• Anonym

    Subutex och gravid?

    Detta är inte ett missbruk, men jag la den här iaf då jag ha haft missbruk tidigare.
    Jag har subutex och är gravid, jag undrar om det finns någon annan här som också har subutex och har tagit det under graviditet? Jag är så rädd att min bebis ska bli skadad eller få abstinens, men om jag bara slutar nu så får jag abstinens och det blir en stor stress för bebisen. Men ni som har haft sub och varit gravida? Har det varit lugnt för erat barn eller har det blivit några problem vid förlossningen eller andra skador och så?

    Väldigt tacksam för svar!

  • Svar på tråden Subutex och gravid?
  • Anonym

    Har du pratat med läkaren som skrivit ut Subutex åt dig?

  • Anonym

    Ja det har jag, men jag undrar bara om det finns någon med erfarenhet, för läkaren kan ju inte heller alltid veta hur mediciner påverkar fostret. Därför vill jag bara höra med någon som har gått igenom samma.

  • Queen70

    Jag känner många människor som haft subutex när de varit gravida och det har gått hur bra som helst

  • Anonym

    Jag har också Subutex och jag är gravid i v 13. Är sjukt orolig... Vilken vecka är du i? Har en bekant som nyss fått en fullständigt frisk och glad bebis och hon har använt sub varje dag under hela sin graviditet. Helt problemfritt. Men man oroar ju sig ändå...

  • Anonym

    Jag är i vecka 15. Jag har också hört om en kompis som inte hade några problem heller med sitt barn, men som du säger så oroar man sig hela tiden iallafall. Det är jobbigt, men får man inte sin sub så mår man ju bara ännu sämre så det känns inte som nåt alternativ heller egentligen. hmm :/

  • Queen70

    sluta oroa er. Jag har sett måååånga friska Subutexbebisar. Det är ingen fara jag lovar.

  • Anonym

    Hej!!

    Nu svarara jag lite sent på din fråga,men har inte vart här på länge och såg den först nu!!

    Jag åt subutex under min graviditet och fick under den tiden gå på en specialist mödravård för extra noga kontroller. Fick oxå träffa en spec.läkare inom området graviditet och subutex!! (Om du vill veta vem så berättar jagh gärna!! Han har gjort flera avhandligar om just det och vet att barnmorskor i hela landet tar kontakt med honom ang grav & sub!!

    Dessutom så föddes min pojke med abstinens (kom på dag 5 efter förlossningen)och fick då övervakas väldigt noga av överläkare mm.

    Det är alltså väldigt viktigt att din/era barnmorskor är medvetna om att ni äter sub under graviditeten!!

    Nu slapp min pojke att få nedtrappning i form av (tror det är opiumdroppar,minns inte helt säkert) men vet att tre andra små bebisar som låg på samma bb blev tvugna att nedtrappas under några veckors tid!!

    Om du/ni har fler frågor så svarar jag gärna!!

    Kan tilägga att min lilla kille är 1 å.r och 6mån. idag och mår hur bra som helst!!

    Lycka Till!!

  • gulle

    Hur är det för er har nu lauro programmet alltså subutex programmen ? Hur gör man om man inte har det men går på subutex endå. Är det farligt att bara sluta tvärt är ska man fortsätta med subutex under hela graviditeten är det de bäst?

    Underbart Tack sam för svar ?

  • Anonym (help please)

    Väldigt orolig omhuldade jag ska göra hoppas någon snäll själ har nått råd till mih

  • Anonym (Jag lyckades sluta)

    Efter 2 år med subutex så lyckades jag sluta. Jag fick veta att jag var gravid i vecka 7 om jag inte minns fel och jag trappade ner från 4 linor om dagen till endast 1 när det var som värst och jag inte längre kunde hålla mig. Sängen var blöt av svett, dessa myrkrypningar var det hemskaste jag har varit med om fyyyy säger jag bara. Jag var väldigt deppig också men jag klarade det utan att blanda in vården. Jag slutade även med ciggareyter samtidigt så det var ju ännu värre ihop. Min man fattar inte hur jag klarade det men jag läste på väldigt mycket han också och jag ville absolut inte att det skulle komma fram eller att mitt barn skulle få men. Det tog mig 1 och 1, 5 månad att sluta helt och 2 månader till innan jag var normal fysiskt. Jag är så glad att jag slutade. Snälla ni som är gravida och går på sub sluta så fort ni vet om graviditeten. Ni klarar det bara ni tänker på bebisen i magen. Och amma absolut inte när ni går på sub det förs över med bröstmjölken. Kom igen starka kvinnor

  • Anonym (27 årig tjej)

    Jag har i hemlighet tagit substans i ca tio år. År 2013 lyckades jag sluta utan någon som helst hjälp. Jag ställde in mig psykiskt och jag visste att det skulle bli tufft men jag klarade det. Avtäningen var hemsk hemsk hemsk. Det värsta var det psykiska... man tror att man aldrig kommer att kunna må bra utan sub men efter Avtäningen avtagit och det gått 1-2 månader så blir man sig själv igen. Problemet är att jag efter sju månader började med sub igen. Nu har det snart gått två år sen jag började igen å ingen vet något denna gång heller. Jag har aldrig innan haft missbruks problem å sub tar jag som själv medicinering. En tablett räcker i 5-7 dagar. Nu är grejen det att jag vill ha barn och jobbar på det. Jag har lovat mig själv att den dagen jag blir gravid då kommer jag att lägga av helt å hållet och aldrig ta det igen. Om jag skulle bli gravid skulle jag bli så motiverad till att sluta. Jag skulle bli så lycklig så jag tror inte ens att jag skulle känna av Avtäningen så mycket.... jag ber till gud varje dag att jag ska bli gravid.. jag har inga barn. Och till dig (jag lyckades sluta) jätte starkt gjort. Jag gjorde själv exakt som dig.

  • Anonym (Anonym)

    Hej. Hur har det gått för dig, har du födit barnet eller hur gick det är i samma situation TYp. Skulle vilja bolla lite tankar och funderingar med någon som är erfaren kring detta, är det någon som jag kan prata Med privat kanske?

  • Anonym (Anonym)

    Om jag inte lyckas sluta med Subutex. Vad händer om vården får reda på det samtidigt som jag föder? tar de barnet ifrån en? Beblandas soc in direkt eller hur går allt till väga? är livrädd och behöver hjälp! ingen vet att jag tar något och misstänker att jag är gravid. Inte ens pappan. Jag vill inte göra abort snälla hjälp mig Och förklara hur det funkar. Kan jag prata med någon läkare anonymt? Vågar inte. Vill inte pappan ska veta heller. Får man behandlas med programmet utan att ligga inne och få hjälp att sluta är det någon som klarar av och sluta helt och hur påverkar det fostret, någon som fött och fortsatt gå på det eller måste man visa att man är positiv för att behålla barnet eller hur funkar allt snälla har panik 

  • Anonym (Tveksam)

    Jag förstår inte hur man kan skriva att Sub och graviditet är ok, det är ju narkotikaklassat. Och på sjukvårdssidor står det att det kan skada barnet. Jag har jobbat som barnmorska, och det är så frustrerande och ledsamt med nyfödda som har abstinens.

  • felicityporter

    Jag har fått två friska pojkar utan abstinenssyndrom på Subutex. Läkarna har alla sagt oberoende av varandra att Buprenorphine är ofarligt för foster och att risken för abstinens är i princip obefintlig (men alla bebisar vars mödrar tar subutex scoras som nyfödda för att man ska vara helt säker på att de inte har abstinens).

    Känner också en hel del bekanta som fött barn på sub och det har gått jättebra i samtliga fall!

Svar på tråden Subutex och gravid?