Gravid

Gravid? Var noga med tänder och munhygien!

Som om kroppen inte hade nog med gravidkrämpor så sväller plötsligt en ömmande bula upp ur tandköttet. Och varje gång du äter blöder du. Och ilar det inte lite i gaddarna också? Det är alltid viktigt att vårda sin mun och sina tänder – men speciellt när du är gravid. Här är förklaringarna, myterna och tipsen till dig som tycker att munnen inte beter sig riktigt som vanligt.

Hela kroppen sätts i obalans när du är gravid - även munnen. Boven stavas, föga överraskande, hormonförändringar, som gör immunförsvaret vekare och dig mer känslig för tandköttsinflammation. Tandköttet svullnar upp, ömmar, blöder lätt och kan öka risken för karies.

- Jag rekommenderar alltid mina patienter att gå till tandläkaren minst en gång under graviditeten – gärna i mitten när det värsta illamående har gått över, berättar Vibeke Tham, barnmorska med medicinsk licens på MamaMia i Stockholm.

Under sina 25 år som barnmorska har hon träffat många kvinnor som har problem med munnen. Som regel klagar de på att det blöder i tid och otid, till exempel när de äter något hårt eller använder tandtråd.

- Blodvolymen ökar när du är gravid och blodet blir tunnare. Det är för att du inte ska få proppar så lätt. Men det medför också att du lättare blöder både i mun och i näsa.

Eftersom munnen känns så skör är det lätt att hoppa över tandtråden och fuska tandborstningen. Men det gäller att tänka precis tvärtom. Bästa sättet att undvika infektioner (och hål!) är att ta extra bra hand om sina tänder. Borsta mjukt och använd tandtråden försiktigt. Munskölj med fluor är också bra säger Vibeke.

- Men hoppa över de starkaste märkena som Listerin, tänk mer på fluortantens små koppar som man fick i skolan förr i tiden.

Inflammationen kallas graviditetsgingivit och försvinner av sig själv om du rengör mun och tänder ordentligt och allra senast efter förlossningen.

- Det är vanligt att gravida har problem med munnen, säger Vibeke.

Hål i tänderna

Men allt kan inte skyllas på hormonerna. Varför många kvinnor upplever att de får fler hål i tänderna under graviditeten beror snarare på förändrade matvanor.

- Stora mål kanske känns knepiga och då blir småätandet räddningen. Ofta är det de söta sakerna den gravida är sugen på eftersom det handlar om att få upp blodsockret snabbt.

Du får alltså inte fler hål i tänderna bara för att du är gravid. Inte heller får du svagare tänder för att fostret stjäl kalcium från mamman – det är en myt som levt vidare ur tidigare okunskap.

Mår du illa och kräks lätt och ofta finns det vissa saker du bör tänka på. Till exempel ska du vänta ett tag innan du borstar tänderna efter att du har kräkts. Sur magsyra fräter och borstar du då luckras emaljen upp ännu mer.

Ett tips kan vara att dricka ett glas Ramlösa som neutraliserar syran.

Fler tips:

  • Borsta ordentligt även om det gör ont. Kom ihåg att det inte är hormonerna som skapar inflammationen utan bakterierna.
  • Samlingar av bakterier ökar även risken för karies.
  • Borsta i två minuter och använd gärna eltandborste.
  • Glöm inte mellanrummen mellan tänderna - använd tandtråd. Plack (beläggning av bakterier) kan göra blödande tandkött värre.
  • Skölj med fluor.
  • Vänta en timme med att borsta tänderna om du har kräkts. Men skölj gärna med munskölj eller ramlösa.
  • Vill du bleka tänderna? Vänta tills efter graviditeten och tills du har ammat klart. Det är oklart om blekningsmedlet har någon effekt på barnet.

Fakta

  • 50-75% drabbas av graviditetsgingivit
  • På 70-talet var ett tandläkarbesök under graviditeten rutin
  • Det är en seglivad myt att fostret stjäl kalcium från mamman.
  • Det finns undersökningar som påvisar att en tandköttsinflammation producerar kemikalier som kan leda till att förlossningen startar för tidigt

Tove kunde inte äta något hårt utan att börja blöda i munnen

När Tove var gravid med Edith, 1 år, kunde hon inte äta något som var hårt. Varje gång hon tog en tugga började det blöda i munnen. Det slutade med att hon tvingades avstå från sina absoluta gravidfavoriter.

Hon gick till tandläkaren som förklarade att detta var vanligt. Tove fick rådet att fortsätta att ta hand om tänderna noggrant – även om det gjorde ont.

- Men jag hade svårt att äta hårda och vassa saker under hela tiden. Jag hade bunkrat upp med fullkornsskorpor på jobbet – men fick smygäta dem – eftersom det blödde så mycket. Samma dag som Edith kom försvann problemen.

Tove Ågeland, 30 – här med dottern Edith 1,5.

Källa: Praktikertjänst Tandvård och Läkartidningen

Var det du som vann eltandborste från Philips, klicka här!

Har du haft eller har du problem med tänder, tandkött och munhygien? Tyck till anonymt om du vill.