Gravid vecka 12

Gravid vecka 12

Publicerad 21 januari 2010 10:03 13 Kommentarer

De flesta bebisar är lika långa kring den här tiden, då kan man mäta bebisen för att se vilken graviditetsvecka du är i om du inte kom ihåg senaste mensen. Din bebis kan klia sig och suga på tummen.

Bebis

Drygt 6 cm lång och väger 9 till 13 g. Man använder bebisens mått för att se vilken graviditetsvecka du är i, eftersom de flesta bebisar är lika långa den här tiden. Det går att höra bebisens hjärtljud. Naglarna har vuxit ut på både fingrar och tår och din bebis har hår på kroppen, (s.k. lanugohår). En del bebisar kan redan nu klia sig, suga på tummen, sträcka ut armarna och sträcka på sitt lilla huvud.

Hjärnan har två kritiska utvecklingstadium, det ena är mellan vecka 12 och 18 och det andra är mellan vecka 24 och 36. Äter du mediciner? Tala med din barnmorska om det nu, för fel mediciner vid graviditet kan skada din bebis nu och för all framtid.

Du

När den tolfte veckan är över känner de flesta gravida ett lugn och att det är dags att berätta för vänner och familj. Forskning har visat att det är de 12 första veckorna som är de mest kritiska i fostrets utveckling. Illamåendet avtar, vikten har för de flesta ökat med 1,5 och 4 kg. Vikten beror förstås på hur pass illa du har mått. Livmodern tar upp hela bäckenet nu och kommer när graviditeten når mot sitt slut vara ända upp i revbenen.

Källa 40 veckor: Mammapraktika av Leni Söderberg och Barnmorskan online på Minbebis.com

Stina Sandström
stina@minbebis.com

Sätt betyg:
(3.02) 1255 Röster


Läsarkommentarer (13)


 • Li Lör 2 apr 09:50

  Inne i vecka 12 nu. Mer kissnödig igen och magen börjar bukta ut litegrann (det var till och med en kollega som lade märke till det idag på jobbet) Det är skönt för då känns det mer verkligt att jag är gravid. Känns mysigt att tänka på bebisen därinne och vad den hittar på. :-)

 • Sandra Lör 9 apr 20:22

  Min mage är jättestor känns nästan som jag har gått längre än 12 veckor men det får jag reda på nästa vecka längtar massor :)

 • V88 Sön 14 aug 17:24

  Jag är faktiskt lite orolig över att jag har knappt gått upp ett halvt kilo medan det står här att de flesta har gått upp minst 1,5 kg beroende på hur de har mått. Jag har ju mått dåligt dom senaste veckorna, men ett halvt kilo känns lite för lite.

 • vambi Fre 9 sep 00:59

  hej, jag vet ej hur man ska känna för jag är så feg att jag ej vågar göra ett test,jag har längtat så länge att jag känner att jag kommer bli besviken om jag är lurad,om ni förstår vad jag menar.men jag har varit tokglad lessen arg yr hungrig mått illa kissat som en gnu, mm och igår kunde jag inte dricka en 2,8öl utan bara två klunkar innan jag kände mej blä o idag har jag känt mej fyllesjuk! suck

 • mala Tis 14 feb 20:00

  Är i v12 o är jättestor. Har växt ur alla byxor med knapp redan...ibland undrar jag om det bara är en där inne?? Men det får jag reda på om ett par veckor....

 • Mia Ons 7 mar 10:04

  Är också i v.12 som alla andra här. Är ständigt trött och mår illa hela tiden, men inte så jag spyr. har bara känslan. Är mamma till en pojke på 5 år och har redan glömt allt känns det som. Sover sådär på nätterna, oroligt och drömmer mycket och får ofta gå och kissa, två ggr. Kan bli eller vara sur på ingenting och vet själv inte varför. Är go mot min lille pojke men sambon får tyvärr ta emot mina korta svar och mitt undvikande. För när jag är arg vill jag vara själv men min pojke får gärna krama mig.

  Är jätteglad över det lilla livet som växer inom mig men önskar att min trötthet och illamående slutar, mådde ju jättebra med min första.
  Nästa vecka ska jag få lyssna på hjärtljuden. Hoppas bara det låter något. Man är ju allt lite nojjig ändå...

 • Lajsa Tor 24 maj 05:49

  12 veckor hörrni, visst är det kul :) Jag är gravid med 2an nu och j*klar vad jag ser gravid ut alltså. Första gången syntes det inget förän jag var långt över halvgången men nu... värsta magen, gravidkläder fram på direkten. Mår bra annars men lite trött, tur jag har en son som också gillar att sova - mycket. Lycka till alla där ute!!!

 • Emelie Mån 1 okt 14:40

  V.12 , helt otroligt . Jag testade mig vecka 5 och än idag kan jag inte förstå att det är verkligt . Men illamåendet sitter i , och helt plötsligt måste jag gå upp och kissa på nätterna , ( inte alla nätter ) .. Magen är inte lika "mjuk & platt" längre - som den en gång var .. Men tanken av att ha ett litet liv inne i sig , är otroligt - jag är glad och lycklig :) Men allt jag vill är att tiden ska gå fortare :)

 • Jennzia Mån 29 okt 20:57

  är tydligen i v 12 nu om det har räknats ut rätt, ska till barnmorskan och skriva in mig den 20 november, jag vet lite sent påtänkt att göra det nu men man måste ju göra det hehe. ska bli kul att få veta mer exakt hur långt gången jag är och så snart som möjligt se om man kan ta reda på vilket kön lilla bebisen är.för någon vecka kunde jag börja känne en liten bula under mitt "Fett häng" :P är kraftig så det syns inte på mig ännu men nu tycker jag inte att jag känner någon bula utan det känns som att den har "sjunkit in" eller vad man kan säga. lite tråkigt men kommer märka av bebisen mer snart :).

 • SusannaJ Lör 23 mar 12:41

  Är i vecka 12 nu :)

 • SusannaJ Lör 23 mar 12:42

  Varför kommer inte hela texten med som man skrivit?

 • fatima Ons 17 apr 15:50

  hejsan är gravid i vecka 11+5 dagar denna vecka har jag fått ångest panik och det känns så jobbig har någon annan också varit i samma situation?och när går det över ??

 • LadyViolett Fre 20 sep 10:17

  11+0 och går där med in i vecka 12. :-D Börjar känna mig piggare igen och om mindre än två veckor ska vi äntligen få se vårt lilla mirakel för första gången.

Vill du slippa fylla i texten ovan så registrera dig gratis här.Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm