Gravid vecka 10

Gravid vecka 10

Publicerad 21 januari 2010 09:59 42 Kommentarer

Bebisens organ är nu anlagda och bebisen har ett eget kroppsspråk. En del gravida kan få sömnbesvär nu med flera toalettbesök per natt. Ett tips kan vara att köpa en bok om graviditeten till den blivande pappan som säkerligen inte förstår någonting av din berg- och dalbana just nu.

Bebis

Embryot har nu blivit 3 till 4 centimeter långt, väger ungefär 5 gram och har storleken av ett plommon. Organen är nu anlagda, men de fungerar inte riktigt än. Ditt embryo kan med sitt kroppsspråk visa med sparkar och att vrida på sig när den inte tycker om att bli puttad på. Den kan röra på huvudet, ben och armar.

Du

Du har massor med graviditetshormoner som cirkulerar i blodomloppet, dessa påverkar dig på olika sätt. En del gravida får sömnbesvär. Det blir ofta fler toalett besök på natten. Köp en bok till den blivande fadern som säkert har svårt att förstå dina berg- och dalkänslor just nu, eller dig själv.

Källa 40 veckor: Mammapraktika av Leni Söderberg och Barnmorskan online på Minbebis.com.

Stina Sandström
stina@minbebis.com

Sätt betyg:
(3.37) 1596 Röster


Läsarkommentarer (42)


 • Emmadahlberg Mån 7 jun 19:33

  Jo de har man ju märkt. Mina hormoner skrämmer mig visa dagar.. :( Men sen har jag inte så många att prata med just nu men det är någonting jag får ta eftersom.

  Pappan finns med i bilden men ingenting är bestämt om barnet ännu men jag är ganska säker..

 • shalo Lör 24 jul 20:13

  ja känner som dig emma ja kommer oxå bli ensamstående

 • EmiisMamma Tor 19 aug 11:07

  hormonerna känner jag igen.. absolut.. tack gode gud för att jag kan sova.. hur mycket som helst

 • Linds Mån 6 sep 13:03

  är i vecka 9+3 och jag har inga graviditetskänningar alls. Lite tråkigt faktiskt även om man kanske ska vara glad för det. men istället går man ju och oroar sig eftersom man inte känner ens att det finns ngt som växer inom sig.

 • Fia Lör 9 okt 11:44

  Jag börjar äntligen återfå hungerkänsla och aptiten. Var så jävla illamående så bara tanken på mat gjorde att jag höll på att kräkas! BLÄÄÄÄ!! Men nu så =)

 • snoshat_bag Tis 19 okt 21:22

  Jag blir trött på min karl som säger att jag läser förmycket! Förra veckan började jag gråta när jag läsa om att man kunde få hemorrojder! Men vad tror han? Att man ska vara jätte glad och skratta hela tiden?!!!

 • ronjapettersson Lör 6 nov 15:03

  emma, shalo ni kommer inte att vara själv om att vara ensamstående =(

 • ensam mamma 18 Tis 16 nov 18:34

  jag e 18 år och har just nu kommit in i vecka tio. märks jätte tydligt på mig att jag e gravid, illamående, trötthet och humörsvägningar.
  min pojkvän vill inte ha barnet då han sätter allt annat som högskolan före, till och med före mig och han,, men ajg har valt å behålla barnet. jag vet att jag ska klara det här ensam och med familjen bakom sig.

 • Ellie Sön 5 dec 21:40

  Jag är 16 och väntar barn, har precis gått in i vecka 10 och det märks tydlig att jag är gravid. Mina hormoner skrämmer både mig och min kille, då jag kan gå ifrån att skratta och vara glad till ledsen och gråta som en 5åring! Min kille vill inte ha barnet, så jag antar jag bli ensamstående mamma. Inget jag ber om, men det blir som det. Illamånde?, sömnbrist?, kissnödig? och humörsvägningar?, CHECK ! =). Men jag trivs med det

  Lycka till allihop =)

 • leila Sön 12 dec 14:15

  jag väntar mitt andra barn. jag fick mitt första när jag va 21 år och jag blev ensamstående fast jag va gift med han. Så alla ni som blir ensamsående. Det kommer dagar som ni kommer att känna er ledsen och rädd. Men det kommer att gå jätte bra. ni som har familjen som stöd och hjälp så är ett ett stort plus. men ni som inte har det så kommer det bli lika bra. Det kommer dagar som man känner att man misslyckas när det blir svårt men det gör ni inte. Håller tummarna för er alla.

 • Alice Fre 17 dec 17:22

  jag är i vecka 9 och tack gode gud börjar det där extrema illamåendet släppa som tur är :). Är det bara som är extremt trött och har halsbränna? jag blir dessutom kissnödig ofta.

 • Linda Tis 21 dec 22:41

  Hej!
  Jag är i vecka 10 och mitt illamående har kommit som häftig kramp i magen. Enda sättet att bota det är att äta lite då och då. Det känns som om jag bara går upp och gå upp och går upp. Helt okej om det vore på magen men det känns som om det sitter precis överallt. Mina hormoner tar sig uttryck genom att jag är skitförbannad på mitt jobb...

 • Mia Tis 28 dec 20:13

  Fick min första son när jag var 18 när jag var 19 kom våran 2a och nu är jag 20 och i vecka 10 med våran 3e :) Har aldrig mått så illa som med denna lilla nu, men denna veckan har det minskat så nu kan jag äntligen äta igen :) Om ni vill så får ni gärna kika in på min blogg :) Ung2barnsmamma.blogspot.com :) Välkommen. Kram.

 • sabtiger Ons 29 dec 09:49

  ja lätt är inget detta är min graviditet nr 5 hade 3 missfall har en underbar dotter på 3 år hoppas att det går bra den här gången::S är i vecka 10 nu men det käns annorlunda än med min dotter mit illamående är olika från dag till dag vissa dagar nästan inget andra dagar mycket förstår inte riktigt hur det kan vara så hoppas att den mår bra. med min dotter kräktes jag til vecka 18 så konstigt allt är. lycka till till er alla kram:)

 • Lotten Mån 3 jan 22:23

  Jag är 31 och väntar mitt andra barn.Jag är i v 10 och har först nu börjat kunna äta lite mer normalt ef flera veckor av illamående;(( Trött i Hela kroppen och värk i ryggen ef jobbet. Humöret har ännu inte varit några problem;))
  min man är JÄTTE glad över att få bli pappa igen;) Jag bara längtar till magen börjar växa lite mer, just nu ser man bara vanligt tjock ut liksom

 • candygirl Ons 19 jan 16:35

  Jag är 20 år, och är i vecka 11 på fredag! Mår inte det minsta bättre, det ända jag kan göra är att ligga i soffan äta godis... verkar aldrig gå över! Men som tur är har jag en underbar pojkvän som tar han om mig! =)

 • helena Ons 26 jan 15:21

  Läs gärna min blogg! :) är också i vecka 10 :)

  http://minbebis.com/blogg/augustimamma20

 • Gammelina Tor 27 jan 22:37

  Är nu i vecka 10. Känner igen mig i vad som står. Hormonerna är på sin högsta nivå nu känns det som. Har varit nära tårar de senaste dagarna.. Väntar mitt första barn så allt som händer kroppen är nytt men det är väl okej då man vet varför man är konstig. Ska bara få min sambo att förstå oxå ;)

 • Mimmi Tor 10 feb 19:07

  Jo själv sitter ja på sjukan å mår pyton. Har åkt nu för tredjegången. Hoppas de vänder snart....

 • viki Sön 13 feb 15:58

  Har en flicka på snart fyra år. Den graviditeten va som dans på rosor, trotts att ja nästan hela graviditeten va illamående. Denna gång känns det lite jobbigare. Illamående o hungerkänslor hela tiden. o Inte lika glad. Asså detta barn e ju planerat de me........men ja ja vet inte. Kanske va annt första gången. När man bara kunde rå om sig själv, heheh. Nu har ja ju redan ett barn, o då blir det ju o göra. O så må skit på de:-/ Pappa o flickan e överlyckliga. Kommer väl o må bättre snart. E de möjligt att man redan kan känna något i magen.......att något finns där?! Kramar 76

 • Katy Sön 13 feb 21:11

  Är en tjej på 25 år och väntar min första lilleplutt. Mår kanon, knappt ngt illamående alls. Hormonerna därimot är helt uppe i varv, ena stunden är jag jätte glad och andra är jag sjukt lessen. Har märkt att jag är uppe ca. 3 ggr per natt för att kissa, kan säga att det nog bara blir värre på den fronten. Känner mig hungrig hela tiden men kan inte äta så stora portioner, för då mår jag illa. Hur många av er har redan märkt att magen putar? är det normalt? kram kram

 • Liisa Sön 20 feb 12:14

  30 år o första graviditeten.Mår bra, men börjar känna lite matkoma känslor efter jag ätit. Som att jag är andfådd på ngt konstigt sätt. Den sista veckan (är i v.10+1 idag) vill jag inte ha kläder som trycker kring midjan. Detta är ett stort problem för mig då jag är en riktigt jeanstjej..o än är det ju för kallt för kjol o strumpbyxor. Vill verkligen inte berätta för ngn förens efter v.15 helst. Man vill ju gärna ha gjort ett ultraljud o sett att allt e "bra" innan...någon som känner igen sig?
  Lycka till alla!

 • samy Tor 24 feb 11:10

  hej är i v 10 nu känner ingenting alls , det är rätt jobbigt att gå omkring och tänker på allt möjligt . man ska hoppas på det bästa bara . och lycka till .till er alla . ;)
  där med kläderna jag förstår dig liisa . har samma problem kan ej har jeans el byxor på mig skit jobbigt , men men så är det .

 • Ida Ons 9 mar 12:01

  Hej!
  Är i v. 10 (tror jag) nu och än så länge har det varit skapligt tycker jag. I v. 7 började jag blöda, inte särskilt mycket men det höll i sig i nästan 2 veckor. Eftersom jag har läst att om man börjar blöda så ska man kontakta BM eller gyn. så gjorde jag det. Bliev väldigt besviken när det enda de sa var att om det var ett missfall så fanns det ändå inget de kunde göra. Hade känts lite bättre om de hade låtit mig komma in på ett UL. Så nu sitter jag här och vet inte ens om jag fortfarande är gravid och min inskrivning är inte förrän den 24 mars. Plus att UL är den 5 april. Jaja.. hoppas gör jag i alla fall. :)

 • Li Tor 17 mar 21:04

  Hej på er alla!
  Är en tjej på 27 och väntar mitt första barn, är i slutet av vecka 9 nu. Har inte mått särskilt mycket illa men blir liksom jobbigt hungrig och matt flera gånger om dagen. Det pinsammaste är dock att jag blir andfådd som en gammal nittioårig rökare bara jag går fort uppför en trappa eller så. Men jag fick reda på igår på graviditetsinfo att det är helt normalt och beror på ökad blodvolym i kroppen.
  Har berättat för min familj och mina närmaste vänner men känner samma sak som Liisa att jag vill försöka vänta tills åtminstone v. 12 med att berätta för fler. Svårt dock - jag är urusel på att hålla hemlisar. Och det här är nog den mest spännande hemlis man kan ha!!! :-)

 • Henlin Fre 17 jun 13:36

  Hej! Väntar mitt första barn nu, är 31 år gammal. Är inne i v 10, och det SYNS.. ska till barnmorskan nästa vecka och är riktigt fundersam (och lite orolig) äver att det är fler än en person där inne... Har gått upp ca 2 kg men magen har växt riktigt mkt och kan inte ha tajta kläder längre.. Annars mår jag fin fint och njuter varje dag. Kram!

 • tilda Ons 29 jun 19:56

  hej. GUD va skönt att läsa era inlägg! Är gravid med mitt första barn (9+1 veckor) mår toppen fysiskt men känner mig som ett träsk monster till humöret. ena sekunden glad, andra arg och sen jätte ledsen och käms för att jag beter mig som en galning. min pojkvän är underbar men är så jobbigt att hela tiden känna att jag måste be om ursäkt för mitt humör. känner någon igen sig eller är det bara jag som inte känner igen sig själv. KRAM

 • julia Fre 1 jul 10:48

  enligt bm bör jag vara i vecka 10 nu, har haft strul med mensen så kan inte veta exakt förrän första ul som är 11 juli. Igår fick jag kramper/smärtor längst ner i magen som höll i sig i flera timmar. det gjorde otroligt ont. men inga blödningar. jag är jätte orolig med tanke på att det är min första graviditet, och efterlängtad till tusen. någon annan som haft ont??

 • V88 Lör 30 jul 20:31

  Jag är i v10+2. Jag har mått illa som in i helvete dom senaste dagarna, men läste någonstans att åksjukstabletterna postafen skulle kunna hjälpa mot graviditetsillamående, och vet ni vad? Det hjälpte. Jag har mått toppen dom senaste 2 dagarna tack vare tabletterna, innan kunde jag ens inte komma upp från sängen, allt kom ut från min stackars mage. Annars är allt underbart!

 • Frida Lör 6 aug 21:25

  Nu är jag i v 10 och hittills har jag inte märkt någon större skillnad, visst går mitt humör upp o ner och jag äter mycket mer än vanligt :S
  Vaknar av att jag behöver kissa 2-3 ggr per natt men har lätt för att somna om.
  I morse kom det pytte lite blod när jag varit på toa men inget jag direkt hakar upp mig på, så länge det inte fortsätter.

  Lycka till alla gravida!

 • Helena Tis 23 aug 21:43

  Hejsan!
  Skönt att läsa hur alla mår och dylikt. Sitter här och är i v 10+1. Har mått ok från och till. Mått illa och varit hungrig i omgångar. Idag mår jag inte så hett. Skulle bara vilja lägga mig och dra täcket över mig. Har dock en son på 3 år som måste underhållas och lagas mat till. Känner mig bara så trött. Ska till BM på måndag och är väl lite nervös.

  Det jobbiga är att vissa måltider fixar jag inte! kan inte äta gårdagens rester ens då det får mig att vilja bekanta mig djupt och innerligt med toaletten.

  Lycka till alla. Hoppas på det bästa för var och en av er.

  =)))

 • Kayla Ons 24 aug 11:10

  Hej allihop :) Väntar första barnet och är 9+5 gången. Jag är trött som.. ja, jag vet inte vad, sover jättedåligt, och kräks emellanåt. Oftast på förmiddagen. Har kramper i magen som är helt otroligt irriterande, så fort jag hostar eller anstränger "fel" muskler. Det skall tydligen vara någorlunda normalt. Jag har hört att andra trimestern skall vara trevligare, så det ser jag fram emot :P

 • My Mån 29 aug 14:11

  hej allihopa, jag är 16 år och fick för två veckor sedan reda på att jag var med barn. jag och min 19årige pojkvän har bestämt oss för att behålla barnet. Jag är lite extra rädd och nervös med tanke på våran ekonomi och min skolgång.. men allt löser sig väl antar jag.
  hoppas de går bra för er alla !

 • Mamma Evis Tis 4 okt 12:11

  Hej allihopa jag är 30 och väntar mitt 4e barn, jag är nu inne i 9 veckan, mår pyton mår illa precis hela tiden, men det är det värt i slutändan lycka till med er alla.

 • Anna Lör 15 okt 16:33

  Vad skönt att det ät fler som inte känner av så många symptom. Jag är i vecka 9+6 och har knappt mått illa alls.
  Till alla er som liksom jag har problem med jeansen: sätt en hårsnodd i knapphålet och vira den andra änden runt knappen, så funkar det. Sen gäller det bara att välja rätt kläder. Jag brukar ta på ett långt linne underst, så att det inte syns att knappen inte är knäppt som vanligt.

 • Linda Ons 2 nov 09:09

  Hej jag är 32 jag väntar mitt 4e barn. Jag mår ganska okej illamående varje dag . Jag är i v 10.

 • Anna Tis 20 mar 15:52

  Vad skönt att det finns fler som börjar få problem att knäppa byxorna redan i vecka 10. Tycker att när man läser så ska det inte ha hunnit bli så stor förändring än, men tycker nog att både kjolar och byxor spänner rejält på magen. Det ska bli skönt att kunna/våga berätta för släkt och vänner om ett par veckor så att det blir mer ok att magen syns...
  Mår även illa mest hela tiden, jag lyckas bara hålla det i någorlunda drägligt genom att äta frukt, läkerol, tuggummi, mackor ja lite vad som helst... vågar inte riktigt tänka på vad vågen kommer landa på...

 • Nina Tor 22 mar 15:10

  jag har knappt haft några problem alls. är i vecka 10+2 . har inte mått illa alls, men kan sova hur mycket som helst och vara uppe efter nio på kvällen är kämpigt! känns dock som att jag kommer få skit av barnmorskan för min vikt när det är dags för inskrivning på måndag, har aldrig vara pinnsmal men nu känner jag väldigt svullen! det är nog det som jag tänker på mest, är ju inte kul att höra vilken tjockis man är. men håller tummarna för att allt annat är som det ska :)

 • lulu Lör 15 sep 12:47

  jag tror jag är i vecka 9 eller 10. längtar till första ultraljudet sà man kan börja berätta àt folk sen! det är om 3 veckor. jätte länge! jag màr lite lätt illa, men försöker att inte äta mellan màltiderna, utan fösöker äta som innan. tänker jag pà cremig mintglass fàr jag kräkreflexer, men knäckebröd med smör pà gàr riktigt bra ner :) och kolsyrat vatten. tror inte pà att jag är gravid än för det syns ingenstans, kan ha alla mina vanliga kläder. ska och shoppa idag sà ska försöka hitta lite fina tunikor och sànt, ingen vits att köpa tajta fodral längre! lycka till alla!

 • smussan Sön 23 sep 09:21

  Jag är i vecka 9. Känner mig redan jätte stor. Jag kan inte ha några av mina vanliga byxor längre så jag fått köpa mammabyxor som satt jätte bra redan. Känns så konstigt. Första graviditeten så jag vet inge riktigt hur det ska va?! Närjag va hos barnmorskan så så hon att jag antagligen inte skulle gå upp allt för mkt ochoklad att det tar ett tag för det att synas på mig då jag e lite större. Men om magen putar så redan, kan det va två stycken då?! jag äter till och med mindre då ingenting e gott längre.. E det ngn som känner igen sig? Många känslor sprudlar.. de symtom jag känner av är mestadels tröttheten. Jag e så trött hela tiden. Sedan smakar all mat si sådär men jag har dock inte några problem att äta eller egentligen ngt illamående. Tack o lov. Det bästa av allt är att min migrän har princip försvunnit! Jag har endast haft huvudvärk två ggr på 8 veckor. I vanliga fall har jag huvudvärk varje dig som övergår till migrän ca 2-3 ggr i veckan. Så jag ska inte klaga!

 • Mian Mån 17 dec 09:16

  Är enligt mina beräkningar i vecka 10 + ?? nu.
  Mår faktiskt toppen! Inget illamående än, *peppar peppar*. Känner mig dock hungrig mest hela tiden men blir mätt på typ två tuggor. Så jag är i princip aldrig riktigt nöjd i matväg. Känner mig liksom konstant lite sur i magen. Men det kan man leva med!
  Jag kan känna mig lite uppblåst om magen, speciellt om kvällarna, men än syns det inte att jag väntar barn. Förutom att brösten blivit en storlek större då ;)
  Min sambo var från början tveksam och lutade mest åt abort då han tyckte vi skulle bli för unga föräldrar (27), men sen han bestämt sig för att han ville behålla är han eld och lågor. Igår kollade han på leksaker, haha!
  Vi har fått inskrivningstid, men det var lång kö och många dagar som gick bort under julhelgen, så det blir först i vecka 13-14.
  Är i vecka 12 på julafton, så vi funderar på att berätta det då :)

 • Glader Ons 30 jan 21:41

  Hej!
  Jag är också i vecka 10, är 31 och det är min andra graviditet (missfall första). Jag är så glad men mår pyton, illamående, trött, hög puls etc. Men men, det kan jag leva med bara jag får behålla detta underbara lilla liv. Stor? Ja absolut, det syns verkligen. Med tanke på hur jag mår så vet min omgivning om det, man är ju inte sig själv precis.

Vill du slippa fylla i texten ovan så registrera dig gratis här.Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm