6 saker varje mamma saknar med småbarnstiden

6 saker varje mamma saknar med småbarnstiden

Trotsåldern runt 2-3 år kan verkligen vara påfrestande för oss föräldrar, och kan få vem som helst att längta till tiden då barnet är lite äldre och mer självgående.

Dagarna seglar förbi, och månaderna, och helt plötsligt så sätter din 4-åring på sig både strumpor och skor själv och behöver dig inte längre. Det där lilla slaget i magen som du kan känna, är det faktum att din bebis växer upp och det är färre och färre saker som du behöver göra för hen.

LÄS ÄVEN: Sakerna du inte kommer sakna med bebisstadiet

Här är 6 saker varje mamma kommer sakna med småbarnstiden:

1. Att hålla hand

Det kanske inte alltid är det mest praktiska att hålla barnets hand hela tiden; ibland behöver man ha den där extra handen fri. Men visst smälter mamma-hjärtat lite varje gång den där lilla handen letar efter din? Om några år kommer du behöva be om ditt barns hand när ni går över gatan och du kommer få en blängande blick tillbaka.

2. Myset

Med en liten parvel i famnen kan du faktiskt fantisera tillbaka på hur det var att vara gravid med denna numera jättebebis. Mys så länge ni kan, innan du motstridigt får stjäla en puss från ett barn som tycker att mamma är pinsam.

3. Glädjen över det lilla

Det kan vara allt ifrån att de ser en ekorre utanför huset, eller att få åka på upptäcktsfärd med tunnelbanan, även om de åker tunnelbana varje dag och det knappast är något nytt. Att se dem så glada och uppspelta över, typ ingenting, är en sån känsla man aldrig hoppas eller vill att de ska förlora.

4. Alla frågor

De outtröttliga frågorna, med ca 100 följdfrågor och nyfikenheten över småsaker, från morgon till kväll och ofta när du är trött och inte har lust att svara på femtioelva frågor (eller inte vet svaret för den delen…). Men du kommer säkerligen sakna tiden då du var ditt barns enda källa till information, och att de faktiskt lyssnade på dina svar.

5. Sovsättet

Finns det något sötare än ansiktet hos ett sovande barn? De där sista minuterna innan de somnar, när de är sådär gosigt mjuka och varma och otroligt söta, är ju bland det mysigaste som finns. Visst kommer ditt barn alltid vara din lilla bebis, men de där plufsiga kinderna och varma gosiga nacken försvinner tyvärr ju äldre de blir…

6. Firandet av framstegen

Okej, ett barn slutar ju aldrig att utvecklas, men det är något speciellt men de här tidiga milstolparna. Att hen går från att vara en bebis till en liten människa med personlighet, tankar och åsikter är helt fantastiskt att se. Och hur stolt är man inte när hen lyckas hälla upp ett glas vatten själv utan att spilla? Sådana ögonblick blir till härliga minnen som är helt ovärderliga. 

 

Det blir allt vanligare för lesbiska par att skaffa barn. Det visar en ny svensk studie från Stockholms Universitet. Se mer i videon.

 

 

 

LÄS ÄVEN: Håll koll på barnen i vattnet!