Förlossningspedagogen Anna Wilsby

Hur vill du känna dig när du föder barn? Hur bygger du upp din självtillit, ditt lugn och trygghet inför den stora dagen? Anna Wilsby är författare, föreläsare och grundare av AnnasProfylax, kursen som hjälpt tiotusentals föräldrar att förbereda sig mentalt och fysiskt inför födseln.

Fråga Anna om tips och råd om hur du och din partner kan förbereda er inför den spännande resan. Välkomna!


 • Publicerad 2010-10-14 15:02

  Krysta

  Hej, Inför mitt första barns födelse förberedde jag mig med din video och boken "Innan du föder". Andningsövningarna hjälpte mig jättemycket under förlossningens halva del (ca6cm) och jag fick beröm för min andning, blev djup och mellan-andning men sen gick jag över till lustgas för jag blev ju lite smått panikslagen av smärtan tyvärr.

  När det väl kommer till krysningsdelen gick det lite sisådär för mig, jag var groggy av lustgas och jag hade jättesvårt för att krysta (blev mest bröl). Detta resulterade i att jag blev trött och krystvärkarna blev svagare och svagare och jag kunde inte ligga i den ställning jag ville pga hjärtljuden på lillan gick upp och ner.

  Till slut fick jag hjälp av en barnmorska med rejäla tryck på magen för att hon skulle komma ut och det var givetvis den hemskaste smärta jag upplevt. Jag väntar nu mitt andra barn och vill gärna få tips om krystteknink, så att jag kan börja på och krysta rätt från början liksom. Själva krystningsdelen tog över 2timmar och jag vet inte om det är inom normala ramar men man hör ju dom som krystar några gånger och så plupp. Tacksam för råd och tips Mvh Marie

  Svar

  • Hej Marie!

   Vad roligt att du hade glädje av boken ”Innan du föder” och träningsdvdn! Även om man har tränat mycket är det vanligt att ”spåra ur” och känna sig maktlös. Det är starka krafter vi talar om! När en mamma är öppen 7-8cm är det vanligt att hon vill avbryta projektet föda barn och åka hem! Samma sak gäller vid krystningen – för en del är det det bästa skedet, för andra det värsta. Väl förberedd är det däremot lättare att behålla känslan av kontroll. Några saker du skulle kunna tänka/träna på:

   1. Vad ska du TÄNKA på under värken? Om du tränat in att t ex tänka ”lugn och trygg” under hela värken är det faktiskt lättare att känna just så och lättare att behålla avslappningen. Du kan även tänka på en fint MINNE och gå igenom det så detaljerat du kan: var var du? Hur såg det ut? Hur kändes det? Dofter, smaker, allt som kan levandegöra minnet för dig. Det distraherar för en del av smärtan och hjälper dig att behålla känslan av kontroll.

   2. Var din egen COACH! Du kan faktiskt peppa och ”prata” med dig själv under värkarbetet. Om det är tufft ”Känns det jobbigt nu?”, ”Jaaa!”, ”Skulle du vilja åka hem egentligen?”, ”Jaaaa!”, ”OK, jag förstår, nu tar vi nästa värk och gör precis som vi tränat: Andas in, andas ut och slappna av i hela kroppen, släpp ner axlarna, slappna av ansikte och händer…osv” Det bästa är förstås om din partner kan prata med dig på ett liknande sätt, gärna med tyst, viskande röst. Då kan du helt vända dig inåt och följa med i det som händer. Anpassa andningen till styrkan i värken, lättare och snabbare om den är stark och tvärtom om den är svagare.

   3. Träna KRYSTNING innan: Växla mellan att hålla andan och trycka på neråt med de övre magmusklerna (tänk dig att gör en liten mini-situp) och SLAPPNA AV, dvs släpp taget om armar och ben och bara flåsa.

   4. Under krystningen är det bra om du kan slappna av så mycket du bara kan MELLAN värkarna. Min erfarenhet är att det faktiskt går snabbare om mamman kan slappna av då, det händer saker även mellan värkarna.

   5. Be din barnmorska GUIDA dig och lyd henne! Släpp taget om hon säger sluta krysta och tvärtom.

   6. VISUALISERA att du ser barnets huvud glida ut mellan dina ben! Ju verkligare du kan fantisera desto bättre är det. Det är som om kroppen lättare slappnar av och släpper fram då. Byt ställning regelbundet under värkarbetet. Ofta hittar man till slut en ställning där det händer mest….

   7. Tips! Om du använder/gillar lustgasen denna gång också, försök använda den bara halva värken. Andas lätt och snabbt den andra hälften. Då blir du inte lika snurrig men får god smärtlindring i alla fall.

   Lycka till!

   Varma hälsningar

   Anna

  Taggar: lustgas, fantisera, smärtlindring, barnmorska, coach, värkar, krysta, Boken "Innan du föder"


Support: support@minbebis.com     Press   Priser och info

Annonsering 08 - 20 79 58

Mail: info@minbebis.com     Adress: Min bebis Allt för föräldrar, Malmskillnadsgatan 39, 111 38 Stockholm