Gravid

Gravida i riskgruppen för influensan

Minst en och en halv miljon svenskar löper en ökad risk att bli allvarligt sjuka om de skulle få influensa. Du som är gravid tillhör en riskgrupp där en influensa kan påverka hälsan negativt för en lång tid framöver.

Den 11 oktober startade landstingen sina årliga vaccinationer mot influensa. Du som är gravid tillhör en riskgrupp som drabbas värre om du skulle bli sjuk.

I Sverige har vi ingen rekommendation avseende influensavaccination av gravida, men det finns inget som talar för att man inte ska vaccinera sig. Tala med din barnmorska eller husläkare om du är osäker.

För den som vill undvika att bli sjuk i influensa är vaccination den viktigaste förebyggande åtgärden. De flesta klarar en influensa bra, men det gäller inte alla. Personer i riskgrupperna är speciellt utsatta. Förutom svåra influensasymtom kan infektionen bland annat leda till dåligt allmäntillstånd, lunginflammation och ökad risk för hjärt- kärlsjukdom som kräver sjukhusvård. En influensainfektion kan också förvärra ett underliggande sjukdomstillstånd.

Riskgrupper

Alla vaccinationer är frivilliga. De som rekommenderas att vaccinera sig mot influensa eftersom de har störst nytta av det är bland annat gravida (som inte vaccinerades mot svininfluensan A(H1N1) under 2009 eller 2010) och barn med flerfunktionshiner. Men även följande är i riskgrupp:

  • alla personer över 65 års ålder
  • personer, oavsett ålder, med: kronisk hjärt- eller lungsjukdom, svårbehandlad diabetes mellitus, nedsatt infektionsförsvar (av sjukdom eller behandling), kronisk lever- eller njursvikt, extrem fetma (BMI över 40) eller någon neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.

Effekten av säsongsvaccinet varar högst ett år. Därför måste man vaccinera sig varje år, även om det som i år inte har skett någon förändring av de influensavirus som cirkulerar sedan säsongen 2010–2011. Influensavaccinet ger inte alla personer ett totalt skydd mot smitta men förloppet kan bli både kortare och mildare om man är vaccinerad.

Den så kallade svininfluensan, influensa A(H1N1) 2009, som orsakade pandemin för två år sedan har fortsatt att cirkulera i världen. Det viruset ingår i årets vaccin, tillsammans med ett influensa B-virus och ett influensa A(H3N2)-virus. Många har ett skydd mot svininfluensan på grund av att de redan blivit smittade eller har vaccinerat sig. Risken att smittas av denna virustyp är därför liten i Sverige, men om man blir smittad av detta virus och tillhör en riskgrupp är risken att få allvarlig sjukdom och lunginflammation stor. Därför är det angeläget att alla som tillhör en riskgrupp får möjlighet att vaccinera sig.

Källa: Socialstyrelsen

Om man är gravid är det inte farligt att vaccinera sig då?

Man har inte sett någon skadlig effekt av influensvaccin på foster. I USA rekommenderas säsongsinfluensavaccin till gravida, eftersom de har en viss ökad risk att få lunginflammation om de får influensa. En nyligen gjord studie har också visat att barn till influensvaccinerade mödrar får influensa mindre ofta än barn till ovaccinerade om de föds under influensasäsongen.

Vi har i Sverige ingen rekommendation avseende influensavaccination av gravida, men det finns inget som talar för att man inte ska vaccinera sig. Gravida har ungefär fyra gånger så stor risk som icke-gravida i samma ålder att hamna på sjukhus om de får säsongsinfluensa, men större risk för allvarlig sjukdom om de får den postpandemiska influensan (svininfluensa).

Gravida bör ha skydd mot denna infektion och rekommenderas vaccination om de inte fick Pandemivaccinet 2009. Det är jobbigt att få influensa mot slutet av graviditeten i samband med förlossningen. Om man vill undvika detta kan man vaccinera sig utan risk för sin egen eller fostrets hälsa. Om mamman har bra antikroppsmängder mot säsongens influensa får barnet ett visst skydd mot influensa genom moderkakan. Antikroppar i bröstmjölk har däremot inte visats ge barnet något skydd mot influensa.

Källa: Smittskyddsinstitutet