9 fakta om alla hjärtans dag

9 fakta om alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag, internationellt känt som Valentine’s Day, infaller den 14 februari varje år. Det är en dag då vi passar på att visa de vi älskar att vi tycker om dem. Här kommer lite kort fakta om årets mest kärleksfulla dag.

Var kommer alla hjärtans dag ifrån?

Alla hjärtans dag är en hyffsat ny kalenderdag i Sverige. Men den härstammar från medeltiden då en liknande dag firades i norden. Under denna dag parades flickor och pojkar ihop på lek inför våren.

Vem var "Valentin"?

Internationellt kallas denna dag för "Valentine's day". Dessutom så har Valentin namnsdag den 14 februari. Men vem var egentligen denna Valentin? Jo, det är man inte riktigt säker på, men denna dag förknippas starkt med legenden om den kristna mannen Valentin. Denna man har inte någon säker historisk förankring, men legenden säger att Valentin var en fängslad man som lärde känna fångvaktens dotter. Strax innan han avrättades den 14 februari skrev han ett kärleksbrev som avsked till dottern som han undertecknade med "din Valentin". Detta brev sägs enligt legenden vara det första valentinbrevet.

Andra spännande kuriosa om alla hjärtans dag:

- Under medeltiden räknades den 14 februari som vårens första dag och under medeltiden trodde man att djuren bildade par med varandra denna dag.

- Under 1700-talet började kommersiella kort att säljas i England till Valentine's day, en tradition som håller i sig än idag.

- I Sverige blev alla hjärtans dag stort då handeln såg en marknadsföringsmöjlighet i den kärleksfulla dagen. Den första skyltningen syntes år 1956.

- 8308 män och 27 kvinnor i Sverige bär namnet Valentin.

- Över 4 miljoner rosor säljs i Sverige under alla hjärtans dag.

(Källa: Nordiska museetSvenskanamn)