Gravid vecka 16

Gravid vecka 16

Publicerad 21 januari 2010 10:51 16 Kommentarer

I vecka 16 sparkar och rör sig bebisen hela tiden medan den är vaken. Många gravida kvinnor känner de första sparkarna i den här perioden.

Bebis

Bebisen är 10,5 till 11,5 cm lång och väger omkring 80 g. Navelsträngen börjar flyttas längre ner på bebisens mage. Bebisen sparkar och rör sig ständigt vaken tid. Många kvinnor känner den sparka första gången mellan vecka 16 och 20.

Mamma

Nu börjar det säkert komma upp frågor kring graviditeten. Svar på vanliga frågor är:

Solarium? Det finns ingenting som säger att det är farligt att sola för bebisen, men man vet att kvinnor kan få pigmentförändringar.
Bastubad? Du får basta, men du har en förhöjd kroppstemperatur så basta i en lägre temperatur än vanligt.
Träna?
Det går bra att träna, men lagom så att du kan prata utan att flåsa. Du får inte hoppa eftersom det belastar bäckenet.
Hunger? Ät mycket grönsaker och frukt under graviditeten så fylls din energi på och du orkar mer!
Sex? Normalt sex skadar inte barnet, det ligger skyddat i livmodern.
Bristningar? De försvinner troligen aldrig men de kommer att blekna i och med att huden drar ihop sig.

Gravidmagar i vecka 16

Källa 40 veckor: Mammapraktika av Leni Söderberg och Barnmorskan online på Minbebis.com

Stina Sandström
stina@minbebis.com

Sätt betyg:
(2.85) 1298 Röster


Läsarkommentarer (16)


 • rebecca Sön 7 nov 16:35

  hej vad menar ni med normalt sex

 • Redaktionen Mån 8 nov 10:05

  Hej Rebecca, med normalt sex menar vi sex som är skönt och inte gör ont. Mer om sex under graviditeten kan du läsa här: http://www.minbebis.com/sex_gravid.html

 • Hanna Tor 31 mar 21:21

  Inte hoppa när man tränar? tränar step 4 dar i veckan... jag hoppas hej vilt och flådar så det står härliga till.. menar ni att det är slut på det nu? redan?

 • TN Sön 15 maj 20:45

  Till mig sa barnmorskan redan i v 6 att jag inte fick hoppa mer, så det är nog bra om du slutar på en gång.

 • Tränar som vanligt! Ons 8 jun 19:41

  Det var ta mig an det dummaste jag någonsin hört! Självklart kan du träna step! Det enda man brukar säga är att ju längre fram i graviditeten du kommer desto obehagligare känns det (pga tyngden).
  Om din livmoder inte kan hålla ihop helt, kan du få missfall ja, men det hade du fått oavsett om du tränat eller inte.
  Följ principen: "känns det bra, är det bra". Däremot skadar det inte barnet på något sätt. Idrotter där du riskerar slag mot magen skall dock undvikas av naturliga själ.Kvinnor som tränar under graviditet klarar födseln bättre och kommer sedan i form snabbare.
  TN:s bm verkar uppriktigt lite förståndshandikappad.

 • Martina Tis 2 aug 11:47

  svar på träna som vanligt!
  Man skall faktiskt inte HOPPA något alls under graviditeten sådana saker, som trampoliner, trampetter, hopprepp men också step! eftersom att detta påverkar ditt bäckenben. som töjs mer en vad det skall göra under graviditeten.

 • MammaMia Ons 4 jan 18:17

  "Du kan träna som vanligt"? Jotack, om du mår alldeles utmärkt och inte har det minsta tillstymmelse till foglossning så antar jag att kvinna kan, men den HÄR kvinnan mår jävligt mkt sämre om hon tex går för mkt en hel dag (vilket jag alltid gör på mitt jobb), för mkt trappor, för att inte tala om att HOPPA.
  Zumba, ja. Step, nej.
  Slutsats: röra sig är bra som förberedelse inför förlossningen men inte att hoppa sönder sitt bäcken.

 • Anolbobiown Sön 12 feb 10:47

  Igro-Torrent.net - [url=http://igro-torrent.net/]

 • Lp Lör 24 mar 20:06

  Vi är ju alla olika! med mitt 1a barn var jag vältränad & van att träna. Jag mådde jätte bra av att fortsätta. Nu med mitt andra barn är jag tyvärr mindre vältränad & känner att jag får ta det lugnare. Tränar du inte alls i vanliga fall så ska man nog hålla sig till promenader, simning mm. Man får ju utgå från sig själv, något som är lätt för någon kan vara svårt för någon annan. Man känner själv sin kropp bäst!

 • Mia Mån 2 apr 17:46

  Håller med Lp. Tränade väldigt mycket innan barn 1 och forsatte lite till när jag var gravid. Spelade t.o.m en match i början, men nu med nummer 2 så hade jag inte tränat så mycket innan pga mf i höstas så nu blir det endast promenader när jag hinner. Känner mig mycket tröttare i kroppen men så är man 5 år äldre med ;)

 • Elin Mån 9 apr 11:28

  Man ska väl göra sånt som får en att må bra?! När vi väntade vår första tjej hade jag häst och red till v.36. Då menar jag RED, precis som jag alltid har gjort. Jag mådde hur bra som helst, mitt bäcken också, som tom mådde bättre under graviditeten än innan. Känns det bra är det förmodligen också bra! Vi är alla olika och ingen känner väl kroppen bättre än man själv?! Lyssna till din kropp!

 • jayjay Lör 12 maj 12:27

  Kan inte låta bli att bli lite nojig men ändå avundsjuk.. Min mage syns inte alls särskillt..bara om ja ligger på rygg kan ja se en bula :S är det så att det bara växer senare lr är det något fel??? :(

 • majja Tor 19 jul 14:24

  Jayjay, jag känner lika. Har panik varje dag att graviditeten har stannat upp. Jag ser inte heller något, bara om jag ligger på mage. Tycker den där lilla bulan har varit lika stor nu i tre veckor. Ska till BM imorgon, ska prata med henne om hur jag känner.

 • Agda90 Ons 10 okt 13:16

  Jag tränar fortfarande, är i v 15. Är handbollsmålvakt och kör spinning och gym, jag kommer köra fram till max 6 månaden med just handbollen. Så länge det känns ok och man mår bra så är det bara att fortsätta. Men sedan ska du vara försiktig med just hopp (fick veta av sjukgymnasten i laget att de som tränar trampolin har stora stora besvär med sin graviditet) och ha lite koll på pulsen. Innan ni blir alldeles förfärade över mitt val att fortsätta stå i mål, det finns ingen som skjuter så hårt att det skulle skada min alien, dessutom kommer det nästintill ALDRIG bollar i magen. Har dessutom varit i kontakt med en proffessor i idrottsmedicin och sökt information som en tok!! Finns inte så mycket om graviditet och bollsport kan jag säga. Men 4:e-6:e månaden är den tidsangivelse jag hittat. Allt är individuellt - minns det! En del har ont från första början, andra ser knappt gravida ut förren månaden innan det är dags. Jag är gravid men fortsätter att leva som en vanlig människa, med de justeringar som krävs, oerhört viktigt att även må bra själv! Ta hand om er och trivs med er själva!

 • Matilda Tis 13 nov 09:33

  V.16 för mig idag. La märke till igår att min navel börjat ändra utseende. Innan var den nere i en grop haha. Nu så har den börjat komma ut, bli mjukare och större. Rolig liten förändring tycker jag! :)

 • Luzze Ons 13 mar 14:48

  hej jag har haft ont ibland vid sex, är mitt barn på pucklat nu eller vad betyder det?? Jag är dessutom vrålkåt ibland och vill ha min sambo på studs och varsomheslt, och ibland smiter jag ifrån honom och hans vackra organ när han äntligen är den som tar intiativet då det mest brukar vara jag som flyger på stackarn. Förstår ingenting!!

  mvh orolig kåtbock :)

Vill du slippa fylla i texten ovan så registrera dig gratis här.



Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm