Efter ungefär sex månader kan ditt barn börja äta vanlig mat och kan äta det mesta som ni vuxna äter. Till en början är det bra att genom att ge barnet små portioner så ditt barn ska lära sig att tugga. Nedan är en lista på olika livsmedel som du inte bör ge till ditt barn som är under ett år.
Salt ska inte ges till barn under ett år då deras njurar inte är tillräckligt utvecklade för att ta hand om för mycket salt. Om du lagar mat till ditt barn ska du därför inte salta den, tänk även på att många kryddblandningar innehåller salt så läs innehållsförteckningen noga.
Kan innehålla sporer av en bakterie som kan bilda ett gift i barnets tarm.
Att äta grön potatis är inte nyttigt för någon, varken för barn eller vuxna. När du ger ditt barn potatis är det viktigt att du skalar den innan tillagning.
Ta bort stekskorpa på maten du ger till ditt barn under ett år, som till exempel på panerad fisk eller skinnet på kycklingen.
Nitrat finns i bland annat spenat, grönkål, ruccola, mangold, rödbetor och bladselleri.
Socker innehåller tomma kalorier och inga vitaminer eller mineraler. Socker finns dolt i många livsmedel som exempelvis smaksatt yoghurt, sylt och kex, vilka ofta kan ersättas med andra livsmedel som frysta hallon, naturell yoghurt
LÄS ÄVEN: Börja med smakportioner - här är ett smart knep
Dessa livsmedel är mycket små och det finns en risk att de fastnar i halsen. Vill du ge ditt barn nötter bör de vara mosade eller i mycket små bitar och vindruvorna likaså samt utan skal.
En del fisk innehåller miljögifter och det är därför att rekommendera att hålla nere på intaget av fisk.
Livsmedel som äts rått som till exempel ostron, råbiff och gravad lax.
Opastöriserade mjölkprodukter kan innehålla bakterier som ger diarré. Dessa produkter säljs inte i livsmedelsbutiker men kan fås på bondgårdar.
Ris kan innehålla höga halter av arsenik.
Har du egen brunn hemma till vattnet bör vattnets kvalitet kontrolleras innan det ges till barnen. Det finns företag som smidigt kan utföra dessa kontroller.
LÄS ÄVEN: 8 saker du ska passa på att göra när ditt barn fortfarande är bebis
Artikelbild: Moneky Business Images/Shutterstock.com