Annons:
 
 Kom igång med amningen

Kom igång med amningen

För att du ska slippa såriga bröstvårtor, mjölkstockning och för att du ska få en bra mjölkproduktion är det viktigt att ditt barn får ett bra tag om bröstet med munnen redan från början.

6 tips när du ska börja amma

  • Slappna av, sitt eller ligg bekvämt. Var avslappnad i axlar och armar. Försök sitt lite framåtlutad så får dina bröst en mer greppvänlig form.
  • Lägg barnet mitt för din bröstvårta med kroppen i en rak ställning med huvud, axlar och mage vänt mot dig. Du kanske har barnet i knäet eller högt upp på din arm. Vi är alla olika, hjälp till med kuddar eller införskaffa en amningskudde.
  • För barnet till bröstet – inte bröstet till barnet. Om din bröstvårta pekar åt vänster, höger eller rakt fram spelar ingen roll bara du lägger ditt barn åt det hållet så att det lätter kan få grepp om vårtan.
  • När barnet känner bröstvårtan mot sig så utlöses sök och sugreflexen. Då gapar barnet och söker sig till bröstet. Nu ska du se till så att barnet gapar så stort så att det får in så mycket som möjligt utav bröstvårtan och vårtgården i munnen. Barnets underläpp ska vara nedvikt.
  • ”Munnen full av bröst” – När barnet suger ska så mycket som möjligt utav vårtgården vara i dess mun. Du ska kunna se hur käkmusklerna arbetar rytmiskt. Då har barnet bröstvårtan nära svalget. Om barnets huvud är lite bakåtlutat behöver du inte hålla undan bröstet med fingret från näsan.
  • Grop i kinden och smackande ljud är ofta tecken på felaktigt tag om bröstet.

Så vet du om du ammar fel

När barnet har släppt tag om bröstet så kan du titta på bröstvårtan och se om den är ihoptryckt åt något håll eller om den är vit. Om den är det så kan det vara ett tecken på att något behöver justeras. Ett bra tag om ditt bröst gör så att vårtan kommer långt in och blir därför inte skadad vid amningen.

Låt ditt barn suga tills det släpper bröstet själv

Du ska helst låta barnet suga klart tills det släpper bröstet självmant. Men om du ändå måste avbryta amningen för att byta ställning så att barnet får ett bättre grepp eller av någon annan anledning sätter du ett lillfinger i mungipan på barnet så släpper suget. Dra aldrig loss barnet, det kan skada bröstvårtan.

För att motverka såriga bröstvårtor när du börjar amma så är det bra om du kan lufta dina dem efter varje amning. Smörj gärna in dina bröstvårtor med bröstmjölk om de har blivit såriga och låt dem sedan lufttorka.

Källa: amningshjalpen.se

Kommentarer

Jag kan rekommendera Bloom & Blossom - Soothing Nipple Balm. Riktigt bra och utan varken skadliga ämnen eller testat på djur. Jag fick den i present, från Happy Gift. Vet inte om den finns i andra butiker i Sverige.