7 saker som händer med kroppen efter förlossningen

7 saker som händer med kroppen efter förlossningen

”När bebisen kommer är allt som vanligt igen” – kan man lätt tro. Din kropp kommer att återhämta sig, men inte direkt efter förlossningen. Här är sju saker som händer med din kropp efter förlossningen.

1. Grand Canyon?

Hur är det möjligt att vi under en vaginal födsel öppnas cirka 10 cm där nere inom loppet av några timmar, när det tar mycket längre tid att gå tillbaka till ursprungsläge? Det kan kännas som att något ska falla ut där nere. Men det är helt vanligt och kroppen kommer med tiden att återhämta sig.

2. Läckage

Under graviditeten trycker bebisen på urinblåsan och man är väl mer eller mindre konstant kissnödig. Det borde ju avta när bebisen väl kommit ut? Det är inte ovanligt att det läcker lite när du nyser eller skrattar hysteriskt efter förlossningen. För att förhindra läckage kan du göra bäckenbottenträning som stärker musklerna.

3. Ny förlossning på g?

Trots att du inte är gravid längre kan du faktiskt fortfarande få värkar, som liknar de förvärkar du fick i samband med förlossningen. Värkarna kommer eftersom livmodern ska återgå till samma storlek som innan förlossningen. Eftervärkarna brukar gå bort efter cirka 3-4 dagar.

LÄS ÄVEN: Sakerna du inte kommer sakna med bebisstadiet

4. Gråtkalas

Även om du inte har fått en förlossningsdepression kan tiden efter förlossningen vara extra känslosam och dina tårkanaler kan öppnas både i tid och otid.

5. Hejdå hår

Under graviditeten kan man få tjockare hår och även mer hår på kroppen. Efter förlossningen är risken stor att håret faller av och återgår till normalt igen.

6. Ständig lingonvecka?

Efter förlossningen blöder vi där nere, och man kan ju tänka sig att det borde sluta efter några dagar, men oftast håller det på längre än så. Det är inte mens, utan kallas för avslag, och går från rött till brunaktigt och därefter blir det ljusare och försvinner, så ladda upp med bindor!

7. Baby Bump

Babykulan kommer förmodligen inte försvinna från din mage bara för att bebisen är ute, så behåll mammabyxorna på ett tag till.


Låter det jobbigt? Vi kan lova dig att det kommer vara värt det när du känner din bebis hjärta slå mot ditt bröst, när du snusar på din bebis underbara doft och när du ser hur din bebis utvecklas varje dag.

 

TIPS! Få föräldraguiden gravid helt gratis

 

LÄS ÄVEN: Har du koll på dessa 7 punkter inför förlossningen?

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock.com

Källa: 1177