5 fakta om hyperemesis gravidarum – extremt graviditetsillamående

5 fakta om hyperemesis gravidarum – extremt graviditetsillamående

Hyperemesis gravidarum, eller extremt gravidillamående är ovanligt och ska inte jämföras med det vanliga illamåendet som ungefär 90 procent av alla gravida kvinnor drabbas av. Anledningen till att vissa drabbas är fortfarande okänd, men man tror att gravidhormoner är orsaken. Skillnaden mot vanlig kräksjuka är att du mår lika illa direkt efter att ha kräkts som innan.

Extremt graviditetsillamående: Här är 5 fakta om hyperemesis gravidarum

 

1. Det är inte bara ”morgonillamående”

Hyperemesis gravidarum är ett tillstånd av extremt gravidillamående och drabbar ca 0.3-2 procent av alla gravida kvinnor. Det skiljer sig från vanligt gravidillamående eftersom det även påverkar en på fler sätt. Det leder bland annat till uttorkning och viktnedgång. Man vet inte varför vissa drabbas, men det beror troligtvis på hormonella förändringar i samband med graviditeten. Det finns vissa faktorer som ökar risken, till exempel om man är gravid med tvillingar (eller fler), låg ålder, ätstörningar, psykisk sjukdom och att man gjort en gastric bypass operation. 
 

2. Det brukar bli bättre 

Kräkningarna brukar nå sin kulmen mellan vecka 8-12, för att sedan börja avta vid vecka 20.
Bara 10 procent av de drabbade har besvär under hela graviditeten.
 

3. Det finns läkemedel

För vissa hjälper det med åksjuketabletter, andra behöver få medicin utskrivet. I allvarliga fall som har lett till uttorkning, elektrolytrubbning och störningar i det metabola systemet hos den gravida, skrivs man in för näring via dropp under en kortare sjukhusvistelse. Ibland behöver det upprepas och man kan behöva läggas in på sjukhus vid fler tillfällen för vätska eller näringsdropp. 
 
 

4. Din bebis drabbas inte

Risken för missfall är inte större om du har hyperemesis, men det är viktigt att du får hjälp om du är uttorkad och går ner mycket i vikt. Majoriteten av bebisarna som föds är normalviktiga. Bebisen tar den näring den behöver ändå.
 

5. Din nästa graviditet kan vara helt annorlunda

Bara för att du har lidit av hyperemesis gravidarum under denna graviditet, betyder inte det att nästa kommer vara likadan. Risken att drabbas igen är dock lite högre och det finns även en ärftlig faktor. Om din mamma eller syster hade HG under sin/sina graviditeter finns det en lite ökad risk att även du får det. 
 
 
Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. barnmorska
 
Har du några frågor om graviditetsillamående? Maila rebecca.nilsson@lifeofsvea.se
 
Bildkälla: GBALLGIGGSPHOTO/Shutterstock