Nolltolerans till alkohol när du är gravid

Nolltolerans till alkohol när du är gravid

Publicerad 23 januari 2012 21:56 14 Kommentarer

Enligt Aftonbladet.se visar en ny dansk studie att ett enda glas vin räcker för att skada barnet i magen hos den gravida kvinnan. Samtidigt dricker var tredje svensk kvinna alkohol under sin graviditet.

I den danska studien blev forskarna överraskade av resultatet, de hade väntat sig att gravida riskfritt skulle kunna dricka små mängder alkohol.

Den som dricker två snapsar i veckan ökar risken för missfall med hela 50 procent. Fyra snapsar fördubblar risken. Studien har gjorts på 91 843 gravida kvinnor under sex års tid.

– Alkohol är fullständigt livsfarligt under graviditeten och drabbar fosterutvecklingen, säger Ulf Eriksson, professor i histologi vid Uppsala universitet till Aftonbladet.

I minbebis senaste artikel kring alkohol "Gravid på nyår - Ok att smutta på champagnen" diskuterades det både för och emot att som gravid ta ett litet glas under graviditeten.

En del skulle aldrig kunna tänka sig att dricka en droppe alkohol under graviditeten och undrar varför andra har svårt att avstå helt i nio månader. Medan andra inte tycker det är en risk då man kan råka skada barnet på flera andra sätt. Exempelvis jämfördes små smuttandet på glasen med att ha en laptop i knäet eller halka ute på en promenad.

Varför utsätta barnet för alkohol?

Vi har frågat Madeleine Kilsbeck, Verksamhetschef för BB-Stockholms Barnmorskemottagningar, om det går att jämföra alkohol under graviditet och att tex ha en laptop i knäet eller halka och slå sig över magen.

- Det finns inget vetenskapligt bevisat att en laptop i knät kan skada barnet däremot finns det vetenskapligt bevisat att alkohol kan skada barnet. Varför då utsätta barnet för alkohol? Säger Madeleine Kilsbeck.

- Naturen har sett till att barnet ligger väl skyddat i en ”muskelpåse med vatten”. Försök att komma åt en pryl som ligger i en ballong med vatten – ganska svårt, eller hur? Men genom navelsträngen finns en möjlighet att ge barnet ”allt möjligt”, alkohol, nikotin eller varför inte vitaminer, näringsämnen och andra godsaker. Fortsätter Madeleine Kilsbeck.

Ett fall leder oerhört sällan till någon påverkan på barnet pga av att det ligger så väl skyddat. Den som gör sig illa är kvinnan då hon faller – inte barnet. Säger Madeleine Kilsbeck.

Gillar du att minbebis tar upp ämnet alkohol under graviditeten?

Stina Sandström
stina@minbebis.com

Sätt betyg:
(2.89) 765 Röster


Läsarkommentarer (14)


 • E Maria Tis 24 jan 09:33

  Jag fattar inte varför vissa envisas med att dricka "bara lite" för att man hört att d e ok... Varför chansa? Jag tycker man e otroligt svag människa om man inte kan avstå i 9 månader... Men d e ju bara min åsikt...

 • PiperH Tis 24 jan 13:32

  Kunde inte sagt det bättre själv E Maria!

  Tycker även att: Har man "svårigheter" att avstå alkohol (och rökning - men det är en annan debatt) för bebisens i magens skull så är man nog inte mogen att skaffa barn anser jag..

 • poison06 Tis 24 jan 18:20

  Håller helt med ovanstående!

 • Afasi Ons 25 jan 08:35

  Även jag måste hålla med! Jag var jättesugen på cider i somras när jag var gravid men tyckte inte det var speciellt jobbigt att avstå.

 • magda18 Ons 25 jan 12:55

  måste säga att det är väl inget nytt att man inte ska dricka alkohol när man är gravid. det skadar ju fostret. så varför dricka "bara lite"? vill man ha ett friskt barn så är det väl lika bra att strunta i att dricka över huvud taget! varför chansa när man vet om att det skadar från första början. har man svårt att stå emot alkohol är man absolut inte mogen nog att skaffa barn!!

 • emble Ons 25 jan 14:50

  Idag finns det så himla mycket bra alkoholfria allternativ på systembolaget, både vin, cider och öl, så det borde inte vara svårt för någon att avstå om man inte från början har alkoholproblem.

 • Raymond Ons 25 jan 15:03

  Redan små mängder alkohol kan utlösa missfall, visar en dansk studie.

  Två snapsar i veckan ökar missfallsrisken med 50 procent. Fyra snapsar fördubblar den, skriver sajten Videnskab.dk.

  Forskarna är överraskade av resultatet, de hade väntat sig att finna att gravida skulle kunna riskfritt dricka små mängder alkohol, säger professorn i social epidemiologi på Köpenhamns universitet Anne-Marie Nybo Andersen.

  Över 90 000 gravida ingick i studien.

  Källa: Aftonbladet

  DRICK INTE NÄR NI ÄR GRAVIDA! Rök inte heller, är det värt att riskera fosterskador bara för det?

 • Millan Ons 25 jan 15:09

  Jag förstår inte de som tycker det är ok att dricka för att man ÄNDÅ kan skada barnet på andra sätt (som avgaser, tillsatser i mat osv). Hur är det en ursäkt att kanske skada mer?? Det borde istället motivera en att skada barnet mindre eftersom det ändå finns risker, även för de mammor som gör sitt bästa.

  Personligen skulle jag vilja veta att det inte var mitt fel att mitt barn föddes med en skada som påverkar honom/henne illa.

 • Miiir Ons 25 jan 16:10

  Det västerländska samhällets syn på alkohol har för länge sedan spårat ur - hur är det möjligt att det existerar en så stark social acceptans för en så skadlig drog? Så stark är acceptansen att många inte ens SER på alkohol som en drog.

  Tur att det kommer ut sådana studier som denna som kanske kan få en och annan att tänka till lite åtminstone!

 • sverige88 Ons 25 jan 19:02

  Skulle aldrig kunna utsätta min lilla älskling, som jag har därinne för nått som alkohol. NEEEEJ ALDRIIG II LIIVET!!! Jag blir arg , när jag tänker på hur obrydda vissa är !!

 • Camilla Ons 25 jan 22:30

  Folk tyckte jag var glöttig som inte ens ville ha ett glas vin till maten. Jag har druckit jättegoda champagneliknade drycker som är helt alkoholfria i över ett år nu. Tycker inte det är ok att dricka alkohol nu när jag ammar heller. Mitt val!!

 • iikaveera Tor 26 jan 09:12

  Då jag väntade mitt första barn ,visste jag inte om att jag var gravid först i 10 vk(jag skulle nämligen inte kunna få barn naturligt) och vid ca 8vk drack jag ett glas champange då min guddotter döptes. Hade väldiga skuldkänslor hela graviditeten och är väldigt glad att jag fick ett friskt barn. Mitt barn är nu 2 år och jag har varit utan alkohol sen dess och väntar nu mitt andra barn. Jag skulle råda alla blivande och planerande mammor att avstå från alkohol.Jag håller på att studera om omsorg för utvecklingstörda och vet hur människor med FAS har det.

 • Smulan Tor 26 jan 22:20

  Tycker det är jätte bra att det kommer ut en sådan här artikel!!
  Danskarna kan väl fortsätta med forskningarna och se om en ammande mamma hur hon påverkar sitt barn vid alkoholintag, och föräldrar som röker hur deras barn ser ut på insidan.

  Jag förstår inte människor med argumentet; jag tror inte det är skadligt för än det är vetenskapligt bevisat!!

  Varför är det ens lagligt med cigaretter??? Vet att många säkert hugger på denna kommentar, men ärligt!? Det är inte bra för någon varken en själv eller de i ens närhet. Man börjar för att man är nyfiken, eller går på grupptryck och sen kan man inte ge sig.... Så varför inte förbjuda det så finns inte problemet mer.? Tycker så synd om barn som utsätts för deras föräldrars dåliga vanor!!

 • lillan Fre 27 jan 08:16

  Jag skulle aldrig kunna förlåta mig själv om det hände något med barnet, om jag hade druckit alkohol.

Vill du slippa fylla i texten ovan så registrera dig gratis här.Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm