Fråga BVC

Marina Melander och Anna Jörnvik är två barnsjuksköterskor med lång erfarenhet av neonatalvård/barn intensivvård. Arbetar nu sedan 9 respektive 10 år tillbaka på BVC (barnavårdscentral).

Sedan tre år tillbaka driver de även kunskapsbutiken Babykoncept.se, som även har en fysisk butik i Göteborg. Babykoncept erbjuder också kurser i spädbarnsmassage.

Marina Melander och Anna Jörnvik svarar på frågor om vård av barn den första tiden, barns utveckling, amning, amningsbesvär och sömnrutiner.


 • Publicerad 2010-04-08 15:55

  Har mitt barn en sen 2-års kris?

  Hej! Jag har en kille på 3,5 år. Han har just fått rör i öronen p g a nedsatt hörsel och försenat tal/språk. Han har även varit ganska inbunden och irriterad på dagis och svårt att komma in i leken med andra barn på eget initiativ, i organiserade lekar funkar det. Hemma har det varit lättare socialt. Vi tycker redan nu efter några veckor att hörseln verkar mycket bättre. Nu har dock vår annars så "snälla" kille plötsligt börjat säga vill inte, nej, gråta skrika och skälla på lillasyster 10 mån när hon skriker/kallar och vill ha något. Han vägrar samarbeta.

  Han kan äta med bestick bra sen länge men nu är det mest fingrar och gaffel som gäller. Han äter ett par tuggor och springer sen iväg. Vill inte klä på sig. Vill inte bada. Vill inte gå på toa förränn det kommer ett par droppar kiss i kalsongerna, då vill han. Bajsa gör han sen länge enbart på toa tack och lov. :-) Det har hänt mycket detta år för min son. Syskon i januari, långvarig öronkatarr (troligen sedan 2 års ålder eller mer) dagisbyte efter att jag blev ovän med personalen som ignorerat hans tydligen sociala problem som uppträdde tydligare på dagis och därefter logoped mm.

  En långsam men positiv språkutveckling från mest oförståelig till oftast förståelig har gjort honom mer självständig men han verkar mycket osäker på sin förmåga. Igår på dagis sa dom att han varit lite "off" och ville inte vara med och varit trött. Kanske p g a att hans kompis hittat en annan att leka med. Dom visste inte. Jag misstänker att han har en "sen" 2 årskris eller nåt, han har varit sen med det mesta. Efter många års turer har jag blivit lite paranoid och undrar hela tiden om det är nåt annat fel. Vad tror ni? Jag försöker skapa fasta rutiner och vid gråt och skrik krama honom så han lugnar sig. Det funkar oftast. Vad ska man vara uppmärksam på och hur skiljer jag trots från något annat som bör följas upp? Och hur kan jag slappna av och njuta av mitt barn trots hans svårigheter?

  Jag vill inte stirra upp mig över allt men efter några års oavbruten stress (min medicinering mot epilepsi under graviditeterna, pojkens misslyckade sugklocka (med efterföljande plexusskada som nu endast vi kan se) och hans sena språk, dotterns ASD) har jag svårt att tro att allt är bra nu. Är jag överdrivet misstänksam som blir orolig för allt om barnen? Det mesta är bättre nu men minsta lilla så blir jag hispig och skör.

  Hjälp önskas / Lisa

  Svar

  • Jag tycker först och främst att ni ska känna en lättnad över att eran lille son fått rör i öronen så att han nu hör ordentligt, många av era problem som du beskriver kommer säkert att lösa sig av sig självt tack vare att han nu hör igen. Försenat språk är ofta en följd av nedsatt hörsel. Att han haft det jobbigt på dagis tycker jag inte heller är så konstigt, om man inte hör ordenligt så kan man varken ta instruktioner eller tillrättavisande. Jag tror absolut att ni fortfarande har eran lille ”snälla ” kille men kanske mer bestämd vilket är väldigt vanligt i 3-års åldern (den ena trotsåldern avlöser den andra). Han testar gränserna. Då är det viktigt att ni som vuxna har tydliga regler och våga sätta gränser. Om du känner dig orolig för ditt barns utveckling kan du alltid vända dig till din BVC sköterska eller BVC psykolog, (De flesta BVC har en psykolog som är knuten till enheten), för att få hjälp.

  Taggar: logoped, nedsatt hörsel, försenat tal/språk, rör i öronen


Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm