9 vita lögner vi säger till våra barn

9 vita lögner vi säger till våra barn

Vi lär våra barn att de inte ska ljuga, ändå håller vi oss själva inte alltid till det mottot. Eller vi ljuger ju inte, vi berättar bara inte hela sanningen. Eller hur är det egentligen? Är det okej att dra vita lögner för våra barn när vi inte orkar förklara sanningen? Kan det vara okej om inte barnet drar skada av den vita lögnen? Med inspiration från sajten Popsugar har vi en lista på tio vita lögner som föräldrar sagt till sina barn. Känner du igen några? 

1. Du har nästan överlevt shoppingturen med barnen men ni närmar er det värsta: kassan och alla dess lockelser. Den vita lögnen blir kanske då ”allt godis som ligger vid kassan är gammalt och äckligt. Det ligger bara där så att tillverkarna ska kunna hämta det”.

2. Ditt barn har tappat en tand och väntar spänt på vad tanden ska förtrollas till under natten, men du glömmer byta den mot en present. Har du tur vaknar ni upp till en helgdag och kan säga ”Tandfen jobbar inte på röda dagar”. En annan vit lögn som fungerar i den situationen är ”Tandfen kunde inte hitta tanden för att rummet var så stökigt”, men då med förutsättning att barnets rum faktiskt var det.

3. Kräver ditt barn att du ska skära bort kanterna från brödet eller skala äpplet för att hen ska kunna äta? ”Det är lag på att alla barn som fyllt fyra år ska äta kanterna” kanske kan få hen att äta kanterna och skalet ändå.

4. Vill du att ditt barn ska tala sanning kan du säga ”när du ljuger lyser det rött i din panna, gult om du talar lite sanning och grönt om det du säger är helt sant”, eller klassikern från Pinocchio "din näsa blir längre när du ljuger".

5. Ditt barn vill ha läsk men du vill inte att hen ska dricka det. Den vita lögnen blir ”du är allergisk mot läsk”.

6. Glassbilen kommer. Vi känner alla igen signaturmelodin och kanske minns vi hur vi själva sprang för att köpa glass så fort melodin nådde våra öron i barndomen. Våra barn gör likadant, men chansen att du kan och vill köpa glass varje gång är liten. Den vita lögnen kanske då blir ”den där melodin spelas bara när alla glassar är slut”.

7. Klockan blir allt mer och ditt barn tjatar om att få se sitt favoritprogram, exempelvis Prinsessan Sofia. Det tycker du inte är en särskilt bra idé eftersom det snart är läggdags. ”Prinsessan Sofia har redan gått och lagt sig” kan då vara en bra vit lögn som barnet kan acceptera.

8. Ditt barn är inte så noggrann med tandborstningen som hen borde vara. Då kan du säga ”jag har hört att tandfen ger en dubbelt så stor present till rena tänder än till smutsiga”.

9. Du tycker det är dags för barnet att gå och lägga sig för kvällen, även fast klockan inte är särskilt mycket. Då kan du släcka ner ljuset i hemmet lite, och säga "klockan är nio redan" även fast klockan i själva verket bara är halv sju... Kan inte barnet klockan själv då är chansen stor att de blir trötta.