5 anledningar till varför graviditeter på film inte motsvarar verkliga livet

5 anledningar till varför graviditeter på film inte motsvarar verkliga livet

Visst har vi alla fnissat åt dröpliga graviditeter i en klassisk romantisk komedi. Men sanningen är (vilket nog de flesta är medvetna om när de kollar) att de ofta inte speglar ens ett uns av verkligen.

För säkerhets skull (och för att påvisa hur extremt fel det ibland kan vara) har vi här listat de saker som skiljer filmgraviditeter och verkliga graviditeter:

LÄS ÄVEN: 10 myter som sägs avgöra barnets kön

1. Du kommer inte att vara ditt snyggaste jag

Inget får en graviditet att se mer lockande ut än när en skådespelerska/modell som inte är gravid spelar gravid på film. Där står de, med sina perfekt runda magar, slanka armar och milslånga ben. Och där sitter du och tittar på deras fajkade gravid-glow samtidigt som du bokstavligt talat känner hur rumpan blir större för varje minut.

 

2. Dina gravid-utbrott är inte alls komiska

Har du tänkt på hur gravida på film får utbrott för världens minsta grej? Well, den biten kanske är sann. Men den biten när andra faktiskt upplever det som komiskt och skrattar åt spektaklet? Nja, det är mindre vanligt. Tydligen tycker inte partnern i fråga att det är speciellt skojigt att bli utskällda av deras instabila bättre (?) hälft. 

 

3. Din förlossning kanske inte blir speciellt dramatisk

Inte för att göra någon besviken, men det kan vara så att du kommer ha sammandragningar i flera timmars tid innan du åker in till sjukhuset, och ditt vatten kommer förmodligen inte gå när du befinner dig på en offentlig plats mitt bland folk. Du kan även bli skjutsad till sjukhuset i en relativt lugn takt och där nära-döden-körning mot rött och poliseskort inte anses speciellt nödvändig. Det kan även vara så att du anländer till förlossningsavdelningen med gott om tid innan du får ett rum, för att sen äntligen höra att det är dags, till skillnad från att i princip föda i bilen. Det vill säga, din förlossning kommer troligen inte alls vara speciellt filmisk.

 

4. Ni kommer förmodligen inte bli överraskade

Flertalet filmer skildrar kvinnor som av misstag blir gravida under de mest opassande omständigheterna, vilket försätter dem i diverse plumpa situationer och knasigheter när de oförberedda föräldrarna nu ska lära sig allt om hur man tar hand om en bebis. Detta känns generellt inte speciellt realistiskt, även om det händer. Ägglossningskalendrar, tester och uträkningar skulle visserligen inte passa speciellt bra in i en romantisk komedi, men tro det eller ej; vissa graviditeter är faktiskt planerade.

 

5. Du kommer kanske inte förbanna livet ur din läkare/barnmorska/partner

Ingen film är komplett utan att den obligatoriska förlossningsscenen där den gravida börjar krysta och uppleva sådana extrema smärtor att hon häver ur sig vulgära svordomar och förbannelser åt förlossningspersonalen samt klandrar sin man för att han har gjort henne gravid från första början. Det är inte jättetroligt att du plötsligen blir rasande på varenda människa omkring dig, utan att du snarare ger ifrån dig svettningar, grymtanden och ljud som påminner om ett boskapsdjur. Eller så är du bara helt tyst och fokuserad på uppgiften; att få ut bebisen. Oavsett, så är sannolikheten att du kommer ha ett århundradets sammanbrott och spy ut alla svordomar som finns i ett lexikon är inte speciellt trolig. 

 

MEN! Alla graviditeter och förlossningar är ju olika! Kanske är just din som tagen ur en film?