5 saker du inte visste om bebisar

5 saker du inte visste om bebisar

När vi får barn så finns det ingen som vi umgås lika mycket med som med bebisen, och vi tror vi vet allt om vår lilla sötnos. Men här kommer 5 fakta som du kanske inte visste om bebisar.

5 saker du inte visste om bebisar

 

1. Bättre luktsinne än vuxna

Redan under sin första tid har bebisen ett mycket bättre luktsinne än vuxna. De använder sitt luktsinne för att lära känna sina föräldrar och därför kan starka parfymer eller andra dofter vara jobbiga och obehagliga för bebisen. 

2. Föredrar söt mat under sin första tid 

Bebisar föredrar söt mat under sina första fyra månader. På grund av att bröstmjölken eller ersättning oftast är åt det sötare hållet, är bebisar inte vana vid vanligt mat. Det kan därför ta ett tag för barn att vänja sig vid vanlig mat. Vissa barn accepterar vanlig mat snabbt medan andra barn får man succesivt vänja i perioder. 

3. Föds utan knäskålar

Bebisar har inga knäskålar, de kommer först när barnet är cirka 2 år gammalt. Låter det konstigt? Det är inte det. Faktum är att alla bebisar föds helt utan knäskålar och i början finns endast brosk som senare utvecklas vidare. 

4. Mer ben i kroppen än vuxna

Bebisar har faktiskt fler ben i kroppen än vuxna under sin första tid. Närmare bestämt cirka 270 medan vuxna har cirka 206. Varför? Jo för bebisens ben i kroppen är inte helt utvecklade och kommer under de första sex månaderna att växa ihop med varandra. 

5. Bebisar gråter inte tårar första tiden 

Bebisar gråter inte tårar förrän de är cirka 4 veckor, de bara skriker. Anledningen är att tårkanalerna inte kan producera mer vätska, bara tillräckligt för att hålla ögonen fuktiga. 

Hade du koll på någon av punkterna? 

 

LÄS ÄVEN: 

12 livsmedel som barn under ett år inte ska äta

Amning och alkohol - så säger forskningen

 

Artikelbild: Chayene Rafaela/Shutterstock.com

Källa: Livsmedelsverket och 1177.se