Gravid vecka 9

Gravid vecka 9

Publicerad 21 januari 2010 09:55 17 Kommentarer

Embryot är mellan 2 och 3 centimeter långt och är stor som en jordgubbe. Fram till den här veckan har din bebis fått sin näring från gulsäcken och den framväxande moderkakan.

Bebis

Embryot är mellan 2 och 3 centimeter långt och är stor som en jordgubbe. Fram till den här veckan har din bebis fått sin näring från gulsäcken och den framväxande moderkakan. Moderkakan tar nu över mer och gulsäcken börjar försvinna.

Ända tills nu har ditt embryo haft en liten svans, men försvinner nu och blir en svanskota. Embryot kan öppna och stänga munnen, rör sig hela tiden och ser nu ut som en liten människa.

Fosterhjärtat utvecklas färdigt under denna och nästa vecka. Bebisens kön är bestämt från början men nu börjar äggstockar eller testiklar utvecklas. Det som avgör vilket kön din bebis har är om han eller hon har en Y-kromosom, i sådant fall ska kommer penis och pung så småningomväxa fram efter att testiklar har bildats som producerar det manliga hormonet testosteron. Om bebisen inte har en Y-kromosom följer utvecklingen den vanliga mallen där äggstockar och slida bildas.

Du

Nu är det vanligt att få tankar och funderingar, oro för bebisen och viktökning. Du kanske undrar om man kan motionera eller har funderingar kring jobbet. Du kan känna dig allmänt orolig eller så kanske du går omkring i en form av lyckorus. Tala om för dina närmaste hur du mår så kan de på bästa sätt stötta dig. Du kan få små blödningar men det är oftast helt normalt. Känner du dig mycket orolig ska du ta kontakt med barnmorskan på ditt MVC.

Partner

Du som partner får säkert stå ut med mycket nya saker, te x så förändras många kvinnors smak- & luktsinne och hörseln kan bli känsligare. Stötta din kvinna, det är inte lätt att stå bredvid men heller inte lätt att vara gravid alla gånger. Bli medlem i vårt forum och diskutera graviditeten med andra gravida och blivande föräldrar!
Bli medlem här!

Källa 40 veckor: Mammapraktika av Leni Söderberg och Barnmorskan online på Minbebis.com

Stina Sandström
stina@minbebis.com

Sätt betyg:
(2.97) 1285 Röster


Läsarkommentarer (17)


 • iisabella Sön 2 maj 18:44

  Jag har hört att man inte kan se könet fråns vecka 18-20?

  /Förvirrad

 • lizita Ons 26 maj 09:31

  Skriv din kommentar här

 • suzzy Tor 3 jun 22:21

  Man kan se könet men det är inte säkert att man ser rätt kön då de är ganska lika varandra i början. Säkrast o veta är i 8inde månaden. Det är vad jag hört iaf =)

 • Viktoria Fre 19 nov 12:49

  Med mitt första barn syntes det tydligt på ultraljud i vecka 12, vi gjorde ett sk NUPP test då och fick samtidigt veta vad det skulle bli :)

 • Julia Tis 23 nov 09:24

  "Bli medlem i vårt forum och diskutera graviditeten med andra pappor och gravida! "

  Detta är för heteronormativt för min smak. Det finns en massa blivande mammor som inte är gravida.

 • Tindra Lör 18 dec 08:49

  könet bestämms i den här veckan men utvecklas ju inte fören senare i graviditeten.

 • Sanna80 Ons 12 jan 20:43

  Julia: måste man ta åt sig det negativa hela tiden? Här överst står det ju partner t.ex. Inte pappa/man.

 • S Mån 31 jan 13:39

  hmm v9. de va då jag gjorde kirurgisk abort.. medicins abort va försent då.

 • Maud Tis 5 apr 19:45

  Tindra

  Könet bestäms vid befrukting.
  Det börjar däremot utveckals i vecka nio, för att blir allt mer fysiskt synligt senare i graviditeten

 • Redaktionen Tis 5 apr 19:54

  Vi tackar Maud för ändringen kring barnets kön!

  // RED

 • Pelle Sön 22 maj 18:25

  @Julia..
  fan vad trött man blir på flator som dig!!!
  inte konstigt att ni blir särbehandlade när ni letar fel överallt..

 • Corrii Mån 8 aug 20:59

  Ja e nu i vecka 9, o de känns it ens rolit. ble dumpad av barnets farsa igår.. hur ska ja klara de ensam ?

 • Fjärilen Mån 15 aug 21:51

  Corri, du kommer att klara dig galant. En man som lämnar sin havande tjej är ändå inget att ha. Jag har tagit hand om min pojke ensam och han är den finaste jag har. Det lär inte vara lätt nej men du klarar dig ska du se. All lycka till dig.

 • Linnéa Lör 10 dec 18:12

  Jag blir glad när människor som Julia hjälper mig att upptäcka mina förutfattade meningar och fördomar. Det gör mig till en bättre människa.

 • Orolig Tor 12 apr 11:11

  Jag har fått två missfall tidigare varav jag vid det första började blöda i v 9 och det andra v 11. Jag kände aldrig av min graviditet något nämnvärt någon av gångerna mer än ömma och större bröst. Inget illamående, inget kisseri, inga humörssvängningar, ingen viktupp/nedgång. Denna gången känner jag inte heller någonting mer än som förra gången större bröst samt även ganska trött i ländryggen.
  Min fråga är om det kan vara normalt att fortfarande inte känna av sin graviditet? Borde det inte hända något med magen? Jag är ganska smal och tycker att det i alla fall borde synas liiiiite. Hade kännts bättre då i alla fall. Jag är så orolig att det ska bli ytterligare ett missfall..

 • Orolig Tor 12 apr 11:38

  Jag har fått två missfall tidigare varav jag vid det första började blöda i v 9 och det andra v 11. Jag kände aldrig av min graviditet något nämnvärt någon av gångerna mer än ömma och större bröst. Inget illamående, inget kisseri, inga humörssvängningar, ingen viktupp/nedgång. Denna gången känner jag inte heller någonting mer än som förra gången större bröst samt även ganska trött i ländryggen.
  Min fråga är om det kan vara normalt att fortfarande inte känna av sin graviditet? Borde det inte hända något med magen? Jag är ganska smal (inte tanigt smal) och tycker att det i alla fall borde synas liiiiite. Hade kännts bättre då i alla fall. Det är så sjukt frustrerande att bara gå o vånta. Är så orolig att det ska bli ytterligare ett missfall..

 • Rosa Tor 9 aug 20:44

  Hej!
  Hoppas kunna få svar.. jag är i v.9 just nu men enligt ul så är jag bara i v.5.. jag tog graviditetstest 19/7 och om jag skulle blivit gravid och vara i v.5 så skulle alltså befruktning skett den 17/7.. DVS att jag skulle fått positivt gravtest 2 dagar efter befruktning.. Tror inte det går att se så snabbt?
  Men det kanske är så att detta barn är lite mindre i börja bara.. kan det vara så ?

Vill du slippa fylla i texten ovan så registrera dig gratis här.Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm