Långa väntetider för abort

Långa väntetider för abort

Kvinnor i Sverige kan få vänta i veckor på en utförd abort från första kontakten med abortmottagningen. I Sverige har en kvinna rätt till abort fram till graviditetsvecka 18. Därefter tillåts abort endast om det finns särskilda skäl eller om barnet är svårt skadat.

I Sverige kan vi i regel göra medicinsk abort fram till nionde graviditetsveckan, det görs då med piller på abortmottagningen och efter vissa förutsättningar kan läkemedelsbehandlingen avslutas i hemmet av kvinnan.

Vid en tidig abort kan kvinnan själv välja om hon vill göra medicinsk eller kirurgisk abort om det inte finns hinder för någon av metoderna. Efter nionde graviditetsveckan görs en kirurgisk abort.

Långa väntetider till en abort-tid kan medföra att tidsgränsen för att kunna göra en medicinsk abort överskrids och då kan kvinnan inte längre själv bestämma abortmetod.

Personalbrist ger längre väntetider

De långa väntetiderna som kan uppstå beror till stor del av personalbrist på läkare och kuratorer men också brist på barnmorskor och sängplatser. Från första kontakt då tid för läkare bokas till att kvinnan träffar en kurator och läkarbesök, där man fastställer graviditetens längd med ultraljud, till utförd abort rör det sig om en genomsnittlig väntetid på 12 dagar.

Källa: Socialstyrelsen

Kommentarer

I storstäderna är det längre väntetid, jag fick vänta 22 dagar innan jag fick komma på första besöket till KK i Malmö. Var då i vecka 8.