Annons:
 
Amningshjärna – vad är det egentligen?

Amningshjärna – vad är det egentligen?

Amningshjärna är något man brukar prata om när nyblivna mammor glömmer saker eller är förvirrade, men är det verkligen amningen som påverkar minnet?

Många kvinnor upplever att de är mer förvirrade under både graviditet och amning och brukar då skylla på ”gravidhjärna” eller ”amningshjärna”. I Allt för föräldrars forum har många skrivit om sina upplevelser kring det:

Jag kommer ju ihåg att jag blev förvirrad av amningen sist, men jag hade glömt hur illa det var. Jag tappar hela tiden tråden när jag pratar om nåt, känns det som. Jag glömmer vart jag är på väg även om det bara handlar om att gå från ett rum till ett annat. Jag kan ena sekunden tänka att det måste jag säga till maken, men sen har jag glömt helt vad det var. Emellanåt blir jag helt tokig på mig själv. Gillar inte alls att vara så här vimsig. Är det nån mer som är så här?, skriver en medlem.

En annan skriver ”GLÖMDE jag ALLA varor på ICA Maxi. När jag kom ut på parkeringen undrade jag var mina kassar var och kom då på att jag bara betalat och gått. Alla varorna låg kvar på bandet och kassörskan var förtvivlad för hon fick inte lämna kassan och springa efter mig.... 
Tur att det var en lugn vardagskväll jag var där...”.

Nu hävdar dock forskare att amningshjärnan är en myt och menar att anledningen till att gravida och ammande kvinnor känner sig mer förvirrade än i vanliga fall är trötthet och sömnbrist. Efter en graviditet och en förlossning kan kroppen vara utmattad, vilket gör att hjärnan börjar fungera sämre eftersom behovet av sömn sällan kan uppfyllas av nyblivna mammor. Däremot kan nyblivna mammor bli extra skarpa när det gäller empati, resonemang och beslutsfattande första perioden efter en förlossning.

 

Annons: