Foralder

Amma tvillingar – hur går det till?

Att amma är helt klart ett heltidsjobb. Men hur är det då att amma två bebisar samtidigt? Funkar det att helamma eller måste man delamma? Läs allt här.

Amma tvillingar – hur går det till?
Att få tvillingar innebär såklart dubbel glädje, men också dubbelt så mycket jobb. Med rätt hjälp från start går det faktiskt alldeles utmärkt att amma helt, även om de är två. Om det är det du vill göra.

Amma tvillingar kräver tålamod

Direkt efter förlossningen kan amningen för många vara en utmaning. Det är inte alla bebisar som fattar galoppen på en gång, det kan krävas mycket tålamod och mycket träning. Amma bebisarna en åt gången till en början. Dels för att lära känna dem individuellt, men också för att få till en bra teknik om det är första gången du ammar. Även om de är lika är de två personligheter som kan vilja äta olika ofta och olika länge den första tiden.
Det är vanligt att tvillingar föds för tidigt och är små, då kan de behöva extra mat den första tiden utöver vad dina bröst kan erbjuda. Oftast ges det i form av bröstmjölksersättning på kopp om bebisarna klarar det. Är de små och prematura får de istället en sond att ge ersättning i. I de här fallen kan det ta lite längre tid att få igång amningen. Bebisarna är ofta trötta och klarar inte amma särskilt länge om ens alls i början. Om du vill få igång en bra mjölkproduktion gäller det att pumpa ofta. Det får du hjälp med när barnen är inlagda på neonatalen.
Det är viktigt att se till att bebisarna får ett rätt och stort tag om bröstet så fort som möjligt. Det minskar risken att du ska få problem med smärta och såriga bröstvårtor. Det gäller oavsett om det tar några veckor innan det är dags att börja amma eller om ni börjar direkt. Att bebisarna har ett stort och bra tag om bröstvårtan är viktigt.
LÄS ÄVEN: Amning är bra både för mamma och bebis

Försöka att amma båda samtidigt

När du känner dig trygg och tycker att du fått till snitsen på att amma dina bebisar var och en för sig så kan du ge dig på att testa dubbelamning. Det är bra om du testar redan på BB för att kunna få tips och råd från barnmorskorna där. När amningen kommit igång så gynnas den nämligen av att du ammar båda samtidigt. Dina hormonnivåer blir högre och din mjölkproduktion ökar mer av att dubbelamma. Sen är det såklart också en vinst om båda är mätta och nöjda samtidigt och kanske sover samtidig, så även du och din partner får tid att vila.

Låt tvillingarna hjälpas åt

Om den ena tvillingen är lite trött kan du låta den som är mer aktiv börja amma. När utdrivningsreflexen drar igång lägger du den trötta tvillingen till andra bröstet och hen behöver inte jobba lika hårt för att få i sig bröstmjölken. Du kan också byta bröst efter en stund, så båda barnen får amma på båda brösten. De suger nämligen inte helt lika och brösten kan också ha olika flöden. Därför blir det en jämnare stimulans på båda brösten om du byter.
Tvillingar som dubbelammas i den amningsställning som kallas "tvillinggreppet". Foto: Free Belarus/Shutterstock

Amningsställningar när du ammar tvillingar

Det vanligaste och oftast lättaste sättet att lära sig amma båda samtidigt är det som kallas “tvillinggreppet”. Sätt dig i en bekväm position och bulla gärna upp med kuddar som avlastar. Lägg barnen vid var sitt bröst med huvudena mot varandra. Deras kroppar ligger längs med utsidan av din kropp med benen in under dina armhålor. Det kan underlätta mycket att ha en amningskudde som stöd. Den här ställningen är extra bra för dig som fött med kejsarsnitt eftersom inget tynger på magen.
När du känner dig mer bekväm kan du testa att amma båda i en laidback position. Det betyder att du halvligger i en skön position och barnen ligger på din mage på varsin sida och ammar. Hur du lägger barnen är inte så viktigt, det viktiga är att det är stabilt och bekvämt för alla inblandade. Även här kan det vara bra att bulla upp med kuddar för att få till en bekväm position.
I takt med att barnen växer och blir större och mer stabila kan du prova dig fram till nya amningspositioner som passar dig och dina tvillingar. Det viktigaste är att du sitter eller ligger bekvämt och kan vara avslappnad.

Fördelar med att amma

Det finns många fördelar med att amma dina tvillingar. Inte minst är det billigt och miljövänligt. Bröstmjölken finns alltid nära till hands och har ett perfekt sammansatt näringsinnehåll som är skräddarsytt till just dina barn. Det krävs som sagt mycket tålamod och träning till en början, men när ni väl har kommit in i det kan det vara väldigt givande att kunna tvillingamma.

Bara du kan bestämma

Alla vill eller kan inte amma av olika anledningar. Oavsett anledning är beslutet enbart ditt och det är såklart helt okej att välja bort amning. Att amma två bebisar kräver dessutom ännu mer och många vill av den anledningen delamma för att kunna dela på matningarna med sin partner. Du gör det som känns bäst för dig och dina barn.
LÄS MER:

 Det här önskar mammor att de fick veta innan förlossningen
Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska
Har du frågor om amning? Maila [email protected]