Babykläder: detta behöver en nyfödd

Babykläder: detta behöver en nyfödd

Vad man ska köpa till den kommande bebisen är inte helt lätt att veta och det kan kännas överväldigande med all information som finns. En del väntar med att köpa kläder och annat praktiskt tills bebisen är född medan andra vill vara förberedda och köper det innan bebisen föds.

Vår systersajt Allt för föräldrar har tidigare skrivit en inköpslista för blivande eller nyblivna föräldrar, men vad behöver bebisen egentligen för kläder den första tiden?

  • Bodies/Sparkdräkt.
  • Mjuka byxor, gärna i bomull.  Ull är bra på vintern!
  • Bomullssockor
  • Hjälmmössa/ knytmössa och en lite varmare (vindtät) mössa att ha utanpå beroende på årstid
  • Koftor
  • Strumpor
  • Pyjamasar, med eller utan fötter
  • Varm overall och tossor om det inte finns på overallen (vinterhalvåret)
  • Sommarhatt för att skydda från solen, bra att ha för främst lite större bebisar som kan sitta. 

Vanliga storlekar för nyfödda är stl. 50-56 men det finns självklart bebisar som har både större eller mindre. Läs mer om storlekar i Allt för föräldrars storleksguide

Att tänka på när du gör dina inköp är att vissa kläder är mer eller mindre praktiska. Exempelvis är bodies praktiska då bebisens mage förblir täckt, vilket är bra på vintern. Tvådelade set har en viss tendens att glida isär, vilket gör att bebisens mage blir bar. Babykläder bör också vara lätta att få över huvudet, eftersom nyfödda generellt inte gillar att få något över huvudet. Då är knäppning vid skuldra och/eller hals bra och praktiskt!

Viktigt att komma ihåg är att vissa kläder också kan krympa vid tvätt, så kolla det när du köper nya plagg. Då kan det vara bra att gå upp en storlek för att plagget inte ska bli för litet. En knytmössa är bra att ha året runt. På vintern passar den till att ha under en lite tjockare och på sommaren skyddar den mot vind och sol. Den är även praktisk då den inte åker av bebisens huvud, men var uppmärksam så att den inte knyts för hårt. Om bebisen blir för varm i mössa på sommaren, i exempelvis vagnen, går det också bra att ta av den och låta bebisen vara utan.

Beroende på vilket klädmärke du köper från, är det bra att veta att det i vissa märken finns kemikalier och därför bra att tvätta kläderna minst en gång innan användning. Drt sägs också vara bra att använda parfymfria alternativ när bebisens kläder, filtar och annat ska tvättas.

Fler lästips