8 saker du ska passa på att göra när ditt barn fortfarande är bebis

8 saker du ska passa på att göra när ditt barn fortfarande är bebis

Att ha en nyfödd bebis hemma är så mysigt, men de är inte små så länge. Ibland känns det som om bebisarna blir barn som springer runt, pratar, sjunger och funderar över livet över bara en natt. Här är en lista på saker vi önskar att vi hade passat på att göra när barnen fortfarande var bebisar.

1. Bebisfot-bilden

Tänk när bebisens fötter var så små att man kunde hålla dem båda i en hand. Man glömmer snabbt hur små de faktiskt var i början och det hade varit härligt att ha sparat det minnet genom att göra ett fotavtryck i en tavla, antingen med färg på ett papper eller i lera. Kanske hade det varit något att föreviga hela familjens fotavtryck i en och samma bild…

2. Bilder på samma plats varje månad i ett år

Under det första året hände mycket med ens lilla bebis. Ett roligt minne att spara kan vara att ta en bild på samma plats varje månad, kanske med samma gosedjur bredvid för att visa hur mycket din lilla faktiskt växer.

3. Leka i badkaret

Visst känns det som om du badade din bebis ofta? Antingen var hen täckt med fruktpuré över hela kroppen, full av dregel, eller kanske lite kräks. Men det är alldeles för sällan man hoppar i badet själv för att bara gosa hud mot hud och plaska runt i badkaret tillsammans, det som är så mysigt!

LÄS ÄVEN: 14 saker du inte frågade innan du fick barn 

4. Blåsa såpbubblor

Hur kan något så enkelt vara så roligt? Bebisar älskar ju såpbubblor, och de skrattar när de försöker fånga dem. Vill man dessutom ta härliga bebisbilder är det perfekt att passa på när man blåser bubblor!

5. Själv vara med på bilder med bebisen

När man just fått sin bebis är hela kameran full av bilder på en enda sak, nämligen bebisen. Men det är sällan man själv som mamma är med i bild, och det kan ju vara tråkigt. För även om man inte känner sig som sitt vackraste jag efter förlossningen kan det ändå vara härligt att se tillbaka på hur det såg ut när ens barn var så liten att han eller hon rymdes i ens armar.

6. Låta andra personer ta över tyglarna ett tag

Från den dagen man blir förälder är ens barn nummer ett i livet och det kan känns som om ingen någonsin i världen kan ta hand om ditt barn lika bra som du kan. Och visst är det sant till en del, men oftast finns det andra personer i din närhet som bryr sig lika mycket om dina barn som du gör, som exempelvis din eller din partners föräldrar eller syskon. Ibland kan det vara skönt att tanka dina egna batterier utan bebis, så länge du vet att din bebis har det bra och då får den som ser över bebisen en stund tanka sina bebisbatterier samtidigt. Dessutom kan det vara mysigt att få sakna din lilla älskling lite, om så bara för en kvart.

LÄS ÄVEN: 5 saker du inte visste om bebisar

7. Filma vardagen

När man filmar barnen är det ofta under speciella tillfällen som födelsedagar, julafton, första stapplande stegen och liknande, men det är sällan man filmar en vanlig middag. Hade det inte varit härligt att se hur en vanlig middag låtit, vad ni pratade om, vad bebisen skrattade åt, hur bebisen slängde tallriken i golvet eller kanske skvätte gröt i ditt ansikte?

8. Mysa mer

Visst myser man så mycket man kan med sin bebis, men kan det verkligen bli för mycket? Doften av bebisens hud, de lena små fötterna och rultiga små benen är ju bara för gosigt och ingenting man får tillbaka, så det gäller att passa på!

LÄS ÄVEN: 12 saker som barn under ett år inte ska äta

 

Artikelbild: Hollie Santos/Unsplash