Fråga barnlogopeden Maria

Jag är legitimerad logoped och har inriktat mig på barn med tal- och språkstörningar. Till mig kan du ställa frågor om du oroar dig för språket eller talet, eller om läsningen och skrivningen inte verkar utvecklas åt rätt håll. Jag svarar på dina frågor och ger dig tips och råd.

Maria German – Leg Logoped (Barnlogopeden.se)


 • Publicerad 2010-04-13 12:23

  3-åring som inte pratar än

  Hej! Jag har en flicka som är 2 år 9 mån som bara kan säga ett fåtal ord. Vi är tvåspråkiga i familjen (engelska och svenska) och många säger "det tar längre tid för tvåspråkiga", men min son nu 7 år pratade i "normal" tid. Vår dotter visar att hon förstår och kommunicerar även med gester, men orden vill inte komma. Vid 2,5 års kontroll på BVC ville de bara avvakta. Jag undrar om det är dags för oss att söka till en logoped? Vad kan vi i så fall förvänta oss för hjälp? Mvh Emma

  Svar

  • Hej Emma! Språkutvecklingen kan bli lite försenad vid tvåspråkighet. Men ofta "skylls" det felaktigt på tvåspråkigheten när tvåspråkiga barn får svårigheter. Forskning visar tyvärr att tvåspråkiga barn kommer mer sällan till logoped, när de väl kommer så kommer de senare än enspråkiga barn samt att de då ofta har större svårigheter.

   Det kan finnas stora variationer bland barn, men även tvåspråkiga barn bör använda sig av många olika ord i den åldern. Det måhända att språken blandas eller att barnet bara använder ett språk men språkutvecklingen bör rulla på. Jag tycker att ni bör kontakta en barnlogoped, som gör en bedömning. Bedömningen kan leda till behandling, rådgivning eller till att logopeden säger att ni inte behöver oroa er, att det är på gång. Allt beroende på vad som kommer fram.

   Under tiden kan ni försöka att varje förälder håller sig konsekvent till "sitt" språk när ni pratar med er tjej. Tydligheten kan göra att det kanske blir lättare för henne att sortera upp det inom sig. Men ni behöver inte styra vilket språk hon svarar på. Lycka till! Maria

  Taggar: talsvårigheter, barn, pratar inte


Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm