3 skäl till varför dina bröst kan ömma

3 skäl till varför dina bröst kan ömma

Ömma bröst och bröstvårtor kan uppstå av många olika anledningar, men oavsett anledning så kan det vara påfrestande och göra väldigt ont. Här är tre skäl till varför de kan ömma!  

Under en graviditet är det vanligt att bröstvårtorna blir större och ömmare i takt med att både magen, bebisen och brösten växer. Men det kan också vara ett symptom på ägglossning eller PMS. Oavsett vilket är det väldigt individuellt hur man upplever smärtan. 

Amning

Det är vanligt att man får ömma bröstvårtor i samband med framförallt amning. Har man just fått barn och ammar är ömma bröstvårtor något man får tampas med. De kan spricka, bulta och svida under den första tiden man ammar eftersom bröstvårtorna inte är vana med en sådan hantering flera gånger om dagen. Det finns dock hjälpmedel som till exempel amningsnapp, som är en napp man sätter mellan bebisens mun och bröstvårtan. Det finns även bröstvårtskräm att använda, men även bröstmjölken ska vara mycket effektivt att smörja in bröstvårtorna med.

Gravid

Ett av de första och vanligaste tecken på att man väntar barn, är att både brösten och bröstvårtorna kan börja ömma, göra ont och bli svullna. Detta är på grund av att kroppen i ett tidigt skede förberedder sig på en förlossning och att kunna amma ett barn. 

Menstruation, PMS och ägglossning 

Man kan även få ömmare bröstvårtor vid ägglossning, menstruation och PMS. Men det brukar gå över efter ett par dagar och anledningen till det är för att kroppens nivåer av östrogen och gulkroppshormon ökar. 

 

Foto: Shutterstock

Källa: Kry.se 

LÄS ÄVEN: Ömma bröstvårtor och flytningar - det kan det tyda på 

Har du ont eller svullna bröst? Här är 8 vanliga orsaker. Se i videon nedan!