8 saker att tänka på inför barn nummer två

8 saker att tänka på inför barn nummer två

Har det börjat rycka i bebisnerven igen? Vi förstår, har man väl gått igenom födseln av första barnet, känns det ofta inte lika läskigt att skaffa nummer två – räkna däremot inte att allt kommer att bli exakt som den första graviditeten!

Här kommer 8 saker att ha i åtanke inför barn nummer två:

 

1. Den ”perfekta” åldersskillnaden existerar inte

För åldersskillnaden mellan barn nummer ett och två finns inget facit om vad som är ”lagom” eller den ”perfekta” åldersskillnaden. Det man dock kan ha i åtanke är att chanserna för en hälsosam graviditet kan riskeras om det är allt för tätt mellan barnen (mindre än 12 månader) mellan första avslutade graviditet och nästa. Utöver det finns det inget speciellt åldersspann att sträva efter.

 

2. Graviditet nummer två blir förmodligen inte alls lik den första

Att lugnt gå i väntans tider och fokusera på dina gravidbehov kanske inte riktigt vad du kan förvänta dig inför nummer två. Med ett barn som redan kräver uppmärksamhet från ditt ryggont, dina cravings och svullna fötter kan du nog tyvärr räkna bort att kunna ta en spontan powernap på soffan som förr. Förhoppningsvis kan barnets andra förälder assistera när du blir allt för trött, men annars är det lika bra att du förbereder dig på att dina egna behov numera kommer att komma i tredje hand (fjärde om vi räknar in partnern...).

 

3. Det är inte helt oproblematiskt att få ett syskon

Syskonavundsjuka är väldigt vanligt, och kan börja redan innan nykomlingen är född, och även den yngre kan visa sig avundsjuk på den äldre ibland. Att mammans uppmärksamhet nu ska fördelas på två är såklart en omställning för ett litet barn! Avundsjuka mellan syskon är inget konstigt och går över med tiden. Du kan alltid underlätta välkomnandet av det nya barnet, till exempel genom att ge det äldre barnet en present så det inte känner sig helt bortglömd när nummer två kommer till världen.

 

4. Inte lika stor grej

När du berättar att du är gravid för första gången reagerar oftast nära och kära starkt och med pompa och ståt. Nyheten angående nummer två brukar däremot inte mötas av samma överväldigande – även om omvärlden såklart är glad för din skull!

 

5. Magen kan komma att synas tidigare

Många tycker att magen blir synligare i ett tidigare skede än med första barnet, redan efter en månad. Andra menar dock att det är en myt! Att du blir stor tidigt betyder däremot inte att du kommer fortsätta att växa i samma takt, då magens storlek påverkas av andra saker som din längd och vikt.

 

6. Bråttom ut!

Förlossning nummer två går oftast snabbare än nummer ett, till och med lite för fort ibland! Störtförlossningar är nämligen vanligare efter en förlossning.

 

7. Du blir automatiskt mer avslappnad

Inför första barnet sög du säkert till dig all information och undersökningar som en svamp, och kan spendera timmar på att gå i babyaffärer och ägna tid åt läsning och förberedelser. När nummer två ska födas kommer ditt behov för sådana saker förmodligen att ha avtagit – dessutom kan säkert det yngre barnet ärva många utav sakerna från det äldre. När det sedan kommer till uppfostran och hur du hanterar en bebis så är du ju betydligt mer erfaren nu!

 

8. Du kommer att älska båda lika mycket

Tanken på att du ska kunna tycka om en till liten filur lika mycket som ditt första barn kan vara svår att föreställa sig, men det kommer inte att bli ett problem. När väl nummer två tittar ut kommer du bli lika kär i denna lilla underbara bebis!

 

 

LÄS ÄVEN: För gamla för barn nummer två?