Amning är bra både för mamma och bebis

Amning är bra både för mamma och bebis

Att bröstmjölk innehåller de näringsämnen som din bebis behöver är ingen nyhet. Det är inte heller en nyhet att amning är bra även för dig som mamma, men nu har det kommit två nya studier med nya fördelar som kommer med amning!

Tidigare forskning har visat att kvinnor som ammar sina barn löper mindre risk att drabbas av bröst- och livmoderhalscancer och ledgångsreumatism. Dessutom ska amning främja ett bra blodtryck. I två nya studier har man funnit ännu fler fördelar med amning för mamman och studierna menar att amning är minst lika bra för mamman som för bebisen. Dr. Elenor Bimla Schwarz som är professor i medicin vid University of California förklarar amningen som en vinn-vinn-situation eftersom både barnet och mamman drar fördelar av den.

LÄS ÄVEN: 4 sluta-amma-tips

Den ena av de nya studierna har kommit fram till att amning kan minska risken för kvinnor att drabbas av en viss typ av elakartad bröstcancer med upp till 20 %. Även om du bara ammar en kort period minskar det risken för denna typ av bröstcancer.

Den andra studien har visat att amning fungerar som en slags ”reset”-knapp för kvinnans ämnesomsättning och får de kvinnor som led av graviditetsdiabetes att undvika en livslång diabetes. Hela 959 mammor som hade haft graviditetsdiabetes studerades och det visade sig att 12 % av dessa hade utvecklat diabetes typ 2. Det intressanta var dock att de som ammade sina barn hade 50 % lägre risk att utveckla diabetes typ 2 än de som inte ammade.

Trots att det finns flera fördelar med amning är inte amningen en självklarhet för alla och då kan flaskan och mjölkersättning vara ett bra komplement. Vissa har inte möjlighet och vissa väljer att inte göra det av andra skäl. Det finns inga rätt eller fel, det viktigaste är att du känner dig bekväm i ditt val.
 

(Källa:NY Times)