Fråga om mat när du är gravid

Fråga vår kostrådgivare om mat när du är gravid eller ammar! Teresa Hellgren är hälsoutvecklare med ett brinnande engagemang för välmående- och kostfrågor för gravida och ammande. Teresa har bland annat utbildning och erfarenhet inom personlig träning och kostrådgivning.


 • Publicerad 2012-02-03 15:40

  Infektion och nervositet

  Hej! Jag är gravid i v 22+0 och har nyligen legat inlagd på sjukhus då jag fick starka sammandragningar pga en infektion. Man gjorde en odling på mitt blod och det har inte visat sig vara listeria eller toxoplasmos, vilket de inte heller misstänkte. Dock är jag ändå rädd att något sådant ska ha skadat mitt barn. För två dagar sedan lyckades min kompis först röra rå bacon och sedan ett bröd som jag åt. Är nu så orolig att det ska kunna ge skador! Kan det lilla ge tillräckligt mycket bakterier för att smitta mig och barnet? Tacksam för svar!

  Svar

  • Hej!

   Vad otroligt tråkigt att höra om att du tvingades ligga på sjukhus på grund av en infektion. Vad jobbigt det måste ha varit för dig med oron och samtidigt också fysiskt jobbigt med sammandragningarna. Hoppas att du mår mycket bättre nu.

   Jag har full förståelse för att du oroar dig för eventuella skador på ditt barn. Jag tror att alla skulle känna likadant i din situation. Men det behöver inte betyda att det är så, att det överhuvudtaget föreligger en risk. Men det här är ingenting jag kan någonting om. Jag hoppas att du känner att du har någon kontakt på sjukhuset eller din barnmorska som du kan bolla sådana frågor med och få berätta om din oro för.

   Angående din fråga om baconet och brödet så törs jag nästan säga att du inte behöver oroa dig alls. Jag har fått snarlika frågor förut och då bollat dem med en toxikolog på Livsmedelsverket. Det var exempelvis en mamma som undrade om några smulor ädelost (som ibland fanns kvar på skärbrädan när hon skar upp bröd på den) kunde innehålla så mycket bakterier att det kunde orsaka en infektion. Och då blev svaret nej från toxikologen jag frågade, hon sade att det krävs större mängder infekterad mat än så. Och då tänker jag att samma måste gälla för dig. Om någon först tagit i bacon och sedan tar i ett bröd du äter så måste sådana otroligt små mängder eventuella parasiter/bakterier förts över att det inte räcker för att risken skulle öka för dig att få en infektion.

   Jag hoppas att du känner att mitt svar har kunnat lugna dig. Kommer du på fler frågor är du varmt välkommen att skriva till mig igen!

   Vänliga hälsningar,
   /Teresa

  Taggar: listeria, toxoplasmos, gravid vecka 22

Kostrådgivare


Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm