Ny dag för ofrivilligt barnlösa - dagen före mors dag!

Ny dag för ofrivilligt barnlösa - dagen före mors dag!

Mellan var sjätte och var åttonde par har svårt att bli gravida. För att uppmärksamma detta har föreningen Barnlängtan - patientföreningen för ofrivilligt barnlösa, tillsammans med bloggare utnämnt dagen före mors dag till de ofrivilligt barnlösas dag.

De politiska reglerna gör att de flesta par inte får hjälp av sitt landsting för att kunna bilda familj. Istället tvingas de betala behandlingarna privat, förutsatt att de alls har råd att göra det. För många är enda chansen att vända sig utomlands för att få vård.

"Att leva med barnlösheten är att kastas mellan hopp och förtvivlan"

Målet med de ofrivilligt barnlösas dag är att sprida kunskap om både sjukdomen och hur politiska vårdbegränsningar slår mot de drabbade.

- För oss har vägen varit lång och väldigt smärtsam, där vi hamnat i kläm mellan landstings­politikers oförståelse och ett sjukvårdssystem som tvingat oss till Finland och Lettland för att få vård vi borde fått här hemma. Att leva med barnlösheten har varit att kastas mellan hopp och förtvivlan. Kan man uppmärksamma något så trivialt som kanelbullens dag måste vi kunna viga en dag åt den smärtsamma sjukdom som ofrivillig barnlöshet är. Om inte annat så ger det ett hopp och stöd till de som kämpar där ute, säger bloggaren Wilda Mathilda.

Fördomar omger ofrivilligt barnlösa

Wilda Mathilda, som är initiativtagare till dagen, skriver om sin barnlöshet och har inte bara fått många frågor kring sin barnlöshet, utan även stött på mycket fördomar kring sin kamp om att lyckas bli gravid.

- ”Allt vi vill är att få fira Mors dag och Fars dag, och vi är många som drömmer om det”, tillägger Wilda Mathilda.

Kunskapen om ofrivillig barnlöshet behöver öka i samhället och för Barnlängtan är det självklart att delta i blogginitiativet.

- Som patientförening kämpar vi i uppförsbacke mot alla fördomar som omger ofrivilligt barnlösa. Trots att vi är många som har svårigheter att få barn känner sig de flesta som drabbas ensamma om sin situation, säger Lina Ullerstam, ordförande i Barnlängtan.

- Skamkänslorna är ofta så starka att inte ens de närmsta vännerna får reda på vad som händer. Omgivningen kommer också ofta med taktlösa och okunniga uttalanden, som att det är naturens mening eller att de drabbade skulle lyckas om de bara slappnade av, fortsätter Lina Ullerstam.

Källa: Barnlängtan, patientföreningen för ofrivilligt barnlösa

Är du ofrivilligt barnlös? Vad tycker du om den nya dagen? Tyck till!