Gravid

5 viktiga vaccinationsråd inför resan

Om du vill ut och resa under graviditeten är det extra viktigt att se över vilka vaccinationer som du bör och inte bör ta. Vi ger dig information om de vanligaste vaccinationerna inför din gravidresa.

Vaccinationer

Typen av och antalet vaccinationer som gäller dig beror dels på resmålet och reslängden men även på individuella faktorer som allergier, sjukdomar och tidigare vaccinationer. Till gravida ges minimalt med vaccinationer, speciellt under första tredjedelen av graviditeten. Konsultera alltid med läkare om vad som gäller dig. Här följer några generella råd om de vanligaste vaccinationerna.

  • Kolera - Dukoral är ett drickbart koleravaccin som kan ges till gravida. Områden med smittorisk för Kolera finns i Afrika, Asien och Latinamerika.
  • Malaria - Malaria har ett allvarligare förlopp hos gravida, därför bör du helt undvika att resa till områden där smittorisken är hög. Vaccinet ger inget definitivt skydd, därför bör du under resan även skydda dig från myggbett med hjälp av myggnät eller myggmedel.

Sjukdomen finns i Asien, Sydamerika och Afrika. I Afrika finns den allvarligaste formen.

  • Hepatit A - Det är extra viktigt att du skyddar dig mot Hepatit A om du är gravid. Vaccin kan ges vid två tillfällen med 6-12 månaders mellanrum och ger då skydd i minst 20 år. Man kan även skydda sig med Gamaglobulin, som inte är ett vaccin utan färdiga antikroppar. Skyddet är då kortvarigt, högst två månader. Hepatit A förekommer mer eller mindre över hela världen.
  • Gula febern - Så kallade levande vacciner som skyddar mot till exempel Gula febern och TBC ges normalt inte till gravida, därför bör du även undvika resmål där smittorisken för dessa sjukdomar är hög. Gula febern sprids med myggor och förekommer i vissa områden i centrala Afrika och i norra Sydamerika. TBC förekommer i Asien, Afrika och Sydamerika.
  • Rabies - Förebyggande vaccin mot rabies rekommenderas inte till gravida. Om man skulle bli smittad kan vaccinet istället ges direkt efter, eftersom rabies har lång inkubationstid. Rabies förekommer i större delen av världen. Alla varmblodiga djur kan vara smittade med rabies, därför är det en god regel att undvika närkontakt med alla okända djur vid utlandsresa.

En överblick av sjukdomsområden och vaccinationer finns på vaccinationsguiden.se

Försäkring

Tänk på att från och med 29:e graviditetsveckan täcker ingen reseförsäkring vårdkostnader som har samband med graviditeten. Detta innebär att om förlossningen sker efter denna tidpunkt - men före tidpunkten för normal förlossning - kommer eventuella sjukvårdskostnader eller annan ekonomisk hjälp som till exempel vid hemtransport av för tidigt fött barn inte att ersättas av försäkringen.

Källor: medscinet.se, fass.se, vaccinationsguiden.se, medicallink.se, vardguiden.se, slv.se