Fråga om mat när du är gravid

Fråga vår kostrådgivare om mat när du är gravid eller ammar! Teresa Hellgren är hälsoutvecklare med ett brinnande engagemang för välmående- och kostfrågor för gravida och ammande. Teresa har bland annat utbildning och erfarenhet inom personlig träning och kostrådgivning.


 • Publicerad 2012-01-01 16:22

  orolig

  Hej! Jag har lite frågor till dig ang. kosten. Jag väntar mitt första barn (v.7) och har hört att koffein är farligt! brukar dock inte dricka mer än max 2 koppar/vecka men coca cola slinker väldigt lätt ner! försöker dock sluta med detta men undrar hur pass farligt detta är? Och sen undrar jag om där är något annat man borde undvika? har hört en massa här med men vet dock inte riktigt vad som är sant Mvh Rebecca

  Svar

  • Hej Rebecca!

   Grattis till graviditeten och hoppas att du har fått må bra hittills.

   Koffeins eventuella farlighet under graviditeten råder det (som i så mycket annat...) delade meningar om. Och olika länder har bestämt sig för olika rekommendationer. Här i Sverige rekommenderar Livsmedelsverket i dagsläget att gravida ska hålla sig under 300 mg koffein per dag, som de säger motsvarar ungefär 3 koppar vanligt kaffe. Så dricker du två koppar kaffe i veckan och sen coca cola då och då och sen inte någonting mer som innehåller koffein (svart/grönt te, mörk choklad, energidrycker) så kommer du att hålla dig under dessa rekommenderade 300 mg.

   Och sedan på frågan om det är någonting mer som man som gravid bör undvika, så ja - tyvärr är det så att det finns några saker som man som gravid gör bra i att hålla i minnet. Vissa fiskar ska man begränsa sitt intag av och vissa ostar ska man helst undvika helt och hållet om man inte först hettar upp osten till bubblande het. Minbebis har en matguide för gravida som du kan kika i. Hör sedan av dig om du har fler frågor!

   Vänliga hälsningar,

   /Teresa

Kostrådgivare


Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm