9 saker du aldrig ska säga till din partner om hon är gravid

9 saker du aldrig ska säga till din partner om hon är gravid

Att vara gravid är för vissa en dans på rosor medan det för andra är en period av illamående, diverse krämpor och olika mindre härliga symtom. Oavsett hur graviditeten är så finns det sätt att mildra den på, som till exempel genom att inte säga dessa tio saker till din partner, även om motivet bakom orden är goda. Punkterna är inspirerade av den amerikanska sajten Scary mommy.

1. När hon säger att hon är gravid kan det vara ett bra tips att tänka en sekund innan du säger något. Orden ”jag som trodde vi skulle ut och resa” är kanske inte lägliga just då.
2. Var stöttande, men inte bossig. Visst är barnet ditt också, men det växer i hennes kropp och vill hon ha en påse chips så låt henne få det (även för din egen skull).
3. Säg inte ”det ser ut som att det lever en alien i magen” när bebisen rör på sig, även om det faktiskt ser ut som det. Hon har nog med funderingar över vad som händer i hennes kropp, ”Oj, herregud! Det rör sig” behöver hon inte höra, hon känner det.
4. Gravid = nykter. Nykter = chaufför? Nej, riktigt så fungerar det inte även om det är fysiskt möjligt. Hon valde nog inte att bli gravid så hon kunde bli din privata chaufför om du vill ut och roa dig varje kväll.
5. Säg inte åt henne hur hon ska klä sig, vad hon ska äta, vad hon bör göra. Det finns tillräckligt med människor som säger dessa saker till henne i världen. Just nu behöver hon dig som stöd och för din fantastiska massage.
6. Säg inte ”du har ju alltid älskat löskokta ägg!” till henne om hon ber dig sluta äta det. Vissa saker, och kanske framför allt lukter, klarar hon inte av under graviditeten. En vacker dag kommer hon älska löskokta ägg igen, håll ut!
7. Om hon säger ”vill du känna på magen? Bebisen rör sig nu!” bör du inte säga nej, även om du tycker att det händer liiite för många gånger varje dag.
8. När hon ställer sig på vågen bör du inte utbrista ”vi väger lika mycket nu!!!” och skratta.
9. Glöm inte: hon kommer att gråta. Ofta. För sorgliga reklamer, om hon ser en söt bebis på stan, om mjölken är slut. Ja, för allt. Men du behöver inte oroa dig! Ge henne bara en varm kram så är du hemma!

Bonus från vår läsare Helene: Säg inte "Va? ska du ta bilen den lilla biten?", då kommer du med stor sannolikhet få svaret "Ja, det ska jag!! Håll tyst!!!".