för ett litet barn pillar inte på det så det blir infekterat.

 • Tatyana Tis 6 sep 14:39

  Att ta hål i öronen på en bebis som är 3 månader tycker jag är hemskt och egoistiskt. Man gör det bara för sin egen skull. Att det är vanligt i andra länder gör det inte försvarbart. Det är fortfarande själviskt och ytligt av föräldrarna. En bebis ska inte ha örhängen. Om man tycker det som förälder så är man hemsk och egoistiskt. Det är min åsikt och den kvarstår.

 • Ebba82 Tis 6 sep 15:44

  Det är inte läge med hål i öronen förräns barnet sjäv vill och ber om det. Hål i öronen har man väl för sin egen skull, för att man tycker det är fint? Jag tycker det e helt sjukt att pierca sin bebis, varför gör man det? ingen människa ska bestämma om en annan människa har hål i öronen. Vi är vårdnadshavare till våra barn, MEN vi ÄGER INTE våra barn.

 • Jag Tis 6 sep 18:26

  Jösses. Om man ska vara emot hål i öronen så kan det vara sunt att vara lite påläst innnan man kastar stenar (som oftast kastas i glashus dessutom).
  Nickelallergi får du inte om du inte har nickel i hålen, nickel är det däremot i clipsen som så många ovan rekommenderar istället.. Titan är det man sätter i öronen på bebisar, kirurgiskt stål med andra ord.
  De fläcker inte loss örhängena, vad tror ni att man sätter i öronen egentligen? Stora hängsmycken? Då tror ni fel.
  Hurevida det gör ont, tja.. Det gör ont, men min dotter (som fick sina hål när hon var 6 månader) pep till lite lätt, fick en titte i munnen och skrattade och log ungefär en minut senare. Aj, aj, vad ont det måste ha gjort hörni. Hon sov dessutom på båda öronen samma natt bara ett par timmar efter att hålen togs. Jöss vad smärtsamt det verkade.
  Lätt att hålla rent var det och inga smutsiga barnfingrar som var och tallade och såg till att det blev infekterat. Läkte snabbt, smärtfritt och helt utan problem.
  Idag är hon två och tycker de är fina. Jag tycker de är fina, andra tycker det är fint. Win-Win.
  Dock tycker jag att om man nu är emot detta så tänk er för lite innan ni öpnar munnen. Tog ni svininfluensavaccinet på era barn? Onödigt, smärtsamt och farligt vaccin var det, frågade ni era barn om de ville detta? (barn dog av vaccinet och barn blev sjuka för livet av det). Sätter ni på era döttrar klännigar, sätter upp håret på dem? Bara ren utsmyckning det med. Dessutom hoppas jag vid gudarna att ni som är så rediga inte reproducerar könsroller för era barn genom att raka era kön, ben, under armarna. Eller gud förbjude sätter på er ett par högklackade skor! Det där är saker som skadar våra barn hela livet.
  Så snälla.
  Tänk gärna ett par steg längre innan i pratar massa skit om hur andra gör. Ni är antagligen inte så mycket bättre själva ändå.

 • EmmaStina Tis 6 sep 20:33

  Här hemma har vi regeln, 15 år för hål i öronen och 18 år för övriga piercingar och tatueringar. Både jag och min sambo (jag har några hål i öronen oxå) är tatuerade men tänker inte låta våra barn få vare sig tatueringar eller piecingar för bestämd ålder.

 • HeyMama Tis 6 sep 21:59

  Blev så illa berörd av att se avsnittet, det är inte klokt. Man kan göra misstag,men detta är planerat eftersom det spelas in för tv. Inget framhastat och ogenomtänkt beslut direkt.. Bara bedrövligt.

 • Sandra Ons 7 sep 00:30

  Diskussionen handlar inte om könsroller. Det finns säkert dom som tar hål i öronen på små killar oxå. Så huruvida man har klänning eller inte känns orelevant. Att jämföra att ta hål i öronen på sin bebis med att raka sig under armarna känns bara patetiskt. Känns som om alla som har gjort hål i sina bebisars öron kommer med dåliga undanflykter och försöker ursäkta sig.

 • Bee Ons 7 sep 02:36

  Håller helt med "Jag", ni som då tycker att det är jämställt med smink och skönhetsoperationer, låter ni då era 8 eller 10 åringar börja sminka sig och gå igenom skönhetsoperatipner för att ni lät dem ta hål i öronen?

 • Maria Ons 7 sep 10:28

  Ser ingen som helst poäng med att ta hål i öronen på ett litet barn. Varför, liksom? Det ser ju bara löjligt ut.

  Dessutom:
  Varför göra intrång på någon som ännu inte kan kommunicera ifall hon verkligen VILL ha hål i öronen. Detsamma kan jag tycka gäller för att lägga ut bilder på sitt barn på Facebook / sin blogg (om man nu ska hårddra det) - vem vet vilka åsikter/preferenser barnet kommer ha när han/hon blir gammal nog att föra sin egen talan...

  För mig handlar det om respekt för människors olikhet.

  Själv var jag 12 år när jag fick ta hål i öronen. Då var jag gammal nog att bestämma själv (och kunna rengöra såret på egen hand).

 • L8-75 Ons 7 sep 13:02

  Jag tycker att det är helt galet att göra hål i öronen på en baby. Var skall gränsen gå för våra sjuka skönhetsideal. Skall man skaffa lösgommar till ungarna då dom inte hunnit få tänder. Alla typer av ingrepp måste individen själv få stå för när hon/han blivit tillräckligt gammal. Jag jämför det hela med omskärelse på småpojkar, som föräldrar anser sig ha rätt att modelera om för sin egen skull...

 • zuziii Ons 7 sep 13:34

  Jag tycker det är upp till var och en. Det är lättare att ta hål när de är små för när de blir större så vill de ha hål (inte Alla) då vågar de knappt för det gör ont de tål det nog bättre när de är små. Funderar själv på att ta på min ettåring så vi får det gjort.

 • Linda Ons 7 sep 13:37

  Låt barnet bestämma själv! Bör va en åldersgräns på MINST 8 år. detta har med skönhetsideal att göra, jag går INTE på dravel som at tdet är kultur och går i arv osv, går könsstympning oxå i arv som en kultur då eller???!!!!!
  Respektera ditt barn, låt det få bestämma själv. Är väl inte bråttom med hål i öronen???

 • Delphin Ons 7 sep 13:38

  Jag tycker det är upp till var och en.Det är ditt barn och du bestämmer över det.

 • Tazz Ons 7 sep 13:44

  Nej, nej, nej!!! Det är ju ett övergrepp på barnet. Att förändra sin kropp måste barnet få välja att göra själv. Tycker dessutom att det speglar föräldrarnas fåfänga och att barnet ses som en accessoar snarare än en egen individ.

 • Jessica Ons 7 sep 13:54

  Tycker ni överreagerar. I många andra kulturer tas det hål i barnens öron och där är det ingen som gnäller...
  Där jag bor fick min dotter örhängen när hon föddes och alla undrar varför vi väntar med att ta (hon e 10 mån nu)
  Men i sverige överreageras de på ALLT

 • Sandra Ons 7 sep 13:55

  Det är för mig sjukt att ta hål i öronen på små barn!! De gör ju ont. Och dessutom måste dom ju få chansen att själva bestämma om dom vill ta hål. Så den dagen de kommer och ber om det själva, då är de okej!!

 • positiv Ons 7 sep 14:09

  Min tös är lite drygt 1år nu och ska få hål i öronen om ca en vecka.
  ena sonen 8år ska då också få det, efter tjatat i nästan 2år.
  kunde inte sagt det bättre än "Jag".
  fick själv mina hål när jag fyllde 5,och då tjatat i ett par år,och min man fick sina hål när han var 8.

 • Åse Ons 7 sep 14:10

  Jag vill inte skälla på någon, men däremot är jag väldigt undrande över att man får göra hål i sina barns öron på salong. Min dotter ville göra ett hål i naveln som 14 åring och jag sa nej. samtidigt kollade jag upp några ställen som gjorde ingreppet och alla sa att ungdomarna måste vara 18 år fyllda och myndiga eller 16 år plus att målsmannen följde med och intygade att det var ok. Oseriöst var kommentarerna om att jag visste om ett ställe som inte brydde sig om ålder. Min dotter är nu 17 år, gjorde navelhålet på den oseriösa salongen utan mitt medgivande när hon var 16. & månader senare blev såret infekterat och därför har hon nu inte haft något i hålet på ett halvår.

  Min fråga är nu. varför är det ok att göra hål på bebisar, men inte på ungdomar???
  Säkert finns det en mening med detta.
  Tycker att det borde finnas en åldersgräns på all håltagning, för alla kan få problem efteråt.
  Hål i öronen , hål i näsan är vanligt idag, vad blir vanligt om 20 år om vi tillåter detta idag? Kommer vi att se bebisar med hål i tungan, naveln, ögonbrynet eller annat? Jag vet inte, men själv så anser jag att barnen får vänta tills de kommit upp på mellanstadiet. minst 10 -12 år + målsmans sällskap borde vara praxis för öron och näshål. Myndig för övriga håltagningar som kräver större hål.

 • S.M. Ons 7 sep 14:15

  Jag tog hål på min dotter för några veckor sen och hon är snart ett år och nej tycker inte att det nåt som man borde göra nån stor grej av, läste kommentarer av många här..tycker att dom är patetiska..who are you to talk och döma andra och kalla det hela för övergrepp gå och gör nåt av er tid och sluta kritisera...min dotter lider inte, min äldre dotter led inte heller och Gud så söta dom blev...

 • Hanna F Ons 7 sep 14:24

  Tycker det är sorgligt att små flickor ska lida för vuxna människors skönhetsideal. Blir ledsen när jag ser småflickor med hål i öronen. Tycker det är så synd på det lilla örat och den lilla kroppen som är så söt i sig själv.

  Varför inte tatuera henne och pierca naveln på samma gång? Kroppsdel som kroppsdel, liksom.

  Nä-ä, vulgärt och onödigt, tycker jag.

 • Sugerbun Ons 7 sep 14:42

  Jessica - Det är väl knappast något försvar att säga att "Man gör så i många kulturer". Kan hålla med om att svenskar överreager i många saker, men just här tycker jag inte det.

  I din kultur t ex - vad är anledningen till att ni gör hål i bebisarnas öron? Jag frågar av uppriktigt intresse, för jag förstår det inte alls.

 • Rebecka Ons 7 sep 14:56

  Ett oönskat hål blir ett ärr som inte alltid växer igen... Hörni! Hur kan man ta hål i sina barns öron för att "de blir så söta"?? Jag har hål/ärr i mina öron som jag idag skäms för! Jag önskar innerligt att de aldrig blev gjorda. Jag tycker personligen att var och en ska bestämma själva om de vill ha ärr eller inte. En lämplig ålder för det får man väl bedöma själv, men jag tror inte att man är tillräckligt gammal för att bedöma det förrän man är minst 7 år. Vänta i så fall tills barnen själva börjar fråga efter det, och vänta yttgare lite till för att se om det verkligen är en uppriktig önskan eller om det bara är en tillfällig "mode-grej".

 • Olmis Ons 7 sep 15:04

  När barnet själv säger till att hon eller han vill ha hål i öronen och dessutom vet vad det innebär att vara piercad. Man får sätta sig och diskutera, vänta ett tag, fråga om hon/han fortfarande vill ha piercing i öronen och då eventuellt låta barnet göra det.

 • LaMika Ons 7 sep 15:22

  Jag såg tyvärr avsnittet då hon tog hål i öronen på sin dotter. Att tro att hon gör dottern en tjänst är ju helt förkastligt. Plåga henne så för att hon ska vara gullig, och dessutom överlämna "den fula rollen" på nannyn. Det är ju så man vill skrika. Vart har kvinnors intelligens tagit vägen? Jag skulle aldrig göra det mot min egen dotter. Den dagen hon ber om det kommer jag att diskutera saken. Själv var jag 9 år och hade problem med läkningen i 1 år ungefär. Samma sak när jag tog hål igen vid 30 års ålder. Jag hade kompisar som fick allergi efter håltagningen också, så med detta i bakhuvudet kommer jag att försöka skjuta på det så länge det bara går.

 • Janika Ons 7 sep 15:23

  Den dagen min dotter uttrycker själv att hon vill ha hål i öronen så ska jag fundera på det. Jag skulle aldrig ta hål i öronen på henne innan hon själv säger att hon vill, fullständigt idiotiskt!

 • Vera Ons 7 sep 16:01

  Nej! Men det är ju en smaksak antar jag men jag tycker det är jätte jätte jätte fult plus så är det ju inte kul för barnet som inte riktigt fattar varför man gör den illa. Stackars bebis, låt barnet bestämma själv när den växer upp!

 • Cucaracha Ons 7 sep 16:20

  Jag bor i Bolivia och här är det normalt att man tar hal i öronen pa flickbebisarna. Jag har en dotter som är 9 manader gammal och min mans familj (boliviansk) tjatar varje vecka pa mig att jag ska ta hal i öronen pa henne, men jag vill inte eftersom jag tycker att det är nagot som hon bör bestämma själv. Här menar dem att det är bättre när de är sma eftersom det gör mindre ont och de glömmer bort det snabbt. Även om jag inte vill göra det sa tycker jag tycker inte att det är rätt att döma de som gör det som del av deras kultur.

 • Marielle Ons 7 sep 16:20

  Jag var 2,5 år när min mamma valde att göra hål i mina öron och idag är jag 22. Har aldrig haft några problem men att mamma valde att göra tidigt på mig.

  Nu har jag en pojk o en flicka själv och jag kommer inte att välja samma ålder som min mamma. Min flicka kommer få ta hål i öronen när hon är gammal nog att välja själ!

 • Peter Ons 7 sep 16:55

  @ S.M. Det är ju inte så imponerande det du skriver. För det första är detta ett forum där vi skulle diskutera lämpligheten med hål i öronen för små barn, ja då får du nog räkna med att folk inte tycker likadant som dig. Du skriver vidare att din 1-åriga dotter inte led. Det är inte dåligt tycker jag att veta exakt hur din dotter uppfattade situationen när hon är 1 år. Att som den där Hollywoodfrun argumentera att "då slipper hon ju senare" är ju direkt korkat. Det KAN ju vara så att hon faktiskt inte vill ta hål. Men jag gissar att du även vet vad din 1-åriga dotter tycker är sött också?

 • Emelie Ons 7 sep 17:34

  Tycker faktiskt att man ska vänta tills barnet är så pass gammalt att han/hon själv vill ha och frågar. Så får man ta ställning till situationen då.

 • Anna Tengelin Ons 7 sep 17:37

  Min dotter fick hål i öronen när hon var ca 5 månader ser inget fel med det hon var lite och det var enkelt att hålla rent, vill hon inte ha det när hon blir större så är det bara att ta ut.
  Jag fick själv hål i öronen när jag var ca 2 månader och jag har aldrig tyckt att det var något konstig eller fel jag var väldigt stolt över mina fina öhängen

 • Babel Ons 7 sep 17:58

  Tycker inte heller man ska ta hål i öronen på bebisar! Jag tjatade när jag var typ 12 år på min mamma att jag ville ta hål i öronen. Vet inte exakt ålder men jag var inte under 12 år - tycker det är en rätt lagom ålder för att bestämma det, man förstår smärtan och konsekvenserna. Man kan förklara vad som kan hända med infektioner och annat.

 • Noe Ons 7 sep 18:23

  Jag fick hål i mina öron när jag var 8 månader och jag har ALDRIG ifrågasatt min mammas val. Det är ju en bagatell, finns ju värre saker att bli upprörd över. Exempelvis dricka alkohol när man är gravid eller ammar, eller snusa eller röka under graviditet eller när barn är i närheten. Jag har i hela mitt liv varit stolt över mina guldörhängen och hade aldrig någon allergi pga att jag var så liten. Jag visste faktiskt inte ens att det var så kontroversiell fråga här förrän jag stötte på en kollega som inte ville låta sin 7-åriga dotter ta hål i öronen. Jag grät knappt när jag fick hål i öronen berättade min mamma. Jag ska göra hål i min dotters öron om ett par månader, innan 1-årsdagen. Smärtan? Det går ju över på ett kick, gjorde det även när jag senare piercade mig i naveln. Däremot fick jag nickelallergi när jag var äldre och tog ytterligare ett hål i örat. Det är så löjligt att använda argumentet att barnet ska välja själv? Ja då kan man ju lika gärna vänta tills barnet är moget och vuxet typ vid 18 års ålder. För under barndomen och tonårstiden är det ju inte alltid man väljer det själv, utan p ga att andra trycker på, eller har gjort det etc.

 • TantZ Ons 7 sep 18:41

  Undrar om dom som tar hål i öronen på barnen när dom är riktigt små,
  ÄR inte ditt barn vackert nog???
  Nej, usch!! När dom själva ber om det, då är det ok.

 • poppe Ons 7 sep 19:05

  i mitt hemland gör vi också hål på flickornas örona redan när de föddes (om man vill). de gråter nästan ingenting..den går över fort. och när flickan är stor och bestämmer sig att inte ha hål på örona, så använder man inte örhängen till hålet stänger/läker själv.

 • Doris Ons 7 sep 19:19

  Jag var 3 år gammal när jag tog hål i mina öron. Då hade jag sett en kompis på dagis som hade och jag vill också ha. Min mamma sa ja och då minns jag att jag tyckte att de gjorde jätteont! Men jag fick bestämma själv! Jag fick säga vad jag tyckte! När min dotter kan säga att hon vill ha hål i öronen och hon förstår att det inte är smärtfritt så får hon göra de för mig.

 • Småbarnsmamma Ons 7 sep 20:12

  Min dotter var 2månader gammal vid håltagning och det är bara i pryda lilla regelrätta fega Sverige som det inte är okej
  I de flesta andra länder alltifrån Spanien till Indien är det fullt normalt att göra det barnets första levnadsdagar

  Jag gjorde det för att jag tycker det är fint och att göra det i tidig ålder minskar risken för infektion samt att barnet ska pilla o dra i de

 • Noomi Ons 7 sep 21:03

  att det inte skulle göra "ont" när dom är bebisar är ju korkat. som sagt tänk om barnet i framtiden inte ens vill??...när ni klär ungen i både smycken klänningar och massa rosa samt tvingat på dem hål i öronen. tänk vid en viss ålder kanske barnet kommer på att hon är född i fel kropp? och vill vara det andra könet. jag själv samt min bror har fel köns roller. vi båda kom på det tidigt men vi växte upp i en religiös familj där det ansågs fel och vi tvingades vara nått vi inte ville. barnet ska få bestämma själv när hon/han vill ha! jag själv fick när jag va 12 och det bestämde jag själv.

  finns inga ursäkter till varför man skulle få pierca sin unge i så tidig ålder. jag skiter fullständigt i kultur och religion.

  sen en annan sak... alla människor(och bebisar) lär ha olika smärtgränser. vissa tycker det inte känns alls medans vissa tycker det gör jäääättte ont!... det där är så olika! men varför ta risken!?.... och nej du äger inte barnet som ett jäkla objekt!... DU bestämmer inte över det på DET settet!... det är inga dockor!!! skiter fullständigt "uuh, men dom blev så söta"

 • Wilmer Ons 7 sep 22:19

  Jag tycker det är helt absurt och sjukt att göra hål i öronen på ett litet barn som inte valt det själv. För vems skull gör man det? Ja inte är det för barnets iallafall! Det gör ont att ta hål i öronen och har man då inte ens valt det själv, så är det inte ok. Och varför ska en 3 månaders bebis eller en 1 åring ha hål i öronen?!? Kan inte förstå hur man tänker som förälder.

 • Tummeliten Ons 7 sep 22:23

  Min mor tog hål i öronen på mig och mina syskon medan vi ar spädbarn (även min bror).
  Hon resonerade att det med all säkerhet något vi ville ha och att det vore skönt för oss att inte behöva komma ihåg smärtan eller behöva stålsätta oss för att genomgå den.
  Jag vet inte om hon gjorde rätt, men här sitter jag med hål i öronen som om jag vore född med det.

 • Mammatill2 Ons 7 sep 22:30

  Jag tycker det är helt upp til föräldrarna att ta hål om dom nu vill.
  min mor tog hål på mig när jag va 6mån. Inte kommer jag ihåg det. sen tog jag ett hål extra när jag va 14. aj det gjorde ont. Skulle inte ta hål på mina barn men jag tyckte det va bra att min mor tog på mig när ja va liten. För som sagt det kommer man inte ihåg. Och ja tror man tar smärta bättre när man är liten. Alltså förstå mig rätt. Står inte på någons sida tänker inte gnälla på någon, om någon nu tar hål på sin dotter/son. Låt dom göra det, det är deras val. Ingen någon annans.

 • Arctic Ons 7 sep 22:39

  Det här med att en del bortförklarar hål i öronen som bebis med att man gör så i andra kulturer...i andra kulturer omskär man flickor utan bedövning oxå, det betyder inte att det är rätt...

  jag håller med många andra här. Min dotter kommer inte få hål i öronen förrän hon är gammal nog att vilja ha det själv. Visseligen tycker jag att det är fint med hål i öronen men jag vill att det ska vara hennes val. Om jag vill att hon ska vara extra fin kan hon ju få ett hårband eller nåt istället.

  Sen tycker jag inte man kan jämföra riktigt med det som hände i hollywood fruar. det är skillnad på piercing och piercing. Att ta sin bebis till en piercing studio, där allt görs för hand. Hålla fast barnet hårt, klämma fast örsnibben med en tång, sedan sticka en nål i örat och därefter trä i hänget är en mycket mer smärtsam process än hur det brukar gå till på t.ex. frisersalonger, med en pistol, där är ingreppet relativt snabbt och därför mindre smärtsamt. så om man nu promt MÅSTE ta hål i öronen tycker jag att bebisen ska vara såpass liten att den inte förstår och då göra det med en örhängespistol... är man ett år gammal blir det till ett övergrepp. och tro mig...barnen VET att det är du som mamma som har tagit dom till den elaka tanten/farbrorn som gjorde dom så illa. det kan i värsta fall rucka på barnets tillit till dig...

  själv fick jag hål när jag var 10, då hade jag velat fram och tillbaka länge länge...ville ju så gärna, men vågade inte för jag var rädd. Mamma ville nog att jag skulle ta hål men hon lät mig välja själv. Sen en dag satt jag och bläddrade i en guldfyndkatalog och suktade över alla dom vackra örhängena (nu i efterhand tror jag mamma placerade den lite halvstrategiskt men men ;) ) och sa att "NU mamma, tror jag att jag vågar", det tog väl 5 minuter efter att jag bestämt mig, så satt vi på en hårsalong och jag fick det gjort. Det gjorde lite ont minns jag, men det var inte läskigt, för jag ville det ju själv, och efteråt var jag så stolt över att jag vågat. och det var skönt att gå utan mössa i det kalla vintervädret när örsnibbarna hettade efteråt hehe...vad man minns :)

 • j Ons 7 sep 23:18

  när ja va liten fick ja mina hål i öronen runt 8 månader. o ja har aldrig haft de minsta problem med dom. ju mindre man är ju bättre läkkött har man o infektionsrisken är mindre än när man är äldre. (även därför man väljer att operera barn så tidigt som möjligt för att kroppen återhämtar sig bättre, bara en liten parallell)
  så av enbart den anledningen så tog ja hål i min dotters öron när hon blev 8 månader, en alldeles lagom ålder enligt mig
  för hon är fortfarande inte "medveten" om va man gör o inom loppet av en minut så hade hon glömt att de hänt något alls!. argumentet att dom river i öronen o göra sig själva illa håller inte heller. skulle dom få tag i örat o dra så får dom ont o då släpper dom automatiskt. de är dom tillräckligt stora för vid den åldern. precis som om dom får tag i håret på dig själva, dom släpper om de jör ont. o de här med allergier, de man sätter är inte allergi framkallande, så håller man sig till de materialet (titan tror ja de är) så utvecklas ingen allergi. ja har full förståelse för dom som anser att man inte bör jö de. men i slutändan är de ändå var o ens beslut om sitt eget barn o ja tycker de bör respekteras.

 • Jenny Tor 8 sep 09:02

  Jag tycker att barnen ska få ta det beslutet själva, vill de ens ha hål i öronen?!
  Kan tänka mig att det är väldigt jobbigt med örhängen när det ska sova också. Tar själv av mig örhängen när jag ska sova för jag tycker det är obekvämt. Skulle aldrig utsätta min dotter för det, även om jag är ganska fåfäng och tycker det är fint.

  Men alla gör som det själva vill, hoppas bara inte de sitter bredvid, blundar & håller för öronen när barnet skriker. Fruktansvärt!

 • Deer Tor 8 sep 09:34

  När barnet är stort nog att vilja själv och FÖRSTÅ vad det är man gör. Att det kommer att göra ont. Att man måste tvätta och ta hand om hålen tills de läkt. Att de kommer att sitta där för alltid. Att det kan bli infektioner. Att man kan vara tvungen att låta hålen växa igen.

  Att ta hål i öronen på små barn eller bebisar är bara sjukt egoistiskt. För vem ska barnet vara "fint"? Galet!

 • Inez Tor 8 sep 11:19

  Det är inte ok att göra hål i öronen på små barn! Vilka föräldrar vill orsaka sina barn smärta i onödan? Det blir en löjlig debatt när man argumneterar FÖR att tå hål i öronen på små bebisar med argumnet som att de har bättre läkkött, inte kommer minnas smärtan, samt jämför detta med att vaccinera barn. Man låter barnen vaccineras för att man vill att de ska slippa allvarliga sjukdomar. Hål i öronen gör man för att man som föälder tycker att barnet ska se fint ut. Självklart finns det mycket värre saker man som förälder kan göra, men det gör det inte mer ok att åsamka barnet smärta för att det ska se fint ut.

  Kort sagt: ge barnet ont för att det ska bli sött är inte ett ok beslut att ta som förälder!

 • sp Tor 8 sep 12:28

  Själv så tycker jag inte att det är snyggt. Små barn är så söta som dem är. Jag har inte gjort det på mina barn. Det får dem välja själva om dom vill ta hål i öronen och när. Att säga att det minskar risken för infektioner är ju det dummaste ursäkten jag har hört, om man nu väljer själv att göra det vid 16-18 års åldern tex så pillar man ju inte heller i örhängerna. Jag fick mina ganska tidigt runt 4-5 år dock för att jag ville själv, men ena örhänget fastnade en gång i bilbältet och drogs av och gjorde jätte ont och sånt kan hända när små barn busar.

 • Eva Tor 8 sep 13:09

  ...ett självklart svar borde vara nej, då jag själv har hål så vet jag att det gör ont att ta dom och VARFÖR vill man tillfoga sitt barn smärta? Nej, det är inte ett vuxet eller schysst beslut som föräldrar, det kan gott vänta tills de är stora nog att avgöra själva! Oansvarigt, fult, elakt och obehagligt och hemskt av föräldrar tycker jag... (dock ej förvånad att hollywoodfrun i fråga genomförde detta, det vekrar inte riktigt som om det står rätt till i det huvudet i övrigt heller, med hänvisning till att hon vägrade sitta i ett väntrum med gamla och "mexare" för det var konstiga människor i hennes ögon!)

 • Linda Tor 8 sep 13:55

  Signaturen "J"... din kommentar är oslagbar:

  "så av enbart den anledningen så tog ja hål i min dotters öron när hon blev 8 månader, en alldeles lagom ålder enligt mig för hon är fortfarande inte "medveten" om va man gör o inom loppet av en minut så hade hon glömt att de hänt något alls!. "

  Tycker den säger allt.

 • Jojjo Tor 8 sep 14:25

  Har ett barn som har behövt ta sprutor (provtagning) varannan månad sedan födseln = fruktansvärt jobbigt varje gång. Att FRIVILLIGT utan syfte utsätta sitt barn för detta får mig att gråta!

 • Madde Tor 8 sep 16:08

  Jag tycker det är helt sjukt att ta håll i öronen påå en liten bebis..jag tycker det är fel och farligt dom kan få tag i örhänget och stopat i mun nä inte okej tycker jag!!

 • Julia Tor 8 sep 18:26

  Kan hålla med många här angående deras tankar och åsikter... Varför?

  Men samtidigt så är det bara att inse att det finns stora kulturella skillnader, nog för att isabel representerar "Sverige" och här är det ju ändå inte så vanligt.. Men hon bor för tusan i USA ganska stor skillnad. Tror inte att hål i öronen är det värsta, och jag vet saker jag tycker är en miljon gånger värre än ett par hål i öronen.
  * inom Sveriges gränser så omskär man små pojkar, som kan få komplikationer senare i livet.
  *mammor är snälla och håller uppe med rökning under graviditeten, men sen då.. Då är det tydligen okej att stå och röka i vistelse av barnen...?

  Alltså inse, jag tror ju att ett barn hellre har örhängen än cancer..
  Så ni som är så emot örhängen, hoppas att ni inte röker för då kanske ni ska se över lite skadligare brister i barnens liv isf!

 • Anandas Mamma Tor 8 sep 18:56

  Är otroligt kluven i den här frågan.... själv tog jag hål i öronenvid 2 års ålder och har aldrig ångrat detta, inte heller kommer jag ihåg smärtan. De flesta tjejer går igenom en fas då de vill ha hål i öronen och det kommer jag säkert få uppleva med min dotter också. Hon är idag 15 månader och jag står i valet och kvalet om vi ska låta göra hål i öronen på henne nu, eller vänta tills hon ber om det själv. Barn läker otroligt bra när dom är små så det är jag inte orolig för. Dock tyckte jag att det var fruktansvärt hemskt när dom piercade Monday i "S H F", och jag kunde inte låta bli att tycka att hon var en hemsk mamma...

 • Pyret Tor 8 sep 19:37

  Jag och min man är gravida och vi är båda bestämda på att de får vänta tills de fyller 12 innan de får hål i öronen. Jag fick inte från mina förldrar innan dess och nu i efterhand tycker jag det var skitbra. Med allt jag som barn hittade på i lek och bus så kunde jag verkligen leva ut det. Såg så många av mina tjejkompisar som fått hål mycket tidigare, springa gråtandes till en vuxen för att örhänget rykts loss när vi lekt och de fick hemska ärr. Tack mamma och pappa för att ni lät mig leka då jag hade rätt att vara barn.

 • Sara Tor 8 sep 20:32

  Tycker det är upp till föräldern att bestämma! Varför detta hets?? Jämt ska alla vara negativa mot något som andra föräldrar gör som eg inte är något särskilt! Sen ska saker som att ha sex när man är 14 år vara helt OK och prova lite vin hemma när man är 15.. VAAAAAAAAAAAAAAAAAAA???? Lägg ner o skaffa eget liv! Jag gjorde si och jag gjorde så... lägg ner.....vem bryr sig!!

 • Hanna Fre 9 sep 10:05

  Det är fruktanvärt att utsätta ett barn för ett kirurgiskt ingrepp för skönhets skull i en ålder då de inte förstår och kan föra sin egen talan!
  Det går inte att diskutera. Tack och lov för olika kulturer men åsikter kommer vi alltid ha och jag är glad att jag är svensk i sådana fall.
  Jag känner med min modersinstinkt att man gör bara inte så med sitt barn! De känner smärta precis som vi och deras framtid ligger i våra händer! Det är inte bra med varken piercingar eller tattueringar och börjar man tidigt är det självklart lättare att ta större steg så skärpning föräldrar! Barn ska vara barn, man har rätt i att själv bestämma över sitt barn MEN olämpliga saker kan aldrig ursäktas av det!!!!!
  Jag har hål i mina öron, fint tycker jag. Jag fick ta hål när jag visste vad det innebar och det uppstår alltid infektioner mer eller mindre! Så nej absolut nej här har vi rätt att döma omdömet på människor som gör detta på sina barn, omdömet!!!! Inget annat...
  För övrigt är jag sköterska och vet vad allt innebär, så länge det är enbart för skönhet att göra har ingen under 18 år där att göra. Hål i öron är inte så farligt men kan inte föräldrar ta vettiga beslut så får väl lagen tillslut göra det i detta fall också! Det börjar gå utför... Är rädd för det samhälle där min dotter ska växa upp i! Fy!!!!!!

 • Sofie Fre 9 sep 10:26

  Men herregud vad folk tycker mycket om detta. Tänk att det är så lätt att säga vad andra gör fel och vad andra skall ändra på. Vad gör ni själva? Är ni helt perfekta annars också eller? Gör aldrig fel, vet precis vad erat barn behöver? kan ni läsa barnens tankegångar?

  Det var någon som skrev till Peter (tror jag han hette) lite längre upp på sidan att hur han kunde veta att det inte gjorde så ont på sin dotter? Men då kan man ju ifrågasätta mycket. Hur kan du som föräldrar veta annars då? Hur kan du i andra frågor säga att ditt barn tycker inte om detta eller att ditt barn tycker om det? Man som förälder känner sitt barn bäst och det är typiskt att vi skall lägga oss i andras liv men inte se tillbaka på vårat eget. Gör som ni själva vill. Känner man att man vill ta ett hål i örat på sitt barn så gört. Men gå till en som verkligen kan. Vill inte barnet ha hålet kvar sen så växer det igen. Mitt har växt igen. Har inte direkt lidit. Aldrig faktiskt.

  Finns andra saker som man utsätter sina barn för som jag tycker att man kan lägga ner sitt lyse på istället. Tex dem som fortsätter att röka hela barnens uppväxt, har man själv valt det då som barn? nej! Dem som dricker i barnens miljö! valt det själva? nej! Och det finns mycket mycket mer att ta upp...

  Det finns mycket annat som är värt att lägga ner sin energi på istället. Det är bara löjligt och det känns väldigt svenskt bry sig om sådana här grejor. Vart är ni för barnen som verkligen verkligen behöver hjälp? Lägg ner eran energi där istället och låt dem andra få ta hand om sina egna barn utan alla andras åsikter... Skärpning!

 • Sofie Fre 9 sep 12:29

  Men är ni dumma i huvudet som tror att det gör mindre ont bara för att de är bebisar?!
  Jag blir så förbannad att jag skakar när jag tänker på vad jävla idoter gör mot sina barn för att det är gulligt!
  Någon drog paralellen med att vi vaccinerar våra barn och att sprutan också gör ont men det är väl ändå en helvetes stos skillnad!
  Vaccinet ger vi ju för att förbygga allvarliga sjukdomar och det gör vi ju för att vi är rädda om våra barn. Visst gör det ont men det är ju inget mot hur de skulle må av ex. Hjärnhinneinflammation!
  Vilket syfte fyller örhängen förutom att det är gulligt?
  Ren och skär jävla barnmisshandel är det! Att ni inte slänger ut era ungar i solen några timmar också så att de blir sådär härligt gyllenbruna. Det är ju också gulligt!

 • Sofie Fre 9 sep 12:34

  Men diskussionen handlar om hål i öronen på bebisar och inte cancer. Rökning hör inte hit för det var inte det frågan gällde. Jag tycker också att det är fel att utsätta sina barn för passiv rökning men det hör ju som sagt inte till ämnet.

 • Sara Fre 9 sep 17:01

  Min familj bodde i Ecuador och jag fick hål i öron när jag var ca 3 månader. Tills jag var 8-10 år gammal använde jag pite lite kirurgisk stål örhängar - det de använder för alla som gör hål i öron i Sydamerica. De vad super fina och jag älskade de! Aldrig haft något infektion och min mamma också rapportera en "pip" och inget annat angående smärtan nivå.

  När jag var 14 gjorde jag en extra hål men min mamma godkännande. De gjorde ont i en eller två dag. Efter några dagar började en av hållarna att få någon infektion. Jag tog bort örhänge, gjorde hålen rent själv och i mindre av en vecka hade hålet läkts och inga signal av att jag någonsin hade hål där fanns. Hade också kompisar som sluttade använda örhängen för några månader och var tvungen att göra hål igen för att de stängs faktiskt.! Vill barn eller tonåriga inte ha örhängar, kan de faktiskt ta bort de och de försvinner. Mirakukös eller hur?

  Min poäng är att det kanske stämmer att det gör mindre ont på små barn. Om det inte stämmer, så är det i alla fall mycket lättare att se till att hålet inte bli infekterade - som då gör riktig ont! - när tonåriga ska hålla på ta på sitt hår, byta örhängen varje vecka så det passar med sina kompisar.
  Barn eller tonåriga kan visst bestämma om den vill eller inte vill ha hålet - då de stängs om man inte använder örhängar och man kan inte se att de fanns en håll där tidigare. Det påverkas inte deras liv på något annat sätt.
  Jag tycker inte att man ska döma eller bli rabiat sur på familjen som gör hål i öron på sina döttrar när de är små och man ska också förstår de andra som tycker att det är något som gör ont och barn borde bestämma själv. Båda vill ju samma sak för sin barn, att de ska ha det bäst de kan ha.

  Några tycker att de hjälper sina döttrar som med större chans kommer vilja ha en hål i öron i framtiden. Andra tycker att de hjälper sina döttrar men att de måste vänta tills 15,18 år så de är helt medveten av sin val.

  Jag, personligen, tror inte att man måste vänta så längre (hur svårt kan det vara för en 8 år barn att förstå: humm, det kommer göra ont några dagar, måste be mamma om hjälp så det inte bli infektera, jag kommer se snygg ut och om jag inte tycker om de kan jag ta bort de sen och kommer hål försvinna). Jag förstår inte varför några vill att man ska vara helt medveten av en sak som går att ändras på sekunder.

  Om jag får en flicka tror inte att jag ska göra hål i hennes örön men så fort hon fråga, då får hon göra det med mig på sin sida.

 • AD Fre 9 sep 20:44

  Tack Sofie! Bästa inlägget vitlöks!

 • Johanna Mån 12 sep 17:14

  Jag tycker man skall skaffa örhängen när man själv kan göra valet. 9-10 år i alla fall.

  Jag skulle själv aldrig rekomendera mitt barn att skaffa örhängen eftersom jag själv har fått en kula i örat pga det. läkaren säger att det är brosk. Detta gör att jag inte kan ha örhängen.

 • liljan87 Mån 12 sep 19:58

  Verkar vara en del här som fått hål i öronen när ni var små, jag menar du runt 5-6år. Själv tycker jag INTE barn ska få ta hål fören de är så gamla att de förstår innebörden och inte bra vill "härma mamma". Själv börja jag tjata om hål i öronen från det jag var 10år och pga allergi,astma och exem fick jag inte ta det av mamma. När jag var 12-13år förfalskade jag hennes namnteckning och tog hål i öronen. Det ångrar jag verkligen idag! jag var för omogen att förstå vad det kan innebära, jag kan inte ens bära riktigt guld utan att det kliar på öronen, jättejobbigt.

 • RavenRoxx Ons 14 sep 16:53

  Om barnet själv vill så tycker jag att det är okej vid MINST 6 års ålder. Jag var 6 år och jag ville själv det. Äldsta flickan var också runt 6-7 års åldern när hon tog. Inget av de andra barnen har eftersom de är för små och själva inte har frågat om det :)

 • Emilie Ons 14 sep 22:32

  Har inte orkat läsa alla kommentarer så jag vet inte om den faktiska riktigt viktiga frågan är ställd; Vem som utför håltagningen i öronen. En skelögd tant med hålpistol från postorder eller en utbildad piercare. Skillnaden är att pistolen kan förstöra väldigt mycket i örat då det är ett trubbigt smycke som skjuts in väldigt fort, behöver ingen som helst utbildning och samma pistol används hela tiden och kan sprida sjukdomar/infektioner medans en piercing nål går igenom örat utan att skada det som finns inuti och kan göras på ett mer estetiskt sätt av någon som är utbildad och vet i vilken vinkel nålen skall föras in. Resultatet kan bli att antingen ha stora broskbildnings"klumpar" i örat som aldrig kan bli "läka" ut eller jämna och säkra hål som går att ångra och läka igen i framtiden.

  I övrigt tycker jag föräldrar gör som de vill med sina barn med hopp om att det finns mycket förnuftiga och igenomtänkta resonemang hos de som sett sig mogna och ansvarsfulla nog att skaffa barn.

 • Marie West Fre 16 sep 10:12

  Jag har två barn en pojke på snart 3 år och en flicka som är 1,5 år. Båda mina barn tittar på mina öron och säger att de vill ha som mamma, hål i öronen.
  Och jag tycker inte det är något fel i att ta hål i öronen på sina barn överhuvudtaget, det spelar inte mig någon roll i vilken ålder kidsen befinner sig i.

  Det viktigaste tycker jag är att när man tagit beslutet att ta hål i öronen på sina kids eller andra beslut gällande sina barn så handlar det om att ta ansvar för sin barn och hjälpa dem så mkt som möjligt vad det än gäller.
  Jag tror inte att vi föräldrar som är för hål i öronen är bättre en de som är emot det. Jag tror vi älskar våra barn lika mkt och det är det som är det viktigaste, att man älska sina barn.

 • Christine Ons 21 sep 12:59

  Mina döttrar som är 18 och 20 nu fick hål i öronen när de var ca 1 år. Det var inga problem och de är glada över dessa idag. Har även en flicka på 1,5 och hon fick hål när hon var drygt 1 år. Det är en bra ålder för då hade mina flickor precis lärt sig gå och allt var intressant runt omkring så hålen/örhängena rörde de inte. De hade inte heller börjat på dagis så det fanns inte andra barn som skulle pilla och dra i deras öron/hängen. Risken om man väntar är att de tar på örhänget/örat och det blir infekterat. De kommer också ihåg smärtan (som går över väldigt snabbt) men när de är så små som mina var så är den glömd ett litet tag efter det är gjort. De som var jobbigast var när man var tvungen att hålla i dem, inget barn tycker ju om det. Alla 3 blev glada direkt efter det var klart och brydde sig inte mer om det. Det finns värre saker man kan göra mot sitt barn. Som att säga: det var inte så farligt när det ramlar tex. Det är inte ngn annan än barnet som vet hur det kändes när de ramlade/fick ont. Nä, håll om era barn när de behöver det för den smärtan att inte få va ledsen å omkramad när man vill är värre än de lilla 2 sticken man får då en gång då man tar hål i öronen!

 • mammamu Mån 26 sep 22:57

  Smycken och smink hör vuxenvärlden till. Låt barnen vara små så länge som möjligt. Att göra hål i öronen på en baby, anser jag, är att jämställa med barnmisshandel.

  Sexbarnsmamma

 • Fluff Ons 28 sep 11:12

  Jag fick själv hål i öronen när jag var 10 år. Och med pistol. Jag önskar att jag inte gjort det med pistol, fick en massa infektioner och broskbildningar. Har töjt upp hålen nu men det har ju varit svårt med allt brosk och ärr i hålen. OM jag får barn, ska jag vänta tills de är minst 10 år och vill det själv. Skulle heller inte ta hos någon frisör med pistol, utan gå till utbildad piercare. Mycket säkrare.

 • Perstorp5 Tis 4 okt 13:04

  Finns inte ens chans att jag tar hål i öronen på min dotter! Anledningen är att jag tycker det är fult med hål i öronen på barn! Fasar även för "prinsessklänningsåldern" och när hon börjar tjata om Hello Kitty! Tyvärr kan man inte undvika dessa frågor och vill hon när hon är äldre så är det en annan sak men så länge jag kan bestämma så blir det inga hål! Eller paljettklänningar!

 • Maria Lör 8 okt 20:36

  Det är sjukt att det ens är lagligt att pierca så små barn! Jag mår illa när jag tänker på att det finns föräldrar som vill utsätta sina barn för något som förmodligen är ganska traumatiskt, bara för att göra sina barn "sötare".
  I mina ögon är det inte bättre än stympning. Usch och fy skam på er som inte har mer vett i huvudet!

 • cattan Sön 16 okt 21:53

  man ska inte utsätta ett barn som inte kan tala för en sån sak,
  vilket land eller kultur man än kommer ifrån och har..

  Är det samma sak som att kanske pierca deras tunga?
  Eller navel?

  Kanske tatuera en åtta-åring?!

  Nej, och åter nej..
  Barn-misshandel!

  Låt dom ha sin egna åsikt om sin kropp.

 • inlovewithlife Fre 28 okt 09:46

  Jag skulle inte gå så långt att jag kallar det barnmisshandel.. men jag tycker ändå att barnet ska få säga till själv - kanske i en lite högre ålder 6-7 år när de inser att deras vänner kanske har det och om de då själva vill ha hål i öronen. Jag tror jag var 11 eller 12 år och jag fick böna och be mina föräldrar ;)

 • Denise Mån 21 nov 20:36

  Jag tycker det är upp till varje förälder.
  Min systerdotter togs det hål i öronen på när hon var 6 mån, hon pep inte ens. Hon är idag 13 år och har tagit ytterligare ett hål i ett öra. Det ar aldrig varit något problem med rengöring eller något annat. Hon var såååå stolt i dagisåldern när hon fick börja byta örhängen till andra färger på pärlornaoch så.
  Får era barn inte klä ut sig som prinsessor och se så fin, så fina ut?? Same, same....

  Vad är det som gör att ni tycker att ni tycker det är ok att bestämma att ni ska trycka i barnet en massa vaccin och gud vet vad som ger barnet både tårar, feber, rodnader och en massa andra biverkningar då? Vaccin är INTE något varje barn måste ha för att överleva heller! Det är något som föräldrarna vill ge barnen för att dem är rädda för omvärlden.

  Döm inte alla andra innan ni själva tänkt på vilka val ni gjort för era barn.


  I massor med länder är detta tradition, och dem barnen verkar inte lida mer än andra.

 • Veronica Ons 30 nov 20:20

  Jag personligen skulle aldrig utsätta mitt barn för smärta eller liknande bara för att jag tycker det är gulligt eller fint..

 • Angelica Mån 12 dec 14:03

  Asså jag förstår mig inte på er heller som tycker att man är "stor nog" att bestämma själv när man är 5-8 år??????? förklara det för mig någon snälla.. bara för att man lyckas tjata sig till något är man då stor nog??

  Jag har dock inte sett inslaget på TV men jag har själv funderat på att ta hål i öronen på min dotter som är 5 månader. Jag tycker personligen inte att det är något fel med det.

  Jag håller helt med Denise: "Döm inte alla andra innan ni själva tänkt på vilka val ni gjort för era barn"

 • Kattis Lör 17 dec 09:39

  Helt allvarligt, som förälder har man ingen som helst rätt att ta hål i ens barns stackars öron. Det är inte våra kroppar! Det gör som sagt ont för det stackars lilla barnet, å det medföljer risker, men värst e väl ändå att det aldrig går å göra ogjort, det kommer alltid synas, även om barnet väljer att ta bort örhängena å låta hålen växa igen! Helt vedervärdigt att föräldrar tar sig såna rättigheter, what next? Tatuera sitt namn i barnets panna????? Riktigt ego att göra sånt här!!

 • thehan Mån 9 jan 18:35

  Anser helst att man väntar tills åtminstone tonåren (jag fick själv inte förrän jag var 14 och det är väl ungefär vad jag kommer ha som regel för mina barn också). Däremot om man nu _måste_ göra det tidigare kan jag se fördelarna ur infektionsrisksynpunkt att göra det före "sandlådeåldern". Att göra det på en femåring är ju minst lika bissarrt som att göra det på en bebis, men en bebis är iaf ren!

 • Noomi Lör 14 jan 17:46

  jag tyckte att " Denise" verkade ....IQ befriad på vissa punkter!... för det första... vi ÄGER inte barnens kroppar! och för det andra så kan man verkligen inte jämföra vaccin med piercing?? alla på Bvc ger man vaccin på automatik för att undvika spridning av sjukdomar. tack vare vaccinering idag är flera sjukdomar nästan utrotade. Och alla barn i Sverige rekommenderas av Socialstyrelsen att vaccineras. Vaccineringen ger barnet ett skydd mot vanliga och ovanliga sjukdomar som annars kan ge svåra skador, handikapp eller i värsta fall leda till döden. Om du vaccinerar ditt barn hindrar du dessutom andra små barn från att bli smittade innan de hunnit få sina vaccinationer. Små barn kan ta stor skada av dessa sjukdomar!

 • tiratora Ons 1 feb 11:30

  Jag tog hål i öronen när jag var sex år och det var något som jag tjatade till mig. Sen tog jag flera hål men då var jag nog tolv. Jag har en utländsk kompis och jag frågade henne varför det var så vanligt i hennes land att dom tog hål i öronen på barnen när dom var så små. Hon sa att den största anledning var för att man skulle skilja på om det var en pojke eller flicka när dom är bebisar. Jag tycker att det är sjukt, det tycker hon med men hon sa att det är något som är viktigt i det landet som hon kommer ifrån. Att det är tradition. Jag tycker att man ska välja själv om man vill ha eller inte. Om man inte vill utan tar ut dom när man blir stor så har man fortfarande kvar ärren från hålen. Innan jag tog hål hade man såna örhängen med klister på baksidan när man skulle va fin :)

 • Michaela Sön 11 mar 14:28

  Hålet i sig tycker jag skulle kunna vara ok, en liten tjej kommer troligtvis ändå tjata om hål i öronen inom ett par år, då kan de ju likaväl ha fått det som små. och liknelsen med vaccin handlar väl om att ett barn faktiskt KAN ta smärta, oavsett ålder är det samma smärta. MEN finns det örhängen som är anpassade för barn? dvs barn som är i den åldern att de gärna vill stoppa små saker i munnen? kan inte tänka mig att det finns.. så därför tycker jag att det är en dum idé..

 • Miu Tor 15 mar 10:37

  Ja, jag förstår att ni tycker att det är hemskt att man gör hål i småbarns öron, men i vissa kulturer är det mer eller mindre något som alla småflickor utstår. Jag skulle nog hellre låta min dotter få hål i öronen redan första året med tanke på att det oftast eller plast eller kirurgiskt stål i örhängena. Ni som säger att det är nickel har fel! Om ni går in och frågar på en salong idag vad deras örhängen faktiskt innehåller så får ni samma svar som jag har givit er. Det är först när man börjar pilla med oäkta örhängen från ur&penn, kicks och andra butiker som säljer smycken av nickelframkallande material, det är först då som nickelallergier KAN uppstå. I min familj är båda mina föräldrar nickelallergiker, men även lillesyrran. Jag fick inte nickelallergi. Fick hål i öronen efter 5 år av konstant tjat, så när jag var 12 fick jag äntligen hål i öronen. Inga problem med dem inte, men det var mina dyrgripar så...

  Men nog om det. Att ni fortfarande trilskas om att det inte ser bra ut, barnet har ont, får infektioner eller allergier... Det är väl även beroende på vad man har i familjen. Har man nckelallergi kanske man först och främst ska se om det finns nickelfia alternativ till den dagen man ska byta ut örhängena. Spädbarn pillar sig inte i öronen som större barn gör vilket visar att barn som får hål i öronen i spädbarnsålder faktiskt nästan aldrig får infektioner eller nickelallergier (med tanke på hur insatta många föräldrar är ang. nickel i smycken).

  Döm er själva innan ni dömer andra. Jag har inte barn ännu, men väntar på en tidig oktoberälskling. Vi vill alla göra allt för våra barn. Det bästa vi kan ge dem är en trygg tillvaro fylld av närhet och kärlek. Att låta barnet få utsättas för lite skit (smuts är bra för immunförsvaret) är bara bra. Att gå till överdrift med dammsugning, tvätt m.m. är inte hälsosamt för någon, om det nu inte är så att man faktiskt har ett barn med extrema allergier.

 • CherryPie Tor 22 mar 00:33

  När mitt/mina barn själva frågar om de vill ha hål i öronen kommer de att få göra det. Tycker inte att det är något att sätta ålder på. Frågar dom om det gör ont säger jag som jag tycker, det svider till. Och jag kommer dessutom gå till en riktig piercare som vet vad han/hon håller på med och inte till någon frisör/skönhetssalong med ohygienisk pistol för håltagning.

  Nickelallergi får man dessutom inte av riktiga smycket av kirurgisk stål/titan, hur skulle man då kunna operera in det i kroppen på folk?

 • Molly Sön 15 apr 18:53

  Både jag och min syster fick hål i öronen när vi fyllde ett år. Syrran på hennes ett årsdag och jag tror jag fick dagen efter min ett årsdag. Min mamma tyckte det är sött helt enkelt och jag kan bara hålla med henne! :) Själv har jag en dotter på 7 månader och när hon fyller ett år kommer hon få hål i öronen. Jag har aldrig haft problem med mina öron. Och inte har jag ngt minne av smärtan från håltagningen. Visserligen skulle jag aldrig ta hål med en nål på min dotter då jag också såg programmet och var nära på att gråta när jag såg det (var visserligen gravid då så väldigt känslig) men att ta med en hålpistol så går det så snabbt så frågan är om barnet gråter för att det gör ont eller för att det blir rädd för smällen....Mamma sa i alla fall att efter att vi blivit tröstade och inte grät mer så visade vi inget mer om att det skulle göra ont. Likaså hon fick hål i öronen som bebis ettåring. Så för min del helt okej att ta hål på små barn men välja hålpistolen. Absolut inte nål då det är en längre smärtsam process!

 • levi Tor 19 apr 17:40

  tycker inte alls om att man smyckar sina barn. armband och halsband visst men då gör man inte hål i dom! att man tar hål i öronen på sina små barn är ju enbart för att vara söt utåt, räcker inte barnens egna söthet till? barnen ska kunna välja själva! tycker inte innan 10 år att ta hål i öronen piercingar och tattueringar 18!

 • Cherry Tis 15 maj 20:52

  Nål (kanyl faktiskt) tar INTE lägre tid än hålpistol och är mycket mer hygieniskt.

 • Michaela85 Tis 29 maj 10:33

  Äh va fan indianerna,indierna och d flesta spansk talande har gjort hål i öronen på sina bebisar i alla hundrade år det är upp till var och en så sluta tryck ner dom som väljer att göra det !!!

 • Emma Tis 19 jun 22:00

  Jag fattar inte, varför klanka ner på dem som väljer att ge sina barn hål i öronen? Jag fick hål i mina öron när jag var 8 månader och jag är tacksam över det. Jag kommer inte ihåg det och de sitter fint där de ska idag, helt utan komplikationer. Och det bästa, jag slapp gå igenom smärtan när jag visste vad det var och kände efter utan att ha mamma som gör allt bra efter två sekunder. Tack mamma för ditt val. Jag ska göra detsamma för mina barn!

 • jasmin Tis 3 jul 09:01

  I usa gör man hål på barnen direkt när dom födds, alltså sticker barnmorskan igenom örhänget utan att göra hål. Bebissarna känner inget för öronsnibben har ingen känsla då dom är nyfödda. Jag har två flickor o vi gjorde hål på dom när dom va 6mån gamla. Idag 3 o 5 år tycker att det är fint och trivs med det. Aldrig haft några komplikationer med dom. Det ända man ska tänka på är att inte göra hål då det är sommar.

 • Acevedo Fre 20 jul 14:33

  Fånigt att ens bli upprört över något sådant. Jag tog hål i öronen när jag var 6 månader, pågrund av att jag är från Sydamerika och då brukar man göra det. Men varför skulle det vara något dåligt? Jag är så jävla glad över att jag tog det när jag var bebis, för jag kände ingen som helst smärta och nu slapp jag ta hål när jag växte upp. Det blev inga som helst problem med hålen heller. Men att ens sjunka så lågt och kalla föräldrar som låter sina barn få hål i öronen tidigt för "hemska egoister" eller liknande är bara fel. Snarare ni som måste läsa på lite, det gör ju mindre ont ju yngre man är. Sedan tar man inte bara för att man vill att sina barn ska vara söta?! Min mamma tog på mig för att de flesta faktiskt vill ha hål i öronen och för att det skulle bli lättare när jag blev äldre, samt att det faktiskt är en tradition. Vakna upp, vi lever inte på 1800-talet, klart man kan ta hål i öronen på småbarn. Why not liksom?

 • Manuela Tis 16 okt 20:20

  Jag fick hål i mina öronen sekunden jag föddes, det gör man på alla flickor i Colombia. Jag har inte fått några men eller trauman av det. Min syster, som föddes i Sverige fick hål i sina öron när hon var tre år. Inte heller har hon lidit av det. Jag tycker det är upp till föräldrarna att bestämma, de vet vad som är bäst för deras barn. PUNKT.

 • MammaJess Tor 18 okt 14:36

  Hej!
  jag tog hål på våran dotters öron när hon va 3 mån, hon blev lite ledsen men de gick snabbt över, hon har aldrig stört sig eller haft några problem med sina hål, hon är idag 9 mån. Personligen tycker jag inte det är något elakt eller hemskt, många gör de, och dessutom är de innan dom drar och smutsar ner sina hål så dom slipper infektioner m.m som dom kan få när dom blir äldre, sen är de en tradition i min mans land att man gör hål i öronen på sina döttrar, Tycker det är upp till var förälder hur dom tycker och gör. :)

 • cherry Mån 10 dec 03:26

  hej hej!
  Jag misstänker att jag är gravid nu i första månaden och hoppas på att jag får en son. Eftersom mitt barn kommer bli en mulatt kommer jag faktist ta hål i öronen så snart som möjligt. Haah min lille Lamar måste se cool ut redan som en bebis. Jag hoppas värkligen på att jag ee gravid.

 • April Tis 15 jan 00:08

  Hej
  Jag tog hål på våran dotters öron när hon var 5 månader, och jag bestämmer om hon ska ha hål eller inte tills hon är 18 sen får hon bestämma själv om hon vill ha kvar dom eller inte.

Vill du slippa fylla i texten ovan så registrera dig gratis här.Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm