Fråga barnmorskan online

Fråga barnmorskan presenteras i samarbete med BB Stockholm och Barnmorskorna Gamla Stan & Östermalm. Vi vill att vårdkedjan, inte bara dygnet runt förlossningen, ska vara formad runt den gravida kvinnan och hennes behov. Vi arbetar utifrån synsättet att det är viktigt för kvinnan att vara delaktig, ha kontinuitet och få fatta beslut runt sin graviditet och sitt födande.

Madeleine Kilsbeck verksamhetschef svarar på frågor om graviditet och förlossning.

Vid akuta problem eller frågeställningar – kontakta er lokala mottagning.

Hur snabbt får jag svar?

Om din fråga blir publicerad får du svar inom några dagar. Vi har tyvärr inte möjlighet att besvara alla frågor så kontakta därför alltid er lokala mottagning vid akuta problem eller frågeställningar. Vi kommer inte publicera efternamn eller emailadress.


 • Publicerad 2012-03-20 12:02

  Fd ätsörningar och undervikt - nu rejäl viktökning

  Jag har haft ätstörningar i ca 10 år med anorexi/bullimi. Jag är 155 cm och somras vägde jag 43 kilo. Strax innan jag blev gravid ökade jag i vikt, fast att jag inte vet varför, och vid invägningen v 13 vägde jag 51 kilo. Nu i vecka 23 väger jag 58 kilo!!!

  Jag äter såklart mer än vad jag gjort tidigare, för jag är rädd om min bebis, men kräks även ibland efter middagen.... Jag skäms för det!!!

  Folk säger att jag ser normal ut nu men jag hatar mina lår, rumpa, bröst o armar! Tom ansiktet ser plufsigt ut tycker jag!

  Jag har ledproblem och har förmågan att svälla av vätska på sommarhalvåret - kan det redan nu i graviditeten vara så att min kropp håller vätska mer än normalt? Eller är allt fett!?? Lagrar min kropp mer fett bara för mina ätstörningar och hur kommer jag se ut v 40?

  Jag promenerade en timme om dan förut tom v 7 sedan har mina ledproblem o nu fogarna gjort att jag knappt kan promenera en kvart utan att jag ska få skitont.

  Alla värden ser bra ut för övrigt och bebisen växer som den ska! Men hjälp mig snälla! Jag mår så dåligt över det här...

  Svar

  • Under graviditeten samlar kvinnan på sig 2 liter extra blod samt cirka 2 liter extra vätska som behövs inför förlossning och amning. Den extra vätskan kommer du att ”kissa ut” under de första veckorna efter förlossningen. Den vätska som du samlar på dig gör att du kan känna dig plufsig och svullen.

   Med tanke på dina tidigare ätstörningar tycker jag att du ska tala med din barnmorska om att få träffa specialister som arbetar med gravida kvinnor som har haft ätstörningar. Riksföreningen Anorexi/bulemi-kontakt anordnar bland annat mammagrupper där du kan få både individuellt stöd och i grupp. Gå in på www.abkontakt.se /stöd. Lycka till.

  Taggar: vikt under graviditeten, gravid vecka 23, ätstörningar

Fråga Barnmorskan


Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm