8 gravidmyter som inte stämmer

8 gravidmyter som inte stämmer

Vi vet inte varför, men det kryllar av gravidmyter och halvsanningar där ute! Antagligen för att ingen graviditet är den andra lik och alla har sin egen unika upplevelse. Här kommer iallafall 8 saker vi med säkerhet kan säga inte stämmer!

 

1. Du har inget “gravid-glow” om du väntar en flicka

Myten säger att den som väntar en flicka inte är lika vacker under sin graviditet, för att flickan ”stjäl skönheten”. En typisk gammal skröna som verkligen inte stämmer!

 

2. Förlossning nummer två är alltid kortare och lättare

Visst, du känner dig kanske mindre vettskrämd och mer bekväm, men det betyder INTE att den per automatik blir lättare och kortare. Bebis nummer två kan likaväl ta lika lång tid på sig (eller längre för den delen), eller komma snabbare än ettan. Det finns inga garantier!  

  

3. Krämer och oljor förhindrar bristningar

Nepp. Det genetiska lotteriet bestämmer här. Det finns kvinnor som har gått upp över 30 kilo i vikt utan en endaste bristning, medan andra som knappt gick upp 10 kilo under graviditeten fick massa bristningar på köpet. Krämer och oljor har ingen effekt; bristningarna kommer kanske, eller kanske inte, ändå.

 

4. Större bröst = enklare att amma

Det ligger något i att brösten växer kan indikera på en kommande, bra mjölkproduktion, men det behöver inte alltid vara så. Småbystade mammor kan likväl producera mjölk som räcker till ett halvt fotbollslag, och behöver pumpa stup i kvarten. Och det finns massor av storbystade mammor som kämpar med amningen, så i det här fallet: storleken har ingen betydelse!


LÄS ÄVEN: 5 anledningar till varför graviditeter på film inte motsvarar verkliga livet

 

5. Du får äta för två

Sorligt nog är detta inte helt sant. Du ”får” några hundra extra kalorier om dagen, men dessvärre inte den dubbla mängden av det rekommenderade dagliga intaget. Detta är ganska (läs: extremt) orättvist, vi vet.

 

6. Graviditeten är en helt magisk period

Själva biten att ge liv åt en annan människa är väl rätt magisk i sig, men processen dit? Hm, inte alltid så magisk. Givetvis känner man ofta tacksamhet och det är självklart värt det i slutändan, men alla kvinnor gillar faktiskt inte att vara gravida. Och det är helt okej att känna så!

 

7. Graviditetsillamående kommer bara på morgonen

Många som är och har varit gravida kan nog skriva under på att detta absolut inte är sant. Graviditetsillamåendet bryr sig inte om vilken tid på dygnet det är, den slår till lite när den känner för det.

 

8. Krystningen är den bästa delen av förlossningen

Vissa menar att krystandet är den produktiva biten av förlossningen och att det gick fort när de väl började. Nja, inte alltid va? Att ligga och krysta i flera timmar kan nog för många vara det värsta någonsin. Så utan att skrämma någon, låt oss säga att det råder delade meningar här.

 

LÄS ÄVEN: Vad händer på ultraljudsundersökningen?

 

­­­