17 milstolpar du går igenom under graviditeten

17 milstolpar du går igenom under graviditeten

Mycket händer under graviditeten och förutom allt som händer med kroppen, allt du får veta hos barnmorskan och alla gånger du måste avstå från din älskade sushi finns det massa andra aha-upplevelser du kommer att uppleva. Här är några som kan ses som graviditetens milstolpar.

1. Den gången du ser pluset på stickan
Åh herregud, TVÅ streck. Alla reagerar olika på beskedet och du kunde nog inte gissa innan hur du skulle reagera?

2. ”Jag ska bli mamma”
Hur konstigt, men härligt, var det inte att ta de orden i munnen första gången?

3. Morgonens illamående är numera hela-dagen-illamående
Att frukosten inte vill stanna kvar kan du acceptera, men när både lunchen, mellanmålet och middagen kommer upp är det inte kul längre.

4. Favoritjeansen går inte igen längre
Du ser inte så stor skillnad på din kropp, men när kläderna inte går att stänga längre vet du att graviditeten är ett faktum.

5. Första gravidbilden publiceras i sociala medier
Nu är det officiellt! Visst är det roligt att se vilka som skickas lyckoönskningar från både väntade och oväntade håll?

6. Första inköpet till bebisen
Oavsett om du köper små, små strumpor, en body eller en filt är lyckan (och kanske förvirringen) total!

7. Första hjärtslaget
Första hjärtslaget, behöver vi säga något mer? Vilken otrolig känsla att få höra att det faktiskt finns ett litet underbart liv som växer i din mage.

 

LÄS ÄVEN: 12 fakta om bebisens utveckling i magen


8. Var är fötterna?
Första gången du upptäcker att du inte längre kan se dina fötter är märklig.

9. Skumma cravings
När din kropp skriker efter tomater, gelehjärtan, apelsiner eller isbitar och du förstår inte varifrån denna craving kommer från?

10. Konstiga samtal med doktorn
Innan du blev gravid kunde du tycka det var jobbigt om din doktor frågade dig om din mens, men numera pratar du om allt ifrån hemorrojder, flytningar och allt annat som hör graviditeten till.

11. Pojke eller flicka?
Räknade du ner till dagen du skulle få veta barnets kön? För många är det först när man vet om det blir en pojke eller flicka som du verkligen förstår att det är en liten människa du har i magen.

12. Någon okänd tar dig på magen första gången
Hur konstigt det än är så kommer främmande människor att vilja ta på din mage. Tycker du det är obekvämt är det helt okej att säga ifrån, bara för att du är gravid är inte din kropp allas egendom.

13. Första sparken
AJ och ÅH! Första sparken kommer komma när du minst anar det. De flesta känner den runt vecka 20. Stanna upp och uppskatta den, det är din bebis som kommunicerar med dig. Ju längre i graviditeten du går ju större och starkare blir din bebis, så du får vänja dig med sparkar som inte är särskilt bekväma.

14. ”Oj vad stor du är”
När någon påpekar din kropps storlek på ett mindre smickrande sätt. ”Väntar du tvillingar, du är så stor?” är inte så kul att höra när du är i mitten av din graviditet och väntar ett barn, inte flera.

15. Du kan inte längre ställa dig upp
Ryggen värker, dina fötter är svullna och du ligger ner och vilar dig. När du sedan ska ställa dig upp går det inte. Hjälp! Men oroa dig inte, när du är runt sju månader gången (eller kortare för den delen) kan det vara svårt att till och med stå upp.

16. Första värken
Du har fått höra det: förvärkarna kommer att komma, och en dag hände det. Mensvärk går inte ens att jämföra med dessa värkar. Andras och försök slappna av så gott du kan!

17. Det är D.A.G.S
Även om du har haft förvärkar tidigare kommer du förstå när det är dags på riktigt. Du har koll på hur lång tid det är mellan värkarna och jo, det är dags. Snart får du träffa din bebis!

 (Källa: parents.com)


LÄS ÄVEN: Michaela Delér listar vilka köp till bebisen som var onödigast