Nekad havandeskapspenning - rätt eller fel?

Nekad havandeskapspenning - rätt eller fel?

Publicerad 14 oktober 2010 15:41 18 Kommentarer

Den senaste veckan har man kunnat läsa om en gravid kvinna som nekats havandeskapspenning utav Försäkringskassan trots att två läkare rekommenderat henne vila. Vad tycker du om beslutet? Bör alla gravida få havandeskapspenning?

Rosita Nylander väntar tvillingar i mitten av november och har fått avslag från Försäkringskassan två gånger på sin ansökan om havandeskapspenning, som man kan få de sista två månader av graviditeten om bedömningen finns att man inte kan arbeta på grund av graviditeten.

Rosita arbetar sittandes vid ett skrivbord med att löda och granska kretskort och når inte längre fram utan att sitta i en oskön ställning.

- Jag kommer inte fram till bordet, visst kan jag men då får jag ju ont i rygg, axlar och nacke på en gång. Och så får jag sitta väldigt konstigt, och det är inte ergonomiskt bra. Varken för mig eller för dem som är i magen. Säger Rosita Nylander till Svt Play.

Besviken

Till Svt play säger Rosita att hon är besviken på systemet då många verkar ha det svårt med att få havandeskapspenning som är till för att hjälpa dem som inte längre kan arbeta på grund av sina graviditeter.

80% av MinBebis läsare tycker hittills i veckans fråga att alla gravida bör få havandeskapspenning oavsett yrke. Rösta du också!

Vad tycker du? Bör alla gravida få havandeskapspenning? På vilka grunder tycker du att Försäkringskassan borde göra sin bedömning?

 

Stina Sandström
stina@minbebis.com

Sätt betyg:
(2.80) 1037 Röster


Läsarkommentarer (18)


 • Deer Tor 14 okt 16:08

  Jag tycker att alla som på läkarens inrådan skall sluta arbeta skall få havandeskapspenning.

  I detta fall tyckte ju både läkaren och kvinnans arbetsgivare att det bästa skulle vara att Rosita skulle få slippa arbeta då hon inte ens når sitt skrivbord!

  Herrgud, det är väl inte som att folk inte vill jobba?! Man behöver väl alla slantar man kan få när man sedan skall leva på mammapengen?!

  Deer

  www.minbebis.com/blogg/deer

 • Theresexox Tor 14 okt 16:17

  Jag tycker att alla som är gravida kan få vara hemma sista 60 dagarna om man vill då kan dom få kalla det vad dom vill.
  Snacket dom kör med att graviditet inte är en sjukdom det vet väl alla, däremot är det jobbigt mer för vissa än för andra, det enda som är säkert är att det är ett övergående tillstånd. Så varför kan inte alla bara få vara "ledig" sista veckorna?

  Fast dom som bestämmer vilka regler som gäller kan man ju undra om dom någonsin varit gravida, eller sjuka för den delen.
  hur stor är sannolikheten att någon som jobbar åt försäkringskassan skulle bli nekad havandeskapspenning eller sjukskrivning? Jag skulle vilja se statistiken på det.

 • MariaTheres Tor 14 okt 17:12

  Jag tycker också att det ska räcka med läkares inrådan! Jag fick foglossning till exempel och det kan ju vara svårt för någon att se men är fruktansvärt jobbigt för den som har det. Det började komma redan i vecka 9-10 och blev bara värre och värre. Jag blev sjukskriven av läkare och fick starka smärtstillande men var "tvungen" att jobba ändå för att hinna klart med min utbildning. Det är dock en situation som jag inte vill befinna mig igen och som jag önskar att alla gravida får slippa!

  Måste tillägga också att det i mitt fall var värst att sitta för då kom liksom hela tyngden på bäckenet. Och det är ju där man har ont.. Alltså tycker jag att det ska gälla alla arbeten och inte bara de som är fysiskt ansträngande.

 • 08nin Tor 14 okt 21:28

  Jag tycker att det är märkligt att en instans som Försäkringskassan ska bestämma vad man klarar av och inte. Det har ju en läkare redan intygat. Och varför är det sån häxjakt på gravida? Där är vi verkligen inte jämställda.

  Sen att havandeskapspenning ska till för de som har en risk i yrket. Risk kan man mäta på många sätt. Du kan ju ha ett "ofarligt" yrke men genom din smärta kanske inte kan röra dig så snabbt som du normalt borde, då kanske din reaktionsförmåga är kraftigt försämrad. Är inte det en risk?

 • Sanna Fre 15 okt 11:13

  Jag tycker att alla gravida ska ha rätt att ta ut havandeskapspenning i slutet av graviditeten. Jag jobbade fram till 2 veckor innan min son föddes men det var väldigt påfrestande, då har jag ett ganska stillasittande jobb.
  Att vara höggravid är ingen dans på rosor, så att neka en som dessutom har detta råd från två läkare är tragiskt.

  Det delas ut bidrag till folk som är lata och inte har jobbat på flera flera år (vissa har aldrig jobbat) för att de har problem med knät eller ryggen, eller kan inte språket. Men en som bevisligen har jobbat tills det blir alldeles för jobbigt får inte hjälp. Det är helt sjukt. Jag blir så upprörd måste jag säga, orkar knappt höra sånt här.

 • MariaTheres Fre 15 okt 14:18

  Vore intressant att höra vad de som röstar nej i denna fråga tycker! Vad de grundar deras åsikt på.. Hoppas att ni vågar kommentera! :)

 • Nina Tis 19 okt 23:36

  Ja tyvärr är försäkringkassan hemska just nu och man har fått läsa mkt om bråk med gravida...jag har kräks sedan vecka 6 och är nu i vecka 24. Ökar inte i vikt (kan säga att jag väger lite från början) har hb på 100 och lågt blodtryck, spräckt ögon pga av tryck i kräkningar, ser misshandlad ut och svimmar ofta. Mig bråkade de också med från början, verkar som de har godkänts det nu eftersom jag fått en utb men vet ej framöver. Fått sjukskrivning av läkare på bvc och intyg från gynakuten på danderyd plus att min chef har skickat brev till dem och förklarat att jag ej kan jobba...suck de är helt hopplösa! Håller med om att man ska få ledigt lite innan förlossning, man blir ju stor, tung och trött! Och varför ens bråka med gravida...det går ju över för fan och det är inte lätt!

 • caleri Fre 29 okt 11:20

  Hoppas på att få beviljad hp.. varit hos 2läkare nu och försökt få sjuskrivning pga ont i magen, höfter, ben, rygg, nacke.. dom vägrar sjukskriva mig! Blir så jävla arg och besviken, får säkert inte hp beviljat heller:(

 • Jill Mån 1 nov 09:12

  Gravid i v31.
  Jag har blivit nekad havandeskapspenning, överklagade och blev nekad igen. Mina arbetskamrater som sökt hp har fått den godkänd. Överklagar nu till förvaltningsdomstolen.
  Min arbetsgivare kan inte omplacera mig.
  Blev i fredags sjukskriven för att jag har ont i ryggen och ljumskarna, det blir värre när jag jobbar.
  Jag skulle gärna jobba, men jag har en arbetsplats som inte är lämplig för mig som gravid.
  Har känt ångest och blir ledsen när jag bara tänkt på att jag ska behöva jobba. Skönt att ha blivit sjukskriven.

 • amandanielsen87 Tis 9 nov 14:58

  Gravid i V.27
  Jag blev nekad HP och har skickat upp en omprövning, där jag hoppas kunna få 50 % då jag gärna vill jobba på halvtid. Har en mkt bra MVC läkare som sjukskrivit mig på 50 % tillsvidare pga foglossning.
  Graviditet är väldigt induviduellt och jag förstår inte hur de bara drar alla gravida över samma kant, då vissa är mer utsatta än andra. Och jag blir så jävla förbannad när man hör om de som får HP och andra inte som kanske verkligen behöver det. Till slut går det väl så långt att man ljuger och hittar på arbetsuppgifter så att man ska ha en chans.
  Skulle vilja se de på försäkringskassan när de behandlar en av \"sina egna\", hur många nekar de då?

 • Bullen Ons 17 nov 14:50

  Det är som sagt ingen sjukdom att vara gravid men många får besvär i samband med graviditet som innebär smärtor och besvärligheter att sköta jobbet.
  Vem skulle vilja springa ett maratonlopp utan att vara vältränad och frisk!?
  Själv blev jag utan en månads hp pga att försäkringskassan inte litade på överläkaren på min vårdcentral efter att ha fått avslag och sedan överklagat ...2 ggr. Hur ska det bli när min dotter ska skaffa barn om kanske 25 år ... Vågar knappt tänka tanken

 • Johanna Mån 10 jan 09:23

  I medicinska spörsmål ska Försäkringskassan följa läkares rekommendation. Handläggare på FK bör inte ledas i villfarelsen av outbildade politiker att de klarar att göra samma bedömningar som en läkare utan varken utbildning eller erfarenhet. Detta borde gälla för alla tjänstemän fö.

 • Sandra Tor 10 feb 09:55

  Havandeskaspenning är till för en gravid kvinna som har ett fysiskt krävande arbete och hennes arbetsförmåga på grund av det fysiska arbetet är nedsatt med minst 1/4. Det är viktigt att hålla isär sjukpenning och havandeskapspenning. Om en gravid tex har ont i ryggen eller foglossning som gör att hon inte kan utför sina arbetsuppgifter och hon inte har ett fysiskt krävande arbete så är det sjukpenning och inte havandeskapspenning. Det bästa vore väl om man tog bort havandeskapspenning helt och hållet, lägg till 60 dagar på föräldrapenning som alla har rätt att få. Det är tungt att vara gravid den sista tiden

 • Cajsap Tis 5 apr 11:32

  Har också bråkat med försäkringskassan. Fick avslag på min ansökan trots att jag beskrivit att mitt jobb som narkossköteska är både krävande fysiskt och psykiskt. På mitt sjukhus åker vi med ambulansen ut på utryckningar och andra akyta sjukomstillstånd inom sjukhuset. Inte så lätt att intubera och söva patienter med en stor tung mage. Trots detta och min graviditet varit oerhört jobbig med kräkningarupp till 10 ggr/dag och sjukhusbesök tyckte dom ändå att jag skulle jobba. HALLÅ!!!! Skrev ett kompletterande brev men fick avslag sedan överklagade jag och min chef tillsammans och till slut gav om mig rätt. Då hade jag redan fått en massa sammandragningar och var /är sjukskriven. Tänk att man skall behöva bråka fö en sådanhär sak som är ett tillstånd som är övergående. Skulle gärna jobba om jag kunde behöver alla pengar jag kan få....

 • Our love 2011 Mån 15 aug 10:58

  är själv gravid i v33 och vart själv nekad till HP pga att min chef skrev att hon kunde omplacera mig, jobbar ínom hemtjänsten så jag skulle få göra allt i allo jobb. som tex. ledshagning,avlösning och i fall nån i receptionen va sjuk.
  Fick även erbjudan om kontors jobb vilket jag var tvungen att tacka nej pga att jag fick foglossning redan i v20 och har svårt att sitta längre stunder samt gå promenader.. vilket jag sa till min chef men de ända jag fick till svar av chefen va att vi lever i en förändrad värld trots halvtidssjukskrivning.
  Men nån omplacering fick ja inte som lovad.. istället fick ja de lättare kunder som jag haft hela min graviditet fram tills dess plus att gå till en dement dam (dom sista veckorna) som kunde slå en när hon kände för d.. ända fram till min semester v28
  Men efter 2v semester så hade jag ny tid hos läkaren där jag vart heltidssjukskriven... fram till den 7/8 men som tur va så pratade jag med min försäkringskassan som godkände mitt föräldrapenning men som jag blivit tvungen att makulera pga att läkaren sjukskrev mig igen på heltid fram till BF så nu är de bara o vänta vad dom på försäkringskassan säger om de blir godkänt el inte trots att de står att jag har så svåra besvär att jag inte kan jobba SAMT att min chef misslyckad med omplacering vilket min chef vart lite sur över när hon fick läkarintyget.. men ja sa som de va att jag har juh fått jobba som vanligt fast med lättare kunder och inte med avlösning/ledshagning som hon hade skrivit,...

  vi får väl se när domen kommer.. :(

 • Kattis Fre 16 dec 11:18

  Jag har oxå haft problem med försäkringskassan! Blev sjukskriven 25% när jag var i vecka 25 pga foglossning o ryggbesvär o sen 100% i vecka 31. Jobbar som frisör o står upp väldigt långa tider under dagen, vilket min kropp inte klarade av. Men även trotts d så blev jag nekad hp. Dom antydde på att min arbetsförmåga måste vara nedsatt minst 1/4!! Men hallå??!!!?? Är ju sjukskriven 25% o sen 100%!! Vi överklagade men blev nekade igen. Har inte heller fått nåt svar om sjukskrivingen eller nån ersättning för den tid som jag inte har kunnat arbeta. Nästa vecka är d fem månader sen jag fick min första sjukskrivning!!! Helt sjukt att dom kan dra ut på d så mkt o ekonomiskt e d rätt så tungt nu. Blir inga julklappar i år inte. :(

 • katttis86 Fre 16 dec 11:23

  Jag har oxå haft problem med försäkringskassan! Blev sjukskriven 25% när jag var i vecka 25 pga foglossning o ryggbesvär o sen 100% i vecka 31. Jobbar som frisör o står upp väldigt långa tider under dagen, vilket min kropp inte klarade av. Men även trotts d så blev jag nekad hp. Dom antydde på att min arbetsförmåga måste vara nedsatt minst 1/4!! Men hallå??!!!?? Är ju sjukskriven 25% o sen 100%!! Vi överklagade men blev nekade igen. Har inte heller fått nåt svar om sjukskrivingen eller nån ersättning för den tid som jag inte har kunnat arbeta. Nästa vecka är d fem månader sen jag fick min första sjukskrivning!!! Helt sjukt att dom kan dra ut på d så mkt o ekonomiskt e d rätt så tungt nu. Blir inga julklappar i år inte. :(

 • Eleni Fre 1 feb 11:26

  Jag tycker det är jättedåligt hur dom gör med havandeskapspenningen men också med sjukskrivning när det kommer till graviditeter. När jag väntade min dotter blev jag först nekad havandeskapspenning trots att jag har ett jobb där jag står hela dagarna utan möjlighet att sätta mig och vila och dessutom inte har tillgång till att gå på toaletten på större delen av dagen. Drabbades av väldigt dåliga värden och foglossning och i åttonde månaden orkade jag verkligen inte längre, jag tog mig knappt upp ur sängen och en läkare sjukskrev mig. När min dotter var två månader fick jag besked från försäkringskassan att jag blivit NEKAD SJUKSKRIVNING och fick därför inga pengar under de sista två månaderna som gravid. Helt katastrofalt dåligt men jag orkade inte "bråka" just då för att få rätt. Jag tyckte det hade varit jobbigt nog. Jag kommer aldrig våga bli gravid igen.

Vill du slippa fylla i texten ovan så registrera dig gratis här.Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm