5 tips mot svullna fötter och händer

5 tips mot svullna fötter och händer

Under graviditeten svullnar ofta både händer och fötter upp. Här ger vi dig fem tips på vad du själv kan göra för att minska svullnaden.

Hormonbalansen förändras under graviditeten och till följd av den ökar också blodvolymen och blodvätskorna med drygt 30 procent. Även din ämnesomsättning förändras vilket kan leda till att du samlar på dig mer vätska. En lindrig svullnad är ofarlig. 
 

5 tips - så minskar du svullnaden

Upp med fötterna! Försök vila lite extra mycket och få upp fötterna lite högre upp. Du kan bulla upp med lite kuddar under fötter och ben.

Undvik åtsittande plagg och accessoarer, de hämmar blodflödet.

Stöd dina ben och håll svullnaden nere! Köp stödstrumpor på ditt Apotek och gå en daglig promenad på 2- 4 km.

Byt ut salt mot örtsalt! Vanligt salt binder mer vätska än örtsalt som är mindre koncentrerat. Dagens forskning kan dock inte påvisa att saltintaget kan påverka den samlade mängden vätska i kroppen.

Drick mycket vätska! Många kanske tror att man ska dricka mindre men så är inte fallet. Vatten är bäst men juice går också bra, vätskan hjälper till att skölja ut slaggprodukter och den ansamlade vätskan.

Kontakta din barnmorska
Om du har ont eller går upp mycket i vikt ska du ta kontakt med din barnmorska. Då kan det vara så att du håller på att utveckla havandeskapsförgiftning. Och om du misstänker att svullnaderna är onaturliga är det alltid bra ringa sjukvårdsrådgivningen (1177) eller din barnmorska för tips och råd. 
 

Kommentera gärna, har du andra tips som hjälper? Du kan även diskutera i vårt forum! 


Källa: Mammapraktika, Leni Söderberg

Svårt att veta hur du ska klä dig nu när du är gravid? I videon nedan ser du några trendiga gravidkläder att använda när du väntar din bebis. 

Kommentarer

Jag har detta problem och blev riktigt orolig då svullanden endast lägger sig på ett ben som på köpet också fått blåmärken. Jag använder strumpor från att jag går upp till att jag går och lägger mig. Jag har också gått upp i vikt p.g.a vätska. Gick till läkaren men det känns som om man ej tas på allvar bara för att man är gravid och svullnad hör där till.

Martina, när mitt underben och min fot svullnade upp första gången gick det väldigt fort och satte sig också bara på ena benet. Min barnmorska ordnade genast en träff med en läkare på prenatalen som i sin tur ordnade röntgen av benet dagen därpå för att utesluta blodproppar. Lyckligtvis var det faktiskt bara vätska, bäbisen ligger på ett sätt som hämmar flödet mer på en sida. Nu har det jämnat ut sig i sommarvärmen, dvs även andra benet har svällt till en kloss. Det ÄR sånt som hör till hur jobbigt det än är, men att bara ett ben svullnar upp borde verkligen tas på allvar, prata med din barnmorska om din oro och risken att det rör sig om en blodpropp. Ber du att få det ordentligt utrett ska du få det också.

Förstår inte detta med att röra på sig? Jag blir svullen av att röra på mig!! Endast när jag vilar och tar det lugnt som jag blir normal igen...