Gravid

5 saker som bebisen lär sig redan i magen

Foster i magen äta dukta se höra

9 långa månader ligger bebisen i magen, och utvecklas från foster till bebis. Mycket händer, men här kommer en lista på 5 lite oväntade saker som bebisen lär sig i magen.

1. Vad är det för ljud?

Det är inte direkt tyst inne i magen. Bebisen hör ljud från mammans kropp, som till exempel en kurrande mage, ett slående hjärta eller kanske en hicka. Men förutom det hör bebisen också saker utanför mammans kropp. Går mamman på bio eller kanske förbi en byggarbetsplats är chansen rätt stor att bebisen kommer att reagera där efter, genom att till exempel sparka eller byta ställning. Det ljud som bebisen hör allra oftast är mammans röst, och man kan se att i månad sju och åtta slår bebisens hjärta lugnare än när den hör mammans röst.

2. Språk

Den ofödda bebisen utvecklar en förmåga att urskilja olika ljud. Studier har visat att bebisens första lektion i det egna språket sker redan i magen. Då kan bebisen urskilja rytmen och melodin i det språket som mamman talar.

3. Se ljuset

Bebisen ögon utvecklas redan i den första trimestern, men öppnas i den sjunde månaden. Därefter kan bebisen börja se, även om det är i stort sett kolsvart inuti magen. Men det sägs att bebisen vänder sig bort från en lampa om man lyser in med den in i magen, och på så sätt visar att den kan uppfatta ljuset. Vissa har även sett liknande tendenser hos bebisen bara av att rikta en stark lampa mot magen.

4. Känna smak

”Som gravid äter man för två”, vilket ju faktiskt stämmer. Redan i sjunde och åttonde veckan så utvecklas fostrets smaklökar inuti magen. Det finns studier som visar att fostret redan då kan känna bitter, söt och sur smak. Dessutom menar vissa forskare att det mamman äter under graviditeten kommer att påverka barnets smakpreferenser senare i livet.

5. Drömma

Studier har visat att bebisen gör rapid eye movement runt vecka 32 till 36, vilket är ett tecken på REM-sömnen. REM är associerad med att drömma. Man vet dock inte om de faktiskt drömmer någonting då, men hjärnan arbetar på samma sätt som när vi drömmer.

(Källa: parenting.com)