Rätt att tvinga föräldrar dela på föräldradagarna?

Rätt att tvinga föräldrar dela på föräldradagarna?

Publicerad 6 september 2010 12:48 55 Kommentarer

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly går till val med förslag om tvådelad föräldraledighet där papporna ska ta över när barnet är cirka sju månader. I SVT:s partiledarutfrågning föreslår han användning av bröstpumpen som lösning på amningen. Vad tycker du om förslaget? Logga in och diskutera!

Vänsterpartiet är övertygade om att män och kvinnor är lika lämpade att ta hand om små barn, därför vill de nu föreslå om en ny lagstiftning där föräldrarna ska dela lika på föräldraförsäkringen. Ungefär sju månader vardera. Om mamman vill fortsätta amma sitt barn efter sju månader är lösningen bröstpump, menar Lars Ohly.

Är det rätt att lagstifta om tvådelad föräldraförsäkring? Maria Wigbrant, leg Barnmorska vid Södersjukhuset och expert på MinBebis, anser inte att man kan lagstifta om tvådelad föräldraledighet.

- Personligen tycker jag inte att man ska lagstifta om hur den fördelningen görs. Det är bäst om var och en får bestämma, inom ramen för just deras familjekonstellation, hur man vill göra. Det handlar om vilket slags barn man har, vad föräldrarna jobbar med, hur deras löner ser ut, med mycket mer.

Bara att använda bröstpumpen

- Lars Ohlys förslag om att ”det är bara att ta till bröstpumpen” tycker jag är idiotiskt. Väldigt ogenomtänkt. Alla kan inte använda sig av bröstpump. Det finns fördelar med att pumpa ur mjölk och ge barnet mat på flaska, inte minst för att det hjälper pappan att avlasta mamman och bli delaktiga i omhändertagandet av barnet. Men för många är det besvärligt att pumpa ur, det tömmer inte alltid brösten ordentligt och det finns risker som att mjölken kan sina och att vissa kan få mjölkstockning.

- Det var väl bra att den lösningen funkade för Lars Ohly och hans familj och att de var nöjda med bröstpump, men det betyder inte att det är något man ska lagstifta om för alla.

Är sju månader en tillräcklig tid för amning?

- Ja, sju månader är tillräckligt. Man rekommenderar idag sex månaders helamning och att man därefter i största möjliga mån ska försöka införa vanlig mat. Efter sex månaders helamning har de flesta fullgott infektionsskydd och behöver komplettera med annan näring. Däremot kan många vilja fortsätta amma, eftersom amningen inte bara handlar om näring utan också om närhet, tröst och om hela relationen till barnet.

Moderaternas riksdagsledamot Patrik Forslund ställer sig frågande till Lars Ohlys (V) förslag om tvådelad föräldraledighet.

Patrik Forslund Moderaterna

- Det känns som att Lars Ohly bedriver en politik som inte är förankrad i verkligheten, är det verkligen någon familj som efterfrågar Vänsterpartiets förslag? Det hela känns omodernt och klåfingrigt, säger Patrik Forslund till MinBebis.

Vad tycker Moderaterna om förslaget att lagstifta om en tvådelad föräldraledighet?

- Moderaterna tycker att familjerna själva ska få bestämma över sin egen situation. Politiker ska skapa förutsättningar för familjer att göra val som underlättar vardagen.

Hur ser Moderaterna på uppdelningen av föräldraförsäkringen?

- Vi vill att föräldrar ska dela mer lika på föräldraledigheten, därför har vi infört en jämställdhetsbonus som ger föräldrar som delar lika på föräldraledigheten en ekonomisk bonus. Om vi vinner valet så kommer jämställdhetsbonusen förenklas.

Foto Patrik Forslund: Ulrika Vendelbo

Vad tycker du om förslaget att lagstifta om tvådelad föräldraledighet? Logga in eller bli medlem här för att dikskutera i artikeln.

Stina Sandström
stina@minbebis.com

Sätt betyg:
(2.89) 1134 Röster


Läsarkommentarer (55)


 • sofia82 Mån 6 sep 16:09

  tycker Ohly kan ta och pumpa tillbaka hjärncellerna

 • lantlig Mån 6 sep 16:19

  hur ska det hjälpa oss föräldrar? Helt idiotiskt....

 • lexus_ Mån 6 sep 17:56

  Ohly är ute på väääldigt hal is! Det finns inte en chans att han kommer få igenom det här! Jag kommer att strejka! Vill jag amma i 9 månader så gör jag det! Och ingen uppblåst Politiker ska bestämma om jag ska pumpa eller amma normalt!

 • Semi Mån 6 sep 19:01

  En fråga bara till Lars Ohly är du "dum" eller är du "dum dum"?
  Ska det pratas om jämställdhet så låt familjer själv välja efter det som passar deras förhållanden.Det kan handla om rent ekonomiskt, relationsmässigt och hälsomässigt.Om nu bröstpumpen är så bra att han lägger det som ett roligt skämt så skulle jag gärna vilja se honom använda och pumpa ut mjölken.Därefter vill jag att han förklarar vad som är bra om dåligt för alla kvinnor kan inte använda såsom män inte kan det!. Istället för att prata strunt så lägg ner krut på bättre förslag och låt oss bestämma över våra liv och hur vi vill ha det istället för att tvinga på oss struntsaker!

 • nexis_7 Mån 6 sep 19:06

  Han är ju inte klok. Så som samhället är uppbyggt så tjänar ju männen mer än kvinnorna, hur ska man då kunna skaffa flera barn? man får ju inte råd om pappan ska vara hemma! Och man lägger väl för tusan inte pengar på en bröstpump om man inte behöver den! Vill man amma i mer än 7månader är det ju upp till en själv! Det är ju inte han som burit på barnet i mer än 9månader!!!!!

 • irispiris Tis 7 sep 07:59

  Det här är ju sjukt! Varför är inte föräldrarna kompetenta nog att avgöra själva vad som passar just dom?!

 • Sweet Honey Pie Tis 7 sep 11:43

  Jag håller med.. det handlar om ekonomi..
  MEN.. varför tjänar männen mer än kvinnor??
  Mycket handlar om just att det är vi som föder barn.. och är hemma..
  Klart delad föräldraredighet handlar om jämställdhet, inte bara i familjeförhållande.. utan om vi ska kunna kräva lika löner måste vi dela på våran ledighet.
  Vill ni inte ha lika löner?
  Lars Ohly är på kvinnornas sida!
  Varför acceptera att vi ska han mindre löner = mindre makt över våra liv.
  Haka upp sig på en liten bröstpump.. när det finns andra partier som föreslår
  en sjukpolitik med sjukförsäkringar som liknar den i USA.
  Hade ni inte tänkt att bli sjuka?
  Jag antar att majoriteten här är anställda och jobbar, det finns faktiskt 4 partier som föreslår en politik där det försämras för den anställda, med försämrad a-kassa och sämre rättigheter som anställd.

 • Mia75 Tis 7 sep 16:05

  Han är ju inte med på banan! Varför tror han att allt ska bli mer jämnställt för att man lagstiftar, det är ju sjukt! Allt handlar inte heller om amning. Varför ska en förälder tvingas att vara hemma? Finns faktiskt dom som inte vill vara hemma på heltid med sitt barn och nu ska dom tvinga till detta. Vad blir det då för kvalité på samvaron mellan barn och förälder!? Låt oss välja själva! Det är faktiskt också en väldigt stor ekonomisk förändring att skaffa barn. Låt då föräldrarna välja den bästa ekonomiska lösningen. Tänk om ena föräldern är arbetslös och den andra har jobb. Ska då båda föräldrarna tvingas att gå hemma!? Inte speciellt väl genomtänkt förslag.

 • jenny2 Tis 7 sep 18:25

  Idioti!!

 • Karin1983 Tis 7 sep 21:20

  Den dagen vi kan dela på graviditeten kan vi ju ta upp frågan igen! Tills dess e det bara att knipa igen Ohly!

 • Malin Ons 8 sep 18:56

  ojojoj...hur dum får man bli.. ....IDIOT.....

 • sofia Tor 9 sep 09:37

  Korkat förslag, om man är ensamstående förälder då ??? lr man har separerat, hur tänker dom då da??
  å för det andra så vi förälrdar bestämmer precis själva hur vi vill och hur ekonomin ser ut,
  den där Lars ohly vet tameskjutton inte ett skit hur det är att amma, å är man ung förälder så ska han ännu mera vara tyst, för då har man ännu mindre pengar.
  helt sjuk är han..

 • SocialistMamma Tor 9 sep 10:58

  Jag kan inte förstå heller hur man kan tro att våra jämnställdhets problem ska lösas genom sådana beslut, V förlorar många röster på att tro att detta är en bra väg att gå.
  Att kvinnor och män ska få samma löneutveckling,pensionssparande kunde man ju få till på bättre sätt,höj skatten och lägg ut det som ett pålägg till den man eller kvinna som väljer att dryga ut sin föräldra penning så långt det går istället.Det är ingen kvinnofälla att vara hemma med barn om man kunde få bättre möjligheter att vara hemma längre och ha kvar sitt SGI tex.Det är en mans fälla däremot att tvingas ut i arbetslivet och ta "ansvar för familjens ekonomi.Bättre stöd till barnfamiljer istället så att även mannen kan vara hemma längre sedan om han vill.
  Min man jobbar inom vården, jobbade varannan helg, tog ut vårdnadsbidrag och på det sättet kunde vi dryga ut tiden då våran dotter var hemma.Det är nog inte så många mammor som längtar ut till sitt arbete rent procenuellt. barn ska inte börja dagis då dom är för små.Ge stöd till föräldrar att ta hand om sina barn hemma tills dom kan prata och leka med andra barn!Om det är mannen eller kvinnan som är hemma ska inte politikerna lägga sig i, det beror på vad man jobbar med ,hur man trivs på jobbet mm.Vill inte mamman vara hemma, så låt pappan vara det, män kan jättebra oxå, men tvinga inte in sådana beslut.Två mammor,två pappor, det går oxå bra, men lägg er inte i vem som är hemma mest, det syns inte alltid på hur man tar ut föräldrapenningen heller.Min man jobbar inte så många dagar per vecka som jag måste göra på mitt jobb, han tjänar sämre dessutom,men är på mycket bättre humör då han kommer hem än vad jag är...jag jobbar på dagis....(för stora grupper, för lite resurser!)
  Därför ser det ut som att jag är hemma mest om man kollar just på föräldrapenningen, men om man ser den faktiska tiden så är vi hemma ungefär lika mycket.Snälla vänstersidan:Låt oss se till barnens bästa och inte stirra oss blinda på siffror om detta...UsH!
  Det tar emot att lägga sin röst på er när man vet att sådana beslut fattas!
  Jag ser hur barnen mår på dagis,det kan gå fint, men dom är där alldeles för mycket än vad som är sunt när dom är i ettårs åldern, vi fröknar kan ALDRIG ersätta en god förälder vad gäller antalet kramar,blickar och givande umgänge per dag.Önskar att människor tog tillvara på den underbara men korta tid man har med sina barn innan dom börjar skolan,men alla ska ut och jobba 100%Sluta jaga pengar! Njut av livet!
  Stödj dem ekonomiskt och med barnomsorg som behöver det, låt oss andra sköta detta själva.

 • S Tor 9 sep 12:07

  Vill ni verkligen inte att era barn ska få spendera lika mycket tid med sina pappor som med er?
  Vill ni verkligen inte att era män ska kunna ta ut halva föräldraledigheten utan att det tittas snett från kollegor och chefer?
  Vill ni verkligen inte att era döttrar ska tjäna lika mycket som era söner?


 • Leg sjukgymnast och mamma till 2 Tor 9 sep 12:52

  Varje familj måste själva få bestämma hur man lägger upp föräldraledigheten och hur man kan vara "seriös" partiledare och tro att man kan gå in och lagstifta om en sådan här privat sak övergår mitt förstånd...
  Och om du är min (kvinna) kompis Lars, sluta förnedra mig med attförsöka ta min amning ifrån mig! hade naturen velat att ni män skulle kunna amma ni med så hade den ordnat det! Så kom inte o vifta med din förbannade bröstpump en gång till! Med just detta har du precis förlorat en röst, min!!!

  Kvinnan bär på barnet i nio månader. Det är inte de mest lättsamma nio månaderna i kvinnans liv. Man BEHÖVER lång vila efter det, jag ser det som kvinnans rättighet att få vara hemma med barnet i lugn och ro!

  Den närhet och trygghet som amningen innebär för barnet kan ALDRIG ersättas av en flaska... Att amma är inte bara ett mekaniskt arbete man utför för att få ut mat. Det är så mycket mer. Du skulle behöva en lektion i fysiologi och psykologi, lille Lars...

  Sedan tycker jag att pappans är oerhört viktig, och självklart ska han vara med så mycket som möjligt hela vägen! Men vid exakt vilken tidpunkt han ska ta över och vara hemma på heltid är inte upp till dig att bestämma Lars!

  Vidare anser jag att man borde få tunna ut sina dagar sä mycket man bara ha råd med även efter att barnet fyllt 1, om man har råd med det, utan att sänka SGI. Vore det inte bara positivt om man klarar vara hemma tills barnet blir lite större? Det var inte alls roligt att lämna mitt första barn på dagis när han knappt kunde gå. Pga ekonomin var jag tvungen att jobba heltid. Han var så trött när jag kom och hämtade honom så han somande i vagnen hem, åt lite välling och somnade för kvällen så fort vi kommit hem. Jag träffade min son 30 min på morgonen och 30 min på kvällen, Det kändes som mitt barn togs ifrån mig...
  Nu när jag precis fått mitt andra barn är min ekonomiska situation annorlunda, vi hade haft råd att dryga ut dagarna länge, men just den där regeln om att man måste ta ut fullt efter att barnet fyllt 1 år förhindrar detta.

 • Börja lyssna på väljarna Ohly!!! Tor 9 sep 20:41

  Är så trött på pratet om att det är en "kvinnofälla" att vara hemma med sina barn. Jag ville ha barn för att få umgås och vara med dem, inte för att få lämna dem ifrån mig till förskolan så tidigt som möjligt. Det är ingen fälla, utan en förmån att få vara med sina barn! Självklart är det önskvärt att båda föräldrarna är hemma men detta ska inte ske med tvång. Min son vägrade något annat än amning i över 7 månader, vad skulle jag ha gjort om du fått bestämma? Låtit min son svälta? Inse verkligheten Ohly! Du måste ha tappat poängen med demokrati och politik när du i TV säger att det ibland är bättre att inte lyssna på vad medborgarna vill utan att det i vissa frågor är bättre att politiker bestämmer för att samhället ska bli så bra som möjligt. Hoppas du tappat många röster på ditt idiotiska förslag! Inse att de flesta föräldrar i detta avlånga land vill få bestämma själva om hur de delar på föräldraledigheten. Föräldrarna själva är de som vet vad som är bäst för deras barn och deras ekonomi. Kallar du det demokrati att ignorera föräldrarnas vilja? Tror att det finns en hel del vänsterpartister som liksom jag vill få bestämma själva över föräldraskapet. Jag och min man var hemma i 14 månader var men på pappret ser det ut som att min man tagit ut nästan alla dagar, detta för att jag var student och vi valde att spara så mycket som möjligt på dagarna då vi inte ville att vår son skulle börja på förskola för tidigt. Hade ert förslag varit verklighet hade vi inte kunnat göra så så tack och lov sitter ni inte vid makten.

 • C Fre 10 sep 03:37

  Ja förbannad blir man på sådanna knäppskallar som sitter och vill bestämma över andras liv. Vad är det för fel på att kunna välja vad som är bäst för just er familj?? Nä det handlar absolut inte om att jag inte vill att pappan till barnen inte ska vara delaktig för det tycker jag är viktigt. Är så konstigt bara att det fungerat i alla år att mamman varit hemma i lugn och ro kunnat hämta igen sig och ammat sitt barn tills det kännts rätt. Men i detta samhälle där allt ska vara jämnställt se över andra viktiga saker istället och ta fan inte bort möjligheten att bestämma själva hur vi föräldrar ska lägga upp föräldradagarna. Tycker det är patetiskt att sitta där och säga en sån sak. Nä bort med detta vänstertänkande ni skulle ta ner Sverige ännu mer i skiten!!!

 • C Fre 10 sep 03:40

  Vilken idiot!!! Tur inte vänstern sitter vid makten då skulle Sverige vara ännu mer nere i skiten!

 • tingelinga72 Fre 10 sep 09:58

  Nu ska en MAN bestämma hur vi kvinnor ska amma våra barn!!!!!... Med en brötspump!!!!! Har inte männen bestämt tillräckligt över oss kvinnor.....

 • Lelleh Fre 10 sep 10:08

  Det är ju bara patetiskt att tro att en lagstiftning om tvingad delad vårdnad skulle lösa jämställdhetsproblem!
  Det som förmodligen kommer ske istället är att fler kvinnor kommer att sluta amma tidigare än vad de kanske i normala fall skulle gjort, och de kvinnor som inte kan tappa ned hux flux kommer få problem med mjölkstockning å dyl. Dessutom KAN inte alla pumpa, för det funkar inte lika bra som det naturliga sättet!
  Så tanken är då att vi kvinnor ska gå hemma ett halvår, ta den "jobbiga biten" med vakna nätter pga att bebisen inte fått in en riktig "rutin" än m.m, å sen när barnet börjar komma in i den roliga fasen då det börjar hända saker, DÅ ska männen ta över? När barnet är så pass "gammalt" så man kan ge enbart burkmat, fått bättre sovrutiner, blivit mer "vaknare" i sitt kommunikationssätt, då passar det bra att männen tar över vårdnaden å vi kvinnor ska slussas tillbaka till arbetet, då vi är utarmade på kraft å våra bröst är "urvridna"!!!

  Låt för helvete familjerna SJÄLVA bestämma vad som passar bäst för sina barn, å för den ekonomiska situationen i hemmet!!!
  Är inte Moderaternas alternativ bättre då, att för de familjer som väljer att dela vårdnaden bättre ska få en bonus, är det inte SÅ vi människor vill bli behandlade? När vi gör något bra för jämställdheten så ska man väl belönas? Inte TVINGAS till något som många kvinnor SJÄLVA inte ens vill!!!

  Finns det inte viktigare frågor att lägga energi på när det gäller jämställdehet? Här får man ytterligare ett klart och tydligt exempel på vad som skulle ske om det blir ett rödgrönt styre i landet! Tillåt mig att skratta....

 • anna -81 Fre 10 sep 11:26

  jag tycker att han diskrimenerar kvinnor jag vill vara hemma med mina barn, och tycker att vi som familj kan komma överens om vad som är bäst.... inte staten.

 • Emma Fre 10 sep 13:27

  Att en man ska bestämma att kvinnor inte får amma längre än 7 månader kan inte jag kalla jämställdhet!

  I min värld är jämställdhet att alla har rätt att dela som de vill.

  Är det jämställt när...
  1: Många familjer tvingas till en sämre ekonomi och i vissa fall personlig konkurs pga att båda föräldrarna måste ta ut exakt lika många dagar?
  2: Vissa personer kanske till och med avstår från att skaffa barn pga att de inte har råd att dela helt lika på föräldradagarna?
  3: Många personer får avsluta sina pågående studier pga att en familj inte kan klara sig på flera 1000 lägre i inkomst när den föräldern som har ett arbete tvingas vara hemma?

  Jag anser inte att det är någon bra väg till ett mer jämställt samhälle, för att inte tala om hur orättvist det är mot våra barn som det faktiskt handlar om i slutändan. Det finns många familjer som kommer tvingas lämna sina barn på förskolan flera månader tidigare än de egentligen hade velat. Vad är nästa steg? Att införa en lag som säger att man måste ta ut exakt lika många vabb dagar bara för att det ska vara jämställt?

  "Nänä, du får inte vabba idag din man måste åka hem från sitt arbete i Norge för att ta hand om ert sjuka barn eftersom du redan har tagit ut alla dina vabb dagar"

  De enda som tjänar på Ohlys förslag är försäkringskassan eftersom många föräldradagare kommer att frysa inne pga att folk inte har råd att ta ut dem!

  Vem vill leva i ett samhälle där Big Brother bestämmer vad de anser är bäst för Din familj?

  Och vad beträffar Ohlys uttanande om att det funkjade såå hiiiimla bra med bröstpump för hans familj så var det en stor nyhet för mig att alla familjer är exakt lika och att det därför skulle funka precis lika bra hos alla andra.

  Väx upp Ohly!

 • Emma_87 Fre 10 sep 18:37

  Allvarligt är Lars helt pantad?? Så om jag inte har nått jobb efter 7 månader eller om min sambo tjänar dubbelt så mycket så måste han ändå gå hemma fast han är hemm redan 3-4 dagar i veckan utan pappadagar.. helt stört jag strejkar...

 • Moderat såklart Fre 10 sep 22:54

  Har precis undersökt förskola och ålder i min kommun och där står tydligt att ett barn inte får vara under ett år innan det börjar på förskolan. Min man är egen företagare inom service och har ingen ersättare. Det vill säga att han skulle mista hela sin kundstock om han var tvungen att vara pappaledig. Jag och min man tjänar lika mycket men på grund av detta kan han inte vara hemma. Skulle vi då få lov att lämna bort vårt barn till förskolan vid sex månaders ålder samt vem ska trolla fram alla dessa dagisplatser? Eller ska min man gå i konkurs? Så långt tänkte nog inte Lars när han gjorde sitt uttalande.

  Om vänstern anser sig stå för demokrati så kanske de skulle låta föräldrarna själva bestämma, det är ju trots allt vi som har ansvar för våra barns bästa. Uttalandet handlar inte om jämställdhet utan om diktatur!

 • nattskatan Mån 13 sep 07:14

  Jag anser att förslaget är mycket dåligt. eller ska det tas hänsyn till om ex. papporna väljer att inte vara deltagande. Om inte så får de stackars barn som redan är satta till världen i ett underläge (med endast en mamma närvarande) i ett ännu mer utsatt läge. Mina 2 barns pappor valde bort sin papparoll och försvann ur barnens liv när de var ca 8 månader av olika orsaker, dessa barn förlorar redan nu ledig tid hemma med en förälder tack vara de märkta pappamånaderna. Om föräldraförsäkringen delas mer måste man göra någon form av undantag för de barn vars pappor inte är närvarande. Om inte riskerar vi att snart ha bäbisar på ca 7 månader som är för små för dagis vars mammor inte har råd att vara hemma längre utan måste tillbaks till jobbet.

  Sedan så kanske inte alla familjer vill eller kan dela lika på föräldraledigheten, ska de straffas? Sedan att avskaffa folkets fria vilja och fatta beslut åt alla det luktar inte demokrati i alla fall!

  Vi i Sverige är ett föredöme när det gäller vår fina och generösa föräldraförsäkring, som ger barnen tid att mogna innan de måste skolas in på dagis. Det känns som att försämringar är på väg och det gör mig orolig. Det känns som om det ska dras in på allt, sänkt a-kassa, det sparkas ut sjuka från försäkringskassan osv. Vad är det politikerna vill åstadkomma egentligen? Ska det bli en klassfråga om man ska ha råd att bilda familj också?

 • Mama K Mån 13 sep 11:24

  Helt idiotiskt förslag att tvinga föräldrar att dela lika på föräldraledigheten. Självklart KAN pappor ta hand om barnen likväl som mammor. Men att lagstifta att de måste gör ingenting varken för barnet eller jämnställdheten.

  Pappor som inte byter blöjor, matar, klär på, badar sina barn eller inte delar lika på ansvaret om hemmet idag kommer inte heller göra det för att de tvingas vara hemma i sju månader och de män som faktiskt redan nu delar på allt från omsorgen om barnet till ansvaret om hemmet kommer fortsätta med det och tar ofta redan ut flera månader pappaledigt.

  Om Lars Ohly nu tycker att vi ska dela lika för jämnställdhet och för att mannen kan han med så kan väl Lars Ohly komma på ett sätt för männen att dela bördan av att vara gravid i nio månader också!!! Det är ingen dans på rosor alltid!!!

 • Gwen86 Fre 17 sep 13:54

  Nej, nej, nej, vad är detta? Lars Ohly kan inte TVINGA folk att bli jämställda. Detta är ju en inskränkning på individens privata mark. Det är så långt mot kommunism som man kan komma. Nej tack, Lars Ohly - vi vill kunna fatta sådana beslut själva. Staten behöver inte fatta dem åt oss.

 • Magi Sön 19 sep 11:49

  Jag blir bara så förbannad när jag hör detta dumma påstående!
  Själv väntar jag mitt första barn och ser verkligen fram emot min tid med min vän som jag har i magen :)
  Är rädd för att detta förslag för jag anser att det är vi som föräldrar som bestämmer vem som ska vara hemma.
  Tycker också att Ohly var riktigt klantig när han sa att det fanns bröstpump, som om vi mammor var idioter som inte vet att detta "hjälpmedel" finns.
  Han har ingen rätt att säga så om något han inte har en aning om hur det känns för mamman att göra.
  För att få ett jämställt Sverige ska inte politikerna bestämma hur vi ska sköta våra liv och barn!

 • Anni Sön 19 sep 23:23

  Självklart ska föräldrar själva få bestämma hur dom vill göra med ledigheten. Att kvinnor har lägre lön än män vet jag inte om jag kan hålla med om...jag arbetar i livsmedelsbranshen och inte har jag sämre lön än någon annan. Ingen av mina kvinnliga vänner har sämre lön än männen. Det finns ju kollektivavtal som företagen måste rätta sig efter...

 • emelie Lör 25 sep 22:05

  Helt förvånad hur det kan finnas sådant motstånd mot att vi mammor och pappor ska dela lika på vårt ansvar som föräldrar. Om vänsterpartiets förslag är så dåligt. Kan ingen av er komma på nått bättre?

 • Sofia Sön 26 sep 18:18

  Det är inte "upp till varje familj" att bestämma över om man vill ha ett ojämlikt samhälle.
  Anni: Att män tjänar mer än kvinnor, är inget "att hålla med om". Det är ren fakta! Om det sedan finns vissa arbetsplatser där detta inte stämmer, har det ingenting med saken att göra. Tänk om man skulle resonera så när det gäller pensioner. Det finns inga problem med pensioner, för min mormor är nöjd.

  VAKNA!

 • Zeplien Mån 27 sep 15:44

  Emelie: Aliansen har kommit på något bättre LÅT FÖRÄLDRARNA SJÄLVA BESTÄMMA NÄR DE VILL VARA HEMMA!!!!!!
  Hade detta gällt i sverige hade vi varit tvungna att sätta barnet på dagis vid 7 mån! Eftersom jag är arbetslös och sambon studerar, känns ju väldigt roligt!

 • Pappaledig 9 månader Tis 28 sep 12:59

  Jag anser att föräldrarförsäkringen i första hand är till för barnet. Barnet förtjänar att få vara hemma i minst 6 månader med sin mamma och minst 6 månader med sin pappa!

  Alla ni som använder grundargumntet \"Staten ska inte lägga sig i\".

  Ni förstår själv att staten redan har lagt sig i genom att införa föräldrarförsäkringen? Skulle staten inte lägga sig i så skulle det vara upp till varje familj att sparar ihop pengar så att de kan vara hemma precis som mycket som de vill och har råd med. Bra förslag? Nej, tänkte väl det. Sluta sen föräldrarledigheten som ett förmånligt sätt för dig som föräldrer att vara ledig och se det som en förmån för ditt barn!

 • Anette Tis 28 sep 13:20

  Oj vilka dumskallar det fanns här inte. Man kan väl fortsätta amma fast pappan är hemma, pumpa ur eller amma på morgonen och nätter. Stackars barn till er dumskallar, ni berövar era barn rätten att få vara med sina pappor när de är små. Min kille var hemma i nio månader med sin dotter. Jag slutade amma när hon var 6 månader. Det bästa vi gjort. Dumskallar här inne, jag tycker synd om er...

 • Matilda Tor 30 sep 13:43

  Att ni inte anser att barnet har samma rätt till pappa som mamma har jag svårt att förstå. Att ni anser att staten inte ska lägga sig i är inte ett hållbart argument, om ni nu inte vill slopa föräldrarförsäkringen helt och börja spara.

  Vi skulle förlora en hel del pengar på att min sambo är hemma med den lill* och verkligen få skrapa för att få ihop det. Men jag skulle aldrig i min vildaste fantasi ta den tiden från mitt barn med sin pappa för att SPARA pengar. Vi sparar nu när jag är gravid, man får ju försöka att prioritera om.

  Kvinnor är en risk att anställa - för att de har småbarn
  Kvinnor får lägre lön, missar lönehöjning- för att de är hemma med småbarn
  Kvinnor får i förlängningen lägre pension - för att de är hemma med småbarn

  VARFÖR vill ni ha det så?

  Om Papporna skulle få vara hemma mer (för deras arga fruar) så skulle det vara en lika stor riskfaktor att anställa en man, det skulle inte skilja lika mycket i varken lön eller pension.

  Ni är en skam för alla nyfödda barn som förövar de rätten till båda deras föräldrar.
  Ni är en skam för kvinnorna.

 • Cecilia Ons 13 okt 09:21

  Varför ska någon annan bestämma hur vi vill göra i vår familj? Tror inte att kvinnor har lägre lön för att vi är hemma med våra barn. Problemet är mycket större än så. Det är lätt att prioritera när man har råd att prioritera...Om man börjar med att höja lönerna; lika lön för lika arbete samt höjd lön i typiska "kvinnoyrken", så ska ni se att fler pappor kommer att vara hemma. Man kan aldrig börja med att tvinga folk att vara hemma med sina barn. Det skulle innebära ekonomisk katastrof för vissa familjer.

 • Anna Ons 13 okt 14:32

  Ofta vill familjen själv bestämma om vad rör dem. Varför tvinga fram någon lag? Kanske Pappan själv VILL INTE stanna hemma om Mamman är ok med att stanna hemma. Och singel mammor och pappor? Ska andra bestämma för dem?
  Vilken idiot.

 • Jag vill bestämma själv! Tor 14 okt 19:29

  Det är inte jämnställd att ha 50-50 hemma. Jag som blivande mamma har eget företag och jag KAN inte ta ut så mycket mammaledighet. Jag tjänar mer än min sambo som dessutom studerar för tillfället. Vi kommer inte att ta ut 100% föräldrarledighet första året trots att det inte går att lämna barnet på dagis. Jag kommer att jobba så gott jag kan medan vi kommer att hjälpas åt hemma tillsammans och han får ta ut sin föräldraledighet om kanske 2-3 år när barnet är lite "roligare" att göra saker med. Tills dess tar vi hand om henne tillsammans med eller utan föräldrarpenning men i slutändan kommer han att ta ut mycket mer än 50%. Det vill alltså inte säga att jag inte kommer att vara med barnet lika mycket, men det är lättare för mig att ta en dag ledig när det finns mindre att göra än vad det blir för honom med en fast anställning.

  Sedan så tycker jag det är helt idiotiskt tänkt att kvinnor ska ha lika mycket betalt som män eller tvärtom för den delen. Jag tar betalt det jag ska ha betalt utan att titta på vad mina manliga kollegor i branschen har och jag får bra betald för att jag gör ett bra arbete. Inte väntar jag till staten berättar för mina kunder att dom ska betala mig mer för att jag är kvinna. Om du som kvinna inte kan ta hand om din egen lön, skyll inte på staten, fixa en högre lön själv om du är missnöjd. Du som har en bra lön, det har du säkert förhandlad till själv.

  Helt idiotiskt att staten med vad som helst ska behöva berätta för oss hur vi ska bli jämställda. "Vi" som redan är det, har förmodligen fixat det själva. Inte behöver jag staten för att berätta för mig hur jag ska vara jämställd!

  Jämnställdhet gör man själv!

 • jag_krantz Fre 5 nov 20:46

  jag röstade absolut inte på alliansen och är inte nöjd med att dom styr sverige men jag tycker att det känns sjukt att man som föräldrar inte får bestämma själva, jag har alltid jobbat och min sambo har bara varit arbetslös och nu går han i skolan, jag hade gärna delat ledigheten men om vi skulle vara tvugna att göra det nu skulle det innebära att min sambo fick sluta sin utbildning efter halva tiden och det käns ju jävligt fel, varför får man inte bestämma själv? är det pappor som har varit så veka att dom bara gått med på att inte vara hemma med sina barn fast dom egentligen velat det? jag upplever inte heller sverige som en ojämställt land.

 • Tina Ons 10 nov 22:59

  Jag förstår att han inte har mjölk i brösten som säger så.
  För det är inte han som får sitta med bröstpumpen och sedan sticka till jobbet. Sedan få ont och rinnande mjölk i Bh:n. Hur kul är det på en skala???

 • hmmmm Lör 20 nov 19:01

  pratade Ohly om sin fd fru....undrar varför det inte höll.....?
  och bröstpumpning som är så bra

  nej nu var jag inte snäll

 • Haloo Fre 7 jan 13:07

  Nu har jämställdheten gått över gränsen!
  Endel kan inte amma, okej det är en sak MEN när man blir gravid planerar barn så vet man vad som väntar och bör därför också vara beredd på att vara hemma ett tag! Barnet bestämmer när amningen är slut och det tillhör endast naturen att bestämma! Det är det bästa för barnet! Tänk på barnet i första hand och skaffa inte barn om er karriär är så viktig, då bör ni inte bli föräldrar! När ni är reo och vill vara hemma med ert barn och skiter i samhällets jämställdhetspolitik och gör som ni vill med ledigheten, då är ni redo att bli föräldrar! Mitt barn behövde amma i tio månader och det var det bästa jag gjort! Hon har precis lika starkt band med sin pappa men han har inte burit henne i 9 månader som jag och därför tycker jag också att det hör till naturen att barnet självklar inte tyr sig till honom i första taget... Återigen naturens lag! Den enda man bör följa om man ska vara förälder! Barnen ska vara hemma under sina första år, jag kommer i ista hand och det är mitt val! Dessutom tjänar jag inga pengar min man gör och vi är jättemånga med vår situation! Tänk på barnet först! Det ammar så länge det vill och kan aldrig ersättas av flaska!

 • för jämställdhet Lör 15 jan 15:29

  Helt rätt med delad föräldraförsäkring. Anser att barnen har rätt till båda sina föräldrar.

 • Haloo Tis 18 jan 21:47

  Man kan inte ha jämställdhet i en sådan fråga, när vi kan dela på graviditeten och den naturliga amningen kan vi börja diskutera det igen.... Annars barnet först, skit i dig själv! Pappan finns med på så många andra sätt och får tids nog ditt också ska du se! Men barnet väljer i början så är det bara och det ka n ingen ändra på!

 • Sandra Lör 29 jan 13:16

  Tycker han inte verkar ha någon hjärncell. Förj*vligt att ha någon så idiotisk i ett parti! Man ska få bestämma helt själv hur länge man vill amma! Inte bli tvingad å använda nån bröstpump! Helt sjukt! Åh föräldraledigheten ska man få dela upp precis som man vill, göra det som familjen mår bäst av och så att ekonomin klarar sig! Ingen som ska komma å bestämma över det! Helt absurt! Min syn på detta är att han har noll hjärnceller och han skulle bara ställa till med problem för familjerna om han fick detta i verket! Ingen känsel eller förståelse i hjärtat alls för familjelivet hos andra männsikor!

 • lpm Tor 17 mar 08:16

  Lars Ohly och alla andra som vill att vi ska ha diktatur och inte demokrati. Varje familj ska själva bestämma över föräldraledigheten, det är bäst för både föräldrar och barn. Jag trodde att vi behövde fler barn i Sverige..... det tycker nog inte Lars Ohly.

 • Agnes mamma Fre 18 mar 14:26

  Kanske en bra tanke. Jag är för jämställdhet på alla plan, men detta fungerar inte i praktiken. Det är andra saker som ska till. I vår familj är det jag som tjänar mest pengar. Min man har enskild firma och skulle bara få ur garantiersättning om han var pappaledig, knappt två hundra per dag. Att jag tar alla dagar jag får är ett måste för att vi ska klara oss. Nu har han 60 dagar han inte får ge bort till mig, vilket betyder att vår dotter måste börja på dagis tidigare än nödvändigt.
  Och när det gäller bröstpump, ett jävla schå som inte fungerar för alla. Låt varje familj få skapa en situation som är bäst för dem.

 • Varför inte dela?? Ons 23 mar 13:20

  Varför ser man inte både mammor och pappor som lika självklara föräldrar? Varför ska det inte innebära samma ansvar att bli pappa som att bli mamma?

  Det skrivs här att vissa pappor vill inte vara hemma med sina barn, jaha, men då kanske man inte är tillräckligt intresserad av barn och kanske skulle överväga att inte försöka få några. Det är sällan man hör att det är Ok för en mamma att säga att man inte vill vara hemma. Där finns det inte så mycket val!

  Dessutom verkar dagens system inte handla så mycket om att alla väljer som de vill eftersom nästan alla väljer lika dant. Eller vad kommer det annars sig att nästan 80% av dagarna fortfarande tas ut av mamman?? Det kallar jag inte valfrihet utan snarare normer som tvingar familjer.

  Det finns vad jag vet inga andra försäkringar som inte är individuella. När jag blir sjuk kan inte min man få min sjukpenning eller när jag är arbetslös kan inte någon annan få min a-kassa. Varför ska det vara annorlunda med barn?

  Vissa undantag får kanske införas i samband med en individualiserad försäkring. tex. i de familjer där det finns en, inte två föräldrar.

  Ska själv börja jobba när vårt barn blir drygt sex månader. Då tänkte jag amma på morgon, eftermiddag och kväll om bebben så önskar. Jag skall inte flytta till en annan planet, bara vara på jobbet. Jag kommer att komma hem vad fem.

  Min man har högre lön än jag och den skillnaden skulle bara öka för varje barn om inte vi delade lika. Således finns en koppling mellan privata val och arbetsmarknaden!

 • Nyfiken Ons 23 mar 15:39

  Vad tror ni att det beror på att mäns löner ökar när de får barn medans kvinnors inte ökar?

  Vad tror ni det får för effekter på kvinnorns position på arbetsmarknaden att småbarnspappor är den grupp som arbetar mest av alla?

 • smulan_88 Lör 2 apr 22:20

  Varför göra så stor grej av detta? Är det inte upp till föräldrarna att bestämma själva? Anser inte att det behöver vara helt jämnställt!! Upp till var och en, vissa mammor vill inte vara hemma och många män kan tänka sig att gå hemma, medans man som mamma kanske vill gå hemma. Låt föräldrarna bestämma själva!

 • minbaby Sön 24 apr 20:04

  GULLIGT MED PAPPOR SOM HEMMA, MEN EXP MIN KILLE FÅTT PRISSIS FAST JOBB, JA FLYTTA ÖVER 100MIL TILL HAN, VET EJ HUR GÅR JOBB MIG?? DÅ BRA JAG HEMMa!!! ! MÅSTE VA MÅNGA LIKNANDE EKONOMISK PRESSAD!!!! OCH SÄG EJ JA VÄNTA ME BARN JA FYLLER 45 OCKTOBER

 • Hella Mån 16 maj 22:49

  Kommunistfasoner!!!!!!! Föräldrar är kompetenta männsokor som själva kan och ska ha rätt att bestämma över hur de vill ha det utifrån familjesituation, ekonomi, vilja mm. vilken tid lever gubben i???

 • Mamma Mån 16 maj 22:53

  vilket förslag!! skäms han inte?!? låt oss få bestämma över våra liv själva. det kan passa olika pga jobb od och då menar jag inte bara pga lön. är någon egen föetagare så handlar det ju om ens företag oxå, det är ju bra om det överlever... och JA det finns en hel del kvinnliga företgare med. ska ohly sköta det företaget under föräldraledigheten då? skrämmer väl iofs bort alla kunder ändå... nää vi är kapabla att bestämma över vår ldighet själva. känns som han vill tillbaka till kommunismen...

 • Malin Lör 9 jul 20:20

  Det är ju bara sjukt, blir ju en massa extra jobb för oss kvinnor vilket säkert kommer att relatera i att man inte kommer till att fortsätta amma efter sina sju månader. Och om pappan har lust att ta sin halva först skall man då helt strunta i amningen?

 • Bitterpappan Tor 15 sep 14:20

  Tanken bakom förslaget är god, men med det sagt kan politiker inte tvinga föräldrar att dela upp det på det här sättet. Fler öronmärkta dagar hade jag tyckt varit ett bättre förslag. Kanske 120 dagar istället för de 60 det är idag. Sen ni som gapar om att "Den dagen ni män bär på barnen i nio månader då kan ni..." Nu kan vi inte det, alltså blir det ett jäkla dåligt argument. Ni vill ju få det att låta som att ni per automatik är bättre föräldrar för att ni burit på barnet i nio månader.

  Så är det inte. Förälder blir man när barnet är ute och det är då du som förälder tar hand om ditt/era barn, mamma som pappa. Att ni bär på barnet i nio månader gör alltså inte er till en bättre förälder. Hatar de som använder det som ett argument och kommer alltid att göra det. Ni gör ju bara er själv dumma genom att använda sådana argument. "Jag har burit på barnet i nio månader, så då är det så" Kom igen, låter inte det dumt?

  Lars Ohlys förslag är inget som fungerar i verkligheten. Däremot borde fler dagar öronmärkas. Som några redan nämnt så beror faktiskt den lägre kvinnolönen mycket på just att mammor tar ut majoriteten av föräldradagarna. Skulle det börjas delas upp mer 50/50 så kommer lönerna också bli mer jämställda. Att lagstifta det däremot är ingen bra ide utan vi borde själva inse att fördelningen som den är idag är inte bra.

Vill du slippa fylla i texten ovan så registrera dig gratis här.Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm