7 saker som händer med kroppen efter förlossningen

7 saker som händer med kroppen efter förlossningen

”När bebisen kommer är allt som vanligt igen”, trodde du ja. Din kropp kommer återhämta sig, men inte direkt efter förlossningen. Här är 7 saker som händer med din kropp efter förlossningen.

1. Grand Canyon?

Hur är det möjligt att vi öppnas 10 cm där nere inom loppet av några timmar, när det tar mycket längre tid att gå tillbaka till ursprungsläge? Det kan kännas som att något ska falla ut där nere, och lutar du dig naken fram och kollar i spegeln… You can’t unsee it.

2. Läckage

Under graviditeten trycker bebisen på urinblåsan och man är väl mer eller mindre konstant kissnödig. Det borde ju avta när bebisen väl kommit ut? Nja, var försiktig med att nysa eller skratta hysteriskt efter förlossningen för att undvika läckage, och vad du än gör – hoppa inte studsmatta utan skydd i trosan.

3. Ny förlossning på g?

Trots att du inte är gravid längre kan du faktiskt fortfarande få värkar, som liknar de förvärkar du fick i samband med förlossningen. Värkarna kommer eftersom livmodern ska återgå till samma storlek som innan förlossningen, och de kan faktiskt förstärkas av att amma eller av att få en orgasm.

LÄS ÄVEN: Sakerna du inte kommer sakna med bebisstadiet

4. Gråtkalas

Även om du inte har fått en förlossningsdepression kan tiden efter förlossningen vara extra känslosam och dina tårkanaler kan öppnas både i tid och otid.

5. Hejdå hår

Fick du ett härligt hårsvall under graviditeten som du tidigare bara drömde om? Grattis – men tyvärr är lyckan inte så långvarigt, för efter förlossningen är risken stor att håret faller av och återgår till normalt igen.

6. Ständig lingonvecka?

Efter förlossningen blöder vi där nere, och man kan ju tänka sig att det borde sluta efter några dagar, men oftast håller det på längre än så. Det är inte mens, utan kallas för avslag, och går från rött till rosa och därefter till gulvitt, så ladda upp med bindor!

7. Baby Bump

Babykulan kommer förmodligen inte försvinna från din mage bara för att bebisen är ute, så behåll mammabyxorna på ett tag till.


Låter det jobbigt? Vi kan lova dig att det kommer vara värt det när du känner din bebis hjärta slå mot ditt bröst, när du snusar på din bebis underbara doft och när du ser hur din bebis utvecklas varje dag.

LÄS ÄVEN: Har du koll på dessa 7 punkter inför förlossningen?