50 frågor och svar kring missfall!

50 frågor och svar kring missfall!

Hur stor är risken för missfall? Hur märker man om man har fått ett missfall? Behöver blödningen betyda att man fått missfall eller kan det faktiskt vara något annat?

Vår barnmorska på minbebis har besvarat över 50 frågor gällande missfall. Läs frågorna och svaren kring missfall här eller ställ en egen fråga till vår barnmorska Madeleine Kilsbeck här.

3 vanliga frågor om missfall

Brun/rosa flytningar i tidig graviditet?

Hej, jag är gravid i v.7 och har varje dag någon gång under dagen brun/rosa flytningar. Samtidigt har jag varje dag en molande värk i buken, mer eller mindre hela dagen men som mest i samband med denna brun/rosa flytning/blödning.

Är allt som det ska tror du? Eller kan detta vara början till ett missfall? Är det normalt att kroppen håller på att ställa om sig nu i början och därav denna bruna flytning/blödning dagligen? Jag ska inte på inskrivning förens om fyra veckor. Tack på förhand MVH Sara

Svar

Så tidigt i graviditeten är det mycket osäkert att tala om det blir ett missfall eller inte, tyvärr. Molande smärta är vanligt då livmodern ska ”räta på sig” vilket leder till dragningar i ligament mm. Likaså kan brunaktig och rosa flytning förekomma utan att det på verkar graviditeten. Om graviditetssymtomen plötsligt försvinner från ena dagen till den andra kan man mer befara att ett missfall är på gång.


Orolig över illamåendet

Jag är gravid i vecka 7 och har mått jätteilla i en vecka. Jag kräktes ca 4 gånger per dag. Fick knappt i mig någon mat. Men igår när jag vaknade mådde jag relativt bra. Jag fick bara små kväljningar och idag så mådde jag också väldigt bra.

Jag är orolig att det har hänt något med den lilla. Känner mig inte alls så dålig som jag gjorde bara för någon dag sen. Behöver jag vara orolig? Jag har tid hos barnmorskan den 23 mars. Tacksam för svar Mvh Caroline

Svar

Om illamående helt plötsligt försvinner kan det vara ett tecken på att graviditeten upphört. Det kan också vara att allt fortlöper normalt trots att graviditetssymtomen försvunnit. En graviditetstest är positiv cirka en vecka efter ett eventuellt missfall, tyvärr. Det bästa är om du kan avvakta en vecka och därefter göra en ny test. Om det är ett missfall i graviditetsvecka 7 så rekommenderar man att kvinnan ska avvakta 1-2 veckor på en spontan blödning. Om det inte sker ska kvinnan söka läkare.


Blir inte gravid efter missfall

Hej! Jag fick ett missfall i vecka 12 och vi har nu försökt i ett halvår att bli gravida igen men det lyckas inte. Är det vanligt att det tar ett tag innan man blir gravid igen efter ett missfall? Kan det ha blivit något tokigt utan att man känner av det? Varför jag undrar är för att jag även tidigare haft ett missfall men efter det blev jag gravid igen direkt så det var aldrig några problem och den gången blev resultatet en härlig liten son. Tack på förhand!

Svar

Tror inte det blivit något tokigt pga missfallet, men ibland ”låser sig” ägglossningsarbetet. Den vanligaste rekommendationen är att man ska söka gynekolog efter 12 månaders prövotid utan att bli gravid. En gynekolog kan kontrollera hormonnivåer och ibland stimulera till en ägglossning. Lycka till.

Ställ en fråga till vår barnmorska här!

Har du fått missfall? Hur kände du dig? Hade du någon att tala med? Dela gärna med dig av dina erfarenheter till minbebis läsare som vill veta mer om missfall.

Kommentarer

Jag har en dotter som idag är 7. När hon var ungefär 2år tänkte vi försöka igen... Jag var med om två missfall; en i vecka 8 och en i vecka 11 som upptäcktes i vecka 14. Efter det så låste det sig totalt. Jag tror iofs att jag gick upp massor i vikt och sen blev det "en grej" av det... Ju mer man fokuserar och VILL att det ska bli nåt, desto mindre händer... :( Jag tyckte att alla barnmorskor o.dyl. var dumma i huvudet - det hade ju funkat förut, alltså MÅSTE det vara nåt fel när det inte hände nåt nu!! Sen var jag nog totalt frenetisk i min övertygelse att jag ville ha ett barn till, för jag förlorade min älskade sambo i processen... Jag gick ner massor i vikt av sorg och vi träffades ett par gånger och hade ex-sex :-! Och DÅ!! När vi hade separerat, när inte pressen fanns där längre - då hände det! Plötsligt en dag uteblev mensen och jag hade inte ens funderat på det... Det sorgliga är att jag förlorade min älskling och ska få bäbisen ensam... Pappan var den första som fick veta och han förstod att jag inte hade några planer på att ge upp min efterlängtade bäbis. Han finns med men på lite avstånd.... Det är jobbigt att uppleva det själv - jag har lite svårt att vara odelat lycklig... Jag kommer att få det SÅ hårt både fysiskt och ekonomiskt, så där är jag lite rädd, men jag är i vecka 25 och jag vågar lite smått hoppas att jag ska klara att leverera en frisk, liten bebbe till årsskiftet... Kram på er alla out there... ;)

Och förresten: Jag hade en gigantisk blödning i vecka 8 och trodde allt var slut, men **peppar-peppar** - Det sparkar än!

Så himla vanskligt det där med tecken på missfall. En blödning kan vara tecken på missfall, men även ingen blödning kan vara ett missfall. Eller rättare sagt ett uteblivet missfall. Hade själv ett missfall i v 8 som inte upptäcktes förrän i v 14 (MA). Jag opererades och kissade positivt på stickan hela 2 veckor efteråt. Blev dock gravid 2 månader efter operationen och har nu ett friskt och starkt barn hos mig. (Jag var besatt av att bli gravid efter missfallet och hade turen att bli det också...) Är det något jag lärde mig av det hela är att man får bara ställa in sig på att hänga med sin kropp. Graviditet går inte att kontrollera med hjärnan. Ett barn som vill komma till världen gör det och vill det inte stanna i magen gör det inte det. Det är både ledsamt och extremt fantastiskt på en och samma gång.

jag var med om ett missfall för ca 1,5 månad sedan. det var ingen planerad graviditet med de vart ändå jobbigt då jag och min partner hade bestämt oss för att behålla barnet. mitt missfall "startades" v, 16 (15+2). Då for jag in till kvinnokliniken och dom konstatera att den slutat växa i vecka 11 och att den nu var död. processen var jätte jobbig men som tur var hade jag min mamma med mig under det hela. fick många komentarer som ja men den var sjuk, den ville inte leva osv. Den värsta komentaren var när min egen svärmor sa att det var lika bra att barnet dog då hon anser att jag sku bli en dålig mamma.. Det sved ordentligt i hjärtat. Men skam den som ger sig! min sambo vill ha barn med mig så nu jobbar vi på att bli gravida igen. vet att jag är ung men när alla mina nära vänner är gravida nu oxå så vill man ha en liten att gosa med.

Jag är nu i vecka 14 men går konstant och oroar mig för den lille. Än så länge har det varit väldigt tufft då jag i början (v. 6-11) kräkte som en dåre men jag fick Lergigan comp som höll illamåendet i schack. Nu har jag däremot börjat få foglossning. Allt detta gör att de känns som ett dåligt omen så att säga. Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka och tro :(