12 livsmedel som barn under ett år inte ska äta

12 livsmedel som barn under ett år inte ska äta

Efter ungefär sex månader kan ditt barn börja äta vanlig mat och kan äta det mesta som ni vuxna äter. Till en början är det bra att genom att ge barnet små portioner så ditt barn ska lära sig att tugga. Nedan är en lista på olika livsmedel som du inte bör ge till ditt barn som är under ett år. 

1. Salt

Salt ska inte ges till barn under ett år då deras njurar inte är tillräckligt utvecklade för att ta hand om för mycket salt. Om du lagar mat till ditt barn ska du därför inte salta den, tänk även på att många kryddblandningar innehåller salt så läs innehållsförteckningen noga.

2. Honung

Kan innehålla sporer av en bakterie som kan bilda ett gift i barnets tarm.

3. Grön eller skadad potatis

Att äta grön potatis är inte nyttigt för någon, varken för barn eller vuxna. När du ger ditt barn potatis är det viktigt att du skalar den innan tillagning.

4. Hårdstekt eller rökt mat

Ta bort stekskorpa på maten du ger till ditt barn under ett år, som till exempel på panerad fisk eller skinnet på kycklingen.

5. Grönsaker som innehåller nitrat

Nitrat finns i bland annat spenat, grönkål, ruccola, mangold, rödbetor och bladselleri.

6. Socker

Socker innehåller tomma kalorier och inga vitaminer eller mineraler. Socker finns dolt i många livsmedel som exempelvis smaksatt yoghurt, sylt och kex, vilka ofta kan ersättas med andra livsmedel som frysta hallon, naturell yoghurt

LÄS ÄVEN: Börja med smakportioner - här är ett smart knep 

7. Nötter, jordnötter och vindruvor

Dessa livsmedel är mycket små och det finns en risk att de fastnar i halsen. Vill du ge ditt barn nötter bör de vara mosade eller i mycket små bitar och vindruvorna likaså samt utan skal.

8. Viss fisk

En del fisk innehåller miljögifter och det är därför att rekommendera att hålla nere på intaget av fisk.

9. Rå och halvrå mat

Livsmedel som äts rått som till exempel ostron, råbiff och gravad lax.

10. Opastöriserad mjölk och färskost gjord på opastöriserad mjölk

Opastöriserade mjölkprodukter kan innehålla bakterier som ger diarré. Dessa produkter säljs inte i livsmedelsbutiker men kan fås på bondgårdar.

11. Risdrycker och riskakor

Ris kan innehålla höga halter av arsenik.

12. Vatten från egen brunn bör kontrolleras

Har du egen brunn hemma till vattnet bör vattnets kvalitet kontrolleras innan det ges till barnen. Det finns företag som smidigt kan utföra dessa kontroller.

 

LÄS ÄVEN: 8 saker du ska passa på att göra när ditt barn fortfarande är bebis 

 

Artikelbild: Moneky Business Images/Shutterstock.com