Gravid

Upp i vikt – och sedan ner

Under graviditeten sker en naturlig viktökning med i genomsnitt 1,3 kilo per månad under de första tre månaderna. Därefter går kvinnor som väntar barn i snitt upp ett halvt kilo per vecka. Barnmorskor och läkare brukar rekommendera en målviktökning på tolv kilo och betraktar allt mellan åtta och sexton extra kilo som normalt.

Ofta handlar en kraftig viktuppgång under graviditeten om att man äter fel och rör sig för lite. Samtidigt är det individuellt hur mycket energi man förbrukar och det är helt olämpligt att banta medan du väntar barn. Om du går upp några kilo mer än den rekommenderade viktökningen är det inte hela världen. Men behöver du hjälp med viktfrågor så tala med din barnmorska.

Studier har visat att det är särskilt viktigt att du efter en graviditet försöker gå ner de kilo du gått upp, definitivt före nästa eventuella graviditet. Det beror på att man har sett ett samband mellan övervikt hos mamman och försämrad hälsa hos barnet. Om du är fysiskt aktiv under graviditeten är det lättare att behålla kontroll över viktuppgången.

Känn efter på rätt sätt

Är du väldigt trött i början av graviditeten så kanske det är ett sätt för din kropp att säga att du behöver sömn mer än du behöver ett extra träningspass. Samtidigt kan en rask promenad sätta fart på såväl blodcirkulationen som humöret.

Så ta inte uppmaningen att ”känna efter” som en ursäkt för att bara sjunka ner i soffan. Då kan det bli svårare att komma igång med den fysiska aktiviteten igen efter förlossningen.

Utdrag ur boken Stark, glad, gravid – träning för dig som väntar barn.

Bilder: Mikael Gustavsen