Annons:
 
Ok att dricka alkohol när man är gravid?

Ok att dricka alkohol när man är gravid?

I en tidigare undersökning på MinBebis svarade hela nio procent att de kunde tänka sig att dricka alkohol under sin graviditet. Vi på MinBebis tycker det är viktigt att lyfta fram frågan på nytt. Hur är din inställning? Diskutera anonymt om du vill!

Enligt Mona Göransson, barnmorska och doktorand på Karolinska Institutet, är inställningen till alkohol bland gravida densamma nu som för tio år sedan.

– Inställningen har varit densamma under tio år, och man undrar om det är så här det kommer att vara. Vi måste bli bättre på att sprida information om hur alkohol påverkar fostret, väcka debatt i press och på internet, men även diskutera det människor emellan. Att dricka alkohol under graviditet är betydligt mer farligt och direkt olämpligt, än att göra det när man ammar, det är viktigt att skilja på dessa två tillstånd, säger Mona Göransson till MinBebis i samband med den tidigare undersökningen.

Här kan du läsa mer om resultatet och barnmorskornas utlåtanden kring ämnet. MinBebis tycker det är viktigt att lyfta fram frågan på nytt till debatt för att upplysa om riskerna fostret utsätts för då mamman dricker alkohol.

Vad är det som gör att en kvinna inte kan motstå att dricka alkohol under graviditeten och kanske tar ett glas vin då och då?

Kommentarer

Nej men varför dricka alkohol å förstöra en underbar skapelses liv, att bli med barn e en gåva som i många fall verkligen inte är självklar. Jag har aldrig i mitt liv fått så mkt avsmak för fylla å alkohol nu under min graviditet då jag sett så mycket pinsamma puckon å hur folk blir av å hälla i sig. Usch å fy säger jag. Pinsamma människor!!

Jag tycker inte att det är okej att dricka alkohol under graviditeten. Inte när man vet att det inte är bra för bebisen! För mig har det aldrig känts som en uppoffring att inte dricka alkohol, det har varit så självklart att man inte dricker när man är gravid. Klart jag kan längta efter ett glas vin ibland men jag kommer ju inte att vara konstant gravid för resten av mitt liv, så det glaset kan jag ta sen när bebisen är född och jag har slutat ammat. Bebisens hälsa är viktigast för mig!

Jag fattar inte att man ens kan tänka tanken. Det är bevisat att barnet inte mår bra av det! Känns sjukt att vissa faktiskt får för sig att det är värt att utsätta sin bebis för detta. Är det någon tid man verkligen måste tänka på någon annan före sig själv så är det när men är gravid. Kan man inte kontrollera sig så mycket att men klarar sig utan alkohol under graviditet och amning så har man kanske andra problem som behöver ses över.

Jag skulle aldrig kunna dricka alkohol. Varken som gravid eller ammande. Eftersom det är osäkert hur mycket som går över till barnet och hur den påverkas tycker jag man kan hålla sig borta. Ens barn borde ju vara enormt mycket viktigare än alkohol?!

Håller med er andra! Det är tragiskt att siffran är så hög som nio procent i denna fråga. Även om det rör sig om ett glas vin så är ju ändå frågan: Varför?

tycker det är sjukt att siffran är så pass hög. borde vara 0%

Jag tycker gott att man kan ta sig ett litet glas vin - bra för både hjärta och allmäntillstånd!

Jag tycker inte det är ok alls. Inte heller rökning eller annat sånt. Kan man inte hålla sig ifrån alkohol de 9 månaderna ett barn växer i magen och under den tid man ammar?

Jag själv drack ett litet glas folköl till maten nån gång, annars var det alkoholfritt som gällde..vill inte vara helt dömmande mot dom som tycker det är helt ok o dricka vin ibland, men det finns väl faktiskt annat än alkohol som är bra för välmåendet!?

Jag har aldrig trott att ett litet glas vin ibland är skadligt för min bebis. Ändå har jag låtit bli pga samhällets normer och för att jag inte vill riskera någonting. Nu har jag dock läst forskning som påvisar motsatsen! Att det är NYTTIGT att ta ett litet glas vin en-två gånger i veckan... Att barnen mår bättre, blir intelligentare och att färre av barnen (till mammorna som druckit liiite vin istället för att ha avhållit sig helt) får adhd. Hur ska man veta vad man ska tro? Jag gå nu på magkänslan, och min magkänsla säger mig att ett eller två små glas vin i veckan är nyttigt, både för mig och min bebis, men det ska stanna där, inte mer än så. Det är vad jag tror.